Частни училища - информативна тема 29

• 37 411
  • 792
  •   1
Отговори
# 150
Оф, това с математиката е доста тъпо. Нашите са първия випуск от поредната реформа. Моето мнение е че цялата програма по мат. трябва да се префасонира. Не само в 5-7 клас. Щото пак е на парче. Но като ги знам какви са умове страх ме хваща. Миналата цялата година се занимаваха със сметки до 1000. И пак има деца, които грешат. Очевидно нещо в метода не е както трябва. Дори делението беше само с едноцифрено. Нямам ясен спомен кое кога сме учили, но определено не сме дъвкали едно и също нещо толкова време.

# 151
И какво, ако не е тайна, каза директорът тогава? Според мен 119то до 4клас си е хубаво училище.
Моето основно притеснение за ЧУ е, че ги занимават целодневно, а в ДУ след 2-3 клас би трябвало да могат да се приберат в къщи и да се научат на самостоятелност. А и не харесвам този двоен хорариум, за мен по-добре е детето само да си реши няколко задачи според нивото му или прочете книжка след училище. Има ли ЧУ, при които има целодневна форма и след 4ти клас?
Не е тайна. Писал съм и преди. Човека сподели, че резултатите, които един учител може да постигне с клас от 15 деца коренно се различават от резултатите, които може да постигне с 30. Че мотивацията (заплатата и не само) и подбора на учителите в ЧУ са многократно по-добри. Че ученето на чужд език е необходимо да става отрано и е далеч по-ефективно да се прави в същото училище, вместо по алианси и школи.
Не се притеснявай за следобедните занимания. В крайна сметка на детето остава повече свободно време за игри и книжки, защото не му го губят в час и в транспорт от-до различни школи.

Фран, как стои въпроса с изучаването на чужд език в 119-то?

# 152
Скрит текст:
Това не го бях видяла.
Коментарите ми са за европейските университети.

Може ли по-подробно? Че Европа е голяма, има и частни, и държавни унит-та. Кои университети в и кои държави приемат 1) само с американска диплома, без ЕС диплома, 2) в програми на английски и 3) без такса обучение?
Не става въпрос за Германия, за да говорим за "без такса за обучение"!
Става въпрос за такса за обучение за при условията на ЕВРОПЕЙСКИ гражданин! Програма на английски език в държавен университет!
Като европейски гражданин , не можеш да бъдеш дискриминиран, затова и твоето дете учи в Германия при условията на германските деца, независимо че техните университети се издържат от данъците на немците.
И определено дискусията не е за тази тема!

Постът ми касаеше, че след завършване на 12ти клас в ААУ децата от училището не са ощетени за прием в европейски университети!
Отзад напред - децата от никое училище с АйБИ не са ощетени, защото аз поне не знам европейски университет, който да не го приема за входна квалификация. Мецан говори за едни 20 К, дадени за нещо, което едно българче може да има безплатно, ако знае български. Ако е с БГ гражданство, но не знае български, тогава си плаща за това. А МОН-ската диплома е именно начинът българче с български да учи навсякъде в ЕС (скоро без ОК, обаче), без да е платило 100 К евро в средния курс за целта. По тази причина не само че не е излишна, ами е и много необходима МОН-ската диплома. Мецан е напълно прав.
А моят въпрос беше "само с американска диплома и без АйБи", нека е с такса на местните условия, но без АйБи програма. Имам приятелка в Чикаго, детето й няма АйБи и МОН, и има проблем с това при условията на европейските граждани, въпреки че е БГ гражданин.
Това за Германия е вярно на теория за държавните уни-та, но на практика  е вярно само ако детето ми знае немски на много високо ниво. Има и в Германия програми на английски в ДУ, но изборът е много ограничен и не е за СТЕМ специалности. И това е добре да се знае предварително от родителите с намерения за Германия, защото моят някога си правеше тънки сметки за учи в Германия на английски, ама като видя между какво може да избира и много бързо разбра, че ще трябва да си седне на д..то и да си вземе немския с необходимия резултат. Но това се случи още в 10 клас, та имаше достатъчно време.
Дискусията е съвсем за тук, защото всички предложения на Ежко са за частни средни училища. И родителите трябва да знаят предварително какво дават и какво не дават те, и ако дават, на каква цена.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 12:07 от Анонимен

# 153
Не се притеснявай за следобедните занимания. В крайна сметка на детето остава повече свободно време за игри и книжки, защото не му го губят в час и в транспорт от-до различни школи.

Фран, как стои въпроса с изучаването на чужд език в 119-то?

в 119то чужд език де-факто не се научава, мисля че имаха смешно малко часове. Моето притеснение беше, че децата нямат възможност за самостоятелни занимания след часовете, но това ще важи и за ДУ, ако детето ходи на занималня, а предполагам след 4ти клас в ЧУ също се ходи само половин ден и другата половина е свободна за индивидуални интереси. Конкретно по МАТ единствената добра подготока е индивидуалната = дете + сборник + тишина. А и вместо допълнителени часове БЕЛ предпочитам да си чете каквито намери за интересни книжки.

# 154
Ако е с БГ гражданство, но не знае български, тогава си плаща за това. А МОН-ската диплома е именно начинът българче с български да учи навсякъде в ЕС (скоро без ОК, обаче), без да е платило 100 К евро в средния курс за целта. По тази причина не само че не е излишна, ами е и много необходима МОН-ската диплома. Мецан е напълно прав.
А моят въпрос беше "само с американска диплома и без АйБи", нека е с такса на местните условия, но без АйБи програма. Имам приятелка в Чикаго, детето й няма АйБи и МОН, и има проблем с това при условията на европейските граждани, въпреки че е БГ гражданин.
Дискусията е съвсем за тук, защото всички предложения на Ежко са за частни средни училища. И родителите трябва да знаят предварително какво дават и какво не дават те, и ако дават, на каква цена.

Не мисля, че МОН-ската диплома тии отваря врати навсякъде в Европа.
Както написха преди няколко поста има университети във Великобритания, които нямат право да го напишат официално на сайта си, но майките вече са установили, че с дипломата от МОН не приемат!

Деацата, които са учили в САЩ и в момента учат с европейски такси в Европа не знам дали имат IB или каква диплома имат. Знам, че са завършили гимназия в Ню Орлиънс.

Не знам обаче в България да има частно средно училище, което да предлага диплома, с която да не те приемат в Европа!!!!
Надявам се с това дискусията да приключи.

А кой какви пари е преценил да дава за средно образование, си е негов проблем.
Не виждам причина друг да му прави сметкие.
Вие , ако виждате просто хартийка. Аз също не виждам само хартийка. Но си е лично мой проблем защо ще си дам моите пари за образованието на моето дете.

# 155
  • София
Doraemon, ЧУ са с целодневно обучение и след 4-ти клас. Поне повечето.

# 156
  • София
Когато се бистрят такива теми, не е лошо да се избегне говоренето на ангро и даването на невярна информация. Ежко например твърди, че в Германия било безплатно образовението (или съвсем символично), независимо от гражданството. Друг път.. За  чужденци, които НЕ са от ЕС или ЕИП,  таксите в държавни университети варират в различните провинции и стигат на места  до 2000 евро/семестър. 4000 евро на година са всичко друго, но не и символична сума. И разбира се, че значение има не само гражданството, а и това с каква диплома си, къде е завършено средното образование и равнява ли се то на местното, тоест ще бъде ли признато. А толкова низвергнатата  МОН-ска диплома все още в 99% от случаите бива призната от европейските университети. Само някои унита негласно не допускат българи или пък просто не признават дипломата заради специалността, за която хорариумът по даден предмет/и от средното образование не стига.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 13:34 от пенсионирана русалка

# 157
Няма да си режа вените, мързеланката има 8 на теста за английски. Не е чудо, ама ще си го полея.

# 158
Elvida, аз всъщност лично мнение писах за Меридиан-22, за от ПУК до 4 кл., два пъти.

По отношение на СС vs. всички останали частни училища, ще се обоснова с наблюдение на сина ми от 8 клас в Колежа за съучениците му  (аз може би вече съм го споделяла) - тези от СС имат навиците за подготовка, които най-много се доближават до тези на Колежа  - затова децата, идващи то СС най-лесно се адаптират.

Този пост е лесно да бъде подминат, но всъщност предоставя доста ценна информация и е важно да не бъде пропуснат.  Влизането в АК не е много трудно, особено при сегашните малко кандидати за едно място, но завършването с отлични оценки е доста трудна задача изискваща отлична организация, дълготрайна последователност и мотивация.  Тези навици и умения не се създават лесно.  Децата вътре най-добре усещат помежду си кой се справя лесно и кой не, затова изказването на детето на Шарки има голяма тежест според мен.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 15:08 от mitochondria

# 159
Точно щях да вляза да пиша това, което и Русалка е написала за Германия и нон-ЕС, и за МОН-ската диплома.
Скрит текст:
Ако е с БГ гражданство, но не знае български, тогава си плаща за това. А МОН-ската диплома е именно начинът българче с български да учи навсякъде в ЕС (скоро без ОК, обаче), без да е платило 100 К евро в средния курс за целта. По тази причина не само че не е излишна, ами е и много необходима МОН-ската диплома. Мецан е напълно прав.

Не мисля, че МОН-ската диплома тии отваря врати навсякъде в Европа.
Както написха преди няколко поста има университети във Великобритания, които нямат право да го напишат официално на сайта си, но майките вече са установили, че с дипломата от МОН не приемат!

Деацата, които са учили в САЩ и в момента учат с европейски такси в Европа не знам дали имат IB или каква диплома имат. Знам, че са завършили гимназия в Ню Орлиънс.

Не знам обаче в България да има частно средно училище, което да предлага диплома, с която да не те приемат в Европа!!!!
Надявам се с това дискусията да приключи.

А кой какви пари е преценил да дава за средно образование, си е негов проблем.
Не виждам причина друг да му прави сметкие.
Вие , ако виждате просто хартийка. Аз също не виждам само хартийка. Но си е лично мой проблем защо ще си дам моите пари за образованието на моето дете.
.
Поправи ме, ако греша, моля те, ама ти си взела от МОН добро ДУ до 6 клас и после само в АК си плащала, а после детето е било с пълна стипендия, а после второто ти пък е било в ДУ в Холандия, а после в държавен университет, а сега в държавен университет в Швейцария на символична такса, та не е като да си се охарчила сериозно за платено образование. Ако тегля чертата, аз за 7 години в ЧУ съм платила колкото и ти за 5 години в АК (а може повече с инфлационния индекс), което не ми пречи да кажа, че в ДУ децата не са нито по-необразовани, нито по-зле реализирани.  Избрала съм ЧУ по определени причини, но това няма общо с качеството на знанията и академичните успехи, причините са други.
Сметката се прави за сведение на четящите, нали това е целта, информативна. Иначе разбира се, че всеки може да си дава парите за каквото намери за добре. Но ти заблуждаваш хората, че МОН-ската диплома им е ненужна, а тя не е, точно обратното, за без пари дава същото, което частни училища дават с много пари.
ОК е особен случай, но и там не знам случай, в който са отхвърлили българче от която и да е ДГ, а са взели в същия университет същата година  българче от АК. Дали е с такса 20 К, или е от АЕГ, за тях все е българче. Но дори и да е имало, най-вероятно Брекзит ще има, нищо че ти не го вярваш, и нещата ще се променят драстично по отношение на финансирането, та всеки разумен родител би следвало да си има едно на ум в тази връзка.
За Холандия пък навсякъде отваря врати, а там, където има наплив, си има входен тест. В Холандската тема е пълно с българчета от всевъзможни държавни гимназии на английски. Та не виждам какво точно е предимството на АК или ААУ, или друго скъпо платено частно, в това отношение.
Като цяло, не виждам никаква причина някой да бяга от МОН-ска диплома заради университет, точно обратното.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 15:15 от Анонимен

# 160
  • София
Впечатленията на усещане дали се ценят, защото постът на mitoichondria ме подсети за нещо, за което не си бях давала сметка: с Фуклянкова в СС се чувствам така спокойна, както с Дивака в АК, че детето е в най-доброто за него и за майка му Smile училище. Ясно е, че не може и дума да става за паралел начално и гимназия, но тези, които все кат мен ги гризе съмнението, падат си манаджии и изобщо са зодия "чвор" ще ме разберат Smiling Imp (а покрай Дивака имам впечатления от три ДУ, едно от които СМГ, макар и отдалечени във времето, но пък покрай майка ми съм почти вътре в държавното образование над 40 години Simple Smile))) )

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 15:19 от Milenita

# 161
Няма да си режа вените, мързеланката има 8 на теста за английски. Не е чудо, ама ще си го полея.
Браво на детето! Давай сега къде ще я пращаш, че да те разкостим тука и тебе LaughingLaughingLaughing
Впечатленията на усещане дали се ценят, защото постът на mitoichondria ме подсети за нещо, за което не си бях давала сметка: с Фуклянкова в СС се чувствам така спокойна, както с Дивака в АК, че детето е в най-доброто за него и за майка му Smile училище. Ясно е, че не може и дума да става за паралел начално и гимназия, но тези, които все кат мен ги гризе съмнението, падат си манаджии и изобщо са зодия "чвор" ще ме разберат Smiling Imp (а покрай Дивака имам впечатления от три ДУ, едно от които СМГ, макар и отдалечени във времето)

Как е момчето ти, ориентира ли се вече накъде след ОК (лапсус манус)?

# 162
  • София
Скрит текст:
Понеже не е по темата - отдавна заряза ОК той и втора година вече "търси себе си". Според мен грам не му се учи, но пък така има шанс да се научи да живее по трудния начин и току-виж му дойде акълът в главата или поне така ми мантросват близки и познати

# 163
Скрит текст:
Понеже не е по темата - отдавна заряза ОК той и втора година вече "търси себе си". Според мен грам не му се учи, но пък така има шанс да се научи да живее по трудния начин и току-виж му дойде акълът в главата или поне така ми мантросват близки и познати
Скрит текст:
И аз съм на мнение, че понякога трябва време да се ориентира какво иска, особено за по-романтично и чувствително дете. Не че познавам детето ти, говоря за свои познати деца в реала. Живи и здрави да са, ще им дойде акъла, може и по трудния начин, ама ще дойде Simple Smile Успех на момчето ти!

# 164
Попея,
Отново си в грешка къде , кога кой е учил, колко е платил, но това не е от такова значение.
Тезата, която защитавам е не, че МОН- ската диплома е излишна, а че това не е определящо при избора на ЧУ или ДУ!
Диплома от училищата в РБългария, с която да кандидатстваш в европейски университет ще имаш, независимо дали е МОН- ска, слонска или IB.
И не приемам сметките, че не бих платил сума Х, за диплома, която ще получа и безплатно! Разликата е, че не е въпроса в хартийката, а в много други фактори , свързани с образованието, които хората търсят/ намират в различните училища и за които плащат!
Ти търсиш едно, аз друго и не остойностявам, това което търся в една хартийка. За теб тя е нужния краен резултат, за мен определено не!
Няма значение коя диплома съм ползвала, не е тя фактора, определящ дали искам ЧУ или ДУ. Дипломата поне за мен, е даденост и в двата случая.

Скрит текст:
Не бих сравнила ДУ в Холандия с ДУ в България, защото в Холандия ЧУ почти няма, единици, предимно за чужденците. Ако питаш холандците, никой от тях няма да може да ти назове и едно ЧУ. Причината е, че при добро държавно никой не създава частно, защото няма търсене. Скоро научих, че има няколко лицея. Дори в холандската тема и учителка скочи , че нямало такива частни училища , толкова е малък броя им и са непопулярни. Определено не съм мазохист, който би могъл да получи нещо безплатно, ама аз да викам "Не, сакън, аз искам да си платя". Стига да мога да получа качеството, което искам, съм благодарна да е безплатно. И пак не ме разбирай погрешно. Уважавам твоя избор. За теб, твоето дете, ти си имаш своите причини, плюсове и минуси. Аз си имам моите. Но някакви бакалски сметки, че няма да платя сума Х за диплома, която може да ми е безплатна- отричам!

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 17:09 от rosss

Общи условия

Активация на акаунт