Частни училища - информативна тема 29

• 37 427
  • 792
  •   1
Отговори
# 165
Аз пък гледам и двете. Wink Колкото повече, толкова повече. Още не се е намерило училище в БГ, което да ме убеди, че дава толкова супер дупер в повече образование, че да си струва да не обръщам внимание на дипломата. Дори IB-то на Златарски. Едва ли ще има такова училище, докато моето дете завърши 12 клас. Simple Smile Та искам и образование, и диплома.

# 166
Попея,
Отново си в грешка къде , кога кой е учил, колко е платил, но това не е от такова значение.
Тезата, която защитавам е не, че МОН- ската диплома е излишна, а че това не е определящо при избора на ЧУ или ДУ!
Диплома от училищата в РБългария, с която да кандидатстваш в европейски университет ще имаш, независимо дали е МОН- ска, слонска или IB.
И не приемам сметките, че не бих платил сума Х, за диплома, която ще получа и безплатно! Разликата е, че не е въпроса в хартийката, а в много други фактори , свързани с образованието, които хората търсят/ намират в различните училища и за които плащат!
Ти търсиш едно, аз друго и не остойностявам, това което търся в една хартийка. За теб тя е нужния краен резултат, за мен определено не!
Няма значение коя диплома съм ползвала, не е тя фактора, определящ дали искам ЧУ или ДУ. Дипломата поне за мен, е даденост и в двата случая.
Диплома може и да имаш, но едната те праща в сериозни разходи, срещу които не виждам конкретната полза. Наистина не виждам с какво АйБи от ААУ е по-добра от МОН-ска конкретно по отношение на университета където и да било. Емпирично е доказано, че стотици, да не кажа хиляди деца с МОН-ска диплома успешно завършват университети в цяла Европа, започват работа и се реализират не по-зле от АйБи възпитаниците на ААУ или от тези на АК. Колкото и да ти е неприятно, това са факти от действителността.  

А ако ще ми говориш за Ежковите "нови дрехи на краля", по-добре недей. Говорим за измерими и наблюдаеми в действителността факти, а не за нечии свободни разсъждения за невидими и неоценими ползи от нещо си, за които не може да даде един факт в потвърждение. Къде е Ежковият син с великото частно образование - там, където са и стотици деца от 1 и 2 АЕГ (а и от други държавни гимназии с английски от София и от провинцията), на острова и не в Оксбридж, с такса от 9 К/година и заем на врата, а има и стотици други деца като Русалкините, които са в не по-лоши университети в Германия и то без заем за следването си. И ще завършат, и ще се реализират, защото са умни и добри деца, както и Ежковият син. Да са живи и здрави! Не знам как не се спряхте с тази надменност спрямо децата от ДУ, честно! Всеки може да си плаща за каквото си иска, но това не му гарантира нищо повече от ДУ, защото всичко си зависи от самото дете и неговите способности. И това се вижда в реала, от реализацията на децата. Това е единствената мярка, всичко друго са лакърдии за маса, пардон, за форум.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 17:12 от Анонимен

# 167
Та искам и образование, и диплома.
А МОН се старае (небезуспешно) да не можеш да получиш и двете. Satisfied
Поне не в подвластните му институции...

Попея,
Да не навлизаме в персоналии. Ти хабер понятие си нямаш от тях, а аз нямам намерение да ги дискутирам с тебе.

Колкото до разликата между получаваното в упоменатите училища ОБРАЗОВАНИЕ и това в ДГ, както и последващата реализация... Дипломата не е образование, ранга на университет в обща класация не определя къде е най-добре да се изучава дадена специалност и реализацията не се измерва с размера на получаваната заплата. Все неща, които не се учат в ДГ и за които хора реализирали се по-добре от тебе според твоите стандарти (с далеч по-високи доходи от твоите) плащат луди пари (пак според тебе). Не изпадаш ли в противоречие със себе си, смятайки по-заможните от теб хора за по-глупави? Joy

# 168
  • София
Сега си говорим за дипломи и дали монската трябва да я сритаме като ненужна. Ако правилно съм разбрала, ако един младеж учи в АК, но по някакви причини не може или не иска да продължава там, веднагически може да се премести в някоя от най-добрите държавни гимназии, защото има покрити и монските изисквания. Обаче какво се случва, ако училището не работи по мон, а се наложи напуснане на немонското училище? Мен като родител би ме интересувало в огромна степен, ако ще да притежавам половината държава, а другата половина да е на другата родА. Предполагам, че това стои като въпрос на дневен ред и на родители, които сега се чудят какво училище да предпочетат за децата си.

# 169
  • София
Ами веднъж във Френския лицей, до края на средното все в него.

По-сложно е с децата на възраст 7-18, чиито родители са българи, живяли и работили в чужбина и решили да се върнат да живеят в България.

# 170
А Ежко пак за новите дрехи на краля... LaughingLaughingLaughing
Понеже току-що получих предупреждение от мод за последователни постове, а не знам къде са, и си питах, и  чакам отговор, но все пак да кажа, че може и да ме баннат под този предлог Wink Та такива работи. Цензурата съвсем не е отживелица Wink Ако ме баннат, успех на всички, който където се е запътил!

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 18:24 от Анонимен

# 171
  • София
Без да се навлиза в чието и да е лично пространство - писанията във времето показват много неща. Например ти, Ежко, многократно си повтарял колко погрешно някои хора инвестират парите си в имоти, друго имущество, парцалки, екскурзии и т.н  вместо да  използват целево   средствата за образование на децата си в ЧУ. Е, ти  като си толкова недоволен от МОН-ските дипломи, що не инвестира  изначално по-правилно в ЧУ-та без такива  - избор имаш , кеф ти ААУ,  Дойче Шуле, Френски лицей,  АК с IB, с всеки от езиците имаш опции да подминеш МОН с мръсна газ. Но не си го направил, дори и с второто дете след натрупан опит с първото. Или си си правил сметката на парите, или  все пак си искал и нашенската диплома за децата си, колкото и да твърдиш друго. Ако е първото, тогава пък възниква въпросът с кое право във времето коментираш/критикуваш хората, решили, че ЧУ не им е  финансово по силите (особено такива с две и повече деца, които си правят добре сметката финансирането на кой образователен етап е приоритетно и съответно поставят акцента най-често върху висшето) или пък , че дори и да им е по силите,  детето им и след завършването на  желаното ДУ пак ще има всички шансове да успее? Тоест Попея и сие не могат да коментират твоите избори, но ти ( и Шарки също преди време) спокойно можете да отричате чужди решения и да ги дефинирате със завидна лекота като глупави, недалновидни, родителско-егоистични - решения, за които и деца, и родители един ден ще съжаляват.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 18:59 от пенсионирана русалка

# 172
  • София
Аз съжалявам за своите грешни (прекалено либерални) решения спрямо двете ми по-големи деца. Каквото и да обясня сега как се е стигнало дотам (стиснат баща, моите не толкова високи доходи и т.н.) все ще е оправдание.

# 173
Какво пък да им е на децата, и да знаеш, че не си единствения такъв случай, на голямата не й обърнах много внимание. Оставих я да си учи каквото и където иска.
И да се омъжи за когото иска 😀

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 02:09 от Notaris

# 174
Моля, моля, аз не коментирам Ежковия персонален избор, за разлика от него, който коментира моя и на други родители, и дори си позволява да го квалифицира, както Русалка правилно отбеляза. Аз коментирам само резултата от този избор, който очевидно и емпирично доказано с нищо не се отличава от този на стотици родители с деца в ДУ и без налети една бала пари в ЧУ. Пък Ежко от тук до края на света може да си разтяга локуми как било друго. Щеше да е друго, ако синът му беше влязъл с пълна стипендия в Харвард (примерно) или поне с пълна стипендия в LSE. Да, ама не. Не е такова вече времето. Аз на негово място бих се скрила от неудобство, ама къде ти да очакваш такова нещо от бивш комсомолски, сега новоизлюпен мениджър  - по-големи пердета от тях не съм срещала през живота си.
А иначе пак повтарям - всеки е свободен да си дава парите за каквото намери за добре. Важни са резултатите от това, а не самият акт на даването.

# 175
Аз съжалявам за своите грешни (прекалено либерални) решения спрямо двете ми по-големи деца. Каквото и да обясня сега как се е стигнало дотам (стиснат баща, моите не толкова високи доходи и т.н.) все ще е оправдание.

Времето не може да се върне. Но в бъдеще може да си до децата. Важното е да имаш усещането, че правиш най-доброто. Мен ме е страх да не се намеся прекалено. Някак да намеря баланса между конхрола върху ситуацията и желанията и интересите на детето.

# 176
Без да се навлиза в чието и да е лично пространство - писанията във времето показват много неща.
Скрит текст:
Например ти, Ежко, многократно си повтарял колко погрешно някои хора инвестират парите си в имоти, друго имущество, парцалки, екскурзии и т.н  вместо да  използват целево   средствата за образование на децата си в ЧУ. Е, ти  като си толкова недоволен от МОН-ските дипломи, що не инвестира  изначално по-правилно в ЧУ-та без такива  - избор имаш , кеф ти ААУ,  Дойче Шуле, Френски лицей,  АК с IB, с всеки от езиците имаш опции да подминеш МОН с мръсна газ. Но не си го направил, дори и с второто дете след натрупан опит с първото. Или си си правил сметката на парите, или  все пак си искал и нашенската диплома за децата си, колкото и да твърдиш друго. Ако е първото, тогава пък възниква въпросът с кое право във времето коментираш/критикуваш хората, решили, че ЧУ не им е  финансово по силите (особено такива с две и повече деца, които си правят добре сметката финансирането на кой образователен етап е приоритетно и съответно поставят акцента най-често върху висшето) или пък , че дори и да им е по силите,  детето им и след завършването на  желаното ДУ пак ще има всички шансове да успее? Тоест Попея и сие не могат да коментират твоите избори, но ти ( и Шарки също преди време) спокойно можете да отричате чужди решения и да ги дефинирате със завидна лекота като глупави, недалновидни, родителско-егоистични - решения, за които и деца, и родители един ден ще съжаляват.
Русалке, не за първи път виждаш в писанията ми неща, които ги няма там. И то с цел да настроиш и други родители срещу мене. Номерът ти не минава при хора с интелигентност над средната. Никога не съм оспорвал правото на всеки да решава къде инвестициите му носят повече полза, било в образованието на децата му или в други области.
Децата ми са/бяха в тези училища, които сме счели за най-добри за дадения момент. Дали същите са давали диплома по МОН или не, не ни е интерсувало. Малкият син е в АК ВЪПРЕКИ проблемите породени от МОН, а не заради съответната диплома. Признавам си, че това решение е все по-трудно. И ако трябваше да решаваме за гимназия тепърва, най-вероятно щяхме да намерим друго. Не обезателно извън АК.
Завършващите ДГ разбира се имат ШАНСОВЕ да успеят. Но тези шансове не се осигуряват от училището и образователната система. И идват на цената на загубено време, по-неефективно вложени усилия и важни пропуски в образованието.

А ети и една интересна статия...

# 177
  • София
Обаче какво се случва, ако училището не работи по мон, а се наложи напуснане на немонското училище?
Ако училището е чуждестранно се случва каквото би се случило ако се върнеш с дете от чужбина и искаш да го запишеш в училище. Или държи някакви изпити и влиза в клас със своята възраст или с изпит по съответния език отива в съответната езикова гимназия (това за големите деца).
За българските не знам, но в България училището е задължително, та ще ги приравняват децата и ще си учат в държавно, няма как.

# 178
  • София
Хаха, Ежко, нямам си друга работа, че да настройвам родители срещу теб. Ти в доста моменти сам се справяш идеално  с тази задача, а дори не се усещаш (или пък се?). И интересен феномен - няма да цитирам имената, харесали този мой пост, който си цитирал по-горе, ще ти кажа само, че са все на хора с деца в ЧУ от тази тема. Значи виждат тази склонност у теб въпреки избора, който са направили за децата си, а именно ЧУ. Което пък автоматично според последното ти писание ги прави хора с интелигентност под средната, поддаващи се на манипулация, така ли...Близо 10 души, за които след четене  толкова години във форума се подписвам с две ръце, че са  интелигентни. Тоест пак не си премери приказките. И друго - дали си ти или е друг, като се пишат неточности, считам за редно те да бъдат уточнени. И ако не са написани от теб, а от друг - нещата ще стоят по същия начин. И в тази връзка - защо удобно не  коментира другия ми пост, който касаеше поредното ти изхвърляне , че в Германия образованието е безплатно, независимо от гражданството? Или съвсем символично. Хубавото тук, в тази тема,  е това,че родителите са предимно с малки деца в ЧУ, та такива въпроси са им малко далечни.

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 09:53 от пенсионирана русалка

# 179
Ние сме с малки деца. Но перспективата е тази. А Мецан не е сам в ранното ориентиране. Wink Та поне аз много изкъсо следя някои теми и потребители, които имат какво полезно да ми кажат в областта на университетската степен. А критичният ми поглед втори път няма да направи грешката от преди години. Вече съм си научила урока за критично мислене.

Общи условия

Активация на акаунт