Частни училища - информативна тема 29

• 37 638
  • 792
  •   2
Отговори
# 225
  • София
Аз съм ЗА да се препитват по всичко (краткосрочно и дългосрочно), но не НА всичко. Не е нужно да се знае всичкият пълнеж от урока, а само важното. Вчера разглеждах учебник по история за 5 клас - в първите 2-3 урока единственото смислено беше как се броят годините и вековете преди и след Христа. Останалото пълнеж: етимологияна думата "Археология", кой се считал за основоположник на науката история, къде бил изобретен компаса, кои били писмени и кои материални източници (сякаш ти е нужно да знаеш определение, за да ги различиш) ... Това може да се разказва от учителяза информация, но да го зазубряш и да те изпитват на това ми е загуба на време.

# 226
В СС по основните 3 предмета имат така наречените листчета всяка седмица. На практика се проверява текущия урок + всичко до момента. Обичайно примерно по мат. са между 12 -16 задачи, като някои от тях са с подусловия. По разказвателните е по-лежерно, но учителите под формата на разговор всеки час се ориентират кой какво е научил. Това е едно от нещата, които харесвам. На практика децата толкова са свикнали, че не им прави особено впечатление. И в същия момент се контролира всяка седмица кой какви дупки има.

Последна редакция: пн, 14 окт 2019, 13:31 от .♥.Fancy.♥.

# 227
  • София
Doraemon, наблюденията ми са, че по сегашния начин и дългосрочно не се запомня. Аз лично помня доста факти от историята и географията в сравнение с по-младите ми колеги, като се заговорим. А и гледам дъщеря ми колко помни дългосрочно - почти нищо.

# 228

Ами тя френската като едно време българската. Вземем 2-3 урока и почва изпитване. Всеки час вдигат един- двама за най-много два урока назад. Така си нащрек, че следващия път теб могат да вдигнат и учиш всеки урок и преговаряш предния. За мен лично това е по -   добрия начин, отколкото сега. Взимат 10-15 урока и хайде тест. Как да преговориш качествено толкова неща по един предмет, като имаш да учиш и по доста други.
И хитрите вдигат ръка на първите 2-3 урока и после се скатават, докато се изредят всички Joy
В междучасието пък се наговарят колко вдигащи ръка ще има и така останалите също си отдъхват, защото знаят по колко човека успяват да изпитат обикновено.

# 229
За да се запомни нещо, трябва да се преговори след като информацията отлежи и почне леко да се забравя. Самото усилие да се възстанови информацията подпомага постоянното запомняне Но в училищата препитванията са по-скоро за да се установи дали са усвоили материала. Това за седмичния преговор от 12-16 задачи не го разбрах. Първият час от седмицата по МАТ се прави преговор на 12 типа задачи от миналите седмици или е за домашна работа?

# 230
Бояна, и по разказвателните ли правят контролни на всеки два урока?

За да се запомни нещо, трябва да се преговори след като информацията отлежи и почне леко да се забравя. Самото усилие да се възстанови информацията подпомага постоянното запомняне Но в училищата препитванията са по-скоро за да се установи дали са усвоили материала. Това за седмичния преговор от 12-16 задачи не го разбрах. Първият час от седмицата по МАТ се прави преговор на 12 типа задачи от миналите седмици или е за домашна работа?
Правят контролно в някой час от седмицата, което се състои от 12-16 задачи. Не е задължително първият ден.

# 231
  • София
Дъждец, всичко зависи от учителя дали ще го толерира. Имало е случаи да те вдигнат два часа един след друг. Не вярвам някой от вас да мисли, че и сега учителите не виждат хитростите на децата. Просто някои си затварят едното око.

# 232
Виждат ги сигурно, но мисълта ми беше, че с нищо не е била по-специална или по-добра системата на изпитване по наше време.
Въпреки че и аз съм изпитвана по история като теб, не помня нищо по този предмет за разлика от други предмети, по които съм имала задълбочени интереси.

# 233
  • София
При нас в ОТ е нещо подобно (но с уговорката, че дъщеря ми е в 3 клас и засега имат само базови предмети). След всеки нов материал има диагностика - така им казват, вместо тест Simple Smile и на нейна база се преценява дали някое дете има нужда от допълнителен час върху материала.
Не знам как е в по-горните класове.

# 234
  • София
Бояна, и по разказвателните ли правят контролни на всеки два урока?
.
По всичко правят, по история пишат текст синтез, отделно и отговарят на въпроси. По биология правят практически упражнения (дисекции и тн) по групи, което също е оценено, освен писмените работи. Рядко има тест като тест със зачертаване на правилен отговор и там е най-зле, защото има много уловки. После оценяват и с числена оценка и по цветове ниво на овладяване на определени компетенции.По някои неща ги изпитват по два пъти, един вид контролни и после класно, оценките са с различна тежест.
Разликата с нашата система навремето е, че изпитват всички по всичко и винаги има писмена следа.
Честно казано, на мен ми се струва от една страна страшно много изпитване и стрес, от друга е плюс, че ги държат във форма и винаги трябва да са си научили.
Иначе направиха реформа, каквато май се задава и тук, и заради ниски резултати масово във Франция, изместиха някои неща към по-горните класове. Не ми харесва това, но явно е тенденция навсякъде.

Другото, за което ме подсещате е, че има ужасно много преговор, постоянно. Това ми дава впечатлението, че тъпчат на едно място, но пък като гледам резултатите и явно има смисъл да го правят, защото се забравя.

# 235
Мога ли да попитам кое е това училище и в кой клас е този гърч😀

# 236
Е тя си каза, че за Френския лицей "Виктор Юго" говори. За там си изтървал срока, понеже всичко се преподава и учи само на френски и ако не си французин, трябва да си дадеш детето там от 3 годишно, за да може да научи езика. Което аз без малко щях да направя навремето. Бях ходил на отворени врати там и много ми хареса. Отказаха ме няколко фактора, които всъщност нямат нищо общо с обучението, а са по-скоро логистични. Първо, че ми е много далеч и дотам няма метро и не предлагат организиран транспорт. Второ, че всяка сряда учат само до обяд. Което значи, че трябва да намериш начин на обяд да си прибереш детето, т.е. да търсиш детегледачка, а лицея си е достатъчно скъп и без това. Освен това, в другите дни приключваха рано, не помня вече точно, но май към 16.30 часа и ако искаш да стои детето до 18 часа, си плащаш допълнително, а няма как да го вземеш до 16,30, ако ходиш на работа. Друго, че на всеки два месеца имаха ваканция, май че беше по 3 дни, но тези 3 дни пак възниква въпроса кой да гледа детето (ставаше въпрос за малко дете). Другото нещо, че не беше предвидена сутрин закуска, нито май плодова закуска в 10 часа, а ставаше въпрос за деца в градинска възраст. Освен това храната поначало не влизаше в таксата, ами имаха стол, за който зареждаш пари в една карта и там детето яде и плаща с картата, или пък имаше опция и да си носи храна в кутия. Това не е лошо за големи деца, ама за 3 годишни според мен не става. И още нещо, че дори и когато вали, пак задължително ги извеждат навън и после стоели с мокрите дрехи вътре, никой не обръщал внимание, а пък за малки деца и това не ми е ок.
Тези всички неща, събрани накуп, ме отказаха - а както виждате, в тях няма нито едно нещо, свързано с обучението.

# 237
  • София
Мога ли да попитам кое е това училище и в кой клас е този гърч😀
Френския лицей. Във всеки клас е този гърч. Някъде трябва да пазя фиша за оценяване на рецитирано стихче, във втори клас. Имаше 15 графи – от това дали точно знае думите, до това дали ползва подходяща интонация, дали артикулира правилно и дори дали поема дъх на правилните места. Истината е, че за франсетата оценките нямат такова драматично значение като за нас, нито са балообразуващи за нещо, нито правят истерии, но все пак си е стрес, поне според мен. Освен това от няколко години опитват да отменят повтарянето, иначе във френската система повтарят класове като никъде другаде. Дори класове от детската градина. В ключови класове като втори клас от випуска на сина ми, например, останаха да повтарят над 10%.

Татко Мецан е прав за нещата, които казва. До 15.30 са малките освен в сряда. Програмата в колежа, след 10 годишна въраст е още по-непредвидима. Някои дни може да са до 18 часа, други до 12.30. На всеки 6-7 седмици има по две седмици ваканция. Това е хубаво за децата, но адски трудно при организацията на логистиката ако човек ходи на работа.
Пак ще повторя, ако човек не е запознат със системата и няма общо със страната не мисля, че чуждестранно училище е много смислен вариант. Някои избират такива училища само, заради езика, но това е друга култура, друг модел на възпитание.Човек наистина трябва да е наясно какви са правилата, ценностите и тн, защото иначе ще има много изненади, някои от тях много неприятни.

# 238
На всеки 6-7 седмици има по две седмици ваканция.

А така, това беше, значи дори неправилно помня, че са били само 3 дни. Две седмици кой да го гледа?
И за храната, може би бъркам, че е било с карта, но със сигурност столът се плащаше отделно, не влизаше в таксата и беше предвиден само обяд.
Немците в това отношение са железни - и в Киндероазе, и в Дойче шуле има храна 5 пъти на ден - сутрешна закуска, после в 10 ч. плодова закуска, после обяд, после следобедна закуска и понеже градината работи до 19часа (!), след 17,30 пак дават да ядат на децата, които не са взети - играят на двора и там им изнасят курабийки, хапки или нещо подобно. Като всичко това влиза в таксата, която е по-ниска от тази на Френския лицей. Киндероазе работи целогодишно, включително през ваканциите, и почиват само по Коледа и на официалните празници. Освен това се грижат за децата, не ги оставят мокри например, а и спят следобед, докато във ФЛ май че не спят дори и най-малките, защото нали е училище. Между другото Дойче шуле също е училище, а не градина, но малкият ПУК, понеже са 5 годишни, си имат легла и спят следобед. Даже им четат приказки, докато заспят;) Плюс това и Киндероазе, и Дойче шуле са на метро.

# 239
  • София
На всеки 6-7 седмици има по две седмици ваканция.

А така, това беше, значи дори неправилно помня, че са били само 3 дни. Две седмици кой да го гледа?
И за храната, може би бъркам, че е било с карта, но със сигурност столът се плащаше отделно, не влизаше в таксата и беше предвиден само обяд.
Немците в това отношение са железни - и в Киндероазе, и в Дойче шуле има храна 5 пъти на ден - сутрешна закуска, после в 10 ч. плодова закуска, после обяд, после следобедна закуска и понеже градината работи до 19часа (!), след 17,30 пак дават да ядат на децата, които не са взети - играят на двора и там им изнасят курабийки, хапки или нещо подобно. Като всичко това влиза в таксата, която е по-ниска от тази на Френския лицей. Киндероазе работи целогодишно, включително през ваканциите, и почиват само по Коледа и на официалните празници. Освен това се грижат за децата, не ги оставят мокри например, а и спят следобед, докато във ФЛ май че не спят дори и най-малките, защото нали е училище. Между другото Дойче шуле също е училище, а не градина, но малкият ПУК, понеже са 5 годишни, си имат легла и спят следобед. Даже им четат приказки, докато заспят;) Плюс това и Киндероазе, и Дойче шуле са на метро.
Храната не влиза в таксата, да, може детето да си носи, но има право да яде само на обяд и ако остава след 15.30 може да си носи закуска. В матернела, т.е. детската градина спят първите групи. И то не по желание, а си имат час, в който се спи следобед, имат си и спално помещение.

Иначе има забавачка, а и клубове, може детето да стои и до 19 часа, а и мисля от 7.30 нататък, но се заплаща на занимание, не мога да кажа на час ли е точно. По отношение на цената ако се ползва пълното време сигурно ще се удвои, не съм смятала, но някъде там е. Онова, което най-много възмущава българските родители е излизането. Твърдо 3 пъти на ден са навън, независимо от времето.  Цялата обедна почивка, която до колеж е час и половина са навън, няма право никой да е вътре. Телефоните са забранени за цялото училище, може да носи, но ако телефонът е включен на територията на училището, включително двора,  отива при директора и викат родителите.

Не знам при немците как е, но и при тях, и при ААУ си има специфики, които шашват неподготвената аудитория, а за тях си е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт