Частни училища - информативна тема 29

• 36 537
  • 792
  •   1
Отговори
# 315
Дребни, дребни, колко да са дребни? Едни 400-500 лв. на дете. И като сложиш и униформи за горе долу толкова. Учебници по английски, които също би следвало да се покриват от таксата. И то станаха едни 1000 лв. допълнителни разходи. Че и повече, ако има зелено И бяло училище.

# 316
Попея, плащаш.. Така е. Но не съм съгласна да плащам два пъти за едно и също нещо. Ние сме се разбрали за условията по договора - стиснали сме си ръцете и за таксата, и за обучението, и за всичко. Направили сме сътветните компромиси в името на детето. И после ме карат да плащам още веднъж една не малка сума пари /в много случаи е равна на месечната такса за училище/....
Освен, че мислим задоброто на детето иправим всичко в името на детето, тук ме струва, че се злоупотребява от някои отново в името на детето Smile Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 317
  • София
На бяло (където се връщат вкъщи вечер) съм го пускала, но на синьо и зелено (с преспиване) - не.

# 318
В Дойче шуле имат една седмица ски училище, за което не се плаща абсолютно нищо - то влиза в таксата. Тази седмица не е през ваканцията, тя е част от учебния процес и е задължителна, училището организира всичко - транспорта, храната, ски-учителите, и всичко е покрито от таксата, включително и топъл чай им дават горе. Това беше много хубаво, защото детето наистина се научи да кара ски.

# 319
В Дойче шуле имат една седмица ски училище, за което не се плаща абсолютно нищо - то влиза в таксата. Тази седмица не е през ваканцията, тя е част от учебния процес и е задължителна, училището организира всичко - транспорта, храната, ски-учителите, и всичко е покрито от таксата, включително и топъл чай им дават горе. Това беше много хубаво, защото детето наистина се научи да кара ски.

Така е редно да бъде.

# 320
Дребни, дребни, колко да са дребни? Едни 400-500 лв. на дете. И като сложиш и униформи за горе долу толкова. Учебници по английски, които също би следвало да се покриват от таксата. И то станаха едни 1000 лв. допълнителни разходи. Че и повече, ако има зелено И бяло училище.
Да, има го това със скритите разходи, и транспортът беше също отделно - маркетингови трикове. Щях да се радвам да е безплатно, но това са условията, take it or leave it Wink А да лиша детето си от това приятно, а и полезно занимание,  заради някаква имагинерна справедливост, която няма да получа, не е моето. Освен това таксата за зелено/бяло/лятно училище заедно беше под 10 % от годишна такса, което за мен е напълно оправдан разход за  доброто на детето, а и никога не е било проблем да го покрием. Не помня от нашето училище да е имало деца, които да не са ходили на бяло/зелено и лятно училище. И понеже тука все се пише как всичко е за детето и всякакви разходи за него са оправдани, се зачудих на такава дреболия.
На бяло (където се връщат вкъщи вечер) съм го пускала, но на синьо и зелено (с преспиване) - не.
Нашите ходеха на бяло с преспиване в Пампорово, в хотел по двама в стая, с инструктори по ски, за 1 седмица, деляха ги на напреднали и начинаещи. Беше голям кеф за децата и се научиха да карат ски - тези, които не можеха преди това.
Нали разбираш, че винаги ти го плащаш Simple Smile Дали таксата ще е 1000 е/год без извънкласните плюс 200 е/год за извънкласни,  или ще е 1200 с включени извънкласни, е все едно от гледна точка на разхода (числата са примерни). Другото е само психология Wink

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 11:49 от Анонимен

# 321
На мен в “Артис” едно от нещата, които ми скъсваха нервите бяха точно техните “пленери” - след 15.09 - веднага 4-5 дена “пленер”, после пък летен пленер към края ня годината. Па зимата - бяло училище.
Ай сиктир  - първо, там не учат; второ е в учебна време, за което съм платила; трето, никога няма да си пусна детето с тях, при положение, че са губили дете по пътя училище до Южния парк, изключено е просто.
Който иска да рисува, кара ски, плува - има си ваканции, аман съм с такива истории.

# 322
Добре де, по тази логика ние сме си платили и за учебен ден дните след изборите, дните след балотажите, грипните ваканции. То тогава трябва да искаме да ни върнат парите и за тях, не е ли така? Сега например КО ни предлагат екскурзия на 28.10, за която си заплащаме допълнително, не е задължителна. Никога не съм се замислила, че вече съм си платила за нея, когато съм платила таксата за годината. Защото ако нямаше избори, таксата нямаше да е по-различна.

# 323
За мен пък е огромен плюс училището да организра ски училища и други разнообразни мероприятия в учебно време. А ако наистина им е толкова натоварена програмата в началните класове, че да не могат да си позволят една две седмици пропуск, то страх ме е да си помисля какво иде подир това Simple Smile Но ето, на различните родители изискванията са различни и за това е хубаво да се знае кое ЧУ какви програми и цели има, за да си прецени всеки според разбиранията дали да запише детето и да няма после разочаровани.

# 324
Абсолютно, сега в КО няма бяло училище и от сега ми  е драма как да я заведа и с кой. Аз и съпруга ми не караме ски и малката ходеше всяка година от градината. Сега ако я пусна със ски училище през ваканциите или уикендите, ще е пълна лудница горе и едва ще се добере до писта. Другия вариант е, на който и съм се спряла, е да й напиша бележка за 5 дни от родител, за да може да отиде в учебно време, когато не е толкова пълно по пистите.

# 325
Ние караме ски, но не бихме си причинили ски почивка през ваканциите.  Пълни курорти, опасни писти, опашки на лифтовете, задръствания и нерви. Това с бележката е вариант, но заминава част от отпуската, а и трябва всички да се замъкнем на ски, искаме или не.

# 326
Абсолютно, сега в КО няма бяло училище и от сега ми  е драма как да я заведа и с кой. Аз и съпруга ми не караме ски и малката ходеше всяка година от градината. Сега ако я пусна със ски училище през ваканциите или уикендите, ще е пълна лудница горе и едва ще се добере до писта. Другия вариант е, на който и съм се спряла, е да й напиша бележка за 5 дни от родител, за да може да отиде в учебно време, когато не е толкова пълно по пистите.
Едно време КО имаше невероятно бяло училище на Чепеларе. После родителите почнаха да питат защо плащат двойно (защото учителите са си там, сградата - също, но ски учители, транспорт, храна, екипировка и хотел са екстри). И бялото училище беше закрито. Въпреки (по мое мнение) прекрасният баланс цена/качество за обучение от А до С категория ски. И негласното пренасяне на ваканцията, за да се избегне навалицата.

# 327
  • София
Има различни причини за нежелание за участие в такива училища и те са лични за всеки. Не съм против да има такива, против съм това училището да се затвори и да няма опция за децата, които остават тук.

# 328
Има различни причини за нежелание за участие в такива училища и те са лични за всеки. Не съм против да има такива, против съм това училището да се затвори и да няма опция за децата, които остават тук.
Учителите обачe не могат да се клонират. Някой ще се наложи да направи компромис. Нещо, в което ние българите сме традиционно силни...

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 12:39 от Ezhko

# 329
Би било редно тези, които пращат децата си на такова училище да направят компромис, след като това не е било предварително упоменато в договора.

Общи условия

Активация на акаунт