Доктор Иван Сигридов - тема №2

• 41 288
  • 769
  •   2
Отговори
# 225
Bell, а ти била ли си на консултация с имунолог? Питам, защото и аз съм с АСЕ и от Геника казват, че е рискова, а някои имунолози не я считат за такава. В заключението от тромбофилиите писали ли са ти, че следва терапия?

# 226
  • Живее на Луната
Ема, когато бях бременна през 2015 никой не им обърна внимание на тези мутации, включително Сигридов който ми следеше бременноста. След това пуснах допулнителните ACE и фактор 13 и там излезе хомозигот по ACE, което в комбинация с 4г/5г прави бели. С доц. Русев съм правила консултация и той ми е казал че трябва да съм на терапия през ден АП и Фракси. Доктора ми в Турция изобщо не им обърна внимание на тези мутации. Общо взето колкото лекари толкова мнения. За това ми е интересно да знам Сигридов какво мисли, защото той в последните години доста започна да ги следи тези неща.

# 227
Моите мутации са:
Хетерозигит PAI - 4G/5G
Хомозигот - ACE D/D
Хетерозигот MTHFR

Сигридов ми каза, че първите две са нискорискови и имат значение в първите седмици на бремеността. Като рискът от тях е в отлепяне или недобра имплантация. Аз имам един ранен спонтанен аборт, при който плодното сакче падна само в 7гс. Според него причината са тези мутации. Каза обаче, че рискът им отпада в края на 1ви триместър.
Като най-опасна определи MTHFR мутацията, и обясни, че тя участва в метаблитните механизми и има значение за изграждането на органите. Каза, че шумът, който се чува при сърцето е свързан с тази мутация, но ще го коригираме с правилна стратегия.
Разгледа ми и изследванията от хомеостазата и каза, че съм изключително далеч от това кръвта ми да се съсири дори и малко. Като видя, че за 3 седмици Д-Димера ми е паднал от 0,54 на 0,27 каза категорично да спирам Аспирина. Не било нормално за бременна жена да съм с толкова нисък Д-Димер. Това значело, че кръвта е много разредена и че недай си Боже ми се  наложи някаква спешна операция, няма кой лекар да се навие да ме оперира при тези стойности. Накара ми се малко, че в момента имам и завишен риск от инсулт.
Гледа кръвотока към плода и каза, че е максимален. Самият бебок върви почити седмица напред (6 дена).
На база на всичко това нареди да спирам Аспирина и засега да оставя само Фраксипарин през ден, но майче го направи, защото видя колко се шашнах.
Това е неговото мнение по въпроса.

# 228
  • Живее на Луната
Благодаря. А каква терапия препоръчва за първия триместър при наличие на тези мутации - само Аспирин или аспирин и фракси?

# 229
Bell, каза ми само, че не може за всички мутации да се изписва едно и също. Каза, че има жени, които са на 0,6 фраксипарин или на два пъти по 0,4 на ден.. Истината е, че тук не го разбрах добре, защото вече малко се беше поядосал заради Аспирина и говореше бързо. 

Надявам се скоро да стане ясно къде се е преместил, защото искам да се видя с него поне още веднъж. Simple Smile

# 230
  • София
Препоръчва преди да отидеш при него да се консултираш с доц. Русев - той назначава терапия за преди забременяване и за първия триместър.

Благодаря. А каква терапия препоръчва за първия триместър при наличие на тези мутации - само Аспирин или аспирин и фракси?

# 231
И аз препоръчвам на момичетата, които са решили да се следят при Сигридов, да имат консултация с д-р Русев, ама конкретно с него.
Аз както очаквах, не реагира добре, че мояа терапия е от Конова и се създаде малко излишно напрежение.

# 232
А питали ли сте за пиенето по едно кафе на ден? Във ФБ групата има стари постове, че е разрешено, но дали е така?

# 233
Може кафенце.

# 234
  • София
Момичета, какво се изследва за да се види дали кръвта е твърде разредена или гъста.

При мен се получиха доста кофти неща... Отново.
Преди 4 месеца направих спонтанен в 5+4гс, като всичко започна със силен кръвоизлив, изпадна единия ембрион и няколко дни по късно се видя, че и втория е спрял развитие. Според моя  АГ най-вероятно е спрял притока на кръв до него заради кръвоизлива и това е била причината 2рия да спре да се развива.

В момента изживявам същото нещо.
Вчера в 5+4гс изкървих отново много силно, този път бях подготвена от темите назад, че при кръвоизлив се взима Витамин Ка. Така и направих, не знам дали това беше правилно решение , но докато стигнем до спешното кървенето беше спряло. След 5 часово висене пред кабинетите, най-накрая успяха да ме погледнат. За сега и двата ембриона са на мястото си, но нямат сърдечна дейност. Каква е причината за кървенето не е ясна. Казаха ми да почивам и да пия Магнезий и че нищо не може да се направи на този етап.

Аз съм след инвитро и пия естрогенов препарат и бия прогестерон. Освен това взимам и по 1 таблетка аспирин.
Като започна кървенето спрях аспирина и сега не знам дали да го почвам на ново...

С мутациите pai-1 4g/5g Хетерозигот съм и Mthfr A1298c . Всичко това се случва в Германия и тук на тези мутации не обръщат никакво внимание, репродуктивня ми лекар също.

Не знам дали причината за кървенето е тромбофилия, при първия ми спонтанен не пиех аспирин и пак се получи същото. Сега обаче не знам дали една таблетка аспирин е била достатъчна за да предотврати тромб примерно.

В крайна сметка нищо не се знае какво ще се случи и дали бебетата ще оцелеят.
Утре ще пускам ново ЧХГ, но искам да пусна и такъв тест който евентуално може да ми даде яснота дали кръвта ми е прекалено съсирена. Изобщо знаете ли дали има такова нещо?

# 235
  • София
В 6гс може да се види къде се е имплантирал ембриона, в 7гс трябва да се види пулс.
Така че е съвсем нормално ембрионите в 5+4 да нямат пулс.

Аспиринът всеки ден ли го пиеше и в каква разфасовка?

Имунологични изследвания пускала ли си?

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 10:22 от delisardeli

# 236
MoCherie, помня те от другата тема... Стискам палци този път нещата да се разминат и всичко да е наред. Мисля, че се пуска D-dimer, май и фибриноген... но го казвам съвсем лаишки. То работата е там, че ако не им обръщат внимание на тези мутации твоите лекари, не знам кой ще ти ги разчете резултатите от изследванията и ще може да те насочи към подходяща терапия. Мисля, че след като спре кървенето се подновява терапията (нмх и/или аспирин), но и това лекар може да го прецени, защото ако се образуват тромби (дори и малки) това може да наруши кръвопотока към плода, да попречи на имплантацията и пак да доведе до кървене. Във фейсбук групата за Сигридов бях чела, че той е казвал на някои момичета, че ако им е висока дозата асперин по-скоро ще прокървят от носа, а не да тръгне такова кървене.... обаче пусто, ние като пациенти и когато сме при някой лекар, който не обръща внимание на тези неща сме много безпомощни

# 237
  • София
Така е, в голяма безизходица съм... Моля се на чудо.

Иначе взимам аспирин протект 100мг по 1 таблетка на ден. Но от 2 дни не съм взимала.

# 238
  • София
Действието на аспирин протект е 72ч.
Аз съм с хомозиготна мутация в PAI и Русев ми го е изписал през ден.

Ти си с хетерозиготна мутация, която може и да няма клинично проявление.
На теб кой ти изписа аспирин всеки ден и на какво основание?
Имунологични изследвания пускала ли си?
Прави ли консултация с някого между двете бременности?
Като ти правиха преглед видяха ли нещо необичайно в матката - хематом, отлепване, друго?

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 10:52 от delisardeli

# 239
  • София
Не нищо не видяха, нито хематом, нито отлепване. Пускала съм си изследвания за нк клетки в БГ сама, бяха ми леко занижени, а Т клетки с НК активност бяха 20%  и референтни 12%. Показах ги на 2ма лекари в Германия и В Турция (където правя инвитрото) но не го отразиха. Единия каза дори че нк клетките са важни докато се образува плацентата или нещо такова. Вече не помня.

И двете ми бременности са инвитро, при един и същ лекар. Каза, че най-вероятно първия път единия ембрион е бил генетично увреден, и затова тялото ми е искало да го изхвърли. И съответно след големия кръвоизлив спира и развитието на другия. Това беше обяснението, но и той каза, че не може да е 100% сигурен дали е това. Поиска да направим Кариотип и всичко излезе ок. Аз пуснах тогава и тромбофилия и НК клетки, и вече знаете какво е мнението за тях.

Сега чакам да видим какво ще каже... Но не мисля, че ще ми кажат нещо по различно от първия път. От къде идва това кървене е пълна загадка..

Общи условия

Активация на акаунт