Малко толерантност към различните

• 8 550
  • 310
  •   1
Отговори
# 45
Не е възможно да има пълна толерантност.
Ако човек обича да сервилничи, може и да е толерантен, защото се чуди на кого да угоди и не е сигурен в собственото си мнение.
Абсолютно не смятам да съм толерантна към тоталната неграмотност.
Към това човек не бива да е толерантен, защото и учителите станаха толерантни и пускат нагоре все по-неграмотни дечица.
Към пишещи неграмотни не правя много често забележки, защото преди мен вече са направили. Така че това рядко ми се случва да напиша.
Писнало ми е от еднопосочна толерантност.
Също така не считам, че трябва да съм толерантна към обичаи, които позволяват малтретиране на жената.
Когато нещо не ми харесва, аз го казвам. Това не е липса на толерантност.

# 46
Както вече ти обясних- ако не си в състояние да разбереш за 16 години как се пише дадена дума, то е ясно, че няма да схванеш пространно обяснение, особено що се отнася до друго, освен твоите интегрални пресмятания.....
И да, правилно си написал, че ползваш други езици, но и тях не ги знаеш, само ги ползваш. За тях какво ти е извинението? Те няма да изчезнат, според "скромното" ти мнение, нали? Mr. Green
Нека те ограмотя исторически, като не става  граматически. "Малкият български" език е дал азбука, на която в момента пишат 300 милиона души в 70 страни. Та, не бързай да я отписваш, еничерче. Mr. Green

Химик съм по професия, защо питаш?

Еничарчета сме така .. пращат ни във всички краища на империята -  когато бях на мисия в Германия имах едно гадже от Монголия. По любовен път научих колко далече се простира кирилицата Simple Smile 

Сериозно, това което аз ти казвам е, че предпочитам да използвам 3 езика, познавайки всеки един от тях на 80% от колкото да знам само български на 100%. В съвремения свят, намирам моя подход за по-прагматичен - езика служи на мен, а не аз на него. Може и да бъркам, няма как да знам какви възможостти съм пропуснал в следствие на неперфектния си български.

# 47
  • Насред хаоса
А какво пречи да ползваш и 10 езика, но да знаеш майчиния си достатъчно добре, че да не допускаш неграмотност?

# 48
  • Агент под прикритие
О, разбира се че не е нито неин, нито мой, нито твой проблем- ние си ги храним с данъците си, опъваме и бачкаме, докато тях с десетиление след десетилетие ги " включват". И все невключени си остават.
БългаринЪТ, докато не почне да иска сметка за всеки лев, който му измъкват от джоба и не свали от главата си разните малцинства, решили че имат права, но не и задължения, няма да престане да бъде на последно място по доходи сред белите държави.
И преди да ми кажеш, че те- белите държави издържат всякакви маргинали, се поинтересувай как се е променил живота на техните работещи през последните 20 години. Ще останеш изумен и може да прозреш накъде отиват техните икономики с безумния либерализъм, който ги тресе.
И пак да питам, като по-проЗ: кой е виновен за това? Те, че им дават от баницата или тоя, който им я дава? Във всяка държава да скочиш срещу тях ще мине за дискриминация. Ама я скочи на държавата...
Благодаря за поправката!

# 49
  • Най-красивата страна
Не е срамно да си признаеш,че не умееш  или не знаеш нещо.
Лошо е когато не желаеш да се развиваш и да научиш нещо ново.
Интелигентният човек се старае да се развива и може да се самообразова.

# 50
  • София
Сериозно, това което аз ти казвам е, че предпочитам да използвам 3 езика, познавайки всеки един от тях на 80% от колкото да знам само български на 100%. В съвремения свят, намирам моя подход за по-прагматичен - езика служи на мен, а не аз на него. Може и да бъркам, няма как да знам какви възможостти съм пропуснал в следствие на неперфектния си български.

Ето, видя ли че липсата на тия проценти познания на родния език, не ти позволиха да разбереш ей това изречение в поста ми:
Цитат
Виж сега, нивото ти на комуникация определя и сериозността на отсрещния в отношението към теб.

И сериозно, как ще ти повярвам, че си успял да научиш 3 езика на 80%, щом не си успял да научиш матерния си поне на толкова? Защото, на 100% и специалист не може да го знае- хем е сложен език, хем го съсипаха от изменения.

А, какво си пропуснал- контакти с хора с друг светоглед, например..... Peace

Phoenix Wright, прав си, държавата им дава, но това не е тоталитарната държава, срещу която не може да скочи гражданското общество. Просто трябва да се опомним, да се отръскаме от набиваните ни внушения, че от нас нищо не зависи. И да си избираме битките, и да ги водим, а не да вдигаме раменца и да заявяваме, че не било наша работа.

# 51
В съвремения свят, намирам моя подход за по-прагматичен - езика служи на мен, а не аз на него. Може и да бъркам, няма как да знам какви възможостти съм пропуснал в следствие на неперфектния си български.

В съвременния свят, за да си намери момичето хубава работа трябва да знае писмено и говоримо езикът на страната - България. Ако научи Китайски на 80%, Датски на 80% сууупер, но без чист писмен и говорим български няма как да си намери хубава работа в България.

А ако няма някой, който да я поправя като прави грешки ще си говори зле, ще си напише CV-то зле и няма да я викнат на интервюта. Между другото аз имам в моята фирма хора с този етно. Грам не можеш да ги дискриминираш и да искаш, защото и българският им е перфектен, и немският им е перфектен, и маниерите са им перфектни, и образованието им а перфектно.

Без български не става. Без учене не става.

# 52
  • Най-красивата страна
Да не забравяме,че днес е петък....
Приемам темата като малко по-различна петъчна.И приготвям пуканките.

# 53
  • София
Един непоискан съвет - ако научиш на 100% матерния си език, с чуждите езици също ще ти е по-лесно. Пък може да ти се прииска да научиш и тях на 100%.

# 54
  • София
Мен не ме притеснява пропусната запетая, пълен член или цялостно погрешно написана дума.
Притеснява ме, че непълнолетни деца раждат и обясняват, как сами си гледат децата. Също обвързвам липсата на образование със сексуалния нагон - колкото по-ниско е едното, толкова по високо е другото. Лично наблюдение.

Имам много приетели от ромския етнос, не за статистиката - реално. За мен няма никакво значение кой какъв е. За мен делата са важни. Дали са бедни, богати, черни, бели, транс и хомосексуални - няма никакво значение.

# 55
  • Най-красивата страна
Може да не е българка,българин.
Българският език да не е майчин.
Но това пак не е оправдание,ако живее в България.

# 56
А какво пречи да ползваш и 10 езика, но да знаеш майчиния си достатъчно добре, че да не допускаш неграмотност?

Неграмотността е много гъвкаво понятие. Всеки допуска правописни и граматични грешки. Някой го правят веднъж в изречение, други веднъж на 22 сраници. Някой допускат по няколко грешки в една дума. Къде точно е границата на неграмотността ? Аз съм напълно доволен от нивото си

Виж сега, нивото ти на комуникация определя и сериозността на отсрещния в отношението към теб.
Това го разбрах, но го пропуснах нарочно. Хайде да те вкарам в следната ситуация, ако човек който фъфли падне на улицата и ти поиска помощ да му помогнеш да стане, какво ще направиш ? Ще му кажеш да произнася правилно думите или ще му подадеш ръка ? Същото е в съседната тема с момичето.

В съвременния свят, за да си намери момичето хубава работа трябва да знае писмено и говоримо езикът на страната - България.

Пълни глупости са това. Имам колеги чужденци, работещи и живеещи в София дето и бира не могат да си поръчат на български. Въпреки това са си купили апартамент в София, къща на морето и ... айде ще спра до тук.

# 57
  • София
В личните документи на конкретното малцинство пише българин.
Ако е чужденец, може да се търси толерантност.

# 58
Въпрос: А защо по дяволите в 21 век са все още толкова различни? Ей на, ние вече не сме различни, станахме бачкатори за глобализирания капитализъм, добре вписани в системата. А защо някои имат привилегия да не са вписани? че и да се поощряват да не са вписани и да имат повече свобода?

# 59

В съвременния свят, за да си намери момичето хубава работа трябва да знае писмено и говоримо езикът на страната - България.

Пълни глупости са това. Имам колеги чужденци, работещи и живеещи в София дето и бира не могат да си поръчат на български. Въпреки това са си купили апартамент в София, къща на морето и ... айде ще спра до тук.

Тези приятели щяха ли да си намерят работа, ако ползваха майчиният си език на такова ниво:
"обесня" "нерви безпокойството" "доста е нервена" "идва ми да изчезвам" "ацки"

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 14:53 от Елфичка

Общи условия

Активация на акаунт