Малко толерантност към различните

• 9 014
  • 310
  •   1
Отговори
# 75
Да де, ама книгите не дават само информация, а и променят възприятието и моделите на света. Дават идеали. А идеалите са това, дето те кара на 16 да мислиш за по-възвишени неща от ранен брак и последваща връзка с чичак няколко години по-късно.

То не се знае дали е по-добре да си родиш детето на 16, отколкото на 36 или 46. Стига моделирахте темата.

# 76
Не всички са имали късмета да се родят в среда, която поощрява получаването на добро образование. Затова за мен е смешно, когато видя казус, в който потребител,  видимо такъв случай, или от друг етнос, задава въпрос и веднага питания, забележки и подигравки се съсредоточават върху правописа му. Примерно в съседна тема девойка, родила в училищна възраст, вече без мъж, с родителски капацитет, който видимо се нуждае от подобряване, пита някакви неща, а получава отговори предимно - Пишеш неграмотно! Ами неграмотно пише, родила се е в семейство, което не и е създало навици за учене и даже я е спирало. То хубаво, че все пак пише и може да изрази мисълта си , така че да бъде разбрана. Е, само от тези, които желаят да я разберат, винаги се намира някой да възкликне "Нищо не ти се разбира, научи се да пишеш!".

Не знам дали е нетолерантност, но липсва емпатия, факт.

Казваш ,че има среда, която не поощрява към добро образование, даже обратното, спира те, ако проявиш инициатива.
Обаче питаш защо няма емпатия към тази среда....сериозно ли?
Ако една среда не поощрява индивидите си да вървят напред ,да правят най-доброто за себе си, то тази среда за какъв дявол съществува?
Не е ли по-добре да бъде разградена или унищожена, а?
 Най-адаптивните оцеляват, това е закон на еволюцията. И така е правилно. В човешкото общество винаги най-адаптивни са били тези, които са се учили най-бързо и в крак с променящата се среда. Още от времето на неандерталците, та до днес.
Обаче трябва да поставяме неучещите се над законите на природата даже. Над човешките вече ги поставихме.Природните закони обаче ще им видят сметката.Сигурна съм.

# 77
Ами не, в 21 век на 16 да родиш е деструктивно. Може, по изключение, ако е в много стабилна среда и има подкрепа от по-възрастни. Но в нестабилна среда, само за да сме родили - защо?

И после се въвеждат абсурдни правила за ранна детска градина, искаш или не, с аргумент да няма "отпаднали". Е извинявай, ама каква е вероятността точно моите деца да отпаднат, дори да не помиришат градина или предучилищна? Ясно е за кого е писан законът.

И откъде накъде ще се пише за мен закон на базата на нечии почти животински действия, незнание, невежество и неориентираност?

# 78
  • София
Защо да пречим на льобоффта?
И след 2-3 години като пусне тема Какво да правя, той ме бие, пак ще я подкрепим.
С две ръце!
Ама защо пък да са "различни"? Те всъщност са мнозинство. Може някой ден и лингвистична реформа да докарат.

# 79
Ами не, в 21 век на 16 да родиш е деструктивно. Може, по изключение, ако е в много стабилна среда и има подкрепа от по-възрастни. Но в нестабилна среда, само за да сме родили - защо?

Да родиш на 16-18 си е съвсем в реда на нещата. Да чакаш чудото на близо 40 е ... незряло, бих казала ... Дядо Коледа идва ли при нас на 40г.???! Осъзнаваш ли къде е линията?

# 80
Е да, ама детето не е като да върнеш доматите в супера. То е факт и няма полза от това да се дискутира колко е неправилно.

# 81
  • Насред хаоса
Тайничка, не е в реда на нещата. За едно време може да е било, сега на 18 са още на училище. И като го родиш на 16, с какво ще го гледаш? Да го гледаш ли, да учиш ли, работа ли да търсиш после, че да си поемеш отговорностите, кое по-напред?

# 82
  • София

Да родиш на 16-18 си е съвсем в реда на нещата. Да чакаш чудото на близо 40 е ... незряло, бих казала ... Дядо Коледа идва ли при нас на 40г.???! Осъзнаваш ли къде е линията?

Защо поставяш или-или? Ако не родиш на 16, имаш прекрасната възможност да го направиш на 23, 28, 30, 35.......

# 83
  • София
Не е казано да чакаш до 40 г. Ако си образован и имаш професия, която да ти възможност да си отгледаш детето, можеш да го родиш на всяка една възраст. И повече деца можеш да родиш. Няма правила в тази "игра", когато не разчиташ на обществото да ти дава наготово.
На 16, без образование, без работа и без други перспективи, освен да разведеш комшията, не е точно в реда на нещата. Поне по моите критерии.

# 84
  • Насред хаоса
А и да го разведе и известно време да има кой да се грижи за нея, какво пречи на Ромеото да си бие камшика по някаква причина и тя да остане пак сама, само че с още едно или две деца? Ето затова - преди раждането образование и работа, поне някаква основа да имаш. То не може цял живот все на някого да разчиташ да те отглежда.

# 85
Скрит текст:

Защо поставяш или-или? Ако не родиш на 16, имаш прекрасната възможност да го направиш на 23, 28, 30, 35.......
Я, имаш възможност, я, не. Такива близо 40-годишни като мен могат само палците да си стискат да им се случи чудото. Най-добре си е човек да си роди и отгледа дете на младини. Късно се сетих аз.

# 86
А, не можело! Може и още как. Някои държавата си ги отглежда цял живот. Пък трябва да сме и толерантни. Е аз не мога.

# 87
В другата тема някой спомена, че всички, независимо от вярвания и традиции, били "ценна" част от обществото. Не знам какво точно си представя под общество. То е най-вече инструмент за стабилност и просперитет. Другото са лиготии. Сериозно ли ти трябва някой да се държи шарено и "интересно", обаче само да взима, без нещо да даде?

# 88
  • София
Добре, Тедичка.
Аз се омъжих на 21, на 23 родих, на 25 второто.
Имам професия, доход, семейство и се смятам за успешна към днешна дата.
На 21 се считах за прекалено уязвима за да родя. Имах съпруг, самостоятелен дом и голяма любов. Пак безумно млада родих, но каквото и влюбено чики да съм била, пак мислех рационално.
На 16 точно какъв разум бих имала и какви действия бих направила да защитя себе си и детето си? Да се върна при мама и тате ли?

# 89
В другата тема някой спомена, че всички, независимо от вярвания и традиции, били "ценна" част от обществото. Не знам какво точно си представя под общество. То е най-вече инструмент за стабилност и просперитет. Другото са лиготии. Сериозно ли ти трябва някой да се държи шарено и "интересно", обаче само да взима, без нещо да даде?

Не разбирам, Хитлер, за какво говориш...

Общи условия

Активация на акаунт