Малко толерантност към различните

• 9 005
  • 310
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Тези приятели навярно, освен знаенето поне на своя роден език, имат и някакво образование. Тази млада жена с липсата на образование ще има много дълго да събира пари за къща, ако реши да работи нещо законно.

# 61
  • София
Съжалявам, няма проекти с ромски език в кол центровете. Но и да имаше, щяха да искат и перфектен писмен.
😁

# 62
  • Насред хаоса
А какво пречи да ползваш и 10 езика, но да знаеш майчиния си достатъчно добре, че да не допускаш неграмотност?

Неграмотността е много гъвкаво понятие. Всеки допуска правописни и граматични грешки. Някой го правят веднъж в изречение, други веднъж на 22 сраници. Някой допускат по няколко грешки в една дума. Къде точно е границата на неграмотността ? Аз съм напълно доволен от нивото си
Ти може да си доволен от нивото си, но на мен ми бодна веднага очите "Някой" за множествено число, при това два пъти. Това е груба грешка, не нещо случайно и просто.
Освен това не става въпрос само ти да си доволен от нивото му. Във форуми например правописът е една от визитките на човека, ако щеш. Винаги ще бъде обърнато внимание първо на грамотно написани постове. Ако ти видят автобиографията с грешки, може изобщо да не те отразят повече, нищо, че ти си доволен от нивото си. И така нататък.

# 63
  • София
Приятелите чужденци са образовани, поназнайват 2-3-4 езика, имат опит и са на пазара на труда.
Една млада и неграмотна 16 годишна майка няма механизъм с който да се справи в живота. Овсен социална и културна нищета. На 99 процента са обречени да висят на нечий гръб.

# 64
Първо, момичето е на 18, не на 16, и второ, и с една заплата на чистачка или продавачка пак ще се справи, ако иска.

Чакай да добавя и трето. Студентите в днешно време масово работят на пълен работен ден докато учат. Те що не са обречени на нищета. Знаят си, че искат ли по-добро бъдеще ще работят и ще учат.

На това момиче какво му пречи да учи, да работи, да чете, да се ограмотява?

# 65
Един непоискан съвет - ако научиш на 100% матерния си език, с чуждите езици също ще ти е по-лесно. Пък може да ти се прииска да научиш и тях на 100%.

За другите езици не знам, но матерния ни български и да е научил някой на сто процента, то този някой не е в този форум. Много често в самите постове, които призовават потребител да пише грамотно има поне една правописна грешка...

Случаите на грубо погазване на правописа са поне два -  когато човекът не счита за нужно да положи усилие да пише правилно на български, не живее тук, не му трябва, не го интересува и вторият е по-важен в случая - когато човекът е очевидно от среда, която е възпрепятствала развитието му. Не става въпрос само за етнос. Много трудно ще получиш добра грамотност, ако роднините ти са спрели в трети клас и просто не те пускат на училище.

А и правописната небрежност съвсем не е патент на ромския етнос. Те поне имат обяснението, че не са учили, какво да кажем за всички бисери, които четем в правописната тема от чисти българи.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 15:05 от Iris04

# 66
А тези приятели чужденци имат ли работа тук? Работата им свързана ли е с ползване на родният им език? Ако да, то би ли споделил тези приятели дали говорят и пишат добре на този език или не..

Единят ми колега е от испания. Аз самият не знам испански и ми е трудно да му преценя нивото на неговия майчин език. В работата ни, не ни е необходим испански, комуникираме си на английски и неговото ниво на този език е сходно на моето. Испанския е доста по-лесен за писане. Каквото чуваш това пишеш. Уловките там са много малко, не е като българския.

Иначе ние сме технически персонал. Освен език, имаме и висше образование, специализрание умания в повече от една сфера, сработен екип сме и т.н. Не сме говорители по cnn, тъй че не ни е необходимо перфектна дикция и познания по английски. За нас е важно да говорим помежду си добре и да се разбираме. Наскоро наехме един американец, който ще мигрира от Америка в София следващия месец. Момчето е младо и много ентусиазирано. Споредели, че му е писнало да пътува по 2-3 часа в посока до работа и няма търпение да дойде в София. Още не знае, нашите моми на какво са способни .. мисля, че съвсем скоро ще разбере къде е попаднал.

# 67
  • София
И обикновено този "гръб" е същия - необразован, с проблеми с поведението, алкохола, наркотиците и т.н.
Но все пак й е купил "тилифончи". Тя цъка копченцата и пише в БГ мамата. Колкото може. Такъв е живота.

Ха-ха-ха. Испанския бил по-лесен от българския? Ко речи? Ти за субжунктиво чувал ли си? Не? Сигурно.

# 68
Ако не е от Андалусия, произношението ще му е ок. Е какви са ни момите?

Я си предстви сега младото 18 годишно момиче - нито българският й е добър, нито има средно образование (по нейни думи). На това момиче му казахме в другата тема да си оправи граматиката, да попрочете някоя книга, да наблегне на ученето, защото това ще го измъкне на по-добро ниво в живота. И от тези съвети изведнъж станахме расисти за сочене с пръст. Не мерси.

# 69

Съжалявам, но в ерата на интернета няма извинение дори и с начално образование да не прочетеш някоя и друга книга и да не се образоваш, самообразоваш или дообразоваш, за да имаш по-добро бъдеще.

Това е забавно. Именно в ерата на интернета никой не се чувства длъжен да запаметява информация, защото с няколко клика изважда всичко от търсачката.

А за правопис - какво? Има си програми, които коригират. Назад се върви, не забелязахте ли?

Именно в ерата на нета, си абслоютно недлъжен да знаеш каквото и да било.

Ти може да си доволен от нивото си, но на мен ми бодна веднага очите "Някой" за множествено число, при това два пъти. Това е груба грешка, не нещо случайно и просто.

Ла Сомбра, бъди, моля те, максимално снизходителна към сульо и пульо. Опитай поне.

# 70
  • София

Неграмотността е много гъвкаво понятие. Всеки допуска правописни и граматични грешки. Някой го правят веднъж в изречение, други веднъж на 22 сраници. Някой допускат по няколко грешки в една дума. Къде точно е границата на неграмотността ? Аз съм напълно доволен от нивото си

Ми, не е особено гъвкаво- виж какво си написал. "НякоЙ допускат"........ами, това се учи в първите класове. Знае се от всеки средноинтелигентен и уважаващ себе си индивид. В българския език не съществува дума в множествено число, която да завършва на "Й". Или си визирал един човек, ама си сбъркал числото на глагола?

Виж сега, нивото ти на комуникация определя и сериозността на отсрещния в отношението към теб.
Това го разбрах, но го пропуснах нарочно. Хайде да те вкарам в следната ситуация, ако човек който фъфли падне на улицата и ти поиска помощ да му помогнеш да стане, какво ще направиш ? Ще му кажеш да произнася правилно думите или ще му подадеш ръка ? Същото е в съседната тема с момичето.
[/quote]

Когато говориш, дори да фъфлиш, ще те разбера, защото няма да кажеш "някоЙ хора" и да се чудя един ли те е бил или няколко, ама си неспособен да обясниш....... Peace

# 71
  • София
Първо, момичето е на 18, не на 16, и второ, и с една заплата на чистачка или продавачка пак ще се справи, ако иска.

Чакай да добавя и трето. Студентите в днешно време масово работят на пълен работен ден докато учат. Те що не са обречени на нищета. Знаят си, че искат ли по-добро бъдеще ще работят и ще учат.

На това момиче какво му пречи да учи, да работи, да чете, да се ограмотява?

Елфичка, на 16 е родила. На 16, човек!
С една заплата на чистачка няма да се справи сама, дори и да иска. Пак ще е на начий гръб - я с дом, я с плащане на битови сметки.
Студентите в днешно време работят и на по две места, факт. Но за да бъдеш първо студент, минаваш едно обучение, което колкото и да е келаво, има възможноста да ти разшири мирогледа, разбиранията и светоусещането.

Стартът там е куц и виж, че няма интерес за пазара на труда, а за пазара на чувсвата.

Иначе, разбира се, че възможностите са неограничени и ако желаеш нещо - нито среда, нито етнос ще те спре.

# 72
  • София
Един непоискан съвет - ако научиш на 100% матерния си език, с чуждите езици също ще ти е по-лесно. Пък може да ти се прииска да научиш и тях на 100%.

За другите езици не знам, но матерния ни български и да е научил някой на сто процента, то този някой не е в този форум. Много често в самите постове, които призовават потребител да пише грамотно има поне една правописна грешка...

Перфектни хора няма. Аз затова не правя забележки на никого за грамотността му, но обикновено подминавам написаното неразбираемо, независимо от важността на темата. Предполагам и много други хора го правят. И много неграмотни автори се чудят защо ги дискриминират, понеже са нови потребители.

# 73
Да де, ама книгите не дават само информация, а и променят възприятието и моделите на света. Дават идеали. А идеалите са това, дето те кара на 16 да мислиш за по-възвишени неща от ранен брак и последваща връзка с чичак няколко години по-късно.

Загубиш ли тоя център от идеали, всичко се разпада - ако и да си образован, пак ще натвориш глупости.

# 74
Ама верно пълно с расисти тука 😂. Вместо да й дават съвети как да откъсне женения кандидат от булката му и да я вземе нея, те седнали за образование и развитие да й говорят.

Общи условия

Активация на акаунт