201-ва златна немска есен

• 27 953
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • DE
Пипи, дай рецептата за кемерки(леле, за пръв път чувам тая дума Grinning ) че ми стана интересно Blush

# 646
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Пипи, ще разкажеш дали си пазарувала както обикновено 🤣
Аз също не се панирам и вкъщи няма да стоя.

# 647
Soft Click,
Какво предлагаш да направим? Да спрем децата от училище и ние да не ходим на работа ли? То там е най-опасно. Да се откажем от всички ангажименти?

# 648
  • в сърцето на един мъж...
Днес водих децата на кино, имаше доволно количество народ, но като че ли не беше толкова пълно като за последен ден от ваканцията. Хора с маски видях двама, но народа си е по улиците. Поразмислих се, поразмислих и реших, че всички шеОмрем, така че каквото, такова. Не мога да се презапасявам, не мога да се панирам. Свински грип преживях, надявам се да преживея и короната Simple Smile На работа нон стоп се дезинфекцираме и те така.

# 649
  • Germany
Според мен, в създалата се ситуация е добре да бъдат спрени всякакви обществени мероприятия на закрито. Нищо няма да им/ни стане за един месец. Щото иначе рискуваме да стоим после по един месец в карантина по градове, както е в момента в Китай.

# 650
Кемерки

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
ЗА ТЕСТОТО
брашно - 800 г
кисело мляко - 1/2 кофичка
мая - 1 пак. суха
захар - 1 щипка
сол - 1 щипка
вода - 1/2 в.ч. хладка
яйца - 1 бр.
.
ЗА ПЛЪНКАТА
лук - 2 средно големи глави
кайма - 300 г
чубрица
сол
доматено пюре - 2 с.л.

Смесват се всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът, жълтъкът ще се ползва накрая за намазване на питките.

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло. През това време се приготвя плънката.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва, докато стане стъклен. Добавя се каймата и се бърка, докато и тя се запържи и раздроби.

Добавят се чубрицата, солта и доматено пюре /аз ползвах лютеница/. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да се охлади.

От тестото се късат топки, колкото юмрук. Разточват се и в средата се сипва от плънката. Оформят се топки и се нареждат в тава. Аз сложих хартия за печене вместо олио в тавата.

Питките се намазват с останалия жълтък и съвсем малко олио.

Пече се на 200 градуса около 20 мин.

Аз слагам тавата в студена фурна.

П.П. Кемерките са традиционна врачанска закуска. Кръстени са на квартал Кемера, но от кого и как - спорен въпрос. Едната версия е, че човекът, измислил рецептата е роден в тоя квартал, а  другата  - вече не помня. Но факт е, че са безумно вкусни. Наскоро се сетих за тях, издирих рецепти из нета и ги направих. Мъжо като ги опита, рече - еее, те тва е! Вкусът от детството ми. И на мен бяха толкова вкусни, макар да не съм коренячка врачанка.

Ася, ще докладвам утре след като напълним потребителската кошница.
Само да не са изкупили брашното,  че чак тогава ще видят врачански вирус!!!

# 651
  • DE
Благодаря, много вкусно звучи. Дано тия дни ме  хване готварската муза.

# 652
Моля. Опитай, когато можеш, не  изискват много време за приготвяне.

# 653
  • The QC to be!!!
днес гледах как в Иран камиони пръскат по улиците за дизинфекция - буквално облаци във въздуха, като ситна мъгла. Не знам с какво пръскаха, не разбрах, само разбрах, че било за дизинфекция. Но е поне 3м над земята и всичко покриваха, коли, хора, прозорци, изобщо представете си камион минава, над неговата височина нещо пръска като онези вентилатори които се ползват лятото за охлаждане с вода, но в пъти по гъсто. Имаше хора с маски и такива без, та явно са преценили, че не е вредно, знам ли...

# 654
Ходихме на пазар, не ми се видя народа да се презапасява. Брашно намерих Simple Smile само ориза басмати беше свършил. А, и дезинфектантите в ДМ.
Скрит текст:

# 655
В родителските уотсапп групи казват, че в дискаунт магазините свършила бутилираната вода, кренвирши в буркани, млякото с дълъг срок на годност, макароните, брашното, разни пакетирани сладки неща. В по-скъпите магазини има всичко, без гелове и кърпички за дезинфекция. В ДМ виси това:

В понеделник тръгват на училище след едноседмичната ваканция, до седмица-две ще има още случаи, мисля.

# 656
Вода при нас си имаше от всички видове - газирана, нормална, с разни овкусители.
А, да, дълготрайното мляко също беше изкупено.

# 657
При нас няма ваканция. Всички си ходят на училище. Разчитаме на миене на ръцете, който си ги мие. Който забравя да си ги измие, като синът ми, и 100 гела за ръце да получи, пак няма да помогнат, най-много да ги загуби и тях.

# 658
При нас в селския ДМ си имаше дезинфектанти. Вярно, че пообрано, но имаше. Друго не съм видяла да липсва засега по останалите магазини, а поообиколих през последните няколко дни по различно време на деня Лидл, Алди, Реве, Пени и Нето.
По другите дрогерии не съм ходила да проверявам как е положението с дезинфектантите, но другата седмица ще мина през Росман и Мюлер.

# 659
Ние сме на почивка в Байерн до края на седмицата и нямам поглед как са нещата в наше село. Добре, че си поддържам някакъв запас от хранителни продукти и хигиенни материали, така че няма да ми се наложи още в понеделник да тичам по магазините. В хотела е спокойно, има дезинфектанти на достъпни места за гостите. Преди малко дъщеря ли полупи съобщение, че гостуванията на разменени начала с деца от Франция и Италия през март се отменят. Ние чакаме американче средата на април за 3 седмици, но засега няма никаква информация за промяна.

Общи условия

Активация на акаунт