За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 618
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
  • Мнения: 21 610
..
Сега ето ми въпросите-

-Със Лилави картофи ииморкови-искам да направя декорация към месо,Симеон от първи сезон на Мастършеф прави такова,и тези картофи за пюре ли са само?
...
-Българско ястие национално-но без боб,пълнени чушки,към баницата.

Лилави картофи защо пък само за пюре да са. То и пюрето се прави след термична обработка (най- вероятно варене). Картофи като картофи. Аз лично съм го варила за салата и гарнитура. Simple Smile
По другия въпрос не разбрах какво общо с ястието и баницата?
И не знам вече кое е толкова българско, ама се сещам за гювеч, който ако трябва да е представителен, деконструираш и така...

И аз с въпрос.Имам 500гр. финна сладкарска извара.Замислям чийзкейк или бисквитена торта.Какво е по-подходящо да добавя : заквасена  или течна сладкарска сметана?
Чийзкейк  е някакво сирене ( в твоя случай имаш извара) и яйца - за печен вариант.  Виж няколко чийзкейка при мен и си избери нещо ако искаш - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%A7%D0%B8%D0%B9%D … D0%B5%D0%B9%D0%BA

# 241
  • Русе
  • Мнения: 5 203
Скрит текст:
И аз с въпрос.Имам 500гр. финна сладкарска извара.Замислям чийзкейк или бисквитена торта.Какво е по-подходящо да добавя : заквасена  или течна сладкарска сметана?

Три предложения за сладкарска извара.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_11.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2015/01/blog-post_20.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2017/07/blog-post.html

# 242
  • софия
  • Мнения: 564

-Българско ястие национално-но без боб,пълнени чушки,към баницата.
Благодаря Ви!

на първо четене -  винен кебап или мусака е добър вариант, или пък кюфтета - от кайма, но и картофени, може и лютика, както и постни лозови сърмички с кисело мляко /ако имаш/.

# 243
  • Русе
  • Мнения: 5 203
Здравейте!Много полезна тема,много ми помогнахте и благодаря за всички линкове и съвети,за всичко!
Сега ето ми въпросите-
-Точене на домашна баница,как колко и кое след кое.В малък град съм в Германия,няма турски магазин да взема кори.
-Със Лилави картофи ииморкови-искам да направя декорация към месо,Симеон от първи сезон на Мастършеф прави такова,и тези картофи за пюре ли са само?
-Сурови бонбони от ядки,сушени плодове и какао,без захар и мед-и декориране.
-Българско ястие национално-но без боб,пълнени чушки,към баницата.
Благодаря Ви!

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/03/blog-post.html


Баница - стъпка по стъпка

# 244
  • София
  • Мнения: 4 708
Идей за някакъв сладкиш с маскарпоне, имам 200гр и се чудя какво да го правя

# 245
  • Мнения: 1 316
Здравейте!Много полезна тема,много ми помогнахте и благодаря за всички линкове и съвети,за всичко!
Сега ето ми въпросите-
-Точене на домашна баница,как колко и кое след кое.В малък град съм в Германия,няма турски магазин да взема кори.
-Със Лилави картофи ииморкови-искам да направя декорация към месо,Симеон от първи сезон на Мастършеф прави такова,и тези картофи за пюре ли са само?
-Сурови бонбони от ядки,сушени плодове и какао,без захар и мед-и декориране.
-Българско ястие национално-но без боб,пълнени чушки,към баницата.
Благодаря Ви!

Пържени банички- стават много бързо и са описани подробно.Може да добавиш плънка от сирене или сирене+ яйце.

https://www.bg-mamma.com/?topic=415187.30

Ако имаш време направи домашна лютеница във фурната или кьопоолу. Замеси  някаква питка.

25 традиционни български ястия, които всички обичаме!

https://littlebg.com/25-tradicionni-bg-qstia/

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 16:01 от doroty3

# 246
  • София
  • Мнения: 10 845
Идей за някакъв сладкиш с маскарпоне, имам 200гр и се чудя какво да го правя

Ябълков пай с маскарпоне

Чийзкейк *Изненада*

# 247
  • Карлово
  • Мнения: 4 631
с какво да заместя какаовото масло в тази рецепта? С кокосово?
Скрит текст:
7. КЕСТЕНОВА ТОРТА С ТИКВА
СЪСТАВКИ:
За основата:
•   500 грама кестени
•   150 гр фурми
•   1 сл какао на прах
•   4 сл какаово масло
За крема:
•   1 кг печена тиква
•   100 гр разтопено кокосово масло
•   4 сл натурален мед
•   1 чл канела
•   счукани какаови зърна за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започваме с малко печене! Опечи тиквата във фурната, а през това време кестените на котлона или пак във фурната. На кестените направи малък разрез, за да не те атакуват   Ако ги печеш на котлон – 3-4 минутки от едната страна, обръщаш и 3-4 от другата. Ако ги печеш във фурна, нека е силно нагрята. Сложи кестените с направения разрез в тавичка, тавичката на най-горната скара и печи 10 минутки, после обърни кестените и печи още 10. Ако обичаш кестени опечи малко повече, за да не останеш без блат 
След като имаме готови печени и обелени кестени и тиква пристъпваме към лесната част!   Важно е нещата да са печени, а не варени, защото след това имаме замразяване и ако сме варили ще получим кристалчета и ще ни хрупка.
В кухненски робот сложи кестените, фурмите, какаото и какаовото масло и блендирай до получаване на смес подобна на тесто. Във форма за торта – използвала съм такава с диаметър 20 см или дълбока тавичка сложи хартия за печене и разстели полученото тесто. И основата е готова!
Време е за неустоимия крем!
В блендер или кухненски робот сложи тиквата, разтопеното кокосовото масло, меда и канелата. Разбий до получаване на гладък крем. Важно е тиквата да не е студена, а да е топла или със стайна температура, за да не замръзне маслото.

# 248
  • Мнения: 9 517
да, пандишпанът е само яйца, захар, брашно в определена пропорция.
Марчева, вчера се хванах да правя твоята гараш, но се оказа, че чопърът ми е сдал багажа. та правих блатовете с едро "смлени" орехи. имам въпрос за блатовете - дори и след като изстинаха останаха меки и леко лепкави, такива ли трябва да бъдат или не съм ги изпекла достатъчно? отгоре си бяха променили цвета.
Браво, докарала си ги, точно така трябва да бъдат, малко са лепкави, но това говори , че са добре и достатъчно изпечени и сметаната е заквасена, там са пропуснали да уточнят и всеки път някой ме пита.

Господ здраве да ти дава, много ме успокои!  със заквасена я правих, да. и черен шоколад. странното е, че остана за измазване отстрани и отгоре и май няма да слагам и заливка. много ми се вижда.
сега ще правя още една торта - най-любимата ми есенна торта без печене на Ани Ш. уникална е.

# 249
  • София
  • Мнения: 3 715
Момичета, много благодаря за рецептите за пилето с ориз. Преди малко направих една тава ииии вече липсва 1/2 от нея. Много сочно и вкусно, точно по мой вкус. Следвах рецептата на Doli много стриктно. HugFlowers Hibiscus

# 250
  • русе
  • Мнения: 1 317
Дадоха ми дюли как да ги съхраня за по-дълъг период?

# 251
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 000
Мога ли да замеся содено тесто с кис. мляко за бухтички вечерта, а да ги пържа сутринта? И в хладилник ли трябва да седи ако може или на стайна температура?

# 252
  • Sofia
  • Мнения: 21 610
Мога ли да замеся содено тесто с кис. мляко за бухтички вечерта, а да ги пържа сутринта? И в хладилник ли трябва да седи ако може или на стайна температура?
Мисля, че не може да престоява толкова дълго соденото тесто.

# 253
  • Русе
  • Мнения: 5 203
Скрит текст:
Мога ли да замеся содено тесто с кис. мляко за бухтички вечерта, а да ги пържа сутринта? И в хладилник ли трябва да седи ако може или на стайна температура?

Защо е нужно от вечерта, като замесването на тестото отнема не повече от 15 мин. След като престои в хладилник, дори да е читаво му трябва повече време да се отпусне.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_9436.html

# 254
  • Мнения: 14 066
Аз знам, че със сода се работи веднага. А и Пейчев е прав, тестото се прави за минути, не е мая да го чакаш с часове.

Общи условия

Активация на акаунт