164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" - 2

• 89 035
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
  • София
За нашето семейство Испания като дестинация за висше образование е непосилна от финансова гледна точка. На този етап няма някакъв начертан план за след 4 години, но се надявам с курсове извън училището да развие английския на достатъчно ниво, че да може да разчита на него за Холандия след време. Не изключваме и вариантът да остане да следва в България. Ако в десети клас се случи така, че математиката не може да бъде избрана като профил в Испанската - няма да имаме голям избор.

# 256
  • София
Момичета, а какви са пътищата на децата след завършването на Испанската? Насочват се към университети в Испания или повечето учат другаде? В испаноезични страни или на английски? Ако учат нещо тук, доколко ползват езика след това? Съзнавам колко общо е това питане, това са все умни деца с разнообразни интереси. Но за завършващите АЕГ/АК да кажем, че преди имаше пътека към UK, сега по-скоро Холандия и по-рядко САЩ, за НЕГ - Германия и Австрия. Обаче моето дете си е харесало испански и италиански, има бал за всички езикови и е приета в АК, но днес се разходихме до 164 и каза, че го усеща като нейното училище. А аз за този сценарий не бях много подготвена. Ще я подкрепя, разбира се, но ми се ще да знам какво следва после, какви са възможностите.
Пътищата за завършилите Испанската са същите, като за завършилите АЕГ/АК + испаноговорящите страни. Някои отиват в Испания, други в Холандия, трети в UK, четвърти в България.

Lilfi, не мисля, че има вариант, в който да няма възможност за математика като профил. В сегашния 11-ти клас са цели 3 групи. За бъдещите единайсетокласници също има профил математика.

# 257
  • София
Писах, писах през телефона и накрая ми се изгуби писанието преди да публикувам...
Сега ще преразкажа на кратко.
Нидерландия или Испания, не мисля, че има големи разлики в издръжката за студент. (Изключвам частните унита)
Испания до сега не беше много популярна дестинация (в БГ) за студенти, няма и много "топ оф дЪ топ" унита, но пък животът там си има своите предимства. Wink Предполагам лека полека ще се променят нагласите.
Германци и австрийци ползват английски перфектно, реално човек няма нужда да говори немски, за да работи с хора от тези страни. Бизнес езикът е английски. Южните народи са друга работа обаче...
Реално, днешните деца научават отлично английски без да имат нужда от езикова гимназия за това, а всеки друг език на много добро ниво неминуемо обогатява cv-то. Simple Smile Та, затова преди 3 години избра(хме) испанската.
Аз също съм си задавала въпросите от предходните коментари, ще се радвам да чуя и други мнения. Също така миля, че ще е хубаво, ако испанската гимназия се включва повече със статистики и инфо за кариерното ориентиране и възможностите за студенти в испаноезичните страни...

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 01:24 от Peruanka

# 258
  • София
Писах, писах през телефона и накрая ми се изгуби писанието преди да публикувам...
Сега ще преразкажа на кратко.
Нидерландия или Испания, не мисля, че има големи разлики в издръжката за студент. (Изключвам частните унита)
Скрит текст:
Испания до сега не беше много популярна дестинация (в БГ) за студенти, няма и много "топ оф дЪ топ" унита, но пък животът там си има своите предимства. Wink Предполагам лека полека ще се променят нагласите.
Германци и австрийци ползват английски перфектно, реално човек няма нужда да говори немски, за да работи с хора от тези страни. Бизнес езикът е английски. Южните народи са друга работа обаче...
Реално, днешните деца научават отлично английски без да имат нужда от езикова гимназия за това, а всеки друг език на много добро ниво неминуемо обогатява cv-то. Simple Smile Та, затова преди 3 години избра(хме) испанската.
Аз също съм си задавала въпросите от предходните коментари, ще се радвам да чуя и други мнения. Също така миля, че ще е хубаво, ако испанската гимназия се включва повече със статистики и инфо за кариерното ориентиране и възможностите за студенти в испаноезичните страни...

Имаш ли представа в какъв порядък е таксата за чуждестранен студент? Аз миналата година търсех някаква информация за следване в Испания и изглежда съм нацелила частни унита, защото беше нещо от 12 000 евро нагоре.

Санака, мерси за инфото за профилите.

# 259
И моят син се колебае между испански, френски и английски. Аз самата съм завършила гимназия с ИИ на испански език в провинцията преди 25 год- тогава езика беше по-скоро  екзотика , не бяхме в ЕС и езика не ми е влязъл и ден в употреба. Затова се чудя къде да насоча детето. Все си мисля , че френския е по-труден , но по -перспективен ,но пък харесвам организацията и средата на испанската.  Май имат голям късмет с това ръководство.

# 260
  • София
Подкрепям мнението на Перуанка - и "ние" преди 3 години, редейки желания със сина, избягвахме училищата с първи език АЕ, дори за втори не го писахме никъде. Синът ми все още няма идея накъде ще се насочи - нито като професионално ориентиране, нито като дестинация (БГ или другаде), но след като няма ясно изразен интерес, заложихме на повече на брой езици. АЕ учи в школа и заедно с ИЕ ще имат ниво С1, а третият език (ФЕ) - на едно базово, разговорно. Така му се отварят доста врати и за работа, и за учене. Разбира се, може нито един от тези езици никога да не му потрябва, но пък сега е момента да ги учи, в училище.
Атмосферата в училището е чудесна, но предполагам, че и във френската е такава. Ако дилемата е ИЕ/ФЕ - по-скоро по усет, кой език повече му харесва. Всъщност, моят син искаше да учи ФЕ, но когато отидохме до френската гимназия каза, че това "не е неговото училище". Не съм спорила, това е вътрешно чувство. Същото и с НПМГ - не било неговото място, отказа се да го пише дори, а се яви на физика там и му стигаше бала. А сега избра профил МАТ+физика и ми беше на върха на езика да кажа - е нали отхвърли НПМГ в далечната 2019 година Joy
Предпочете испанската с втори ФЕ. Важно е да се чувстват добре в училището, което и да е то и изборът да си е техен (е, така де, не съвсем "което и да е", от определен набор училища му се даде избор на моя син).

# 261
  • София
Ето линк https://www.studying-in-spain.com/cost-of-studying-in-spain/ с инфо на английски за Испания и таксите в унитата.
А ето това е много полезен справочник от studyabroad.bg за бакалавърски програми в чужбина. https://studyabroad.bg/wp-content/uploads/2020/12/Bachelor-guide-web_01.pdf
Този е за 2020/21. Мисля, че го издават всяка година. Лесно могат да се сравнят различните страни и възможностите по принцип за образование там (плюс цени за такси и издръжка!).

# 262
  • София
Перуанка, мерси много! Златна си.

# 263
  • София
Страхотни четива, Peruanka! Много благодаря за споделената информация и размисли, момичета. Не сме сами в дилемите си, значи Wink
Загледах се в това сега https://www.youtube.com/watch?v=g_SXYvwO9ts и много ми харесаха тези одухотворени личица.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 12:32 от marmotche

# 264
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile
С най-добри намерения, бих искала само да ви предупредя, че сертификатите по испански стават ужасно бавно (в случая на сина ми отне осем месеца от явяването на изпита до получаването на тапията). Така че предвидете време, ако ще ви е нужен сертификат.

# 265
  • София
И нещо друго се сетих. Ако все пак се колебаете за обучение изцяло и само в Испания като перспективи, много унита, например в Нидерландия, имат в програмите си заложено "a year abroad" (или както там го наричат). Това е обмен на студенти между университетите. Дори за NL знам, че беше задължително за някои специалности. Също е възможност, която да имате предвид- може да се комбинира обучение в две държави, например основно в Нидерландия и година в Испания/Италия (или обратното). Така децата опознават различни страни и култури, говорят езици, трупат житейски опит и т.н.

ПС. Аз съм фен и на Нидерландия Wink

# 266
  • София
Здравейте,
Явно ще съм първата от заешките мами, която се осмелява да се включи.
Днес успешно се записахме в паралелка ИЕ +ИтЕ. Общо взето първо и единствено желание на сина ми.
Днес при записването не са казали коя паралелка ще е, нещо за учебници да се набавят или за родителска среща, но предполагам,  че  е рано и ще качат инфо на сайта.
Направи ми друго нещо впечатление,  обаче, взели са на мъжа ми 40 лв за родителско настоятелство,  от което плащат на учителя по испански квартирата...и малко се притесних дали всеки месец ще трябва да я плащаме, в смисъл някаква практика ли е това?

# 267
  • София
Добре дошла!
Ще пуснат информация и за родителската среща, и за учебниците. Всяка година училищното настоятелство прави обща поръчка. Много е удобно - попълвате заявка за учебниците онлайн, плащате, те ги купуват и раздават на децата. Разбира се, не е задължително - всеки може да си ги набави сам или да поръча само част от тях чрез настоятелството. Таксата за квартирата на испанския учител е еднократна - заплаща се само в началото на 8-ми клас, а испанският учител води и на девети клас.

# 268
  • София
Sanaka, благодаря,  разбира се, че ще се включим в общата поръчка,  падам си по организираните работи , много по-лесно е.

# 269
  • София
И един непоискан съвет към майките на новите испанчета: Следете сайта - доста е информативен и информацията се обновява редовно и своевременно. Информация се пуска и в Школо /но вие още нямате регистрация/, а с децата се комуникира доста и през акаунтите в Office 365, които ще им направят - през него подават заявления за стипендии, избор на профили, на ФУЧ и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт