Чувствам се като аутсайдер

• 10 429
  • 257
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Никой не я лекува, тя си има диагноза и съответно лечение, назначено от лекар. А кой пък има моралното право да се нахвърля грубиянски и с обиди на човек в такова състояние с мотива, че така искал да го стегне? Хора, които понятие си нямат от това и си мислят, че депресиите и натрапчивите мисли са лиготия и ще минат от овикване. Не, няма да минат така - само ще влошат състоянието още повече. Така става то - джаста праста и човекът вече е като нов и спрял да се "лигави".

Кой ѝ се е нахвърлил с обиди? С какво я е обидил някой тук?
И защо реши, че само ти имаш представа какво е депресията и че който е депресиран, трябва да бъде гален по косъма и да се съгласяват околните с него колко е нещастен и как /в случая/ баща му го мрази?
Ти как си представяш баща, който е наясно със заболяването на дъщеря си, издържа я в отделно жилище дори, и от омраза ѝ казва да се размърда, че да не дебелее? newsm78
А, да ти направи впечатление с какъв хъс авторката пази "състоянието си" и как хапе, ако някой си позволи да се усъмни в болестта ѝ и да я накара да се вземе в ръце?
Това ли е представата ти за депресия?

# 76
Тя авторката ако можеше да се "стегне" и да се справи сама нямаше да пуска темата. Пише тук за да се ОПЛАЧЕ, това е целта на темата, а я обвиняват, че мрънка. Ми ще мрънка, разбира се, как да си опише проблемите и чувствата тогава? Не била позитивен човек...ми не е, има здравословен проблем, не се чувства щастлива, ауууу какъв грях, че не е супермегагига позивитивна!

# 77
  • Насред хаоса

Кой ѝ се е нахвърлил с обиди? С какво я е обидил някой тук?
И защо реши, че само ти имаш представа какво е депресията и че който е депресиран, трябва да бъде гален по косъма и да се съгласяват околните с него колко е нещастен и как /в случая/ баща му го мрази?
Ти как си представяш баща, който е наясно със заболяването на дъщеря си, издържа я в отделно жилище дори, и от омраза ѝ казва да се размърда, че да не дебелее? newsm78
А, да ти направи впечатление с какъв хъс авторката пази "състоянието си" и как хапе, ако някой си позволи да се усъмни в болестта ѝ и да я накара да се вземе в ръце?
Това ли е представата ти за депресия?
Видно е кой. Самите ти изказвания по темата говорят, че нямаш понятие, защото не става дума за циничното "галене на косъма". Бащата е с отвратително поведение, независимо дали я издържал или не. Няма да се учудя ако част от това състояние сега се дължи и на него.
Значи да се защити тя, означавало, че хапе? Странна работа.
За депресията няма какво да ми говориш за представа - лично съм я преживяла и изпитала. Затова и знам как трябва да се действа спрямо такива хора. Приказките да се вземе в ръце, да спре да се лигави и да се стегне стават само при някакви инцидентни състояния на потънали гемии, които не могат да се сравняват с депресии и натрапчиви мисли, които не могат да бъдат овладени и контролирани въпреки цялото налично желание. Защото не става дума за лигня или някаква настинка, а за нарушен химически баланс в мозъка.

# 78
Ами нека да си признаем, че в ей такива случаи родителят може наистина да се държи много зловредно. Точно както на малките деца, като имат драма, някои родители обясняват, че всичко им е наред, щото имат покрив над главата и храна. В случая авторката би имала полза от емпатия, само че бащата, типично по родителски и по мъжки, тръгва с идеята, че драма няма.

В тия момент наистина има нужда от валидиране, ако щеш дори на неща, дето ти се струват глезотия, циклене, бавене. Животът е 90% шкарто и 10% пробиви в даден момент, с доза късмет. Няма нужда човек в такова житейско положение (дали е депресия е без значение) да се насилва да постигне някакъв образ на веселия, успешен човек. Щото тогава става "весела депресия" - човекът си е нормален, дори приповдигнат, само че в един момент се самоубива. Щото веселието е било компенсация и не истинско възстановяване.

Абсурт, авторката се усеща по определен начин. За теб си "пази" състоянието, но за нея е реално. Тя не може да почне да действа като "стегнатите" от днес за утре. Усеща инстинктивно, че ще се провали, че не вижда света по същия начин. Затова трябва да й се каже как от състояние на депресия да почне да прави крачки. А не да се прави на фейк щастлив и нахъсан човек, защото ще се провали. Най-добре психолог да каже какви да са крачките и как да ги направи от нейната позиция и състояние.

# 79

Ти как си представяш баща, който е наясно със заболяването на дъщеря си, издържа я в отделно жилище дори, и от омраза ѝ казва да се размърда, че да не дебелее?

Баща й едва ли е наясно с нейния живот. Не ми звучи като интересуващ се от дъщеря си. Напротив!
Скрит текст:
Пълен глухар! В тая връзка има една книга в amazon, написана от баща към дъщеря си за безусловната родителска подкрепа и да не се връзва на всички изисквания на обществото. Loveable нещо-си се казваше и не е лоша.
Отслабването не става от днес за утре. Една моя приятелка беше години наред (от дете до зряла възраст) доста пълна. Не можеше да отслабне. Ходеше на спорт, ядеше уж по-малко. Родителите я тормозеха, че е шишкава. Пробваше и продукти за отслабване, ходи на ендокринолог - там всичко беше наред, и не можеше да отслабне.

Един ден идва млад мъж (в нашата работа, работехме заедно по онова време) и я кани на среща. След 6 месеца само беше фина като мен, че и доста по-добре изглеждаше дори, свалила всички дългогодишни кила.

Та мисълта ми е, че с депресии от нейна страна и с мрънкане от роднини-дебили, че си дебела, невинаги се получава здравословно тегло.

# 80
  • София
Прочетох темата и реших и аз да се включа.
Диагностицирана съм с рецидивираща депресия, имала съм и натрапчиви мисли, също съм приемала флуанксол. Като пациент, напълно разбирам състоянието на авторката. Трудно се живее с такова заболяване. Настроенията скачат нагоре-надолу, има силно напрежение, колкото и да се стараеш, не можеш да избягаш от мислите си, те се появяват отново и отново. Изобщо не става със "стегни се".
Към авторката - пий си лекарствата, те не могат веднага да подействат. Не работиш, имаш доста свободно време - използвай го за разходки навън, дори да не ти се разхожда, поне излез, седни на някоя пейка и гледай. Така се разсейваш. Върши нещо у дома - четене, телевизия, хоби, домакинска работа, просто върши нещо. Така сама си помагаш, това е една от основните техники. Относно напълняването - напълнях и аз зверски, станах 90 кг, а бях 63-64. Това ужасно ми тежеше чисто  физически, дълго време се притеснявах защо толкова бързо се уморявам, ужасна , невероятна умора, след като сложех няколко чинии в миялната и трябваше веднага да почивам. Оказа се, че е заради теглото! Отслабнах! Вече върша всичко, умора пак има, но то е нормално, работя достатъчно. Вече почти 5 години приемам лекарства и въпреки това отслабнах, просто положих усилия. Сега успешно контролирам теглото си, дай боже да продължавам.
Това са моите съвети, успех желая!

# 81
Тя авторката ако можеше да се "стегне" и да се справи сама нямаше да пуска темата. Пише тук за да се ОПЛАЧЕ, това е целта на темата, а я обвиняват, че мрънка. Ми ще мрънка, разбира се, как да си опише проблемите и чувствата тогава? Не била позитивен човек...ми не е, има здравословен проблем, не се чувства щастлива, ауууу какъв грях, че не е супермегагига позивитивна!

Не е грях в никакъв случай, просто в такава ситуация не се знае на кого какво му трябва. Нищо лошо няма, че има мнения със съчувствие и такива, които призовават да се стегне. Говорила съм с приятел психолог, заинтересуваха го моите депресии, защото никога не бил допускал, че мога да изпадна в такова състояние. Познаваше ме от студентските години. Разказах му, как от апатията ме измъкнаха не таблетки, не съчувствие, а една от най-близките ми приятелки. И тя ми съчувстваше, опитваше се да ми прави разбор на ситуацията, да ми обяснява. Предполагам писнало ѝ е в един момент от мен и веднъж ми каза, ама с повишен тон: " Ти имаш ли намерение да си гледаш децата или директно си хванала пътя към лудницата?" Е, ако щете вярвайте, това чух, просто го ЧУХ, всички други съчувствия и приказки минаваха покрай мен, без да ме докоснат, аз просто си знаех, че съм зле. Повтарях си нейният въпрос, чудих се на себе си в ред ли съм наистина, спрях успокоителните, само неуропан оставих/глог, мента валериан/ и не след дълго се "върнах, аз истинската", това пак са думи на приятелката. А психологът ми каза:" добре, че си се взела в ръце, иначе влизаш в омагьосан кръг, пиеш хапчета, ходиш като парцал, беседи водиш с психолог, пак хапчета и няма край." Да, има случаи, когато някои успяват, но при повечето е трудна работа, временно просветление и пак мъгла. Та не случайно написах на момичето да се вземе в ръце, или поне да опита.
И точно, ние не я познаваме, обсъждаме по това, което тя е написала, а дали е всичко - едва ли. Така че всеки според опита си, едни съчувстват, не съм казала никъде, че не бива, други ѝ дават кураж да се стегне. Не се знае откъде ще изскочи заекът, нека не спорим излишно. Много се надявам Анастасия да успее да намери някакъв, макар и зрънце, полезен ход, ако чете темата.
И едно мнение за аутсайдерите, заради заглавието на темата.

# 82
Сложни са тия състояния. Понякога са и свързани с труден период в живота, казвам го с оглед на това, че пишеш - трудно ми е да уча, омръзна ми от предметите-пълнеж и т.н. Понякога като премине обективната трудност, препъни-камъка, нещата олекват. Опитай да направиш така, че да ти поолекне в момента поне малко - някое килце надолу, грим, както ти написаха, нова дреха. Написаха ти разнообразни възможности за реализацията след завършването, ще имаш варианти, устискай още малко и може и да стане по-лесно. Като завършиш и си намериш работа, каквато ти харесва, ще ти просветне пред очите и останалите проблеми ще се решат по-лесно.
Ако ли пък не, и такъв съвет ти се даде - зарежи го следването и прави нещо друго. Ако го правиш под чуждо давление, имам предвид, защото родител иска да те види реализиран. Ами не е съвсем задължително, просто с по-добър ценз като цяло човек живее по-добър /материално/ живот, това е. Няма да се налага да работиш тежък труд, по предприятия, с миризми /ето в съседна тема имаме маникюристка/ - с вредности, което е важно, но все пак не е Задължително.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 12:02 от Анонимен

# 83

Дори медицински да е проблемът, никой лекар не може да я излекува, ако тя самата не го иска и не се бори.

Това и е проблема. Не се бори. Говори само за проблема, но нищо не прави. С такова впечатление оставям от постовете и.
И ако хаповете и причиняват напълняването, като ги пие как ще отслабне?
Тя трябва друг психолог да търси, а не някой, който само хапченца ще и даде и ще я отпрати.

# 84
  • Насред хаоса
Хората са различни. За почти същото нещо, казано на Лабрекс от приятелката й, при мен - казано ми от сестра ми - аз преди години се разплаках от безсилие, че явно не мога да обясня като хората какво точно чувствам и че последното нещо, което искам, е да продължа да бъда в това състояние, което и аз не разбирах откъде се взе, защото никога преди не се бях чувствала така. Затворих се още повече, докато накрая ми предписаха и на мен антидепресанти, които отначало уж действаха добре, после стана по-голям ужас от действието им. Почнах точно на малки стъпки, с подкрепата на мъжа си, родителите ми и някои близки приятели. Излизане навън, хоби, спорт - всяко нещо в началото ми костваше голямо усилие, но с течение на времето нещата се регулираха. Основният проблем, че тези неща са много коварни - хем не усещаш как и откъде идва, хем те смазва, докато съзнаваш, че това не си ти, какъвто се познаваш, хем и ти отнема всякакво желание за живот, мотивация и усещането за поне мъничка радост от нещо, каквото и да е.

# 85
Тя трябва друг психолог да търси, а не някой, който само хапченца ще и даде и ще я отпрати.
Психологът не предписва лекарства. Това прави психиатъра. Авторката терапевт Не посещава, написала го е ясно.
Изобщо съвети на ангро.

# 86
  • София

Видно е кой. Самите ти изказвания по темата говорят, че нямаш понятие, защото не става дума за циничното "галене на косъма". Бащата е с отвратително поведение, независимо дали я издържал или не. Няма да се учудя ако част от това състояние сега се дължи и на него.
Значи да се защити тя, означавало, че хапе? Странна работа.
За депресията няма какво да ми говориш за представа - лично съм я преживяла и изпитала. Затова и знам как трябва да се действа спрямо такива хора. Приказките да се вземе в ръце, да спре да се лигави и да се стегне стават само при някакви инцидентни състояния на потънали гемии, които не могат да се сравняват с депресии и натрапчиви мисли, които не могат да бъдат овладени и контролирани въпреки цялото налично желание. Защото не става дума за лигня или някаква настинка, а за нарушен химически баланс в мозъка.

Е, като изпитала лично депресията- /само ти и никой друг на този свят/, как се оправи- единствено като те окайваха всички около теб, че си права да мислиш така, че цялата действителност около теб е такава, каквато я виждаш и че родителите/близките ти те мразят?
Аз не знам някой да се е оправил с такова обкръжение, ама щом казваш, как да не козирувам- нали си единствената, сблъсквала се с депресията.

# 87
Хайде вече време е за действия! Изкарала си пет години, без значение колко ти е трудно, поне завърши специалността и вземи дипломат. Работата е добре заплатена и подходяща за жена. Ако не ти харесва, след дипломирането, си дай сметка какво точно ти се работи и пробвай в тази сфера. Но, не се отказвай да учиш и завършиш, даже и да е с тройка.
Относно теглото, започни заради самата теб да се храниш здравословно и започни с лек спорт. Може да пробваш удома си, да търсиш упражнения и да ги правиш. Удържи два-три месеца и като видиш резултат, ще си стимулирана да продължиш.
Баща ти, ако види че полагаш усилия, ще си промени отношението. Явно това е неговия начин да те мотивира, като ти се скара. Но, сигурно и на него му е писнало вече да му хленчиш и да се оплакваш.
Защо не си вземеш кученце и да ходиш по разходки с него, също така ще комуникираш и с други хора-кучкари, а може и да се запознаеш. Всичко вече зависи от теб и ако не положиш истински усилия, няма кой. Само така в живота ти ще има промяна.

# 88
Психологът не предписва лекарства. Това прави психиатъра. Авторката терапевт Не посещава, написала го е ясно.
Изобщо съвети на ангро.

Да бе, знам,подробности  Laughing
Това имах предвид, психолог и трябва, не психиатър, който диагноза само да и лепне и да я отпрати.
Идеята за куче е добра. Препоръчвам йорки. Установено е, че е подходящо за хора с депресия.
Авторката не казва откъде и е проблема, защо е депресирана.
Много неща може да са причина.
Хормоналните ги споменахме вече. Но е важна и средата в която е расла. Взаимоотношенията с хората. Възможно е травма да е проблема.
Не става само да си пие хаповете и да мрънка. Явно и хаповете не помагат, щом продължава.
Трябва да търси причината за проблема си - физически и психически.

# 89

Е, като изпитала лично депресията- /само ти и никой друг на този свят/, как се оправи- единствено като те окайваха всички около теб, че си права да мислиш така, че цялата действителност около теб е такава, каквато я виждаш и че родителите/близките ти те мразят?
Аз не знам някой да се е оправил с такова обкръжение, ама щом казваш, как да не козирувам- нали си единствената, сблъсквала се с депресията.

Какво питаш изобщо? Депресията се изживява много лично.Те и психиатрите не предписват на всеки едни и същи лекарства! Някои лекарства действат отлично при един и скапват нервите на друг. Това не е кардиология или хирургия да прилагаме едни и същи лекарства, методи и съвети, които да помагат на всеки, влязъл през вратата.

Според мен най-полезният съвет би бил свързан с това, че болшинството хора преминават през подобни състояния. Някои дори се самоубиват, беше казано по-горе. Имало е духовни водачи и таланти (писатели, художници), които не са могли да се справят с депресията си, живели са в мизерия, умирали без признание или са се самоубивали.

Авторке, не се чувствай толкова различна!

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 12:34 от tainichka

Общи условия

Активация на акаунт