Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 87
Здравейте. Наскоро посетих Родопите и бях впечатлена от вкусните ястия.Моля споделете рецепти

# 1
# 2
  • София
  • Мнения: 1 903
Синдермьо-

150 гр царевично брашно, 200мл мляко, литър вода, 50-60 гр масло, 200гр рендосан кашкавал, чаена лъжичка сол.

Брашното се размива в млякото и се сипва при завиращата подсолена вода в която е пуснато маслото. Бърка се с лъжица дълго и упорито. Когато е готово се прибавя кашкавала и се чака да почне да се "точи" на конци. Сервира се в разлат съд, може да се поръси със сирене.

В забележка слагам, че се ползва брашно, а не грис и че в оригинала кашкавала е овчи. Също така, родопчани препичат брашното (даже два пъти) и го прибират в чувалчета на хладно и проветриво.

По горната рецепта правя и родопски качамак, като задължително на дъното на съда при сервиране се слагат две богато пържени в масло яйца на очи.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 027
Дядо беше от Родопите и като ходехме там винаги исках да ми правят катми.

Правят се с мътеница ( това, което остава след като е избито маслото, често вече ферментирало), на сач върху печка с дърва, като се сложат в чиния се мажат топли още с масло.

Този вкус и аромат няма как да стане в днешно време... или поне е трудно.
Най- малко мляко от крави пасли треви и билки рядко се намира.

# 4
  • Мнения: 87
Синдермьо-

150 гр царевично брашно, 200мл мляко, литър вода, 50-60 гр масло, 200гр рендосан кашкавал, чаена лъжичка сол.

Брашното се размива в млякото и се сипва при завиращата подсолена вода в която е пуснато маслото. Бърка се с лъжица дълго и упорито. Когато е готово се прибавя кашкавала и се чака да почне да се "точи" на конци. Сервира се в разлат съд, може да се поръси със сирене.

В забележка слагам, че се ползва брашно, а не грис и че в оригинала кашкавала е овчи. Също така, родопчани препичат брашното (даже два пъти) и го прибират в чувалчета на хладно и проветриво.

По горната рецепта правя и родопски качамак, като задължително на дъното на съда при сервиране се слагат две богато пържени в масло яйца на очи.
Благодаря ти.Дори не бях чувала за синдермьо,но с удоволствие ще го пробвам.Ако знаете и други рецепти,моля споделете.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 903
Знам още доста рецепти, но честно казано не предизвикват интерес в наши дни. Имам афинитет към архаичното, влючително и забравени стари рецепти.
Родопчани се въртят около месото и картофите,боба, жито, кисело зеле, сланинка, саздърма, мезелъци и яйца.
Имат много интересно нещо - трахана. Прочетете повече.
Клинът, който също е традиционен за района - еми, не е за мен. Правих 4 опита в различни краища на планината - не, не и не.
Закуските са хубави и интересни !

# 6
  • Мнения: 352

Ако се направи на фурна дали ще стане така вкусно Thinking

# 7
  • София
  • Мнения: 1 903
Не, не става така вкусно. Пробвала съм многократно. Тиганът е истината

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 027
Аз клина го харесвам, преди правех с праз, яйца и ориз.
И един джуркан боб съм яла, но нямам много спомени, та явно не ми е допаднал.

Какви са закуските? Не ги помня...

# 9
  • Мнения: 1 558
Най-вкусното нещо, което съм яла от родопската кухня е клинът , този който е с яйца и ориз. За мен тайната на клина е в ръчно точените кори. Правя си го в къщи понякога, но с готови кори ( не умея да точа).  Пак става вкусен, но с домашно точени кори е вълшебен.
Пататник сме правили и на фурна, харесва ми.

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 027
Корите лесно се точат, все пак тиганите не са огромни....
Аз го правех като имах малко изостанал ориз...

# 11
  • Мнения: 1 558
В тава на фурна може да се направи клина.

# 12
  • Мнения: 114


Преди няколко години бях гост в един прекрасен комплекс в Девин - Исмена и научих доста добри рецепти, като тази за голеник например: https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%B8%D0%B7

# 13
  • София
  • Мнения: 10 266
За пъв път чувам за голеник, но много ми допада. То това си е една нашенска фритата със спанак! Страхотно!

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 027
Голеникът е клин без кори.
Голеник , т.е гол 😆

Общи условия

Активация на акаунт