Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 окт. 2019, 16:35 ч.

Пети клас 2019/2020

 • 10 673
 • 435
 •   4
Отговори
# 45
 • Майничка
 • Мнения: 7 437
Ми правилно, за тях е било ново и необичайно, следователно - вълнуващо!

# 46
 • Мнения: 4
Привет, и за нас днес е денят за учене. Като гледам какво слънчице е навън и ми се плаче. Но като отворя учебника по литература - още повече. Как ви се струва литературата? Какво разбират децата, особено ако никой не им помага?

# 47
 • София
 • Мнения: 3 694
Нямам идея какво разбира. Окопала съм се с две помагала по литература, но още първата седмица изчетохме какво пише в тях за старогръцката митология и до там/ А в училище още я разнищват.
Преди 2 седмици ми казва, че има 6 на домашно по литература. Повдигам вежда невярващо. Моят пояснява, че бил забравил, че имат домашно - да измислят мит за нещо си, но в междучасието го написал. В час госпожата до вдигнала да прочете и му писала 6. Увисва ми ченето още повече и искам тетрадката, да го видя това творение. Виждам едни драсканици, едни мацаници и нищо смислено. Учудвам се, че има шестица на това. А той: "А, аз го разказах по друг начин и само се правех че чета от тетрадката" Close

# 48
 • Пловдив
 • Мнения: 962
Или изискванията на учителите са занижени или си подценяваме децата Simple Smile
Миналата година имахме подобен случай - забравила щерката, че ще имат контролно по Човек и общество, неучила, решила да не се излага и да даде празен лист. После попрочела въпросите, поогледала се в стаята с картата, поизключила някой подточки и от съобразителност контолното беше оценено за 6. Мислех си, че нивото е такова. Обаче тази година в друго училище - урока четен по диагонал, изненадващо я изпитват и 6. Не знам как да си го обяснявам Rolling Eyes

# 49
 • Мнения: 3 858
Ето какво разказва моят син. Всъщност и за двамата се отнася.
"Мамо, аз много внимателно слушам в час. Всичко запомням и после прочитам един път урока и готово. То всичко е много лесно."
Това внимание в час, придружено с вдигане на ръка, отговаряне на много въпроси по желание, редовно писане на домашни, големият и по олимпиади ходи, им изкарват шестиците. Учителите си създават мнение за тях, че са деца, които учат редовно, имат желание да учат, много знаят и т.н. и животът им наистина става по-лесен.
За едно по-свито, срамежливо дете, което учи, но рядко вдига ръка, не взема участие, според мен е по-трудно. То може да покаже знания на контролно, при рутинно изпитване, но не влиза в полезрението на учителя толкова много колкото по-активното дете.

# 50
 • София
 • Мнения: 3 694
Аз съм наясно, че пред мен играе театри: припада, умира, ръката го боли от писане, задника от седене ... Отделно адвокатския му език влиза в действие, за да ме обори, защо не било нужно да се учи по нещо си.
В училище не смее да се държи така и доколкото има логическа мисъл, тя се канализира в правилна посока. В конкретния случай може и да е казал нещо смислено. Това в тетрадката - не струваше.
Когато има желание пише добре формулирани и доказани текстове. Когато го мързи и се лигави, не може да състави елементарно изречение. Има дни, в които е буквално разплут и втечнен. Мисълта - бавна, тялото - тромаво, даже писането му е все едно а-ха и ще изпусне химикалката. Вчера беше такъв ден. Понеже ходеше изгърбен, го накарах да направи пред мен няколко упражнения. Направо не можеше да си координира крайниците. Даже се притесних за него. Вечерта, преди лягане ми направи впечатление, че отговаря с бърза мисъл на сестра си, вмята уместни шегички и забележки. Накарах го да направи същото упражнение и още 1-2 - никакъв проблем. Не знам мързел ли е, умора ли е, някакви хормонални влияния ли, но има моменти в които се чудя възможно ли е на 11 година да не знае и да не може такива неща. Друг път приятно ме изненадва.

# 51
 • Мнения: 8 376
Наскоро намерих един тест на моя от втория клас. В изречението " Песента на........... развълнува горските обитатели." На място на точките трябва да избере една от двете думи щуреца или штуреца. Обаче моят написал "Песента на Веселин Маринов развълнува горските обитатели."

Н'имоа направо плача...


Добре че моят от модните веяния се спря на най-безобидното - пусна си дълга коса за ужас на родата. Всички мърморят но той е доволен, нищо че се налага да я мие през ден. Вече е почти до кръста. Понеже е с нежно лице, дълги-предълги мигли , издължена конструкция много дълги ръце и крака - често го бъркат с момиче, обаче не му пречи тая работа и това е. Каза че хората били невнимателни - къде се е чуло и видяло момиче с крак 42. Та чакал да му порасне мъх на брадата че тази обърквация да престанела.

# 52
 • Мнения: 2 019
От този тест има и друг бисер. В изречението "Баба......... е кръстена на цветето ......., което има бодли" очевидно трябва да се съобрази къде ще е роза и къде Роза, но моят, изхождайки от факта, че баба му се казва Валентина, написал: "Баба Валентина е кръстена на цветето лале".

# 53
 • Мнения: 157
При нас неделята мина под мото “олимпийско спокойствие”, чакам резултатите през седмицата.

# 54
 • Мнения: 930
Изучихме се за днес.Относно литературата,аз също се чудя какво и до колко успява да извади смисъл,цел,тема и т.н.Ако не сложа рамо,ще измисли нова творба.Имаше да пише какво знае за Библията и честно успя да ме изуми.Започваше така:За Библията научих от часовете по литература,в 5клас.В нея се говори за............и за финал сложил:Не вярвах,че такава творба би ме впечатлила,но се оказа,че не е така.Успях да науча интересни и нови неща,който по принцип са далеч от мен.
Кратко,но истинско и от сърце.Да видим как ще е оценено.До сега им казва само добре,може и още.
Ако трябва да говоря за лигня,еми ако го хване и две думи на кръст не може да навърже.А когато иска нещо се раздава,без значение по кой предмет ще учи.

# 55
 • около Варна
 • Мнения: 881
Домашното по литература за уикенда - два преразказа. Един подробен върху Произход на боговете и един трансформиращ върху Създаването на света. Много ми се видя.
Откакто са започнали годината не съм учила с нея, освен препитването за входните нива. Ходи на занималня, уж успява да се подготвя, разчитам на това, че е отговорна все още. Ако видя, че закъсва някъде, ще се включвам.

# 56
 • Мнения: 1 959
Темата е много весела 😆

Ние днес борихме математиката повече от час. Това е най - трудния предмет за дъщеря ми, бавно смята, липса на логическо мислене и т. н. Надявам се с моя помощ и с помощта на учителката до която ходи на уроци да стигне до 5.🤔

# 57
 • Мнения: 2 019
Половин ден се занимавахме с математиката. Госпожата им казала да си попълнят ненаписаните стр. В учебната тетрадка. Ам то почти 10 стр. Scream Айде после по бълг., айде география,че ще го изпитват, защото не е правил входно и преди малко „Олее, имам и по английски..”

# 58
 • Мнения: 3 858
Как така им дават трансформиращ преразказ за домашно, като те такова нещо още не са учили по програма?
Моят син си научи днес по мое настояване и по ЧП и география, които са му за вторник. Убедих го, че така утре вечер ще има много малко за учене и печели в дългосрочен план. И пак днес му остана много свободно време и за компютър и за тренировката по ориентиране. Общо взето доста добре подкара пети клас. Хич не забелязвам да се зори с нещо, а по 4 часа на ден е на тренировки. Струваше ми се, че ще е доста трудно с петокласник и седмокласник едновременно, но засега всичко е доста спокойно.

# 59
 • София
 • Мнения: 3 694
Гледам, че нашите ще го учат идната седмица. Поне в школото е написано следното по програма:  "Трансформиращ преразказ. Планиране, създаване, подобряване"

Общи условия

Активация на акаунт