Пети клас 2019/2020

• 26 562
  • 776
  •   1
Отговори
# 390
Факте,че днешните деца са по-технически настроени и това е пречка за учене,общуване и т.н.Моят също отказа всякакъв спорт и ако може ще е нон стоп на телефон,таблет и прочие.Не се отказвай от това да й помагаш,в тази възраст само ще я улесниш с мързелуването.И у дома имахме такива драми.За съжаление ги туширах по лош начин,(не се гордея с това)с отнемане на техниката.Щом няма научено и написано,щом има забележка или слаба оценка прибирам телефона.Опитах с приказки и примери(имаме пресен от нво-то след 4 клас,от немърливъст и мързел попадна в паралелка бел,малко точки го деляха от математическата.Еми сега повтарям,че ако иска пак след 7клас да страда,да продължава в същия дух).Аз говоря той ме гледа с празен поглед и така събирам всичко,само след три дни лишения от неговите"екстри" реши,че ще се бори,въпреки,че си го мързи.Така стигна до извода,че щом има положителни резултати има време за всичко.Сега бърза да си научи и сам споделя,колко време е пилял.Не,че не чух колко строга и несправедлива майка съм,но е за негово добро,още повече ,че има потенциал и срамота да го пилее.
Опитвай с приказки и примери,стимулирай ако е нужно,хвали я повече за всеки успех,било то и незначителен,все ще напипаш правилната посока.Надявам се да не стигате,като нас с наказания.

# 391
Да, повечето на тази възраст могат така да живеят. Но все пак не ги оставяме и се борим с тях. А дали не си прекалено взискателна и изискваща? Сигурно си ѝ говорила, че без полагане на усилия и труд, не се постига нищо, трябва постоянство. Давай примери, ако не учи какво следва.
Взискателна и изискваща съм до толкова, че домашните да са написани и уроците да са поне прочетени, да бъде изпълнено това което е казал учителя. Това за труда и усилията, непрекъснато се говори. Давала съм ѝ пример със себе си, че не съм била най- умната в класа, но съм била трудолюбива и упорита и съм постигнала много повече от умните, но мързеливи мои съученички. Брат ѝ също много ѝ говори, баща ѝ също, но резултат никакъв. Всички сме готови да ѝ помогнем при трудност в материала / както вече писах- аз по БЕЛ и математика, баща ѝ по разказвателните, брат ѝ по АЕ/, а тя крие домашни и уроци.

# 392
  • София
До 4 клас ги е дондуркала една госпожа и в 5-ти малко не схващат, че нещата са се променили. Или не им е приятно и не им е изгодно да схванат защото виждат, че се налага да полагат повече труд. Аз бях брутална и обясних, че от тук нататък по-лесно няма да става, а ще се налага да учи повече. Плаче, кара се с мен, съпротивлява се, дебне ме, за да изклинчи...
Беше свидетел сестра му колко труд хвърли в 7 клас и вижда, че в 8-ми не ѝ е по-леко. Успокоявам ги с факта, че баща им и аз работим от вкъщи и ако се учат добре имат шанса и те да нямат шефове, които да им висят на главите. Но за целта обаче трябва да умеят да се самоконтролират. Сами да си разпределят времето и да знаят, че трябва да си свършат задачите. С каката имам някакъв успех, но петокласникът твърди, че ще се ожени за богата жена и нямало да работи Joy

# 393
Poli na, моят съвет е да зарежете историята с госпожата и да не се разправяте повече с нея. Особено пък детето само̀ да влиза с нея в диалог. Не мисля, че ще излезете на глава с нея.

Сега като те прочетох, май си права. Докато я наблюдавах снощи, преценявам, че тя дори няма да му обърне внимание. Идеята ми беше по-скоро той да се научи най-после да изразява позицията си. Имало е ситуации, в които някой му казва нещо, а той просто маха с ръка и не се обяснява. Така другият приема, че е прав.

мандаринка, лошо няма да забавлява, лошо е ако се превърне в шут - поне така може да бъде възприет от някой, неносещ на майтап. Снощи го изкоментирахме и това в къщи - може да се е правил на интересен пред девойките, нищо чудно. Но трябва да си слага сам спирачки къде и пред кого може, и къде не.

# 394
И при нас с наказания не става, но с похвали и поощрения вървят по-гладко нещата. Виждам, че трябва да съм по-мека, съответно и аз. Школите и преподавателите, които посещава много я вдъхновяват, дават ѝ друг поглед, дават ѝ крила. Изобщо добрите примери и практики много помагат при нас.

# 395
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И моята голяма дъщеря беше така незаинтересована в 5 и 6 клас. Говорих много, учехме заедно, наказвах и нищо. Едни посредствени оценки 3-4-5. Никой учител не а обичаше, отговаряше на всички. В лятната ваканция между 6 и 7 клас братовчедка ми дойде от Брюксел на гости. Те и от преди това  доста си комуникираха по Месинджър, но тогава нещо и прищрака, че иска да е като нея. В 7 клас получих едно чисто ново непознато за мен дете. Та помолих братовчедка си да не я изпуска и да й пише постоянно и нещата наистина се получиха , но от нея далечната, а не от всичко което аз бях казала.

# 396
Благодаря на всички за съветите и подкрепата ! На моменти се отчайвам, но ще продължавам да работим заедно. Надявам се да дойде момент на осъзнаване и  положителна промяна при нея!

# 397
Аз вчера намерих начина за решаване на допълнително задачи по математика. Обещах по 2лв. за 20 задачи от сборника. Не се гордея с факта, но с увещания и закани не постигнах успех. Вчера реши 20 задачи и получи 2лв. Събира си за някаква игра и реши, че ще решава за да може по-бързо да си я купи.  И въпреки цялото ми говорене, че си е за него и че аз пари за оценки и учене няма да давам - ето ме на.
Тази седмица при нас е контролно след контролно работата. Да видим резултатите.

# 398
  • Пловдив
Ох ,децата на тази възраст хич не са лесни.Много пъти съм се оплаквала тук ,как девойката не ще дума да каже на английски ,а е учила и с мен и на курсове.Граматиката й е ок,няма затруднения,но не говори.Е в събота ми скри шапката.Бяхме в Лондон за едно парти.Тя беше единственото дете .Ами всички я заговарят-тя си води спокоен разговор.Имаше моменти ,в които аз не разбирах нещо в произношението и молех да ми се повтори.Тя такъв момент нямаше.Имаше едно момиче от Италия ,на която разказа с подробности за наши пътувания там.Ами скри ми шапката.Говореше със всеки спокойно и без проблеми.А тук дори когато трябва да говори със мъжа на сестра си /англичанин/ кара някой да й преведе.
Та наистина не разбирам понякога какво им става в главите,и все си мисля ,че моето си страда от инат.

# 399
  • София
Винаги, когато съм си казвала, че детето не иска да учи, защото е мързеливо, винаги нещо ме е опровергавало. Така че моят съвет е първо да заведеш детето на логопед, а после да си правиш изводите. При моето с малко помощ се постигнаха неочаквано добри резултати. Не е нужно да биеш тупана, че се съмняваш, че нещо не му е наред.

Например при големият (сега е в гимназията, но тогава беше във 2 клас) се оказа, че са разменени цифрите 6 и 7. И свръхзаинтересованата му учителка не беше забелязала, че в едно контролно има 15 грешки от типа "17-6=9; 16-7=11" Наслушах се от тази учителка как най-слабите деца по математика ходили да печелят състезания, а моето колко силно било. Само че дори не можех да предположа, че дете, което може да брои, не може да си подреди цифрите. Когато попадна на подходящите хора, изведнъж се оказа, че не само не е мързелив, а е готов да научи цяла библиотека с книги, само да не го занимаваме с абстрактни фантасмагории.
Когато открихме проблема на мъничкото, то се хвана като бясно куче и започна да доказва на себе си и на нас колко по-добре може да се справи от децата в норма. Вече не се притеснява, че това не го може, а дърпа и иска някой да му помага. Преди се притесняваше и изглеждаше все едно не иска да учи. Толкова мързелив изглеждаше, че даже го мързеше зъбите да си измие. И сега си го мързи, но това му помага при ученето, не пречи.

# 400
  • Пловдив
Валя,не разбрах дали поста ти е в отговор на моя.
Аз не съм казвала ,че детето не иска да учи или има проблем.Казвам ,че не иска да говори на английски ,ако има кой да преведе.Тя се справя добре и на курсовете и в училище няма този проблем,но ако аз или сестра й сме до нея ,тя изобщо не се напъва.Ама то не е луд тоя който яде баницата ,а този който му я дава.

# 401
Постът на Валя е по-скоро към мен, но не ми стана много ясно какво точно има впредвид. Защо трябва да водя дъщеря си на логопед ?

# 402
  • Пловдив
Ако сега трябва да заведа детето на логопед,мнооого бих подбирала.Дъщеря ми имаше проблем с Р Л Ш ,когато беше на 4 год. Естествено, че я заведох,естествено ,че доста разпитах за добър логопед.И въпреки ходенето все си казва пернишко Л ,но се потресох ,когато при едно от взиманията на детето едната логопедка каза ,че детето според нея има проблем със сексуалната ориентация.И целият този извод от думите на дъщеря ми " аз съм мъж и ще го направя".Обясних ,че тя играе само с момчета поради липса на момичета ,че не съм забелязала някакви сигнали и тн.Е ,на следващия урок беше другата логопедка ,споделих опасенията на колежката й,и тя само с два-три въпроса изясни ситуацията.Въпросите бяха от сорта "Ти имаш ли си гадже""за кого ще се ожениш като пораснеш " и още няколко в тази посока.Получавайки мъжки имена за отговор ,тя каза че нещо колежката се е объркала.
Не съм компетентна да изкажа мнение дали логопеда е толкова добър психолог,може би учат много за психологията ,ама аз лично бях доста потресена от изводи направени на база 2-3 урока и едно изказване на детето.

# 403
Ако позволите съвсем леко отклонение на темата с един въпрос - какъв подарък за рожден ден би се харесал на момче петокласник? Девойката е поканена от бивш съученик, а на мен се пада "честта" да осигуря подаръка. Приемам всякакви идеи Rolling Eyes, моля ви!

# 404
Малко ви изпуснах от поглед.
Имахме рожден ден в неделя.
В понеделник контролно по български. Госпожата се е престарала с текстовете, на които следваше да се направи анализ - думичките бяха с толкова преносно значение, че дъщеря ми не е разбрала дали става въпрос за пролет или за есен...

В момента ми е на преден план поредното безобразие - три контролни в петък. Ами вече побеснях и си отворих наредбите - аз съм юрист. Нормативно е определено, че не може да има две контролни в един ден и не може да има повече от две контролни в една седмица. Обаче сега се чудя пред кого да го поставя под въпрос.

Айде едното контролно уж било под въпрос и можело, ако имат добра дисциплина, да го оставят за понеделник. Но пак остават две...

Общи условия

Активация на акаунт