Сестра ми не желае да има контакт с нас

• 8 469
  • 190
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А замисляли ли сте и имате ли основание за предположение, че сестра ти има психически проблем?
До тук говорихме само за поведението и след като е заминала. Каква бе като бе тук?
Замисляме се и има индикации за проблем, но не знаем какво бихме могли да направим. Как да я накараме да отиде на лекар, кигато тя дори по тел. Не иска да говори с нас?

А тя ако реши теб да те накара да идеш на лекар и ти звъни по телефона да те праща на лекар ???
НАред ли сте да пращате нчкой на лекар по телефона ? С коя квалификация определихте кой да е лекаря ?
Ей ужас!
Нали и аз това казвам. Тя дори по телефона не иска да разговаря. Какво остава да става въпрос за ходене по лекари. Естествено, че такива неща не  се коментират по телефона.

# 136
Ako е психичен проблем да потърси помощ може да я убеди само страничен човек, тя няма да послуша никой от семейството. Което прави нещата ужасно трудни за близките. Но трябва да отидете и да се опитате да осъществите някаква връзка с нея, за да разберете какво става.

# 137
Д0Д0,

Когато прочетох описанието на ситуацията ми хрумнаха две неща - или насилие в семейството в ранна възраст или отключено психическо заболяване (а може би дори и двете).

Върнах се назад в темите, които си пускала. Не знам колко е коректно и не желая да бъркам по чужди рани. Но ти самата споделяш за жестоко психическо и физическо насилие към теб, а за сестра ти - че е била свидетел през цялото време. Ако това е така, няма нищо чудно в това, че не желае да общува с родителите. С единия - защото е причинил всичко това, а с другия - защото е позволил всичко това да бъде причинено, останал е. Тези преживявания може и да са я тласнали към формиране на нездрави връзки впоследствие. Не може да се изчисли кое как въздейства на различните хора, пък били те сестри, пък дори и на нея да не са ѝ посягали.

Колкото до твоята и нейната комуникация - преди няколко години сте споделяли за тази минала травма (и явно сте били близки), а сега някак ти си минала на страната на родителите си. Подозирам, че е възможно това да е я отчуждило и от теб впоследствие.

Честно, не знам има ли шанс поне вие двете да си възвърнете комуникацията. Във всеки случай няма да стане с контролиране, следене, изпращане на хора. Нито с това да заставаш твърдо зад 'обидените', 'наранени', 'поболели се' и т.н. родители. Може би не заслужават. Може би берат плодовете на отношението си в миналото.

Отново, не искам да те обидя. Просто ми се струва, че нещата са в пъти по-дълбоки, отколкото ги представяш. За мен не е въпрос на неблагодарност. Не е промиване на мозъка. А по-скоро реакция към минала травма, с която не успява да се справи и, за да оцелее - избягва всячески засега.

# 138
А така. Естествено, че ако човек не иска контакт с роднини, понякога има сериозна причина в миналото, обичайно някакъв вид насилие. Много се радвам, че авторката е писала за това в миналото и се намери кой да изрови.

# 139
  • Варна
Сериозно ли е била подложена на насилие авторката от страна на родителите си?! И същата сега стои и я е грижа за тях!? Вече разбирам сестрата. И аз да бях, и аз щях да избягам и да ги отсвиря. Авторке, сестра ти вероятно те смята за предателка и те вижда като такава. Извинявай, но при това положение май си го заслужавате отношението, което получавате всички.

# 140
  • София
Да, това с насилието в детството много променя картинката.

# 141
  • Варна
Не само то. А и това, че сега авторката е на страната на родителите насилници. Според мен това е водещото.

# 142
Ужасни неща си написала през 2015-та година, ако са верни, сестра ти си е съвсем ОК, а ти си имаш още доста работа по откъсването от насилника и съучастника му. Какъв контакт да иска с тебе, ти си на тяхна страна срещу нея, на практика! Майка ти нормално защо не е наред с нервите, сигурно и тя е тормозена в момента, вие двете сте се избавили, но тя ... Не знам какво да кажа.
А, Хайчето го е написала, писали сме едновременно.

# 143
  • София
Скрит текст:
Д0Д0,

Когато прочетох описанието на ситуацията ми хрумнаха две неща - или насилие в семейството в ранна възраст или отключено психическо заболяване (а може би дори и двете).

Върнах се назад в темите, които си пускала. Не знам колко е коректно и не желая да бъркам по чужди рани. Но ти самата споделяш за жестоко психическо и физическо насилие към теб, а за сестра ти - че е била свидетел през цялото време. Ако това е така, няма нищо чудно в това, че не желае да общува с родителите. С единия - защото е причинил всичко това, а с другия - защото е позволил всичко това да бъде причинено, останал е. Тези преживявание може и да са я тласнали към формиране на нездрави връзки впоследствие. Не може да се изчисли кое как въздейства на различните хора, пък били те сестри, пък дори и на нея да не са ѝ посягали.

Колкото до твоята и нейната комуникация - преди няколко години сте споделяли за тази минала травма (и явно сте били близки), а сега някак ти си минала на страната на родителите си. Подозирам, че е възможно това да е я отчуждило и от теб впоследствие.

Честно, не знам има ли шанс поне вие двете да си възвърнете комуникацията. Във всеки случай няма да стане с контролиране, следене, изпращане на хора. Нито с това да заставаш твърдо зад 'обидените', 'наранени', 'поболели се' и т.н. родители. Може би не заслужават. Може би берат плодовете на отношението си в миналото.

Отново, не искам да те обидя. Просто ми се струва, че нещата са в пъти по-дълбоки, отколкото ги представяш. За мен не е въпрос на неблагодарност. Не е промиване на мозъка. А по-скоро реакция към минала травма, с която не успява да се справи и, за да оцелее - избягва всячески засега.
Така е, да. Пускала съм тема за това. Напълно си права за това, че е възможно да не може да преодолее някои неща. Преди сме разговаряли по темата. Двете сме много различни и приемаме и преживяваме нещата различно. Те няма как да не се отразят на психиката на човек. Но странното е, че тя застана срещу мен. А преди това не се беше случвало. Винаги сме се подкрепяли и сме били близки, докато не замина там. След това прекрати връзка с мен и аз застанах на страната на родителите ми (което може й да е било грешка, сега си давам сметка). Но наистина е трудно да подкрепиш някого, когато той самият не осъзнава, че застрашава живота си, буквално. Не съм имала възможността да изясня защо отказва да общува с мен, отказа ми всякаква комуникация. Очаквах да спре да контактува с родителите ми, когато стане финансово независима, но не до такава степен. Мислех, че поне ще се обажда, за да каже, че всичко е наред и е добре. Но никога не съм предполагала, че може да не иска да общува с мен. За това нямам обяснение как и защо стана. Не знам дали под влияние на някого или нещо, или заради друго. Такива неща ми написа, че ми дойдоха като гръм от ясно небе. Никога не съм подозирала и тя с нищо не е показвала, че мисли и чувства такива неща към мен.
Сериозно ли е била подложена на насилие авторката от страна на родителите си?! И същата сега стои и я е грижа за тях!? Вече разбирам сестрата. И аз да бях, и аз щях да избягам и да ги отсвиря. Авторке, сестра ти вероятно те смята за предателка и те вижда като такава. Извинявай, но при това положение май си го заслужавате отношението, което получавате всички.
Не съм на ничия страна. Просто не мисля, че някой родител заслужава да не знае детето му живо и здраво ли е, било то и не толкова добър родител. Аз не съм близка с родителите ми, въобще. Ясно е защо. Така, че ги подкрепям единствено за това, че искам сестра ми да е добре и да й помогна с каквото мога.

# 144
Не съм сигурна дали Д0Д0  не се опитва да защити майка си в момента.

# 145
  • Варна

След това прекрати връзка с мен и аз застанах на страната на родителите ми (което може й да е било грешка, сега си давам сметка). Но наистина е трудно да подкрепиш някого, когато той самият не осъзнава, че застрашава живота си, буквално. СЕГА си даваш сметка? Трябвало е сестра ти да се отрече от теб за да си дадеш сметка, че в теб има нещо сбъркано, че си на страната на насилниците си?!

Не съм на ничия страна. Просто не мисля, че някой родител заслужава да не знае детето му живо и здраво ли е, било то и не толкова добър родител. Аз не съм близка с родителите ми, въобще. Ясно е защо. Така, че ги подкрепям единствено за това, че искам сестра ми да е добре и да й помогна с каквото мога. А някое дете заслужава ли да бъде подложено на насилие от собствените си родители?! Твоите си заслужават отношението.

Между другото, болднатите неща се изключват взаимно. А от писанията ти дотук - ДА, ти СИ на страната на майка си. Нищо чудно, че сестра ти не ще да те погледне.

# 146
Към другите - бих апелирала към това да имате и емпатия към цялото нещо, не само присъди и назидание. Нека разглеждаме казуса и дали има път между хората.

Хората се справят по различен начин и в различен етап от живота си с травмата (ако въобще) и точно това, че понякога забравяме да се поставим в обувките на отсрещния, е причина за емоционални пропасти помежду ни.

# 147
..Не съм имала възможността да изясня защо отказва да общува с мен, отказа ми всякаква комуникация. Очаквах да спре да контактува с родителите ми, когато стане финансово независима, но не до такава степен. Мислех, че поне ще се обажда, за да каже, че всичко е наред и е добре. Но никога не съм предполагала, че може да не иска да общува с мен. За това нямам обяснение как и защо стана. ..
Защото си използвала нейна @грешка@ или по-скоро неодобрено поведение, за да пренасочиш @насилието@ от себе си към нея. Т.е. ако до сега ти си била @на прицел@ а тя понеже е по-малка е минавала между капките , то си ползвала момента да смениш ролите. М ного нечестно , защото доколкот оразбирам тя не ти е виновна че си имала лошо отношение в детството.

Това като да предадеш приятел защото ти си пострадал , а него не са го спипали.
Ами и аз нямаше да искам да комуникирам с такъв човек ако е вярно това.

JoyfulCompany емпатия имаме и то в самозащита. Ако е вярно горното то така не се постъпва и е доста грубо предателство.
Бих казала че само много съжаление и извинение и наистина признание на грешката и споделяне защо е направено и т.н. може да помогне. И то не става веднага.

# 148
  • София
Скрит текст:

След това прекрати връзка с мен и аз застанах на страната на родителите ми (което може й да е било грешка, сега си давам сметка). Но наистина е трудно да подкрепиш някого, когато той самият не осъзнава, че застрашава живота си, буквално. СЕГА си даваш сметка? Трябвало е сестра ти да се отрече от теб за да си дадеш сметка, че в теб има нещо сбъркано, че си на страната на насилниците си?!

Не съм на ничия страна. Просто не мисля, че някой родител заслужава да не знае детето му живо и здраво ли е, било то и не толкова добър родител. Аз не съм близка с родителите ми, въобще. Ясно е защо. Така, че ги подкрепям единствено за това, че искам сестра ми да е добре и да й помогна с каквото мога. А някое дете заслужава ли да бъде подложено на насилие от собствените си родители?! Твоите си заслужават отношението.

Между другото, болднатите неща се изключват взаимно. А от писанията ти дотук - ДА, ти СИ на страната на майка си. Нищо чудно, че сестра ти не ще да те погледне.
Това, че в конкретна ситуация заставаш на нечия страна, защото смяташ, че така е правилно, не означава, че сте на единодушно мнение за всичко. Казах и горе, че нямаше как да заема нейната страна, защото това означаваше да й кажа, че е супер да замине за Афганистан и да не я видя вече! Говорили сме по темата с нея, но не можах да я разубедя с никакви аргументи и за това застанах в опозиция. И не смятам, че съм постъпила грешно, това беше безумие!

# 149
Аз вчера се зачетох и аз в старите мнения на авторката, но нямах време и не съм стигнала до тази й тема, но бях убедена, че крушката има опашка. Толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт