Кюретаж и забременяване след това - тема 82

• 27 457
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Здравейте,
Някой да е имал аборт в 7-8 седмица и да се е изчистил сам без кюретаж?

Аз бях в 9-та и направихме медикаментозен, защото беше мисед, нямаше кървене и каквото и да било, просто сърчицето му спря.

# 466
JessitoBG, щом си загубила плода, заради  лош кръвоток, по-скоро се фокусирайте върху тромбофилията и върху правилното и стриктно терапевтиране и проследяване на следваща бременност. ПИД е ужасно скъпа процедура и ако няма някакви наистина основателни причини да се прави.... Изследвахте ли плода (абортивния материал) при тази загуба?

Чакам резултатите още. Sad
Иначе да, тромбофилията е на фокус, но се чудя какво още да направя за да съм сигурна че всичко което мога да свърша преди следващи опити е свършено, защото за тромбофилия разбрах след като вече бях в болницата за раждането.

# 467
Има много изследвания - списъка на първа страница е много полезен. Конкретно в твоя случай и ако при феталните морфологии всичко е било наред е малко вероятно да се окаже, че проблемът е хромозомен и съответно от ПИД няма много смисъл.
Хубаво е да се види самата матка, да не се окаже, че нещо в нея е довело до този лош край (нещо във формата или лигавицата, това е много важно), да се провери за инфекции (макар че при тях май основно се пука околоплодния мехур и се стига до преждевременно раждане). Има един фертилити тест в Геника за инфекциите.  Добре е да се проверят хормоните, щитовидна жлеза, нивата на витамините, инсулин/кръвна захар... Неща, които са все важни и върху които можем да влияем по достъпен начин. На мен ми откриха т-образна матка и някакъв проблем с лигавицата - загубите ми са ранни, но реално с тази матка без корекции шансът да бях износила до край здраво дете би бил почти нулев... Ако не бях загубила бебетата рано, сигурно щях да преживея нещо много по-страшно дори. Сега ми предстои хистероскопия.

# 468
Desuni - Много мил пост, много истински ! Бъдете здрави и щастливи с дъщеря ти ! Revolving Hearts

Деси, как разбра за Т-образната матка? Цветна снимка ли прави? Какъв е проблемът с лигавицата и как го откри? Извинявай за въпросите, но вече се чудя КАКВО още бих могла да пусна. Цветна снимка направих. Чудя се за такива ранни загуби коя е най-честата причина, все чета за хромозомни грешки, поради това, което си изброила за инфекциите и късните загуби. Надявам се с хистерото всичко да мине гладко!  То и да се чудя и да не се чудя, не, че ще разбера отговорът за моите де..

# 469
При преглед при д-р Сигридов, той видя, че нещо не е както трябва. Показа ми на неговия монитор и ми очерта зоните, в които има стесняване и нещо не  изглеждат както трябва нещата. Каза, че формата ще е проблем за износване и особено след 8 м., за другото, че реално може и да е пречило на добрата имплантация и кръвотока към  плода. На неговата апаратура ми беше трудно да се ориентирам, но след това при прегледа при д-р Калчев го видях и аз дори (това с формата на матката) - не знам с какво го засне точно, но със сигурност не са ми правили цветна снимка. Имам си снимки и от двата прегледа (ехографски) и на тях се вижда. Естествено при ехографски преглед не може да се види в пълнота цялото положение вътре в матката.
Не съм много запозната с цветните снимки, знам, че се ползват са да се провери проходимостта на тръбите. Знам, че имат и някои недостатъци. От друга страна хистероскопията е доколкото знам лека интервенция, която позволява да се види вътрешността на матката (прави се и чисто диагностично) и също така позволява се направят определени корекции, да се отстранят септуми, сраствания, полипи... Все неща, които цветната снимка не позволява.
Ние каквито и изследвания да направим няма да знаем на 100% каква е била причината. Навсякъде като водеща причина сочат хромозомните грешки и със сигурност има много такива случаи, но реално това не доказано, защото нито има възможност да се изследват всички или масово загубените бременности за такива, за да се потвърди, нито при такива изследвания се обхващат всички възможни хромозомни грешки. За мен това е повече "удобното" обяснение за необясними иначе аборти.
Друга обаче водеща причина за аборти са анатомични проблеми на матката и това е нещо, което може по много по-лесен начин да се провери и съответно и в редица случаи да се коригира за разлика от хромозомните грешки, които са извън нашия контрол.

# 470
Хистероскопията и аз обмислям дали да не я направя, диагностично, а в хода й вече могат да се направят необходимите корекциим, както си написала, бях писала по-назад или в предната тема, вече и аз не помня. Цветната снимка направих, за да се види формата на матката, защото се бях наплашила от една АГ преди 10 години, че е двурога, а всъщност няма нищо такова.

# 471
  • София
И при Сигридов, и при Калчев има модерни ехографски апарати с висока резолюция, 3Д и доплер. Такива в обикновените АГ кабинети няма, има само там, където правят фетална морфология.

Освен апаратът, разбира се, е много важно и докторът да знае къде и какво да гледа. Ако има опит с проследяване на проблемна бременност, докторът може да прецени кое от нещата, които вижда, може да предизвика проблем. На мен по снимките на бебето преди загубата Сигридов ми показа неща, които проследяващия АГ беше пропуснал или игнорирал.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 14:53 от delisardeli

# 472
Здравейте момичета, миналата седмица бях на гинеколог за преглед след изследвания микробиология микоплазми уреаплазми,всичко е наред и тя ми каза от януари след вливанията заради нк клетките да започнем опити,септември месец загубих бебе в 18 седмица, вие какво ще кажете не е ли малко рано,има ли някоя от вас която не е чакала 6 месеца след загубата,ужасно много ме е страх да не се повтори ☹

# 473
На мен ми казаха да започнем с опитите след 2-3 цикъла (мисед в 10 г.с.), но аз нямах търпение и след първия нормален цикъл започнахме.....и така 9 месеца вече. Не става и не става.

Притесненията, че може да се повтори, с нищо не могат да ти помогнат. И година да чакаш, гаранция няма.
Аз, честно казано, не мисля толкова за друга загуба.
Съветът ми е, че щом са ви разрешили, няма какво да губиш - ще изгубиш само време до срещата с малкото човече.
Мисли положително и се впусни, щом са ти дали зелена светлина. Simple Smile

# 474
Re-born,  а при предишната бременност лесно ли забременя?

Изобщо към всички ми е въпросът: кюретажът сам по себе си променя ли нещо и забременяване след него по различен начин ли се случва от преди това?

# 475
  • Варна
Истината е, че страховете не помагат на никого, могат само да пречат, не го казвам случайно, а като жена, която взе решението да прекрати бременност в 13 г. с., поради тежки малформации на плода, несъвместими с живота. Тежко и страшно беше да взема това решение, после идват съмненията, които са неизбежни, но този живот не може и не бива да се живее със страхове и съмнения, а с надежда и вяра. Действате, правете каквото трябва и ще сте спокойни, че поне опитвате.
На 15-ти Януари ми е планувана оперативната хистероскопия при д-р Калчев, а на 14.01.2019 г. беше кюретажът ми...

# 476
Момичета имам въпроси.
Към края на първата менструация след аборта съм и се насочва към лекар, който да ме прегледа и да ми назначи изследвания. Можете ли да препоръчате някой лекар, който да е добър? Няма значение дали е частен или не. Само да не е никой от Мед. Центъра към Тина Киркова или от самата болница. Не искам да стъпвам там по никакъв повод повече.

Благодаря Ви❤️

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 17:59 от Анонимен

# 477
Re-born,  а при предишната бременност лесно ли забременя?

Да, на втория месец. А 3 години преди това, имах БХ, която не отразих особено.
„Хващам” аз, ама или от лош сперматозоид, или тромбофилията се отключва много рано. Слава на Бога, сега знам и ще действаме бързо след +.
ММ ще пуска контролна СГ януари и най-вероятно ще правим инсеминация, с надеждата да изберат качествен сперматозоид, защото при мен всичко изглежда нормално - О. си имам, хормоните са в норма, а тръбите ще изследваме скоро.

# 478
  • София
Re-Born,
при инсеминация не се "избира" качествен сперматозоид, просто обработват сперматозоидите преди да ги върнат обратно, при таймирана овулация. Преди да правите инсеминация направи изследване за проходимост на тръбите, а преди това - за инфекции - МБ, хламидия, уреаплазма, микоплазма - и за двамата, от секрет.
Стискам палци!

Фея,
ако още не си готова за контакти - изчакай, дай си време.
Аз бих препоръчала д-р Корсачки, има частен кабинет, с много адекватно отношение към витамини, инфекции, тромбофилия и др.

# 479
Дели, така де...Не се изразих правилно. Надявам се да се получи.
За жалост минаха повече от 6 месеца от изследването за уреаплазма и микоплазма (само тези съм изследвала досега) и ще трябва да ги повторим, заедно с всичко друго, което ще ми пуснат.
Все пак, тайничко си се надявам да не се стигне до там. Оптимист съм.

Общи условия

Активация на акаунт