Отговори
# 150
С какйв довод не дава? Сериозно. То по лошо ще става. Отратително държание на бившата ти жена.

# 151
Според мен ще е полезно за други читатели авторът да сподели как са се развили нещата, но той вероятно е останал разочарован от развоя на темата.

И да, и не.

Очаквах темата да привлече и доста нездрав интерес поради което писах изрично, че търся мнение от хора, които са били в същата ситуация. Което не попречи 80% от постингите да са от хора не в тази група. Както ми обясни една от постващите - тук е свободен форум не можеш да кажеш на кого какво да поства. Нищо, че не е по темата.

Но не съжалявам, че поствах защото имаше и постинги (и лични съобщения) от целевата аудитория. Някои от тях бяха наистина много полезни. За което благодаря на съответните хора.

Що се отнася до развитието - говорих с бившата ми съпруга, но тя не е съгласна да му казваме на малкия. Щото едва от скоро бил тръгнал на градина и това можело да го разстрои. Настоява да сме отложили до лятото. Тя твърди, че психолог с когото се консултирала била го одобрила това.

Съвсем не съм убеден, че това е смислено. И дори не съм сигурен, че ми казва истината за мнението на психолога.

Опитвам се в момента да я убедя заедно да отидем на нейния психолог или на някой друг за да съм сигурен, че това наистина е мнение на специалист, а не нейна (или на семейството и) приумица. Но в момента отлага с оправданието, че в момента няма време.

За сега все още не съм загубил надежда да я склоня да да се консултираме с психолог и заедно да решим как да кажем на сина ни.

Казваш, че сте разделени от 4 години а детето е на 5? Т.е. то няма абсолютно никакъв спомен да си живял заедно с тях? Образът който той е изградил за това какво е баща е един човек, който идва понякога и когото вижда от някакъв екран?
Казвам го не за да те засегна, а за да осъзнаеш колко тъпо звучат думите на жена ти. Когато се разделих с мъжа ми, дъщеря ми беше на 3. Година след това заживяхме с новият ми партньор и сега, още 3 години по-късно, когато говорим за баща й и тя ме моли да й разказвам някакви неща когато е била малка, защо сме се разделили, къде сме живеели ... и т.н. и аз разказвам случки и казвам “тук живеехме мами, все на същото място, не помниш ли? тя казва “Не, не помня. Аз мисля че винаги сме живяли с теб и татко Х (новият ми партньор).
Извинението с градината е супер тъпо, ние се разделихме точно когато дъщеря ми започваше градина и не мисля, че точно раздялата се е отразила по някакъв начин. Ти така или иначе физически не си при тях, може да изчака месец два и да даде пример с децата от градината, както направих аз-
“нали виждаш, че не може да си приятел с всички деца и не харесваш всички?
Така става и с възрастните, с майките и с татковците-понякога просто вече не са приятели. И си намират нови приятели с които игрите са по-забавни и с които не се карат за играчки.  Но в това няма проблем, просто всеки си играе с този, с който се разбира най-добре.”
И още безброй пъти обясних нещата по този начин, с примери от нейната среда. Нямаме проблем с това досега.
Посети и ти психолог и виж какво ще ти кажат, но ще е хубаво да поддържате една версия.

# 152
Как ли пък бившият ми мъж би могъл да ми забрани да кажа на децата си, че им се е родила сестричка (в нашия случай)? Много интересно. Той ще ми каже: "няма да казваш на децата да не се разстроят" и аз ше кимам и ще викам ОК...?

# 153
  • София
Цялата история е повече от безумна, но това всички са го написали, просто не можах да се въздържа да не го кажа и аз.

Иначе и авторът бяга от отговорност, вероятно без да го съзнава. Да отиде с бившата при въпросния психолог и да намерят общ подход. На тази възраст децата лесно приемат всичко, затова и често се избира тогава да им се каже ако са осиновени, например. Тук проблемът за детето не е в раздялата между родителите – първо, те не живеят заедно и без това, второ, вече родителите на половината деца са разведени, та не е такава чутовна драма. Но лъжата, това е проблем и ще става все по-голям в бъдеще. За децата това е не просто лъжа, то е предателство, а и може да подкопае устоите не само на доверието с родителите, а и на доверието в света и самия себе си. Ами ако всичко друго е лъжа, и кое от другото е лъжа, може да си каже детето, например. Възрастните имат право да имат своите проблеми, отношения в любовен и прочее план, но трябва да продължават на поемат отговорност, а не да се крият зад оправдания, които винаги са от типа на "за доброто на детето". Никога не е за доброто на децата да бъдат лъгани. За всяка възраст има подходящи начини да се каже истината, за да може детето да я възприеме и понесе, но няма благородни лъжи, има отказ от поемане на отговорност.  Мое мнение, разбира се.

# 154
  • София
Без да съм в целевата група, но с много клиенти в подобни ситуации.
Моят съвет е да се консултираш с адвокат и да заведеш дело за контакти с детето. Да започнеш да се държиш като истински разведен баща и да плащаш издръжка, да си вземаш детето по график и да го запознаеш с реалността. И да изискаш от съда с детето да работи психолог и да спрете да му изкривявате реалността. Детето расте. То и на училище ще тръгне. Пак ще има причини за отлагане. И дори да го изолирате от целия свят, все някой ще му каже истината, ще я открие само от дочути реплики, наблюдения над живота в семействата на приятелите му или ще те види случайно с новото ти семейство. И тогава ще е в пъти по-трудно всичко.
И продължавам да се чудя защо не ви пука (на всички замесени) за бъдещите възприятия на това дете за истина и лъжа, за семейни отношения, за отговорност, за това, че ти няма да е вечно на 5.

# 155
Не вярвам и аз психолог да даде такъв съвет.
Пълна глупост, наистина.
Тази жена просто отказва да приеме фактите, поради което нанася вреди и на себе си и на вашето дете. Време е да й се противопостави един по-трезво мислещ разум.

# 156
  • София
Пълна глупост, наистина.
Тази жена просто отказва да приеме фактите, поради което нанася вреди и на себе си и на вашето дете. Време е да й се противопостави един по-трезво мислещ разум.
Всякакви "психолози" са се навъдили, но чак такава глупост и аз не вярвам да каже някой, дори и без да е психолог. И все пак и на автора не вярвам особено, защото той не е поел отговорност по никакъв начин и за нищо. Все бившата виновна, той целия у бело...Не кълва на това. Дори и да не лъже е също толкова виновен, а и безотговорен. Ще имаш ти ново семейство, още едно дете и ще си намираш от сто кладенеца вода да лъжеш първото си дете...

# 157
О, то по всички направления има всякакви дипломирани вече, така е.
Но реално истински психолог да даде такъв съвет - това е много непрофесионално. Затова лично бих проверила и бих се консултирала с професионалист. И определено бих поела отговорността в своите ръце, без да чакам на някой, който очевидно не желае да поема такава и с това създава и задълбочава наличните проблеми.

# 158
  • София
Но реално истински психолог да даде такъв съвет - това е много непрофесионално. Затова лично бих проверила и бих се консултирала с професионалист. И определено бих поела отговорността в своите ръце, без да чакам на някой, който очевидно не желае да поема такава и с това създава и задълбочава наличните проблеми.
Именно. Затова казах да отидат заедно с майката при този или друг психолог, то така се и прави. Не ходи само единия родител, освен ако другия не отказва, разбира се, но щом заедно взимат решението е хубаво заедно да се консултират. Нали семейните терапевти това работят, в крайна сметка, консултират семейства, дори бивши.

# 159
  • София
Аз явно пропуснах по-напред, но нали при този психолог ходи майката, а не детето? Как така психолог предлага подобно решение за малко дете, което не е негов клиент и което решение касае и другия родител. Подобен непрофесионализъм е подсъден. Психолозите не дават съвети за трети лица, както и не би следвало да дават съвети за конкретни действия на клиентите си.

# 160
Именно. Затова казах да отидат заедно с майката при този или друг психолог, то така се и прави. Не ходи само единия родител, освен ако другия не отказва, разбира се, но щом заедно взимат решението е хубаво заедно да се консултират. Нали семейните терапевти това работят, в крайна сметка, консултират семейства, дори бивши.

Да, ама тази майка нещо не ще да ходят заедно.
Пък насила няма как да я заведе, затова е по-добре поне сам да проведе консултация.
Иначе ако действаха в тандем, би било чудесно, но проблемът е възникнал май от това, че не работят така.

# 161
  • София - Рим и обратно
Потресена съм. И после такива родители искат да бъдат някакъв авторитет за децата си - на какво отгоре, как изобщо имате съвест да се държите толкова безотговорно и да си мислите, че като признаете, че сте сгрешили, ще изтриете като с гума, това, което правите с детето си? [/left]
Оф, айде треси се по-тихичко. Ако никога по никакъв начин не си допускала грешки с децата си и си идеалният родител, супер, нареди се за медал. Тук обаче в този свят всички правим грешки - малки, големи, средни. Едва ли има човек на тая планета, който да няма "травми" от родителите си, а после и самият той да греши и да създава неволно комплекси и травми на децата си. Раждаш се и вече си травмиран от поетия кислород и студа наоколо, няма как.
И стига с тея психолоШки. Тук най-важна роля имат майката и бащата на това дете. Да го хванат за ръка и да поговорят с него очи в очи. Всяко дете, всеки родител е различен. Как ли пък няма да си изпляскам цялата отговорност на непознат човек да се рови в душата на моето дете.

# 162
  • Бургас
Пълна глупост, наистина.
Абсолютно съм съгласна. Майката на детето е буквално неадекватна в обясненията си. И е време действително картите да се сложат на масата. Друг е въпроса, че без съдействието на майката, няма грам шанс нещата да тръгнат гладко. Та ситуацията е пат.
Ако таткото каже на детето, без съгласието на майката, рискуват да идат в греша посока. "Татко ти си има ново дете и за това не е при теб" - грозно, но възможно.
Ако таткото чака съгласието на майката - ще си отвиси от чакане.
Мразя жени емоционални изнудвачки, със заложник дете. /същото важи и за такива мъже, но тук иде реч за жена/

# 163
  • София

Да, ама тази майка нещо не ще да ходят заедно.
Пък насила няма как да я заведе, затова е по-добре поне сам да проведе консултация.
Иначе ако действаха в тандем, би било чудесно, но проблемът е възникнал май от това, че не работят така.
Не знаем дали ще, 100% и тя не е цвете, но за мен авторът с удоволствие си измива ръцете с нея и толкова. Чак  и половината участници в темата вече я мразят тази майка, вероятно това прави удоволствието двойно. А пък авторът вече от доста време живее в една и съща страна с първото си дете, вероятно го вижда и по-често, и го лъже по-често и изобщо... Не мога да повярвам, че и той, и новата му жена, не само старата, смятат, че е по-лесно на едно дете да му сервираш брат или сестра, след като са родени, да не говорим като вече ходят и говорят, и то с аргумента че щадят детето. Наистина е невероятно това.

# 164
Какво ще стане - никой не знае. Но когато нищо не става, а трябва да стане, заинтересованият човек трябва сам да запретне ръкави и да действа.

Общи условия

Активация на акаунт