Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 окт. 2019, 18:15 ч.

Писане на домашни. До кой момент помагате?

 • 4 739
 • 84
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 1 189
Синът ми е шести клас.

Синът Ви явно не внимава в час, щом има пропуски и затруднения по толкова много  предмети. Едва ли по всички дисциплини учителите не могат да преподават разбираемо.
Не чакайте да дойде седми клас и положението да стане неспасяемо. По история така или иначе се тъпче един и същи материал от трети клас насам, но другите разказвателни се разделят и нивото им на трудност се вдига.
По всички предмети има консултации - да ги посещава. А в интернет и сам може да търси.

В класа на дъщеря ми имаха масови затруднения с математиката в пети клас и набедиха за виновна учителката - свикнали до четвърти клас да ги дондуркат, а и все пак материалът се "усложнява". От шести клас са с друга учителка. Една идея им е по-спокойно оттогава. Тази година са седми клас при тази новата, предстоят матури, а тя открито си заяви, че работи за четворка. Нямала време да обърне внимание на силните ученици. Ами мен четворка като ниво не ме удовлетворява!
Според дъщеря ми им обясняват като на малоумни.

# 61
 • Мнения: 8 736
Синът ми е шести клас.

Синът Ви явно не внимава в час, щом има пропуски и затруднения по толкова много  предмети. Едва ли по всички дисциплини учителите не могат да преподават разбираемо.
До сега синът ми е нямал петица за срока/ годината  по нещо, вкл и матурите след 4 клас. Може би това, в светлината на горенаписаното,  обяснява доста за това което правят учителите в клас,  а родители по принуда вкъщи. Ненапразно в бг мама се вихрят много теми за понижаването на качеството на българското образование.

# 62
 • Мнения: 1 189
Качеството на образованието е безспорно занижено, като това се прави с умисъл.
За съжаление оценките не могат да бъдат отправна точка за знания и успеваемост.

Когато аз бях 7-ми клас ни сложиха нова учителка по БЕЛ, която по принцип беше гимназиална преподавателка. При нея летвата беше много висока. На първото контролно масови тройки, аз - четворка. Никога преди това не бях имала четворка, още повече по литература - писането ми се удава. С адски много труд изкарах 6 за първия срок, но втория ми писа 5.
"Искам да си знаете реалните оценки, а не като отидете да кандидатствате да се разочаровате от резултата!"
С големи уговорки и поне три допълнителни писмени работи ми остави 6 за годината, за да не ми прецака бала. На изпита изкарах над 5, така че ме беше подценила.
Имах приятелка, която се явява на изпит по английски за ВУЗ с нагласата, че е отлично подготвена - 5 години само шестици беше получавала, а я скъсаха.
Аз също си мислех, че знам немски, като отидох да уча в ЕГ, но се оказа, че учителката ни по немски дори не е можела да чете правилно...

При момчетата като цяло концентрацията е по-трудна, дори при някои посещаването на занималня пречи вместо да помага - все нещо да не изпуснат, а накрая домашното ненаписано.

Не знам дали децата ви учат на шумови източници и доколко това им пречи или помага. Аз не обичам да има шум дори когато работя, но в офиса се налага да го търпя. Дъщеря ми пък не можела на тихо, така че учи на музика или друг шумов фон.

# 63
 • Мнения: 18 116
Синът ми е шести клас.

Синът Ви явно не внимава в час, щом има пропуски и затруднения по толкова много  предмети. Едва ли по всички дисциплини учителите не могат да преподават разбираемо.
До сега синът ми е нямал петица за срока/ годината  по нещо, вкл и матурите след 4 клас. Може би това, в светлината на горенаписаното,  обяснява доста за това което правят учителите в клас,  а родители по принуда вкъщи. Ненапразно в бг мама се вихрят много теми за понижаването на качеството на българското образование.
Безспорно качеството на образованието е занижено и то не много, а драстично много. Знам аз как съм учила и изкарвала шестици в Математическата гимназия, знам как изкарваше шестици дъщеря ми в езиковата. Истината е, че докато са малки децата не могат да внимават непрекъснато, и няма какво да ги обвиняваме, колкото и да е добър учителя нормално е детето да се разсейва понякога, да не разбере нещо, не всички деца схващат еднакво бързо, така, че няма какво да се чудим, всеки си знае детето, какви цели иска да постигне и всеки ще учи с него до когато прецени!

# 64
 • Мнения: 2 856
Не помагам. Може би общо десетина пъти съм помагала за двете ми деца.
Филолог съм - безкрайно търпелива с чуждите деца, но тенджера под налягане спрямо моите собствени Grinning
Затова се научиха сами да се справят.
Дъщеря ми среща проблеми по математика и физика, 9 клас е. Синът също леко закъса с математиката, но за мое щастие вторият им баща е с математическа мисъл и инженерно образование, така че хващам него да помага. Снощи опитах да проверя задача, решена за допълнителна подготовка от сина ми (4 клас) - направих нещата по най-трудния начин, с четворно смятане, а задачата всъщност била логическа и мъжът ми я реши без нито една сметка за десет секунди. Вярно, че и двамата стигнахме до верния отговор, но на мен просто ми липсва математическото мислене.

# 65
 • София
 • Мнения: 22 446
Малкият се справя добре, само понякога трябва да му прочета и разясня условието на задачата.
Помагам повече на голямата. Английски, български, литература, история, химия, биология, испански...свят ми се вие.

# 66
 • Мнения: 2 589
Аз съм върл противник на тестовете. Моите внуци не могат да разказват добре. Изпитвам ги, когато е нужно, а реакцията е "питай ме". Като питам-знаят. Ама не искам да питам, искам да разказват. Аз и майка им не знаем що е тест-нито в гимназията, нито в университета. Та борбата е да разказват. И следим кое е разбрано, кое не е в училище. И се  обяснява.

# 67
 • Мнения: 4 712
Тази вечер реших задача за трети клас (геометрия) с ... Питагоровата теорема и помощта на калкулатор за √... . Гледах, пулих се и в 21+ часа това беше единственото решение, до което стигнах.
Знам, че нещо не догледах някъде, ама къде?

# 68
 • Мнения: 1 189
Тази вечер реших задача за трети клас (геометрия) с ... Питагоровата теорема и помощта на калкулатор за √... . Гледах, пулих се и в 21+ часа това беше единственото решение, до което стигнах.
Знам, че нещо не догледах някъде, ама къде?

Питагоровата теорема се учи в 6-ти клас, едва ли това е решението на задача за 3-ти клас.
На математическите състезания за малките се дават и задачи от висша математика например, но способите за решаване са различни.

Може да пуснеш задачата в математеските теми, ще те ориентират 🙂

Последна редакция: пн, 18 ное 2019, 23:59 от speranzza

# 69
 • Мнения: 4 712
Знам. Просто блокирах и не виждах решение. И понеже ме гложди, че нещо не е както трябва току-що изрових от чантата  помагалото и проверих. Аз не съм прочела както трябва условието и вместо средна отсечка съм начертала диагонали и съм смятала обиколката на получените триъгълници. А при зададени две страни на правоъгълник няма друго решение.
Та толкова за помощта ми след 21 часа. Ама детето само и толкова не беше решило, т.е нищо от домашното.

# 70
 • Мнения: 3 220
Каква средна отсечка в 3 клас...
Виж им урока в час какво са учили, обикновено и решението се крие някъде там.

# 71
 • Мнения: 4 712
Оправих се. Имаха правоъгълник със зададени страни. Задачата беше, че в средата на АВ и СД има точки, които се свързват. Да се изчисли обиколката на полечаните фигури. Ама аз не бях в състояние да мисля и не асимилирах, а направих диагонали и така се образуваха триъгълници. И понеже ме чоплеше, че нещо не е наред. Станах да чета пак задачата.
Да помагаме с домашните се налага, ама след 21 часа, когато има и други проблеми, които те затормозяват ... За съжаление детето не се справя само.

# 72
 • Ню Йорк/София
 • Мнения: 725
Синът ми е в 6-ти клас и се подготвя сам.
Уикендите евентуално решава допълнително задачи по математика, за форма и настроение.
Никой не ми е висял на главата, сама учех. Ама ха, де....

# 73
 • Мнения: 8 778
С големия до тази година - 8-ми клас. Избирателно, оттук-оттам помагах. С малката мисля да е до по-рано, но тя е доста по-оправна и амбициозна. От детето си зависи много, гледам сте започнали да обобщавате на едро.

# 74
 • Мнения: 123
При нас до момента няма подобрение откъм самоорганизация. Разчита някой да го кара да учи и да го подбутва. От втория срок ще е втора смяна и ще седи съвсем самостоятелно сутрин сам вкъщи и ще видим как ще се самоорганизира.

Общи условия

Активация на акаунт