"Селски" номера и пинизи - тема 2

• 490 894
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 945
Предполагам, че е нужна поне рецептурната книжка, освен ЕГН. Поне майка ми така си взима или аз ѝ ги взимам, ако я няма, тези, които ѝ се изписват за всеки месец. Така че е малко вероятно някой друг, освен близък, да вземе лекарството
Вече няма рецептурни книжки. Той приема два вида лекарства за диабет и двата ги вземам аз само с продиктуване на ЕГН. Рецептата я изписва ЛЛ на всеки три месеца и е електронна. Тоест, ако сега искам да Ви дам неговото ЕГН, то няма проблем да ги вземете и Вие, за да ми направите услуга, например.

Ако той няма изписано съответното лекарство, никой не може да му ползва ЕГН-то, за да си го купи. Освен това може да се вземе с неговите данни количеството, което е предписано, не повече. Случвало се е близък, влиза в болницата, конфискуват му опаковка с изписаните с рецепта много скъпи лекарства, които са с голямо намаление по ЗК, с мотива, че не можело да приема нищо, което не е от болницата, и като го изпишат, ще му ги върнат, не му ги върнаха, нямало ги, и се наложи да си ги купува на свободна продажба без рецепта на много висока цена, понеже вече си ги е купил един път и няма право преди еди-коя си дата.

# 6 946
  • при късмета
кукумицинка, това къде? Аз бих ги разкътала в тази болница. Ще пусна жалби освен в касата, лекарски съюз, община, ако е общинска и т.н., че и в полицията за кражба. За да му вземат лекарствата трябва да е регламентирано, ако не е писмено, нямат право. И, ако нещо му взимат, трябва и протокол да има

# 6 947
кукумицинка, това къде? Аз бих ги разкътала в тази болница. Ще пусна жалби освен в касата, лекарски съюз, община, ако е общинска и т.н., че и в полицията за кражба. За да му вземат лекарствата трябва да е регламентирано, ако не е писмено, нямат право. И, ако нещо му взимат, трябва и протокол да има

Е, то вече няма как, повече от година е минало.

# 6 948
Голяма драма с тези "лични" данни. Grinning Представям си как диктувам ЕГНто на детето в аптеката и една камара народ седи до касата и записва ли, записва.... И после ходят и купуват(!?) антибиотик или теглят кредит... Grinning

Личните данни са лични за лицето, но са за масова употреба. Wink

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 15:47 от Ice Queen

# 6 949
  • Deutschland/HE
Кукумицинка, а във Варна караха майка да носи лекарствата на татко, Даваха му само лекарствата свързани с болестта, за която лежи, всички други майка ги носи.

В Германия лекарствата по каса също са с електронна рецепта, но трябва да си дадеш здравната карта в аптеката и те да я "прочетат". Ако не ти рабоги картата (случва се), от практиката на лекаря ти разпечатват лист, на който има QR код и с него си вземаш лекарствата. В лекарски практики, болници... навсякъде с тази здравна карта. Може роднина/приятел да отиде да ти вземе лекарства, но трябва да са с картата ти.

# 6 950
Тази здравна карта пак носи информация за пациента, нари така? Вид идентификатор. И предполагам свързана със здравното досие на пациента. Тоест не е като да се заядеш, че не желаеш да я дадеш, да се оправят в аптеката.

# 6 951
  • Другата България
Не знаех, че няма рецептурни книжки вече. Не се е налагало да взимам на майка лекарствата, сигурно половин година, ако не и повече. С тях дори ЕГН не се диктува на всеуслушание, всичко си пишеше в книжката, а дали този който взима лекарствата и собственика на книжката са едно и също лице, няма никакво значение. При това положение, може би е нужна някаква идентификация
Те и лекарите не искат вече книжки, за да изписват лекарствата.
Само по ЕГН.

# 6 952
Тази здравна карта пак носи информация за пациента, нари така? Вид идентификатор. И предполагам свързана със здравното досие на пациента. Тоест не е като да се заядеш, че не желаеш да я дадеш, да се оправят в аптеката.

Картата има пак снимка, номер на осигуровката и имена, а на чипа има адрес може би. Доколкото ми каза докторът, няма място за здравно досие. Но все пак, за да си вземеш лекарствата, трябва да дадеш документа. Не става да се тръшнеш, че няма да предоставиш лични данни.
Признавам, че се дразня, когато трябва навсякъде да се идентифицирам, но по-добре така, отколкото някой да злоупотреби. Иначе пък много му дреме на някого какво ми е ЕГНто или къде живея....

# 6 953
  • Deutschland/HE

Тя е с чип, вътре със сигурност е записана дата на раждане, адрес, някакви номера на здравната ти каса. Няма информация от здравното ти досие (поне аз така знам). Сега направиха някакви промени и може би, лекарят може да вижда част!!!! от досието ти, но само толкова. Ако не си дам картата в лекарската практика, ще трябва да си платя преда. Ако не си я дам в аптеката, няма да си получа лекарствата, защото това са лекарства само с рецепта.

Отдавна трябваше да ги въведат и в България, много неща щяха да се изчистят. Нямаше да може пациент от Видин, да е опериран в Бургас, а той да не е стъпвал там.

# 6 954
  • при късмета
Не знаех, че няма рецептурни книжки вече. Не се е налагало да взимам на майка лекарствата, сигурно половин година, ако не и повече. С тях дори ЕГН не се диктува на всеуслушание, всичко си пишеше в книжката, а дали този който взима лекарствата и собственика на книжката са едно и също лице, няма никакво значение. При това положение, може би е нужна някаква идентификация
Те и лекарите не искат вече книжки, за да изписват лекарствата.
Само по ЕГН.

Лекаря иска книжките за да ги попълни за периода, не за да идентифицират пациента. Аз и от лекарката съм взимала рецептите на майка, като я няма. При една и съща сме. На лекаря не му е нужна идентификация, а на пациента са му важни лекарствата. А, както вече отбелязах, лекарите приемайки те за пациент, имат всички данни от лична карта, включително номера ѝ, защото задължително се попълват във формуляра. Номера например или срока на документа, обаче в лаборатории, аптеки и прочие, не са нужни, а имат достъп до него, искайки л.к. по някакви си свои правила. Според закона за личните данни, дори администраторите на такива, са ограничени само с данните, които са им нужни. С други думи, не всеки администратор на лични данни има неограничен достъп до тях

# 6 955
  • Другата България
Знам защо ги иска/ше/, написах го само защото каза, че не знаеш, че вече не се изискват.
Нищо не се попълва вече в рецептурните книжки при лекаря. Говоря за ОПЛ, и това е от една година някъде, дали не е от повече от една.
Пиша го защото от много години /над 10/ аз ходя и при ОПЛ, и в аптеката за лекарствата на двама хронично болни.

# 6 956
В аптеката по принцип трябва да попълнят и ЕГН на този който е на място там и го получава физически. Неслучайно има отделно място в бланката, където се попълва получателят. Т.е. предвидено си е че може да не е лично пациентът. Друг е въпросът на колко места не им се занимава и не вписват там че на друг човек са дадени. Не че и в аптека не съм виждала някой да подскача как тъй ще му искат ЕГНто де. И то още по времето когато бяха хартиени бланките и човекът можеше с очите си да види че има такова нещо за попълване. Тя в аптечната програма е същата бланка, съответно и там го има това.
Не е нужно да се диктува на всеослушание и там ЕГНто, разбира се, може да се подаде написано.

Но в лаборатория не се придвижда някой друг да отиде и да даде кръв за моите изследвания, някакси бива да се уверят че наистина съм аз Grinning

# 6 957
При всички тези измами не бих искала личните ми данни да се ветреят безконтролно. Едно е разплакан глас да ти каже, че е в полицията, съвсем друго е да те потърсят по име на мобилният ти телефон и да ти обяснят, че имаш някаква неизплатена сметка за твоят адрес. Много по-голяма вероятност има за измама. Или да кажат, че ти носят пратка и ако имаш нещо неполучено, без да се усетиш, да платиш за опаковани стари вестници.

# 6 958
   Правилата са си правила, в повечето случаи има основание да ги има и да се спазват. Едно ме подразни, обаче, тези дни и ми се вижда прекалено. Дъщеря ми, на 16, за пръв път си поръча нещо сама онлайн, досега аз й поръчвах. Обажда ми се от Спиди: "Мамо, трябва да дойдеш, не ми дават пратката, защото съм непълнолетна." Не можех тогава, отидохме на следващия ден. Позаядох се малко, не съм вдигала тон, не съм се карала Simple Smile. "Защо не може да си вземе сама пратката? Показва ви лична си карта, на нейно име е, с нейния телефон, показва ви съобщението с код?" "Не може, госпожо, защото е непълнолетна." "И какво от това, нали може да пазарува сама във физически магазин, без придружител? Същото е, но онлайн." "Това са правилата, спазваме ги!"
   Ами хубаво, ясно ми стана, че ще трябва пак аз да й приемам пратките, но не разбрах защо, вижда ми се прекалено. Какво рискуват и как ще злоупотреби хлапето?

# 6 959
  • ...живея на последния етаж...
Добре де, след като не трябва да я развявам тази лична карта пред този и онзи, за какво ми е тогава?

Общи условия

Активация на акаунт