"Селски" номера и пинизи - тема 2

• 490 839
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 960
  • Далечният изток
За идентификация.
Не знам какво се има предвид под развяване.

# 6 961
Под развяване поне аз, имам предвид, че на прекалено много места присъстват наши данни и някой може да злоупотреби.

# 6 962
  • София, Младост
   Правилата са си правила, в повечето случаи има основание да ги има и да се спазват. Едно ме подразни, обаче, тези дни и ми се вижда прекалено. Дъщеря ми, на 16, за пръв път си поръча нещо сама онлайн, досега аз й поръчвах. Обажда ми се от Спиди: "Мамо, трябва да дойдеш, не ми дават пратката, защото съм непълнолетна." Не можех тогава, отидохме на следващия ден. Позаядох се малко, не съм вдигала тон, не съм се карала Simple Smile. "Защо не може да си вземе сама пратката? Показва ви лична си карта, на нейно име е, с нейния телефон, показва ви съобщението с код?" "Не може, госпожо, защото е непълнолетна." "И какво от това, нали може да пазарува сама във физически магазин, без придружител? Същото е, но онлайн." "Това са правилата, спазваме ги!"
   Ами хубаво, ясно ми стана, че ще трябва пак аз да й приемам пратките, но не разбрах защо, вижда ми се прекалено. Какво рискуват и как ще злоупотреби хлапето?

Честно казано преди дъщеря ми да навърши пълнолетие и аз се възмущавах, но сега като слушам как непълнолетни могат да си поръчват от сайтове вейпове с наркотици, разбирам че е хубаво поне такъв контрол да има и да получи пратката в присъствие на възрастен.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 17:50 от viliandar

# 6 963
За идентификация.
Не знам какво се има предвид под развяване.
Тъй де, ама явно според някои идентификацията трябва да става с "Вервайте ми!" вместо с показване на документ за самоличност Grinning

# 6 964
  • ...живея на последния етаж...
Това питам и аз, не искам да я покажа, значи не искам да се идентифицирам. Гледат ме в очите хората и ми вярват.
Най се дразня от неспазване на правилата.
Аз съм центъра на вселената, това правилата са измислени за някой друг.

# 6 965
Зависи пред кого се идентифицираш.

# 6 966
Тази здравна карта пак носи информация за пациента, нари така? Вид идентификатор. И предполагам свързана със здравното досие на пациента. Тоест не е като да се заядеш, че не желаеш да я дадеш, да се оправят в аптеката.

Тя е с чип, вътре със сигурност е записана дата на раждане, адрес, някакви номера на здравната ти каса. Няма информация от здравното ти досие (поне аз така знам). Сега направиха някакви промени и може би, лекарят може да вижда част!!!! от досието ти, но само толкова. Ако не си дам картата в лекарската практика, ще трябва да си платя преда. Ако не си я дам в аптеката, няма да си получа лекарствата, защото това са лекарства само с рецепта.

Отдавна трябваше да ги въведат и в България, много неща щяха да се изчистят. Нямаше да може пациент от Видин, да е опериран в Бургас, а той да не е стъпвал там.
Не е задължително, може просто номерът да е референция към електронната рецепта за аптеките, а вече лекарите да имат достъп до друга информация чрез този номер.

# 6 967
Кукумицинка, а във Варна караха майка да носи лекарствата на татко, Даваха му само лекарствата свързани с болестта, за която лежи, всички други майка ги носи.

Не само във Варна, навсякъде е така. Така и трябва. Хората лекуват това, за което е хоспитализиран пациентът, не са длъжни, нито имат право, да лекуват останалите му заболявания. Напълно нормално е да си пие собствените лекарства, изписани от друг специалист за друг вид заболяване.
Длъжни са единствено да проверят дали медикаментите са съвместими и ако не са, да внесат корекции.

# 6 968
  • Deutschland/HE
Права си, ние нямахме нищо против и ги носехме. Едното лекарство не беше по здравна каса, но е по предписание на специалист и го купувахме с рецепта. Но ако по време на престоя в болницата му свършат медикаментите по здравна каса, няма как личната лекарка да ги предпише, тя ще е в нарушение.

# 6 969
Ако е по същата диагноза за която го лекуват в болницата, тогава е ограничението. Случва се да отидат близки и да ги вземат от аптеката - човекът си има валидни отрязъци за 3 месеца, издадени са като не е бил в болницата. Ако те не споменат, в аптеката не знаят и правят нарушение че ги отпускат... Неправомерно отпускане означава че няма НЗОК да го плати на аптеката, освен че и глоба ще им друсне, пълен цирк е с тия неща.

# 6 970
На куриерите си давам пина от съобщението, а не личната карта и няма проблем, винаги си взимам пратката. До адрес никога не ти искат идентификация, винаги може друг да вземе пратката.
Въпрос на ваш личен избор е да си показвате личната карта Grinning

Всъщност не е така -куриерите имат задължение да доставят пратката на получателя или упълномощено лице и да събират и съхраняват лични данни в определените от закона случаи. Да се даде на някой на адреса без да се иска изричното съгласие на получателя е нарушение на закона за пощенските услуги.
Та честно казано поведението ви е смехотворно. Още повече, че на никой не му дреме за данните ви.

# 6 971
Едва ли да ви върнат и с шофьорска книжка, като личните ви карти са такова велико тайнство и не са за показване. Поне за повечето места, естествено не в банка или при нотариус и от сорта. Но си е пак документ на който ви има имената и снимката, да се види че сте вие.
Хората просто си вършат работата, в крайна сметка.

# 6 972
Голяма драма с тези "лични" данни. Grinning Представям си как диктувам ЕГНто на детето в аптеката и една камара народ седи до касата и записва ли, записва.... И после ходят и купуват(!?) антибиотик или теглят кредит... Grinning

Личните данни са лични за лицето, но са за масова употреба. Wink
Ох, много ме разсмя😂 оправи ми деня. И аз точно така си го представих как си даваш личната карта или диктуваш ЕГН и горката лаборантка/аптекарка записва данните и утре отива в банката и само казва ЕГН без данните и хоп едни 100 хиляди.😂

# 6 973
Наскоро имаше случай, при който ипей служителка е успяла да изтегли бързи кредити на цяло село. Раздавайте си данните, ако искате.

# 6 974
Това вече е изключение. Как ще ще преведеш или ще изтеглиш пари в изипей без да се легитимираш.
То, ако става на въпрос, преди години имаше такъв случай и в банка.
Въпрос на време и е някой полицай да го направи, и направо да закриваме личните карти Joy

Общи условия

Активация на акаунт