"Селски" номера и пинизи - тема 2

• 490 891
  • 6 984
  •   1
Отговори
# 6 900
  • до най-прекрасния мъж
Предполагам, че са я поискали за идентификация. Тоест, вадиш, показваш от твоята ръка, колкото да видят, че си ти и си я прибираш. Чак пък да се размята...
А ЗК може да отговори всякак, зависи как е поставен въпроса.

# 6 901
  • Далечният изток
Днес ходих на рентген. Поискаха ми личната карта. Погледнаха я, сравниха с направлението и ми я върнаха. Не са ми я размятали, не са ми я копирали, сканирали и т.н. Въобще не ми е минало през ума да не я давам, въобще.

# 6 902
  • при късмета
Не мисля, че е работа на лабораторията да се прави на разследващ орган и отказвам да си вадя и показвам личната карта наляво и надясно, когато не ми се иска от оторизирано лице, а хипотезата че върша нередно е направо тъпо оправдание Grinning, за да се върши нещо, което е нередно.
Типичен селски пиниз - аз смятам, че съм права и не ме интересуват доводите "против". Еми, хубаво. Би ли могла само да ми посочиш, кое е нередното да ти искат личната карта? Ако Бодимед са администратор на лични данни, значи имат пълното право да искат ЛК за удостоверяване на самоличност и да, длъжни са да следят да не стават злоупотреби. Щом не искаш да си даваш личната карта за сверка, значи няма да си правиш изследвания.
Това не е съвсем така. Да, трябва да са регистрирани като администратори на лични данни, но това включва много аспекти и не всеки администратор има неограничен достъп, а само данните които са му нужни. В случая, на лаборатория номер на лична карта не им е нужен, за да си свършат работата, а само имена и ЕГН, затова нямат право да я искат физически. Това, че те съвпадат го гарантира лекаря издал направлението, защото всички данни от л.к. се вписват когато го избираш, включително и номер на л.к.. А, ако някой иска да злоупотреби, може да се окаже за негова сметка, покрай ел. здравните досиета.
На мен никога л.к не са ми искали за преглед, камо ли в лаборатория. Винаги устно ми искат ЕГН.  Единствено за престой в болница.

# 6 903
  • до най-прекрасния мъж
А как идентифицираш, че си ти, ако не покажеш ЛК карта?

# 6 904
  • София
На мен са ми искали да си вкарвам ЕГН--то.

# 6 905
Аз не мисля, че им трябва номера на ЛК. По-скоро с документа на самоличност се сравнява, че вие сте същото лице, на което е издадено направлението. При платени пациенти не се изисква лична карта.

# 6 906
То даже не е за ЕГН, него може да го има и в направлението. Затова си е чист селски пиниз, пък и скандали е вдигала и се хвали с това.
Grinning Скандал не съм вдигала, добре е да четете какво съм написала.

Хипотезата, че аз или друг човек Х мами или точи Здравната каса е по-малко вероятна от тази здравните заведения и лекарите да използват личните ми данни, за да точат Здравната каса, което може да установите след бегла справка с чичко Гугъл.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 20:32 от zari65

# 6 907
  • при късмета
А как идентифицираш, че си ти, ако не покажеш ЛК карта?
Ако е към мен, никога не ми се е налагало изобщо да се идентифицирам, че съм аз на преглед или в лаборатория. А доста често ми се налага в последно време, даже днес пак бях при личната,  с поредния бронхит. Миналата седмица бях на мамолог, в края на ноември и началото на декември, пак заради бронхит бях на няколко прегледа, в лаборатория и 2 пъти правих  снимки. Личната винаги ми дава и хартиен носител на направлението, освен електронния, за всеки случай, че на някои места имат проблеми с програмата и даже то не ми е трябвало. За справка диктувам устно ЕГН и толкова. Днес така си взех и АБ, само с диктуване на ЕГН

Аз не мисля, че им трябва номера на ЛК. По-скоро с документа на самоличност се сравнява, че вие сте същото лице, на което е издадено направлението. При платени пациенти не се изисква лична карта.
Да де, не им трябва номер на л.к., но имат достъп до него, искайки я

# 6 908
Унищожаването на пари, хвърлянето на пари в кофата е престъпление.

По-интересно е да разгледате дали не са изтеглили пари за втори преглед, когато сте ходили само на един.

# 6 909
  • до най-прекрасния мъж
Номерът на личната карта може да се скрие с пръсти, като я показваш. Никога не са ми я вземали. Показвам, колкото да видят, че съм аз и си я прибирам. В лаборатория и на мен не са я искали, възможно е да са имали случай и при положение, че са администратор на лични данни, да са я поискали. При куриерите редовно ми я искат. Там е ясно защо.

# 6 910
естествено, че имат право да ти поискат личната карта за идентификация, както и куриерите (при тях направо е задължително, макар да не го правят редовно). това, че някой диктува някакво ЕГН не го идентифицира, че е той.
те не са искали да я съхраняват (сканират) тази така златна информация, така че не виждам защо са тези драми.
а здравната каса няма как да отговори, защото не е компетентният орган по лични данни. но нека се кефят хората.

# 6 911
От ЗК най-вероятно са отговорили, че неизползвано направление може да бъде "прехвърлено" към друга лаборатория. Едва ли са се произнесли по въпроса за личната карта.

# 6 912
На куриерите си давам пина от съобщението, а не личната карта и няма проблем, винаги си взимам пратката. До адрес никога не ти искат идентификация, винаги може друг да вземе пратката.
Въпрос на ваш личен избор е да си показвате личната карта Grinning

Grinning не знаех, че създавам впечатление на човек, който не може да разбере какво му отговарят.
Но не ме изненадва след като мнозинството смята за нормално да си размахва наляво и надясно личната карта, пък после се чуди защо толкова се злоупотребява с лични данни.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 07:19 от zari65

# 6 913
На куриерите си давам пина от съобщението, а не личната карта и няма проблем, винаги си взимам пратката. До адрес никога не ти искат идентификация, винаги може друг да вземе пратката.
Въпрос на ваш личен избор е да си показвате личната карта Grinning
В съседен офис на куриерска фирма искат личните карти, дори и при съобщен пин. И на мен ми искат, познаваме се с хората там и пак ми искат. Има камери, които следят дали идентифицират получателите. Това се е случило след голяма разправия за съобщен пин и телефон за пратка със скъп телефон. Физическата получателка по лична карта е трябвало да пие една студена вода. Подозирала колежка, че ѝ видяла съобщението, но няма как да докаже това.

# 6 914
  • Варна
Куриерът, който дава пратки без идентификация нарушава договора си и ще го глобят, ако го хванат.
Пратка се дава на чужд човек САМО при записано тел.обаждане от куриер към получател и потвърждение от получател, че чуждия човек може да я вземе.
Има пратки със съдържание, което не е за други хора и даването ей така на чужд човек също търпи глоба.
 Бяха ми оставили една пратка в грешния съсед ( при упоменат предварително друг ) съответно пратката отишла в двора, където я сполетя буря. Това са двойно щети за неизпълнение на разпореждане, щети върху пратка и предоставяне на неупълномощено лице.

Законът е за съхранението на лични данни, а не идентификация.

5) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2023 г.) Административните органи, организациите, предоставящи обществени услуги, лицата, осъществяващи публични функции, и органите на съдебната власт могат да изискват представянето на документ за самоличност единствено за удостоверяване обстоятелствата по ал. 1 - 4, като нямат право да изискват и да събират копия от българските лични документи по чл. 1, ал. 5, освен ако снемането на копия е изрично предвидено в специален закон като тяхно задължение за идентификация на определени категории физически лица.

Нямат право да ви я снимат, но не и да ви идентифицират

"...са описани различни ситуации, в които дадено дружество или организация има право да събира или използва повторно вашите лични данни:

те имат договор с вас — например договор за доставка на стоки или услуги (когато купувате нещо онлайн) или договор за трудови правоотношения
те изпълняват правно задължение — обработката на вашите данни е правно изискване например в случаите, когато вашият работодател дава информация за вашата месечна заплата на социалноосигурителния орган, за да бъдете социално осигурен
когато обработването на данните е жизненоважно за вас — например когато това би могло да защити живота ви
за изпълнение на обществена задача — най-вече във връзка със задачите на обществени организации, като училища, болници и общини
когато има законни интереси — например ако вашата банка използва личните ви данни, за да провери дали отговаряте на условията за спестовна сметка с по-висок лихвен процент"

Това, че около вас има хора пренебрегващи правилата, не означава, че няма правила.

При мен не ли индентифицираш нямам право да ти дам информация или да те обслужа. Първо подписваш съответната форма, разбира се, пък нека вдига скандали. Аз работя според фирмените правила.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 13:59 от viksdesire

Общи условия

Активация на акаунт