Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 787
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Русалке, може ли да не ми преписваш твоите мисли. Наблюдавам, че го правиш често с опонентите си, ако не ти изнася се опитваш да им препишеш неща дето не са ги казали/написали и после започват да ти се молят да оставаш. Да ама не, казах, че не съм компетентна за Колежа... ако не си разбрала да ти го напиша отново.

За трети и последен път- знаенето на термини го вмъкнах в разговорът когато обяснявах, че дете учещо в чужбина, на чужд език, няма как да използва български термини. За това родителят му на чужбинското дете използва чуждият език в комуникацията си с детето. От къде ти дойде колежа или др учебно заведение, идея си нямам и не можеш да ме държиш отговорна, за това което става в тоята глава. Надявам се сега схвана и ще се успокоиш.

# 436
И аз се присъединявам към тези, които молят Русалка да остане.
Титина, чудесно е , че нови хора като теб се включват и разбира се , всеки има право да пише каквото мисли, то с това са ценни темите, но трябва и минимално чувство за мярка. А за съжаление, ти май го нямаш. Ми не усещаш ли, че прекали спрямо Русалката?
Всеки може да спори до дупка по принципен въпрос, ама не и на лична основа. В случая ти мина границата, всеки ще ти го каже.

# 437
  • София
Мецанееее, ако искаш да си убедителен, молбата към Русалка следва да е в рими.

Аз споделям мнението на Титина за терминологията на различните езици (аз на руски изобщо не мога да говоря на професионални теми, много е неприятно, та с колегите превключваме на английски...иначе вадя произношение- убиец, колкото да заблудя, че знам руски. Е, не го знам, само малко го говоря).

# 438
Titina просто си е такава, с нея колко съм се дърляла, не е истина, 'щото и аз съм чепата, ама и тя не ми отстъпва. Smile Но когато е права, е права. Е, сори, ама е така.
Според мен цялото неразбирателство идва от различната преценка на знаене и незнаене на език.
За да говорят с бабите, няма да им трябват термини от разните науки. Освен ако баните не ги строяват да решават задачи Joy

Popea,  наистина немците се връщат повече, но мисля, че другата причина е, че англ.семейства и вкъщи говорят на англ.по-често.
А ти как мислиш, няма ли да ги строяват Smiley
Като ви чета цял ден, не виждам защо би било необходимо да го “владеят”.
Ами например за да си спестят едни 30-40 К долара за най-никакъв университет в САЩ Wink За теб ако е незначително, браво на теб, но за моята приятелка не е.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 21:45 от Анонимен

# 439
  • София
Ти нямаш идея какви задачи сега се дават на най-малките, затова така се точиш да ги строяваш. И баща ми беше същият, докато един ден не се хвана да реши едно състезание за 2 клас с малкия. Горкият човек, завършил ПМГ навремето - хвана се за главата от сложността и каза “Вие сте луди” Laughing

# 440
  • софия
Вижте сега, аз не знам френски, не знам и немски.... и едва ли някой тук владее чуждия език на нивото на което Титина извъртя нащата! Точно така, извъртя! Защото едно е да се каже -не знае взика, друго е да се търси виртуозно боравене.
Виетуозното боравене е за преводачите, добрите такива.
Едно от нещата, които първо ме научиха когато започвах първите си стъпки в английски език, беше точно способността, като не знаеш някаква дума да съумееш да обясниш, да заместиш.
Та, аз нямам никакъв проблем да признавам правотата на опонента си, но за целта се иска честна игра, каквато Титина днес ( за пръв път влизам в диалог с нея) НЕ показа.
В този ред на мисли, Русалката има право да негодува.
И не става въпрос за чепати нечепати, става въпрос за коректни и уважителни!

Ами например за да си спестят едни 30-40 К долара за най-никакъв университет в САЩ Wink За теб ако е незначително, браво на теб, но за моята приятелка не е.
Абе ти вряаш ли си, като ги говориш такива?

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 13:49 от bubanka

# 441
Да му се невиди, тази тема е чудодейна - съгласих се с Ежко, с Титина, а със Шарки даже няколко пъти!!!!  LaughingLaughing

Аз споделям мнението на Титина за терминологията на различните езици (аз на руски изобщо не мога да говоря на професионални теми, много е неприятно, та с колегите превключваме на английски...иначе вадя произношение- убиец, колкото да заблудя, че знам руски. Е, не го знам, само малко го говоря).
И аз така Simple Smile

Абе я се скрий! Ти какво искаш - телефона на приятелката ми ли?! Да не мислиш, че всички  БГ емигранти в САЩ берат долари по дърветата?! Колко пъти сме обсъждали с нея и за БГ, и  за Германия на английски, навсякъде, където е безплатно и има шанс като ЕС дете. Не иска детето й да влезе в заеми, и детето не иска, защото голямото й дете вече влезе и не може да изплува от тях. С хубава специалност в добър Ню Йоркски университет, бай дъ уей. А работа по специалността - йок. И не иска другото й дете да остане без образование. Но засега си остава и това е.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 21:59 от Анонимен

# 442
  • софия
Да му се невиди,тази тема е чудодейна - съгласих се с Ежко, с Титина, а със Шарки даже няколко пъти!!!!  LaughingLaughing

И аз така Simple Smile

Абе я се скрий! Ти какво искаш - телефона на приятелката ми ли?! Да не мислиш, че всички  БГ емигранти в САЩ берат долари по дърветата?! Колко пъти сме обсъждали с нея и за БГ, и  за Германия на английски, навсякъде, където е безплатно и има шанс като ЕС дете. Не иска детето й да влезе в заеми, и детето не иска, защото голямото й дете вече влезе и не може да изплува от тях. С хубава специалност в добър Ню Йоркски университет, бай дъ уей. А работа по специалността - йок. И не иска другото й дете да остане без образование. Но засега си остава и това е.
Само заради болднатото вече съм ти фен! Не бях прихвала в смях от доста време. Благодаря ти! Обичам такива намигвания, фрази, типични от детството
Не искам телефона на никого, просто е смешно да се твърди колко е трудно. Матура се изкарва, в университет в Бг се влиза лесно. План и категоричност трябва. Не виждам как някаква безизходица няма да ме върне тук. Приятелката ти просто не е толкова на зор. Иначе вие може да си нищите живота колкото си искате, остава въпроса защо просто не се върнат в БГ.

# 443
Мецанееее, ако искаш да си убедителен, молбата към Русалка следва да е в рими.

Темата ще бъде жалка,
ако тръгне си Русалка,
друг човек аз тук не знам
с опит толкова голям -
и от тази веч година
има три деца в чужбина,
че със учене и знания
всички те са във Германия!
Но със труд преди това
тя по всичките предмети
с толкоз трудни перипети
все на нейната глава
се е справила успешно
и решила е безгрешно.

# 444
Скрит текст:
Да му се невиди,тази тема е чудодейна - съгласих се с Ежко, с Титина, а със Шарки даже няколко пъти!!!!  LaughingLaughing

И аз така Simple Smile

Само заради болднатото вече съм ти фен! Не бях прихвала в смях от доста време. Благодаря ти! Обичам такива намигвания, фрази, типични от детството
Не искам телефона на никого, просто е смешно да се твърди колко е трудно. Матура се изкарва, в университет в Бг се влиза лесно. План и категоричност трябва. Не виждам как някаква безизходица няма да ме върне тук. Приятелката ти просто не е толкова на зор. Иначе вие може да си нищите живота колкото си искате, остава въпроса защо просто не се върнат в БГ.
Хубаво, че се смееш, мислех, че ще се разсърдиш Simple Smile
Не знам какво значи да не е на зор. Няма да се върне, защото животът й вече е там, има си работа, която тук 100 % сигурно няма да може да върши, свикнала е, половината й живот вече е минал там. А детето е родено там и говори завален български, въпреки че родителите са и двамата българи, а какво остава да се явява на матура по български, пък и нали после трябва да учи на български, то не е само матурата. То детето вече е пълнолетно и не живее с тях, и е малко късно за връщане заради езика.
Между другото, има една приказка, чула съм я от стар емигрант, още от невъзвръщенците -  "пресечеш ли веднъж океана, винаги си от грешната страна" Wink Това по повод връщащите се.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 22:20 от Анонимен

# 445
Русалке, стига де, не напускай темата. Ще ни липсваш. Някой си бил казал нещо, с което не сме съгласни. Е, и? То тук всеки си пише, понякога колкото да е в играта. Ако вземем на всичко да се връзваме, къде ще му излезе краят? На мен даже винаги ми е било интересно да чета точно различни мнения, щото аз моето си го знам Joy
Присъединявам се. Не ми се говори, защото тук всеки може да си пише мнението все пак, но мисля, че е ясно.

# 446
  • софия
Ако трябва да се разсърдя 😅
Излизам от примера на приятелката ти, просто не бих искала случайно да обидя някой без да искам.
Но е факт, че когато човек иска търси варианти. В такава една ситуация, когато се казва , че категорично не искаш да увисваш с хикс заеми,  е логично да се търси изход и да се положат определени усилия. Та дали ще е учене на друг език, различен от английски, немски за Германия, български за България... все трябва усилие. Така както децата тук полагат за да научат според посоката, която са си избрали...иначе какво търсене е програма на английски, ми малко усилие де...
Та затова казах,че не е на зор: оправдания всякакви, а пък концепции и идеи още повече. В кратце или не искаш заем и съставяш план и си го следваш или се примиряваш със заема и продължаваш да си говориш.
Иначе разбирам напълно устроеният вече живот, в това се крие истината. Силите за съпротивление намаляват.
Чувала съм лафа на невъзвръщенеца (много ми е тъжна тази дума), трудно е, сигурна съм!

# 447
Ако трябва да се разсърдя 😅
Излизам от примера на приятелката ти, просто не бих искала случайно да обидя някой без да искам.
Но е факт, че когато човек иска търси варианти. В такава една ситуация, когато се казва , че категорично не искаш да увисваш с хикс заеми,  е логично да се търси изход и да се положат определени усилия. Та дали ще е учене на друг език, различен от английски, немски за Германия, български за България... все трябва усилие. Така както децата тук полагат за да научат според посоката, която са си избрали...иначе какво търсене е програма на английски, ми малко усилие де...
Та затова казах,че не е на зор: оправдания всякакви, а пък концепции и идеи още повече. В кратце или не искаш заем и съставяш план и си го следваш или се примиряваш със заема и продължаваш да си говориш.
Иначе разбирам напълно устроеният вече живот, в това се крие истината. Силите за съпротивление намаляват.
Чувала съм лафа на невъзвръщенеца (много ми е тъжна тази дума), трудно е, сигурна съм!
Значи, тръгнахме от въпроса на Нотарис "за какво им е да знаят български", на който аз отговорих. За това им е, да не висят със заеми. Аз просто дадох една основателна (за мен, за него може да не е) причина да им трябва български на децата на емигрантите.
По принцип, разбира се, че се искат усилия, в конкретния случай те тръгнаха с идеята, че никога няма да се върнат, затова и българският не беше на преден план, а и докато се устроят, осъзнаят и започнат да мислят за висшето на децата си, което струва много пари, те годините се изнизаха. А необходимостта от български бе осъзната след като голямото дете получи своя опит, преди това си разчитаха на заеми, както масово там. А тогава вече беше късно. Не е краят на света, че детето няма да има висше образование, разбира се, но пък и да си цял живот обслужващ персонал в заведение за бързо хранене не е мечтаната опция от никоя майка за нейното дете.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 12:52 от Анонимен

# 448
Да се върнат от чужбина, за да учат в България за по-евтино? Гъбите също ли сами си ги берете вкъщи?

# 449
Попеа, нещо не можах да проследя дискусията.
Ако знаеха добре български, щяха да кандидатстват в ЕС като българи ли?
Нали щеше да им трябва МОН диплома, която нямаше да имат?
В бг уни според мен пак могат да учат с развален български като чужденци и едва ли ще им е много скъпо.
Не съм се интересувала колко вземат на чужденците, но сравнено с американските такси ще е в пъти по-евтино.

Общи условия

Активация на акаунт