Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 784
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Конкретната дискусия е, че на някого му трябвал добър български, за да учи в България, пък е расъл в чужбина и не знае българския. То вярно е малко странно, щото нали тълпата бяга навън, пък тези хора - обратно.
Генералният спор беше (защо се получи спор не разбрах) колко български знаят децата/внуците на емигрантите, които трайно са в чужбина, децата учат там и пр. И какво е перфектен български, като тезите се защитаваха на неперфектен такъв.
Или може би колко им трябва на децата на емигрантите да знаят. Та може би не им трябва. Няма да работят в България, няма да учат тук, езикът им е нужен да се разбират с родата говоримо.

# 451
  • софия
Аз споделям мнението на Титина за терминологията на различните езици (аз на руски изобщо не мога да говоря на професионални теми, много е неприятно, та с колегите превключваме на английски...иначе вадя произношение- убиец, колкото да заблудя, че знам руски. Е, не го знам, само малко го говоря).
Шарки, то вероятно и аз няма да мога да говоря на български със съответните терминологии в твоя бизнес, защото определено не ги знам, ама това означава ли, че не знам български?
Мисля, че този пример чудесно илюстрира всъщност цялата работа.

А пък относно сертификатите, цял свят се напъва да изкара съответните Кеймбридж сертификати за да покаже, че знае езика за да работи и учи. След успешен изпит Кеймбридж дава оценка и казва - да, този може, но понеже не може да напише Сонетите на Шекспир или пък да обясни някой си математически дял, Титина казва - не знае езика. Айде бе!

Нотарис, май това е най-дългия пост, който си писал. Ай, наздраве!

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 15:00 от Амели

# 452
Не ми се влиза в подробности, но бяхме проучвали начина в МОН детето да си дойде да живее при баба си и да учи на български. Трябва ниво поне С1 на българския, държи се нещо като БГ матура по български, има и приравняване на дипломата за средното, там също може да се наложи да се държат приравнителни, зависи. За чужденците в БГ програмите са на английски, не знам за какъв развален български става въпрос (те че говорят развалено, е така, ама изпитите и лекциите им са на английски), и са много ограничен брой, медицина и строително инженерство, доколкото знам, друга няма. Всъщност, май има и софтуерно инженерство. Таксата е 6000 евро на година, но детето не иска това, иска психология или социология, нещо от сорта, които са само на български. За да учи на български, се иска приравняване. Това е моята информация по въпроса от преди някъде 2 години, когато въпросът стоеше и го проучвахме. А който иска, да вярва, който не иска, да не вярва, негов си проблем.
Не знам защо се намеси Кеймбридж, но ако имаш ниво С1 на българския, няма начин да бъркаш родовете и склоненията, както го правят деца на емигранти, с които съм контактувала, и няма начин да не знаеш поне най-употребяваните идиоми. С ниво С1 на който и да е език трябва да го говориш правилно.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 18:42 от Анонимен

# 453
  • София
Извинявай, Попея,  
Скрит текст:
казах си, че няма да пиша тук и ще го спазя принципно, но държа да ти кажа, че мноооого грешиш за С1 като ниво  на всеки език, достатъчно, за да се каже, че си по-добър  по немски от дете на емигранти с българския. Зависи от кое.. Знаеш ли само колко деца от НЕГ, 73-то, 35-то и двете частни въпреки наличното С1 имат много неща за доучване и от граматика, и от лексика, колко родове грешат, колко падежи и окончания, колко рекции не знаят, колко от тях са на вие с условно наклонение? Немският не е английски, не е навсякъде около нас, не се учи от детската градина, рядко децата четат на него неадптирана литература, още по-рядко гледат филми без субтритри. Нито DSD, нито DaF, нито DSH, нито ÖSD успяват да обхванат всичко в проверката. Отделно оценяването примерно на ДСД е много широко, 24 точки на SK са С1, ама и 12-13 са толкова, едва след това се слиза на В2.  А да сложиш на едно ниво две деца с 24 и 12 е направо смехотворно. Имам 3 деца у дома с  ниво С1, но мога много добре да преценя кое е най-добро сред тях, кое е по-средата и кое на опашката.  И SK-тата го доказват - максимални 24 едната, 21 другата, 19 третата. Говорим при равни условия веднага след ДСД, не след няколко години престой в Германия на едното.

# 454
  • софия
Кеймридж-а се намеси заради твърдението на Титина, че видиш ли ако не си в съответната страна е абсурд да знаеш езика.  Просто като принцип, съществуваш изпит, доказва, че можеш!

# 455
Имам познати македонци, които учеха лингвистика на български.
Това имах предвид под развален български.
Знам, че са държали някакъв входен изпит за езика, но не мога да си представя, че тези деца от Щатите ще са чак толкова по-зле от хора, които са малко или много чужденци.
В СУ има психология на англ., но е магистратура.

# 456
Нямам идея как стои въпросът с македонците, предполагам, че все пак се брои, че имат матура по български (все пак, македонски език...Simple Smile) или пък са с някакви специални условия, не знам. А и те не са точно чужденци за мен. Чужденците са основно гърци и турци, в медицина, в Пловдив и София, има и германци  във Варна медицина, има и доста турци ССС в УАСГ. Между другото, в Пловдив медицина има доста чернокожи, говорят нейтив английски, не знам от коя държава са. Програмите са на английски. За такива аз знам. Казвам какъв беше резултатът от проучванията за дете с развален български и желание да учи бакалавър на български с американска диплома. Детето не се реши да се яви на изпитите, започна работа и това е.
Русалка, няма да споря, конкретните ми примери правят такива грешки, които изключват ниво С1  по български.

# 457
  • Майничка
Чернокожите в Пловдив са англичани, т.е., пакистанци и индийци, но от ОК, по договор с английското  правителство.

Впрочем "отличните" знания, които се изискват на покриване на стандартизираните изпити за С1 са хиперболизирани.  Като всеки формат, това се оттренира и се научаваш да компенсираш.

# 458
Амели, ти намеси Кембриджа серификацията в подкрепа на твоята теза.
За дете завършило канадско образование, се наложи приравняване за да продължи в Бг университет с български. Беше изкарала вКанада 9,10 и 11 клас.

# 459
Titina, недей, че ей сега Ежко и Нотарис ще ти обяснят, че "такова животно нЕма" Simple Smile - няма начин някой от там да дойде тук да учи, че и на български, може само обратното Simple Smile
И, Нотарис, познавам деца на емигранти, завършили висше образование в Канада, които живеят и работят в България. Та заключението ти, че те няма нито да учат, нито да работят в България, е доста прибързано. Тя и приятелката ми така си мислеше, между другото, това е и една от причините българският на детето да е толкова зле. Но човек не знае накъде ще го задуха вятърът след време.

# 460
Приятелка с образование от САЩ, вкл и Ph.D. Се върна и работи в България. Ако трябва да сме честни наблюдавам последните години , че доста хора се върнаха.

# 461
  • софия
Амели, ти намеси Кембриджа серификацията в подкрепа на твоята теза.
За дете завършило канадско образование, се наложи приравняване за да продължи в Бг университет с български. Беше изкарала вКанада 9,10 и 11 клас.
Да, така е! И очевидно е бил правилно намесен.

# 462
Амели, нещо съществено имаш ли да кажеш за Кембридж, казах ти, че не съм специалист, а от написаното от теб оставам с впечатление, че си много навътре с материалът. Та биха ми били интересни повече подробности. Благодаря.

# 463
И аз не харесвам Канада. Айде Щатите иди дойди, ама такава бъгава държава като Канада ....
В български университет и котката ми ще влезе, само не може да реши психология или социология. Не й върви математиката.

# 464
  • София
Ходил ли си Канада? Чудесна е. По-социалните Щатите.
...
И какво точно ще работи със социология и/или психология? В България двете се влизат без математика, а после имат една статистика да вземат (малка тайна: статистиката е много интересна и полезна наука)

Общи условия

Активация на акаунт