Коледа 2019/2020

• 140 573
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 705
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Сега ми хрумна да направя меденките по класическа рецепта, но да заменя яйцето с банан. Дали ще се получи тесто за изрязване и дали ще повлияе на трайността им?

имаме колега, който пости. специално за него правих меденки с банан вместо яйце и олио, вместо масло - харесаха се и на него и на другите. ще потърся рецептата и пак ще пиша.

# 706
Кои сладки са ок за декориране с фондан? Без меденки обаче. Чудесни неща правите. Аз днес ще  метна едни тиквени сладки, че имам бая тиква. Вие с мед или без ги правите? Има ли разлика?

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 12:45 от zenata

# 707
от втория пост на първа страница на темата Simple Smile

дописвам с рецептата за меденки с банан Simple Smile

1 банан (зрял и мек)
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша мед
1/2 чаена чаша зехтин (и с олио става)
1 ч. л.  сода
1 ч. л. канела

брашно до средно твърдо тесто.
съжалявам - не съм мерила колко брашно отива за "средно твърдо" Sad

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 13:22 от st. Dobri

# 708
По някаква върла случайност имам снимки на процеса на приготвяне на кафявите меденки за печат. Твоето тесто на лъскавина такова ли беше? Или други разлики ако забелязваш, пускам ти за сравнение.

И готово, преди престоя 24-28 часа в хладилника, колкото се е случило след работния ден тогава:

И самите форми, само аранжирани на масата ги имам, очевидно печатът не е коледен Wink.

Аз останах много разочарована от щолените ми.
В рецептата за дрезденски щолен пишеше, че захарта с маята и малко брашно се правят на меко тесто и макар, че знам, че на мая не се слага толкова много захар, защото ще утрепе дрождите 😃, сложих цялата, както пишеше. Оставих да втасва. Очаквано, почти не втаса с толкова много захар.

В следващото изречение, обаче, след следващите постнати снимки, пишеше, че после седобавтя брашно,масло, мляко и какво беше, И ЗАХАРТА! Т.е. вероятно в началото е трябвало да сложиш 1-2 С.Л. от захарта, както си е стандартно, а при измесването - останалата. Много се ядосах. Надигна се, втасвах 3х,всичко ок.

После пишеше да печеш 15 мин на високи градуси (май 220) и после да намалиш и да печеш 35-40 минути, за да не изсъхне. Пекох точно 33 мин, на ниски градуси при това, на 220 щеше да стане на въглен, и в момента са на границата на изгорялото. Sad Тъй като в момента дооправях/залепвах последните коледни сладки, не следях щолена отблизо и си навих аларма на 34 минути, под долната зададена граница. Не го хвърлих, за да го опитам поне, но много си се ядосвам...

Сетих се да се оплача по повод твърдия щолен на Г.Д.

Г.Д., ти колко пече?

към половин час ще да е било. Но и аз имам леки съмнения че съм препекла. Отдолу беше бя тъмен... Аз го правих основно по рецептата на Марчева, с малки допълниения по отношение на подправките . Много масло и пудра захар пое, то беше мазане, ръсене, мазане, ръсене... Ох, да идва Коледа че да го опитам, Аз сега постя и дори да го отворя, едва ли ще разбера нещо без да го опитам.

# 709
Последните много, много вкусни, лесни, трайни, само с 3 продукта и още много++++

Лешникови топчета

Мога ли да ги направя с бадемово брашно, вместо смлени лешници?

# 710
st. Dobri, благодаря! Още довечера ще забъркам една доза.

# 711
започнах
в хладилника отлежават двойно шоколадовите напукани сладки и започнах  кафявите меденки за печат Sad
тестото е прекалено меко. не съм добавяла повече брашно - точно 300 грама сложих.
дано се стегне в хладилника.

# 712
  • София
Кои сладки са ок за декориране с фондан? Без меденки обаче. Чудесни неща правите. Аз днес ще  метна едни тиквени сладки, че имам бая тиква. Вие с мед или без ги правите? Има ли разлика?

На стр.36 в темата съм публикувала рецепта за карамелени сладки, те стават за декориране с фондан.

Ако не обичате мед, може в рецептите да се замени с петмез. Става много вкусно. Знам го от опит, защото мъжът ми е алергичен към мед.

# 713
готовите напукани сладки Simple Smile доволна съм
Скрит текст:

и сладките за печат.
първият опит е с точното количество брашно, на вторите добавих 50-70 грама.
Simple Smile много вкусни и ароматни. задържането на печата явно зависи от количеството брашно, а може и от марката. не знам.
Скрит текст:

# 714
Ваня77 , благодаря 🌸
Първата тава с "пряники" е готова (имам въпрос -в кутия се съхраняват , но омекват ли?да им слагам ли ябълка като при меденките?Благодаря!

Скрит текст:

Следващите ще пробвам с картинка...

# 715

На стр.36 в темата съм публикувала рецепта за карамелени сладки, те стават за декориране с фондан.

Ако не обичате мед, може в рецептите да се замени с петмез. Става много вкусно. Знам го от опит, защото мъжът ми е алергичен към мед.

Благодаря. Обаче в рецептата има набухвател, не бухват ли от него?

# 716
  • София
Не бухват повече от обичайните меденки. Стават бисквитки.

# 717
Ето "пряниките " и със снежинки , ако се натиска повече ще личат по-ясно

# 718
  • София
denyil, радвам се, че си направила пряниките. Изглеждат чудесно! Доколкото знам им слагат резени ябълка, но на моите не слагам, защото се притеснявам глазурата да не се овлажни. За да останат по-дълго време меки, тестото се разточва по-дебело, а сладките не се запичат прекалено много.

# 719
Ваня , благодаря!Малко твърдо ми се стори тестото(знам , че трябва да е по усет , а не точно по грамаж) и 15 мин. печене при мен дойде повечко , но...ще има поправка и с дебелината им.Благодаря за споделената рецепта!

Общи условия

Активация на акаунт