Коледа 2019/2020

  • 137 823
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 795
  • София
  • Мнения: 12 222
[...................Въпрос към Марчева:
Малко по-горе казваш, че марципан с печени бадеми не се прави. Това заради отклоняването от традиционния вкус или има някаква технологична причина?
Ми......... такава си е технологията. Няма рецепта с запечени бадеми, много съм разглеждала, след това  и правих сама, но не става така добър както е купешкия, става зърнест и не е перфектно гладък. Но всеки има право на избор.

Вчера цял ден с капучиновите звезди се занимавах..................
...........
Тоя марципан със сухи ръце ли се работи? Имам в предвид като се меси, точи, реже нещо слга ли се? Залепна ми на плота, после на точилката, после по формите. Абе голяма замотавка. Малко пишман готвачка бях вчера, но няма как...
Получили са се страхотно! Марципан не веднъж сме споделя ли, че се разточва върху пудра захар или нишесте, или както аз съм посочвала омачквам го в ръка, малко топче, за да омекне и леко го разточвам с точилката. За бадемовия т му вкус......да някои хора точно за това не го долюбват, но аз много го харесвам. За сега не съм ги сътворила още, но има време, ще реша.
Мента и шоколад - любима комбинация. Ама само Марчева ли заслужава рецепти Rage Ааама Ха! Не е честно
Предполагам, че това е шега....до момента никой не е споделял рецепта на ЛС.

# 796
  • Русе
  • Мнения: 843
Едит - обърках темите .

# 797
  • София
  • Мнения: 12 222
Харесах си Финландски сладки с пълнеж
..........
Каква им е трайността, кога мога да ги направя?

Правя ги обезателно, две седмици преди Коледа миналата година. Превъзходни са.

Тези финландски бисквитки в какви форми ги правите, щото във формата за мъфини ще ми излизат  newsm78огромни, направо кифли....хм..

# 798
  • Мнения: 1 058
Отдавна ви следя, момичета. Магьосници сте!
Любимите коледни сладки на фамилията са тези.
content://com.sec.android.app.sbrowser/readinglist/1219201427.mhtml
Тази година част от тях ще слепя със сгущенка/дулсе де лече, отгоре ще украся с бял шоколад и крокан, други ще направя с фъстъчено масло и отгоре тъмен шоколад, третият вид с Нутела. Така покривам всички предпочитания на домашните с едно месене.
Другите сладки, които обичаме и задължително правя са тези с малко по-различна рецепта.
https://www.google.com/amp/s/www.kulinarno-joana.com/2009/12/melomakaronia/amp/
Поръската я правя със запечени на тиган орехи и сусам.

# 799
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
марчева, в оригинал финландските са точно във формата за мъфини, но не до горе, а на около 2/3 височина. Затварят се със звезда, а не с плътно капаче, за да диша плънката. Могат и с плътно, но трябва да има отвори. Оригиналът е със звезди. Реално се получават нещо като по-ниски мъфини. Големички са обаче. Мислила съм дали не могат във форма за мини мъфини, но пък тогава ще е много малко плънката, а точно тя е същественото. Другото е вариация на маслено тесто.

# 800
  • Мнения: 773
И аз започнах най -накрая с приготвянето на сладките. Шоколадови трюфел сладки па рецептата на Геновефф от първата страница. От 5-6 години    приготвям по 2 дози.

# 801
  • Мнения: 180
За финландските сладки си взех точно форма за мини мъфини. Ще видя как ще се получат и ще докладвам Simple Smile

# 802
  • София
  • Мнения: 12 222
Благодаря , за финландските.... мъфин форма....как пък си нямам малка такава форма, но да купувам сега....не, стига толкова. Точилката дойде, онази за правилното размерване на тестото в милиметри дето е, утре ще я взема от ЕКОНТ.
Две теста отлежават от онзи ден в хласилника, едното е за някакви напукани шок. топки, а другото е за някакви бисквити, а третото което трябваше да е портокалови топки... обърках го и го изпекох на големи бисквити, и ... отиде за закуска на децата, изобщо от много бисквити накрая започнах да ги обърквам, ..вече записвам отгоре кое за какво е... Joy Какво ще правя довечера не знам още.

# 803
  • Мнения: 7 429
Виждам, че само сладки неща приготвате и показвате, но аз ще ви постна нещо солено. Днес го направих пробно, т.к. съм решила това да едно от нещата, които да занеса в работата на Коледната сбирка.
Дори не знам как се казва, но е нещо като разточен тутманик с пънеж от праз лук, кромид лук, червена чуша, доматена паста и сирене. Рецептата е от You Tube. Правеше го една туркиня.
Добре се получи и е много вкусно. У нас много се хареса.

Този клип използвах за тстото и оформането. https://youtu.be/-l4oWaRu8SY

Последна редакция: нд, 08 дек 2019, 17:28 от fatalina

# 804
  • София
  • Мнения: 2 531
Марчева, от къде поръча тази точилка? Може ли линк?

# 805
  • Мнения: 7 973
Тези финландски сладки поразително приличат на кучидатите, но оформянето им е като на mini mincemeat пайовете, които пък се различават от първите две, защото имат ябълка в плънката. Иначе като аромати и вкус са много близки и трите вида.

За тези, които не харесват марципан, могат да слепят капучиновите звезди с щоколад. Аз пробвах с  шоколадов крем с кафе, от тези, които в момента предлагат в Лидл. Добре се получи.
Харесаха ни и с марципан, но разточен на по тънко, за да не преобладава неговия вкус.

# 806
  • Mars Hotel
  • Мнения: 5 286
Вчера цял ден с капучиновите звезди се занимавах. Направих ги, на вкус са страхотни, обаче тоя марципан повече няма да го сложа. Не е за нас вкуса на бадем за пореден път се убеждавам. Сещам се за тоя махлеб в козунаците ( не се одобри), един angel cake правя от белтъци само и там се слага бадемова есенция ( и той не ни допадна), сега и капучиновите звезди. Направо ги развалих с това нещо, но аз обичам да спазвам рецептите, особено първия път. После формичката С която рязах тестото не ми беше подходяща. И от там се замотах много.



Тоя марципан със сухи ръце ли се работи? Имам в предвид като се меси, точи, реже нещо слга ли се? Залепна ми на плота, после на точилката, после по формите. Абе голяма замотавка. Малко пишман готвачка бях вчера, но няма как...
Изглеждат фантастично! Браво!
Това всичкото от една доза ли се получава?

# 807
  • Мнения: 1 618
Всяка година приготвям джинджифилови бонбони. Внасят свежест и много ни харесват. Днес направих около 1 кг джинджифил и силно се надявам да остане нещо до Коледа.


Домашни джинджифилови бонбони по два начина

# 808
  • Мнения: 10 702
marchеva14, за точенето на марципан разбрах. Не знам, не съм видяла като се е обяснявало как се работи с марципан. Но си скъсах нервите с него. И топче в ръка правих. Стои сухо, после пък започва да лепне, после пък ми залепва. Абе голяма работа си отворих. Така или иначе няма да се занимавам с марципан повече заради вкуса, но пък ще знам. Понеже не ми стигна за всички звезди, имах един шоколад с вкус еспресо-капучино. С него донаслепих другите. Е върха станаха просто.

Сега друго да питам. Като имате тесто което е с точене и изрязване, къде точите, къде режете с формичите? Аз на плота рязах, после прехвърлях с един нож, но се деформират курабийките така. После пробвах направо върху хартията да точа и да отделям само тестото между сладките. Но пак мъка. Харитята ми се местеше, хлъзгаше....Не знам, има ли някакъв трик с това рязане?

# 809
  • София
  • Мнения: 7 264
Аз точа на хартия. Някое дете слагам да я държи да не се мести. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт