Коледа 2019/2020

  • 137 913
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 43 544
Клер, може ли рецептите за сладките с карамел и тези на Мисис Клас

# 526
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 681
Решила съм да направя щолена на Джемма и мини шоленчетата на Йоли с бадемов марципан - http://yoli-www.blogspot.com/2013/12/blog-post_6.html ,но понеже съм начинаеща , а тук няма Метро . Къде да намеря бадемов марципан ? Имаме Тмаркет и Кауфланд само ,или онлайн да търся ?

В Кауфланд трябва да има  Peace Дори миналата седмица е бил на промоция - 1.69 вместо 2.29 за 100 г.
На мен пък щолена с него не ми харесва.  Thinking

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 15:08 от mama iasi

# 527
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
Съжалявам, че открих темата чак сега, след 36 страници! Страхотно, ще следя с интерес.
Преди няколко дни правих много вкусни меденки, които се одобриха у дома, вероятно ще ги включа към другите сладки, които сме наумили да правим.

# 528
  • Karlovo
  • Мнения: 538
mama iasi благодаря ,аз сега прохождам и искам да пробвам ,и да си изберем фаворит Simple Smile .

# 529
  • София
  • Мнения: 12 222

Моля lulumba за помощ:
първите са ясни - портокалова кора и боровинки в маслено тесто.
Вторите и третите обаче малко ми се припокриват. Правилно ли съм реазбрала - при вторите към масленото тесто имаме парченца шоколадов чипс и бонбони тофифи .
При третите, към масленото тесто слагаме бонбони тофифи и крокан ( ако това означава  - пекан ). След изпичането им ги потатяме на половина в шоколад , и ръсим отгоре с крокан ( аз бих наръсила с орехи ).
Много ми допаднаха рецептите, а и презентацията им е супер. Имам един въпрос - бонбоните тофифи - раздробяваме ги на парченца в блендер, това ли е начинът?  О, сега разбрах, пекан е орех. Ще ги направя обезателно.
Чакай аз да се изкажа по въпроса... Wink Тулумбичка.-Лулумбичка ще ти отговори , но за мен всички по принцип се препокриват, винаги е обикновено маслено тесто с добавки, къде порт. кора/лимонова, къде сушени плодове, или пекан - американски орех,  има и може да се купи не  е проблем, работила съм с него.
Винаги всичко раздробявам в блендер , както по-горе  споделих на принципа на стоп-старт бутона, защото ако ги меля без почивка ще станат на паста, а така стават на малки парченца, или в орехомелачката на ръка.

# 530
  • София
  • Мнения: 2 965
Клер, може ли рецептите за сладките с карамел и тези на Мисис Клас
Пускам карамелените бисквитки. Не си спомням от къде взех рецептата и се извинявам, ако има нечие авторство тук. Лично аз от подправките слагам само ванилия, за да подсиля вкуса на карамела. Останалите не ги слагам, защото не искам бисквитките да имат вкус на меденки. Освен това ги правя по-сладички, но аз по принцип добавям 2-3 лъжици захар допълнително на всяка една рецепта.

Скрит текст:
Карамелени бисквити с формички
250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд. Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа. Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 мин. в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г. Приятно майсторене!

Що се отнася до бисквитките на Мисис Клаус - в момента ги нямам тук. Ето от тази книжка са:


Ако не забравя, тези дни ще препиша рецептата и ще я публикувам.

# 531
  • Мнения: 6 294

Моля lulumba за помощ:
първите са ясни - портокалова кора и боровинки в маслено тесто.
Вторите и третите обаче малко ми се припокриват. Правилно ли съм реазбрала - при вторите към масленото тесто имаме парченца шоколадов чипс и бонбони тофифи .
При третите, към масленото тесто слагаме бонбони тофифи и крокан ( ако това означава  - пекан ). След изпичането им ги потатяме на половина в шоколад , и ръсим отгоре с крокан ( аз бих наръсила с орехи ).
Много ми допаднаха рецептите, а и презентацията им е супер. Имам един въпрос - бонбоните тофифи - раздробяваме ги на парченца в блендер, това ли е начинът?  О, сега разбрах, пекан е орех. Ще ги направя обезателно.
Чакай аз да се изкажа по въпроса... Wink Тулумбичка.-Лулумбичка ще ти отговори , но за мен всички по принцип се препокриват, винаги е обикновено маслено тесто с добавки, къде порт. кора/лимонова, къде сушени плодове, или пекан - американски орех,  има и може да се купи не  е проблем, работила съм с него.
Винаги всичко раздробявам в блендер , както по-горе  споделих на принципа на стоп-старт бутона, защото ако ги меля без почивка ще станат на паста, а така стават на малки парченца, или в орехомелачката на ръка.

точно така раздробявам и аз - бонбоните ще сложа студени и  на старт стоп ще наситня. Така правих и шамфъстъкът и беления бадем за щолена. Кайсията също раздробих с блендера, стана на малки праченца.
Ще работя с нашенски орех, но имам въпрос - последните сладки имат поръска парченца сол. Правилно ли разбирам? Като идея ми се вижда добре, но дали няма да объркат  вкуса  тези солени кристалчета?

# 532
  • София
  • Мнения: 12 222
G..B.. трябва ти едра сол, както при бретцелите на вкус е приятно, както бонбоните с лют кайенски пипер, поне на мен много ми харесва.

# 533
  • Мнения: 7 976
Момичета,
моля за помощ.
Купих от Лидл фондан и глазура. Въпросът ми е, фонданът се затопля и се точи, нали така?
И глазурата също  - на водна баня и се заливат сладките?
За първи път ще работя с такива неща и имам нужда от малко съвет и насоки
Фонданът не се затопля. Просто се разточва. Ако, случайно е много твърд, просто го намачкваш в ръце малко, колкото да омекне и да можеш да го разточиш. Освен това не е желателно да стои дълго време на открито, защото започва да съхне. Ако няма да ползваш цялото количество наведнъж, си отрежи малко и разточи само него, а другото да стои добре завито.
За глазурата би трябвало да има упътване за начин на употреба.


G..D.., по принцип солта и карамела се допълват и подхождат. А няколкото кристалчета тук ще са просто лек акцент. Едва ли ще променят вкуса кой знае колко. Стига естествено сладките да не са предназначени за някои консервативни традиционалисти, които не приемат подобни предизвикателства Wink.

# 534
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 718
Здравейте.Търсих тука в Лидъла в Германия лилавата опаковка за меденки,ама не я открих.Както станат.Ще сложа карамфил и джинджър и канела.Искам да питам белтъчената глазура един белтък и колко грама пресята захар пудра беше?

# 535
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 238
Здравейте.Търсих тука в Лидъла в Германия лилавата опаковка за меденки,ама не я открих.Както станат.Ще сложа карамфил и джинджър и канела.Искам да питам белтъчената глазура един белтък и колко грама пресята захар пудра беше?

потърси не в Лидл, а в Реве или Едека ето тази подправка, с нея меденките стават много хубави, цената е от 1,49 до 1,79евро

# 536
  • София
  • Мнения: 12 705
Искам да питам белтъчената глазура един белтък и колко грама пресята захар пудра беше?

На 1 белтък - 120 г пудра захар.

# 537
  • Мнения: 2 946
Кои са тези шоколадови топчета на nudel33? Simple Smile

# 538
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 152
G.D., докато се включа и вече са ти отговорили. Само да допълня, че тофифито го нарязах на ръка, че иначе много се омазва заради карамела.

# 539
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 784


Ето ги моите от миналата година: алфахорес, масленки с червени боровинки и шам фъстък, лешниковите линцери на nudel66, шоколадовите топчета на nudel66, ванилени кравайчета, потрокаловите бисквити с шоколадови парченца на Ирина Купенска и слепени меденки с бял и млечен шоколад. Ще видим тази година как ще станат без брашно и захар, но ще трябва да направя и няколко традиционни модела

Общи условия

Активация на акаунт