Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е общата тема на публикациите?
Какви са основните теми, обсъждани в публикациите?
Как участниците възприемат образователния опит на децата си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е общата тема на публикациите?
Публикациите обхващат различни теми, включително благодарности за новата тема, споделяне на училищни преживявания и академични дейности на децата, планиране на среща, предоставяне на забавни коментари и обсъждане на идеи за подаръци и срещи. Родителите изразяват загрижеността си относно образователния процес и здравето на децата си.
-
Какви са основните теми, обсъждани в публикациите?
-
Как участниците възприемат образователния опит на децата си?
-
Какви са плановете за срещата?
-
Какви са мненията за учителите по математика и физика?
Аз все още съм оптимист! Смятам, че почти всяко дете на този етап в живота си и огромната промяна си има своите "проблеми" и притеснения, съдейки по моето, на което също не й е съвсем розово. Ниска самооценка и постоянна неудовлетвореност от себе си, нехаресване, което съответно води до никой не ме харесва и забелязва и т.н. Но въпреки това ходи с желание на училище, сякаш самата тя приема нещата за нормални, има си приятелки от целия випуск (които, между другото, също споделят подобни тревоги!). Може би и водещо при дъщеря ми е, че тя обича френския, учи го с голяма отдаденост и харесва учителката си и искаше да го учи точно толкова силно, колкото и испанския. "Мамо, има страхотни дни, има и ужасни." - така ми казва! Не е ли така и при нас възрастните?! Искрено се надявам и вярвам, че страхотните дни за прекрасното момиче на Сънчо предстоят и ще са основно такива занапред, каквото и да се случи!
Една позната, години по-късно ми сподели, че също не се е чувствала добре, но е потърсила подкрепа от училищния психолог. Имахме късмета такъв да беше Иван Игов. Toй беше феноменален за онези времена и ѝ е помогнал много, но може пък и вашата психоложка да не е за изхвърляне.
Не зная какво точно да посъветвам, защото няма точна рецепта, но ако нещата вече наистина са отишли в крайност сигурно е време за някаква промяна. Нов клас в същото училище може би ще е най-лесния вариант чисто документално и формално. Може дори самата промяна на статуквото да вдъхнови и мотивира децата. Хубавото на младежките години е, че често нещо мъничко "преобръща колата" и можа децата да се почувстват в свои води. Като гледам моите деца често се сещам за фразата "ту плаче, те се смее". Желая много усмивки в най-скоро време.
. На голяма част от децата им е трудно, но ако плаче и страда, както я описваш, просто я подкрепи за преместване. Татковците не ги разбират много тези работи...

Приеха го на второ класиране в Джон Атанасов, това искаше и беше много щастлив, но сега не си харесва класа даже и специалността - компютърна техника и технологии. Не бил разбрал какво се изучава в нея, тя е по скоро хардуер а той искал софтуер - програмиране. За системно програмиране не му стигна бала, а приложно тогава не го писахме, защото той категорично отказваше понеже в него щяло да има рисуване. Постоянно ме пита как и къде може да се премести, звънях в неговото училище - нямат свободни места за да го преместят в друга паралелка, звънях и в други училища с такива специалности - нямат места! В 8 клас не учат специални предмети, така че остава надеждата до края на годината ако се освободи място да се премести в девети в друга специалност, но сърцето ми се къса като го слушам. Има приятели от другите класове, и в неговия май има 2-3 но като цяло не му харесва. Другите класове излизали събота и неделя заедно пък неговия не. Той беше в много задружен клас, с готина класна и даже мислеше да си остава там, но реши че иска да учи в професионална гимназия и то точно Джон Атанасов. Това му беше първо желание с две специалности и после гимназията по телекомуникации и третото беше неговата стара гимназия. Оставих го той да си решава сам, а сега ме пита защо аз не съм му подредила желанията и защо не съм настоявала и за други специалности. Това кандидатстване в 7 клас е много кофти, нямаш втори шанс. В университета ако не ти харесва на следващата година можеш да кандидатстваш отново в друга специалност, но тук не!
Довечера е на купон с преспиване у бивша съученичка и е в еуфория.