Ако имаш ОСМОКЛАСНИК, добре дошъл си на форумски празник

• 30 073
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
А и пълният комфорт не е полезен за тях. Сега формират характер, учат се да понасят неудобства, да устояват в ситуации, да отстояват аз-а си ненакърнен, когато хора извън ценностната им система се опитват да ги мачкат. В този смисъл не бива и да сме крайно отстъпчиви към всяка хрумка на детето. Проблемът е, както отбеляза Меринем, че трудно можем да определим границата, след която следва да отстъпим, още повече, че отразяваме субективно - според техните реакции /а и пристрастно спрямо низходящите/.

# 136
Да си родител, особено майка, е едно от най-големите предизвикателства в живота ни. Тънката граница, съпътстваща взаимоотношенията ни с децата, наистина е тънка. Трябва да умеем да влизаме в различни роли - възпитаващи и изискващи родители ( в това число са и "караниците", и наказанията),приятели, психолози. Всяко дете е различно. Едни показват това, което ги тревожи, други - не. Така или иначе, като родители, трябва да намерим път към тях. Всичко започва от семейството. Понякога пътят следва да е много по-лесен, ако причината за негодувание е обсъдена и осъзната.

# 137
  • София
Трудно е да се вземе решение какво конкретно действие да предприемем  като родители в подобна ситуация, още по-трудно е  да оценим обективно доколко правилно е било решението ни впоследствие. Инстинктът може както да ни тласне в правилна посока, с оглед осигуряване на спокойствие и комфорт на децата и на едни по-щастливи пет години. Но е възможно  едно преместване да не осигури очакваното удовлетворение, а срещи с несгодите на  още по-недружелюбна среда,  а от друга страна - и липса на нагласа за адаптация, плахост при справянето с важните промени в живота, което винаги е трудно, особено за по-чувствителните и осмеляващите се да отстояват своята  индивидуалист.
  Да споделя една история, не че има някаква особена поука в нея. Става дума за много близки наши приятели, които попаднаха в страшен филм с много доброто си и иначе послушно момиче, учещо по семейна традиция във френската точно. В в един момент разбраха (средата на 8 ми клас), че дъщеря им сутрин излиза навреме, но системно не стига в училище, без някакви други усложнения, просто умишлено отсъства,  с идеята, че отсъствията й ще доведат до изключване от училище. Причината се оказа някаква рафинирана, но не по-малко жестока форма на психологически тормоз от някаква кифленска групичка в класа, имаше срещи между заинтересовани родители в опит да се потуши конфликтът с не много обнадеждаващ резултат и т.н. Беше трудно, но в крайна сметка напрежението се тушира и някак си детето продължи до завършването преди година, без да има особени проблеми в по-горните класове Имаше своите приятели и в училище и беше много доволна от решението да остане.
   Сънчо, само за варианта 22ро да напомня, че липсват квоти, та не знам почти цялостната липса на младежи в картинката как влияе на микроклимата....

# 138
  • София
Чета, чета и в много посоки си помислих/спомних неща...
1/ Добър психолог дори за няколко срещи може да обърне гледната точка. Предимството му (освен професионален опит) е, че е "никой" и може да му кажеш повече неща. Пред родителите оправдаваш очаквания, има си динамика и не винаги можеш да споделиш спокойно, което е нормално - житейски роли.

2/ Щастието винаги е въпрос на личен избор, а не функция на външни фактори. Но това може цял живот да не се развие като умение, камо ли да го очакваме от душички с 14 години стаж. Затова трябва да им се помага да се огледат - във и около себе си.

3/ Дали пък преживявания със семейството в почивните дни, сред природа (пак ще има хубави дни) няма да им пренареди енергиите. Труден период е това, няма съмнение и човек най-често търси история извън себе си, която да обясни/оправдае емоциите, преживяванията. Като разбереш, че повечето неща са биохимия и някак то олеква, нужно е само търпение. После идват добрите дни. Есента не помага много с настроението 😒

4/ дали пък йога (аз не съм познавач и почитател, но хората я харесват) няма да помогне. Само едно правилно дишане прави доста за доброто себеусещане. Може и някои витамини, минерали да липсват.

5/ при всички случаи човек не трябва да има усещането, че бяга от проблем или трудност. Може същото да направи, но да е като постигнато решение.

# 139
  • София
Тъй като се опасявах, че моето чувствително дете ще бъде като детето на Сънчо в новото училище, съм обмисляла и премисляла предварително ситуацията много пъти. При нас имаше също огромно и силно желание към конкретно училище без план за друго. Не съществуваше "ако" за нея. Толкова убедена беше в успеха си, както и аз междудругото. Животът ни поднесе изненада, която първоначално ни уплаши, разтърси и приземи. Първите дни бяха трудни и тъжни. Говорихме много за уроците в живота, за неуспехите и успехите. Тя постепенно се отпусна, даде шанс на нови приятелства, нови емоции и чувства. Сега мога да кажа, че определено е щастлива, но не без усилия от нейна страна и много много разговори от моя. Ситуацията й помогна  да преодолее някои свои недостатъци, напрегна я, извади я от зоната й на комфорт. Според мен имаше положително въздействие върху себеусещането й като цяло.
Мислих върху другата развръзка, когато този й неуспех я смачква и депресира, кара я да се чувства не на място, нещастна и недооценена, може би като детето на Сънчо. Слава богу това не се случи.
Сънчо, говорете. Сигурна съм, че го правите, но нека е конкретно. Питай я как си представя алтернативите, питай я дали има и хубави моменти в училище и наблегнете на тях, увери я, че е прекрасна и няма как да не намери приятели. Дайте си време. Все пак смятам, че нещата ще се подредят постепенно, когато най-малко го очаквате. Прегръщам те силно.

# 140
  • София
JenaP, бях убедена, че така ще се случи с вас! Децата, които излизат от тези училища са широко скроени и интелигентни, И емоционално интелигентни! Не случайно така се хващах за всеки твой пост и говорех едно и също! Много се радвам за момичето ти!

dimitrina, по т.2, все едно аз съм го казала! Щастието е въпрос на личен избор! Повярвайте, преживяла съм много, почти като Др. Ливайн Joy, но съм щастлива, защото така искам! Това е верую в живота ми, така възпитавам и сина си!

# 141
jenap, толкова добре описано и важащо не само за тази ситуация! Прегръдка и за теб! Малко съм чувствителна тези дни.

# 142
Малко да разведря сериозната тема. В момента у нас се вихрят две паралелни пижамени партита - осмокласничката има три приятелки от старото училище на гости, а третокласничката - приятелката от съседния вход. От стаята на големите се носи невъобразим кикот с единични маймунски писъци, а в стаята на малките - тишина. Влизам и заварвам двете третокласнички над отворен учебник по математика да обсъждат коя докъде е стигнала в училище и да си говорят за видове ъгли.

# 143
Писах по-назад в темите, че се опитваме да се храним що-годе здравословно вкъщи. Пазарим основно веднъж в седмицата, в неделя. Щерките имат определен брой вредни храни по техен избор, които се купуват. В училището на малката празнуваха Хелоуин, подобаващо облечени. Със сигурност часовете днес са били обречени! ( 3 клас) Joy Като се прибра, продължи да обикаля с тайфата из селото за лакомства. С толкова торби се върна, че здравословното хранене остава на заден план поне за 2-3 месеца. Joy Е, извадих от едната торба 2 ябълки и 2 нара. Blush

# 144
  • София
Сънчо, много добри съвети ти дадоха всички преди мен. Само се моля по-бързо да разрешите казуса и детенце да е добре! Hands Pray Дано следващата година не изпадна и аз в подобна ситуация със сегашната седмокласничка. Пубертета не им дава възможност да се чувстват добре в собствените си кожи, в нейният случай тя се пази от "кифли". Опитва се всячески да е различна от тях, дане би случайно да я помислят за "кифла".Все още не е взела решение на къде да се насочи - "В който и клас да отида, пак ще има кифли!" И както на моменти не си харесва класа, така сега обмисля да ги покани всички на РД.
Успех и прегръдки!

# 145
  • София
Дам, на мен също ми направи впечатление, че проблемите са при момичетата, основно. Ми, такива сме, луди, хормонални бомби, щастливи, нещастни...
Абе, харесвам мъжката половина от човечеството много! Joy

# 146
  • София
Слънчевата, мъжката половина страда от други проблеми. Не е толкова важно дали се вписват в новата обстановка, а дали ще могат да са по- енергоспестяващи или не - поне при моя е така!

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 00:20 от selena6

# 147
  • София
Е, то пълно щастие няма!
Не е само при твоят! При всички мъжОВе е така. Но пък по-лесна ми се получава комуникацията с тях. Не са толкова многопластови, бялото е бяло, черното е черно. Раз-раз и готово! Joy
Аз с нетърпение чакам да порасне младежът на Санакова. Joy Ще ми бъде интересен паралелът й, след двете моми.
Ааа, сетих се, Санака. Отивам да записвам моят в 107мо, след 4.ти клас. Гледам, на една площадка - щендерите на срамът. Един щендер с якета и блузи, втори - само с панталони и дънки. Викам си, не може да си толкова загубен, че да си затриеш гащите! Scream
В края на октомври, същата година, равносметката беше трагична: 2 чифта загубени дънки+ 1 загубен суитчер+ 1 чифт маратонки.
Суитчера  и маратонките ги намери. За дънките каза, че няма да се рови в чужди гащи... Rolling Eyes

# 148
  • София
Викам си, не може да си толкова загубен, че да си затриеш гащите! Scream
В края на октомври, същата година, равносметката беше трагична: 2 чифта загубени дънки+ 1 загубен суитчер+ 1 чифт маратонки.
Суитчера  и маратонките ги намери. За дънките каза, че няма да се рови в чужди гащи... Rolling Eyes
Joy Joy Joy
Моят се прибра в пети клас с чужди дънки, които му бяха широки и дълги Joy. Чудя се само другото момче как се е прибрало Joy. Така и не си ги потърси нито моя, нито другото дете. Joy
А в класа на дъщеря ми, едно момче се е прибрало у дома с една маратонка след ФВС.

# 149
  • София
А, Слънчева, говори ми! От началото на годината сме "-" 5 тетрадки, 2 учебника и един панталон - чисто нов /стана традиция всяка година да се губи панталон/ Smirk И не се търси, защото е непростима загуба на междучасие, а панталоните и без това умаляват. И в дните, в които има спорт, вече ходи на училище по анцуг - направих компромис с първоначалното си решение да ходи по гащи до 18. Още сега мога да изпиша десет страници с паралели. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт