Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти ~ набор 2000 ~ Тема 59

 • 18 383
 • 170
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 14 201
Мама и тате, кой Simple Smile Те по принцип и двамата не се дърпат на работа, лятото работиха да си изкарат за екскурзия в чужбина примерно, сега също се оглеждат за почасови варианти в Старбъкс, но колкото и да изкарват, евентуално биха им стигнали за издръжка, не и за наем (така си мисля поне).

# 16
 • София
 • Мнения: 13 639
Аз с моите девойки за много кратко се чувам или като се чуя - все имат за учене, як гърч. На едната й минаха два пробни до момента - по линейна алгебра и по анализ. Само трепереше, че няма да се справи, но единият тест е върнат и резултатът от немско 1,1 отговаря на наше 5,90, с който се позиционира сред най-добре справилите се. За анализа от сега мърмори, понеже на лекцията са им казали,че само 19% от потока имат точките, необходими за минаване на долния праг.. Ще ги връщат на упражненията по групи, та чакам инфо дали е в останалите 81%. И напреженеието е перманентно, понеже всяка седмица по математческите дисциплини има домашни, резултатите от които (ако са над 60% от общите точки) са билет за изпита през януари. Иначе няма изпит... А бъдещата медичка направо я ожалвам жива. Лекции от 8 до 12,30, кратка обедна почивка и после упражнения, практики, тренинги в лабораториите до 17,30. И тъй като няма стандартна сесия като тук, а се явяват на изпит след всеки приключен модул, то и в общежитието след прибирането  към 18, в събота и неделя, се учи за конкретен изпит. Първият мина, с какъв резултат - скоро ще се чуе.Чакат и двете  с нетърпение четвъртък, когато едната поема за 3-4 дни при другата. Заслужено ще си починат. Simple Smile Но пък въпреки натоварването не се оплакват. Харесва им. В край на краищата сами си избираха къде и какво искат да учат.

Амели, едната близначка за 1-вата дисциплина беше в една група само с германки. Тя и 9 германки. Не се е оплаквала от отношение на тема кой откъде е. Много се жалваше обаче как другите българи били  облагодетелствани да са заедно по други групи, а тя била с дружки от гимназията само по обяд в мензата Simple Smile Сега пък по физика, за това знам,  е с 8 германки и една девойка от Иран.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 15:27 от пенсионирана русалка

# 17
 • софия
 • Мнения: 3 210
Русалке, то това отношение е в следствие на малкото общежитие. С предимство са идващите от най-далечни точки и съответно много англичани остават бе общежитие..... и в някакъв натоварен момент тези неща излизат на повърхността.  В обкръжението и има деца от Норвегия, Дания, Испания, Румъния, Филипините, Тайланд, Корея, Щатите и разбира се Англия..Хубава компания са се заформили, хубаво общуват, но това че някои англичани трябва да пътуват от родните си места явно тежи и се трупа...

# 18
 • София
 • Мнения: 13 639
Амели, имах предвид, макар че не дообясних, че няма (засега) такова отношение точно по такъв  параграф - ощетеност. Макар да не е по линия на общежития. За медицина в Германия приемат с диплома над наше 5,90. Германците считат (може би не и съвсем  без право), че отличните дипломи в България, Румъния, Гърция и други държави се докарват доста по-лесно и така на  немците им биват отнети незаслужено места. В процеса на четене по разни форуми и аз, и девойката ми попадахме на такива мнения, та тя си иамше едно наум. Българите, това ми беше мисълта, следва да не са особено харесвани по тази причина. И въпреки това девойката казва, че не усеща някакво негативно отношение.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 15:59 от пенсионирана русалка

# 19
 • софия
 • Мнения: 3 210
Дано и да не усети! Пу пу! Пожелавам им го от сърце!

# 20
 • Мнения: 1 456
Аз да попитам студентите в бг университети имат ли право на стипендия за първия семестър и ако да въз основа на какво се отпуска?

Първи курс първи семестър - не Hug
От втори семестър натам имат право на стипендия.

# 21
 • София
 • Мнения: 560
Аз да попитам студентите в бг университети имат ли право на стипендия за първия семестър и ако да въз основа на какво се отпуска?

Първи курс първи семестър - не Hug
От втори семестър натам имат право на стипендия.
Мерси

# 22
 • Русе
 • Мнения: 1 898
Айяла, не се коси и си стой тука, при нас. Всичко ще се нареди. Младежа не е седнал да седи, бута си нещата. Не всички хващат от първия път тяхното си.
Русалка, браво на девойките.
Май навсякъде навън, като чета Антея и в американския са толкова заети, че не знаят къде се намират.
Това с чужденците при нас отсъства изобщо. Щерката е много доволна. Бързо се е приобщила, дали тя към тях или те са я приобщили към себе си не знам, но започнаха да снимат, участват в конкурси и фестивали.
Тя и екип от французи от нейния курс са участвали в 48 часово заснемане на кратък филм за Комикон Париж и са спечелили.
Интересното е,че въпреки участието и наградата са им извинили отсъствията по време на фестивала, но са им казали, че това няма значение и при 3 отсъствия им намалят оценката по предмета с една единица, ако ще на оскари да са ходили. Което е фън, защото по два предмета имат по 2. Днес ще ходи да участва като жури в младежки фестивал (кандидатствала и я одобрили). В четвъртък очакваме първата оценка в университета на музикален клип, който снимаха по задача дадена в първия ден.
Изобщо в неделя след комикона,ме държа 30 мин на тел. да й говоря, че да не заспяла в метрото след като от петък не били спали и не се била прибирала.
За мен най важни са думите " не съм очаквала, че ще съм толкова доволна".

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 14:15 от elan

# 23
 • Пловдив
 • Мнения: 1 200
Ееех, какво движение в темата. Направо задръстване Smile

Бърди, по въпроса със събирането - хем ги разбирам, хем осъзнавам, че е рано. Но пък това е голямо предизвикателство за всяка връзка и бързо ще си проличи - стават ли заедно или не стават. Въпросът с парите е най-проблемен. Защото отделното домакинство си е стабилен разход.
Много се радвам на успелите и доказали се наши деца в чужбина. Браво! Браво! Да продължават все така!

Моето ходи на лекции и упражнения. Редовен е, дори посещава допълнителни упражнения по алгебра. Няколко пъти ги задържат с по час. Двустранен ентусиазъм - и от студенти и от преподаватели.
Разболя се естествено - синузит, какъвто ми е кекав, а и при това сибирско време в София... Satisfied Ние тук сме си свикнали на по-топличко. Сега се влачи две седмици болен, с антибиотик на лекции. Основно си стои в общежитието, от време на време гостува на приятелката си. За 5 седмици се е прибирал 3 пъти. И като си дойде - само лежи и яде. Rage Бързичко забравям, че ми е липсвал. И с брат му успяват да се сбият за отрицателно време, така че не усещам особена разлика - с и без него.
Най-гаден остава въпросът с прането - на мен не ми допада идеята с обществените перални. И става едно примък отмък на мръсни/чисти дрехи.

Още не съм успяла да се ориентирам какъв е наемът на месец. За сега излизат някакви смешни суми - вода, ток и т.н. Иначе си е доволен от общежитието, свикна бързо, ходи от време на време на студентски стол, за 30 мин стига до ФМИ в час пик, а през останалото време за 20 мин.
Това от нас за сега.

# 24
 • Мнения: 134
Аз да попитам студентите в бг университети имат ли право на стипендия за първия семестър и ако да въз основа на какво се отпуска?
[

Доколкото съм запозната, за първи семестър нямат право на стипендия освен тия, които имат толкова решение с 50  и над процента инвалидност и деца със ниски доходи на родителите. Втори семестър имат право вече и за успех.

# 25
 • Русе
 • Мнения: 1 898
Как сте мами? Свикнахте ли,? Как са "децата"?
Тези французи ме изумяват. правили някаква инспекция на едната сграда в която имат лекции, и я затворили от общината явно, за отстраняване на някакви нередности. Студентите, направили инициативен комитет и отишли при директора да искат обяснение, как така им отменят часовете там и какво ще предприемат, за да компенсират загубата на материал, още повече, че плащат 8000  на година.

# 26
 • София
 • Мнения: 1 033
Здравейте!
Голямото ми дете е 10 клас и днес за първи път се зачитам в темата за кандидат-студентските изпити. Силно съм изненадана от високите балове за топ 20 специалности. Всички оценки трябва да са поне 5,70. В ЕС така ли пак трудно се влиза? В медиите постоянно тръбят, как оставали свободни места.

# 27
 • Мнения: 1 456
Здравейте!
Голямото ми дете е 10 клас и днес за първи път се зачитам в темата за кандидат-студентските изпити. Силно съм изненадана от високите балове за топ 20 специалности. Всички оценки трябва да са поне 5,70. В ЕС така ли пак трудно се влиза? В медиите постоянно тръбят, как оставали свободни места.

Аз не бих казала, че баловете са високи с изключение на 3-4 специалности.
Право се влизаше тази година с тройка по история на кандидат-студентския изпит.
А свободни места има много, защото масата, завършващи 12 клас заминават в чужбина, а тези, които остават тук са по-малко като бройка, т.е. местата отпуснати от държавата са повече от броя на децата останали в страната.

# 28
 • софия
 • Мнения: 3 210
Еее, чак пък оовечето да кандидатстват навън! Не е така. От класа на дъщеря ми (26уч) само 4 са навън. От стария и клас ( преди гимназия)  само тя и още едно момиче. От СМГ също  далеч не са повече  от половината клас на племеницата ми ( преди няколко години). Миже би една четвърт...
Просто няма интерес кзвън тези няколко специалности с висок бал.  Преди двайсет години например педагогика влизаха ученици, които са изкарали 2,75/3,00 на изпита за журналистика, право....
може би е време унивврситетите да дойдат на себе си намалят бройките.

# 29
 • София
 • Мнения: 13 639
Еее, чак пък оовечето да кандидатстват навън! Не е така. От класа на дъщеря ми (26уч) само 4 са навън. От стария и клас ( преди гимназия)  само тя и още едно момиче. От СМГ също  далеч не са повече  от половината клас на племеницата ми ( преди няколко години). Миже би една четвърт...
Просто няма интерес кзвън тези няколко специалности с висок бал.  Преди двайсет години например педагогика влизаха ученици, които са изкарали 2,75/3,00 на изпита за журналистика, право....
може би е време унивврситетите да дойдат на себе си намалят бройките.

Амели, всъщност има значение кое е е училището. Има такива, от които почти целият випуск отива да следва навън - примерно АК, предполагам и Златарски.. Има и такива, от които вероятно нито един ученик не отива. А случаите, които се вместват между тези две категории, са много. Може от СМГ да не отиват повечето навън, но това е свързано с факта, че ФМИ все още дава прилично образование и  за приема в специалности като КН и СИ все още има конкуренция. И при НПМГ е подобна картинката. Кандидатстват или във ФМИ, или емдицина в МУ и СУ, или молекулярна биология - все специалности, в които влизането не е лесно. От езиковите значителна част от децата са навън. Нямам поглед върху целия клас на близначките ми, но тези, за които знам (вероятно има и още), че са в чужбина,  са  май повече от половината клас - на Острова, в Германия, в Холандия,в Авсрия, в Люксембург. А сред останалите тук има деца, кандидатствали навън и приети съответно, но избрали  много добър вариант у нас. От класа на голямата ми дъщеря  сигурно 2/3 са в чужбина.

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 11:05 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт