НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 132

  • 46 850
  • 841
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 31 851
От един калкулатор за вгх:
*The Institute of Medicine recommends American and Canadian adults to get 40% to 65% of their dietary energy from carbohydrates. The Food and Agriculture Organization and the World Health Organization jointly recommend 55% to 75% of total energy from carbohydrates, but only 10% directly from sugars. Laughing
За поддържане на настоящето ми тегло дават да консумирам между 240-450 гр вгх, според това дали дневно приемам 40% или 75% вгх Laughing Пълен абсурд- никакво задържане на тегло не бих имала (напротив, ще качвам и още как), ако спазвам това! Даааа, съществуват и калкулатори за въглехидрати.....

# 736
  • Мнения: 18 539
Знаеш би колко бизнеси ще бъдат съсипани, ако хората осъзнаят, че ги лъжат? То фитнеси, то зърнопроизводство, то фармацефтика, диетика... няма да има нужда от почти никакви сърдечно-съдови хирурзи, ендокринолози и т.н. пълна катастрофа за най-доходоносните бизнеси.

# 737
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229
G..D.. аз най-много мазнини си докарвам с готвените неща. Като бухна две пълни лъжици мас или масло на задушения лук и кайма в кето мусаката или киселото зеле и готово. Снощи правих зеле с кайма в гювеч и отгоре наредих и сланина на слайсове. Супер вкусотия стана.

# 738
  • Мнения: 94
зДравейте момичета,
имам нужда от съвет или насока за мой близък. На нв - вмх  е от 3 месеца, мъж на 43г . За този период много добре му се отразява режима, смъкна доста килограми, които го заплашваха от сънна апнея, към момента няма нужда от апарат.Кръвното му се нормализира, спря лекарствата за което.  Поетапно намали и спря статините , които му бяха предписали за холестерола,  но  резултатите  от изследванията му от тези дни  не са розови. Питането ми е , е ли възможно лошите резултати да са под влияние на спиране на химията, защото не вярвам режимът да му влияе зле. Не пие, не пуши , не води нездравословен начин на живот, и второ - какви алтернативни методи бихте препоръчали за влизане в нормални граници на  добър/ лош холестерол.

# 739
  • Мнения: 43 507
По принцип се иска още малко време за добри изследвания. Поне 6 месеца. Няма как да са от спрените лекарства, но все пак аз не съм лекар. Пиша това, което съм чела в темата.

# 740
  • Мнения: 18 539
Високият холестерол не е проблем, ако останалите показатели са добри - КЗ, инсулин, триглицериди, теглото е нормалзирано, кръвното налягане е нормално.

Ако се притеснява от артеросклероза, да си направи компютърна томография и да види какво е състоянието на артериите.

# 741
  • Мнения: 94
По принцип се иска още малко време за добри изследвания. Поне 6 месеца. Няма как да са от спрените лекарства, но все пак аз не съм лекар. Пиша това, което съм чела в темата.

И аз мисля че е рано, но  се опитвам да събера информация за да избегнем евентуална паника, защото най - лесно е да се върне доживот към лекарствата ,които не му давам възможност за излекуване в дългосрочен план, а  и не са безобидни. За съжаление  лекарите биха анатемосали подобен начин на мислене, заради  което  губят доверието ни.

# 742
  • Мнения: 94
Високият холестерол не е проблем, ако останалите показатели са добри - КЗ, инсулин, триглицериди, теглото е нормалзирано, кръвното налягане е нормално.

Ако се притеснява от артеросклероза, да си направи компютърна томография и да види какво е състоянието на артериите.

всичко друго е в норма Миоки, кръвно 120/ 80, понякога леко по- ниско, заради което си позволява второ  кафе на ден.

но холестеролните нива го стреснаха
общ -    7.11      реф. 5.20
HDL - добър -1.16 реф. > 1.45
LDL - лош - 5.97    реф. до 3
VLDL  -  0.52          до 1.1
триглицериди    1.15        до 1.70

пп Благодаря за идеята за комп. томография, съвсем я  изключих.

# 743
  • Мнения: 5 139
От тази тема съм научила страшно много и благодаря.
Не можех да живея без сладко, но сега ям само 85 или 99% шоколад по две парченца и то не всеки ден.
Пробвай  и този- мн чист състав и мн мънички квадратчета,  всяко е 4 гр Hug любим ми е

# 744
  • Мнения: 18 539
Според този калкулатор, който аз смятам за надежден https://cholesterolcode.com/report/, тези показатели са доста добри.
Триглицеридите може още малко да се свалят, но като цяло са близо до оптималните.
Нанесете си данните и на следващата стъпка има някои насоки.
Обръща се също особено внимание на поне 12 часа само на вода преди такова изследване. 8 часа не са достатъчни.

Според моето непрофесионално мнение, няма от какво да се притеснява. Въпреки това, на негово място, бих си направила скан за успокоение.

# 745
  • Мнения: 1 451


Ако се притеснява от артеросклероза, да си направи компютърна томография и да види какво е състоянието на артериите.
Как компютърна томография??

# 746
  • Мнения: 18 539
https://www.acibademcityclinic.bg/bg/varna/procedures/kompjutyrn … ka-koronarografiq

При стандартната рентгенова снимка тялото на пациента се облъчва от рентгенов източник (рентгенова тръба) и изображението се получава като проекция върху равнина (рентгенов филм). При това проектиране се губи информация за дебелината на обектите, а освен това не е възможно да се определи дали дадено светло място на снимката се дължи на преминаването на лъчите през по-плътен материал (с по-голямо поглъщане) или през по-дебел обект.

При компютърната томография този проблем се решава като правят множество ренгенови снимки от различни положения около тялото на пациента и след това от тях с помощта на компютърни алгоритми се възстановява информацията за плътността на всеки елемент от обема. Както изображението от обикновените фотоапарати се състои от отделни пиксели, тук то се състои от т.нар. „воксели“ (т.е. „обемни пиксели“). Възстановяването на информацията за обемното разположение се нарича реконструкция.

Аз го знам като calcium score test. Мисля, че в Бг е това цитирано по-горе в линка.

# 747
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 443
Утре ще готвя заек. Как да го докарам по- мазен? Да готвя със свинска мас или да направя и салата със зехтин, маслини.

# 748
  • Мнения: 1 376
Утре ще готвя заек. Как да го докарам по- мазен? Да готвя със свинска мас или да направя и салата със зехтин, маслини.
Доколкото знам се шпикова със сланина или бекон.

# 749
  • София
  • Мнения: 5 589
Утре ще готвя заек. Как да го докарам по- мазен? Да готвя със свинска мас или да направя и салата със зехтин, маслини.
Има мн.вкусна рецепта. https://m.bg-mamma.com/?topic=276005 Аз добавям и гъби.

Общи условия

Активация на акаунт