Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се определя терминът на бременността?
Какво представлява биохимичният скрининг (БХС) и как се различава от феталната морфология?
Какво представлява натоварването с глюкоза и защо се провежда?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се определя терминът на бременността?
Терминът на бременността може да се изчисли от датата на последната менструация или от датата на зачеването. Приложенията и гинеколозите обикновено изчисляват термина въз основа на датата на последната менструация, тъй като тази дата е известна точно. Въпреки това, по-старите книги изчисляват термина от датата на зачеването, което води до термин с около една седмица по-късно от този, изчислен от датата на последната менструация. Важно е да се има предвид и "другият" термин, този от зачеването, но той се използва по-рядко.
-
Какво представлява биохимичният скрининг (БХС) и как се различава от феталната морфология?
Биохимичният скрининг (БХС) и феталната морфология са различни процедури. БХС, който включва кръвни изследвания и ултразвук, се извършва в ранна бременност за откриване на възможни аномалии при бебето. Феталната морфология е специализиран ултразвук, извършван между 15-16-та седмица от бременността, за да се оцени развитието на бебето и да се идентифицират потенциални аномалии. Тези процедури оценяват различни аспекти на развитието на плода и се извършват в различни етапи на бременността.
-
Какво представлява натоварването с глюкоза и защо се провежда?
Натоварването с глюкоза е тест, при който се измерва захарта в кръвта както на гладно, така и след хранене. Той помага да се изследва как тялото реагира на глюкозата. Прави се за откриване на гестационен диабет по време на бременност. Важно е да следите захарта си, защото ако е твърде висока, това може да бъде гестационен диабет, което може да бъде опасно както за майката, така и за бебето. Натоварването с глюкоза обикновено се провежда между 24-28 седмица от бременността и резултатите се използват за вземане на решения относно диетата или прилагането на инсулин, ако е необходимо.
-
Какви са разликите между биохимичния скрининг и феталната морфология?
-
Какви добавки се препоръчват по време на бременност?
На мен ми бяха забранили до края на третия месец. Като мине БХС и ако съм се изчистила от колито, ще питам док, че не се издържа... Хахаха

Кафе оня ден си взех и пих две глътки,оставих го,защото се усещам ,че го пия с вина.То е с мляко ,но пустия ми страх да не стане нещо,после ще се обвинявам,че не съм направила всичко възможно да се предпазя,а знам ,че чак такива крайности не бива .Май почвам леко да се побърквам,вместо да се успокоявам,но се надявам след утре вече да съм по-добре.
И на мен ми минава супер бавно това време!

стискам палци за бързо психическо възстановяване и следващия път до финал