Какво представляват кредитните карти?
Все още, за повечето хора, темата за #кредитните карти е непозната. Със сигурност всеки човек в някакъв момент си е задавал въпроса: „Необходима ли ми е кредитна карта и с какво е по-различна тя от дебитната?“. Всъщност, кредитната карта е просто още едно средство, с което бързо и лесно можем да се разплащаме, като основната разлика между дебитна и кредитна карта е, че при първата разполагаме с наши средства, а втората е вид #кредит, отпуснат ни от банката. Важно е да се спомене, че има различни класове кредитни карти, като за различните категории има фиксиран минимален нетен месечен доход, за да Ви бъде издадена карта. Освен това, с нея имаме редица преимущества, които друг продукт не може да ни предостави.Къде може да намери приложение кредитната карта?
Pushpin При наемане на кола.
Независимо дали сте в България, или в чужбина, повечето фирми, които дават коли под наем, предпочитат използването на кредитна карта. По този начин търговците са сигурни, че каквото и да стане, ще си получат парите, защото трето лице (в случая банката) гарантира за тях.
Pushpin При извънредни ситуации.
Кредитните карти са много по-добра алтернатива от бързите кредити при всякакви извънредни ситуации. Със сигурност, ако се научите да ги използвате правилно, няма да се налага да плащате безбожни лихви. Освен това винаги ще сте спокойни, че каквото и да Ви се случи, имате на разположение определена сума пари и приемлив срок, в който да я възстановите.
Pushpin При пазаруване онлайн.
Много онлайн магазини или сайтове за резервиране на нощувки и самолетни билети не приемат дебитни карти, също както при наемането на кола, за да са по-сигурни и защитени #плащанията. Добра възможност за използването им е по време на Черния петък или други намаления, които онлайн магазините често пускат. Ако офертата е изгодна, а нямате достатъчна сума в момента, кредитната Ви карта със сигурност ще Ви спаси. Разбира се, тук е важно да не залитнете и в другата крайност и да пазарувате безразборно неща, от които нямате нужда в момента.
Pushpin За добра кредитна история.
Човек и добре да живее, рано или късно му се налага да тегли кредит – дали потребителски, или ипотечен, това е без значение. Важното е, че в очите на банката ще изглеждате много по-надежден, ако в миналото сте си взимали дори стоки на изплащане и сте си връщали всичко в срок. Затова е добра идея, дори да нямате конкретна нужда, да си вземете кредитна карта. Така, когато наистина Ви се наложи да теглите #кредит, банката ще е по-спокойна, че сте сериозни хора, на които може да разчита и ще Ви го отпусне по-лесно.
Pushpin За преференциални условия.
Кредитните карти обикновено вървят ръка за ръка с доста привлекателни преференции като различни видове застраховки или участие в програми за лоялни клиенти и трупане на точки в търговски обекти. Ако платим с кредитна карта онлайн или на ПОС терминал и възстановим цялата използвана сума преди края на гратисния период (за карти на УниКредит Булбанк той е 45 дни), не дължим никаква лихва по използваните средства.

Как да използваме разумно кредитна карта?
Да предположим, че вече сте се сдобили с кредитна карта, но не сте сигурни как точно да я използвате по най-разумния и оптимален начин, ще ви дадем няколко бонус съвета за начинаещи.

1. Определете си лимит
Вашият кредитен лимит трябва да бъде сума, за която знаете, че можете да погасите лесно. Определено трябва да бъде и такава, която няма да ви изкуши да харчите повече, отколкото можете да си позволите.
Ако не можете да си позволите да изплащате баланса си всеки месец, не увеличавайте кредитния си лимит. С по-високия кредитен лимит много лесно можете да си докарате дори повече дългове.

2. Погасявайте задълженията си навреме
Много е важно да погасявате задълженията по кредитната си карта навреме всеки месец. Не само ще избегнете допълнителните такси и лихви, но голяма част от вашият кредитен рейтинг зависи от това дали и колко са просрочени плащанията.
Например при онлайн или плащания на ПОС терминал гратисният период, в който можем да погасим изхарчената сума без да дължим лихва, е 45 дни за карти, издадени от УниКредит Булбанк.

3. Подсигурете плащанията си
Често, когато плащаме онлайн, не се замисляме дали сайтът, от който пазаруваме, е надежден. Независимо обаче дали плащате с кредитна, или дебитна карта, трябва да потърсите информация за сертификатите Verified by Visa и MasterCard Secure Code.
За да си осигурите по-голямо спокойствие, можете да използвате и инструментите за онлайн и мобилно банкиране, с които лесно да следите баланса по сметките си, а при нужда – дори да блокирате картите си. Ако забележите плащания, които не помните да сте правили, незабавно се свържете с банката.
За още по-добра защита и сигурност може да активирате услугата виртуален ПИН, която представлява допълнителна уникална парола за идентифициране на картодържател и потвърждаване на плащания в интернет. За всеки случай препоръчваме и редовно да сменяте паролите си навсякъде, независимо дали става въпрос за пари, или за профилите ви в социалните мрежи.

Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете в консултативната ни тема, за да получите отговор от експерт.

#UniCreditBulbank
#КредитниКарти

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 12:10 от Редактор***