Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 24 548
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: X
Като стана дума за ИИ:

Храни, несъдържащи въглехидрати могат да предизвикат силна инсулинова секреция. Например стойностите за говеждо месо и кафяв ориз са еднакви. Същото важи и за риба и житен хляб.
Високопротеиновите храни и тези с голямо съдържание на мазнини също са инсулиногенни.
Съдържанието на фибри НЕ Е определящо за инсулиновата секреция (при ГИ нещата стоят по друг начин).

От тук - https://www.bb-team.org/articles/4329_insulinov-indeks

Което за пореден път предизвиква в мен, върпосът защо в темата толкова настоятелно се набляга на пълна рестрикция на въглехидратите, след като и други храни (а и не само храни!) вдигат инсулина...
Ми защото (и както е казано в посочената статия)  изследването е правено при ЗДРАВИ ХОРА , без смесване на храни и т.н.
Тук се споделят знания и опит. Всеки преценява за себе си и си избира пътя.

# 481
  • Мнения: 242
Така, отивам днес и давам на личната изследванията с TSH 4.70 и ft4  17.29
и тя ми казва с усмивка и приповдигнат тон, че са отлични. Когато попитах, защо TSH e с H, ми каза, че това е съвсем малко увеличение. И пита на каква терапия съм. Казах и,че никога не съм била на терапия досега. Искаше да ми изпише минимална доза лтироксин, но се сети да каже да изследвам тат и мат. Утре съм пак на боцкане. И не мога да ида при ендото, защото не може да ми даде талон. И едната ще ми лекува Ир, другата евентуално щж. Ужас просто. А за Тат и мат сама го бях решила вече.и първо казва, че са отлични резултати, после, че ще ми изпише нещо да го свалим под 2.5. Е ако са отлични резултати, защо ще изписва лекарство. Аз още не смея да почна сиофора.

# 482
  • Мнения: 2 053
Като стана дума за ИИ:

Храни, несъдържащи въглехидрати могат да предизвикат силна инсулинова секреция. Например стойностите за говеждо месо и кафяв ориз са еднакви. Същото важи и за риба и житен хляб.
Високопротеиновите храни и тези с голямо съдържание на мазнини също са инсулиногенни.
Съдържанието на фибри НЕ Е определящо за инсулиновата секреция (при ГИ нещата стоят по друг начин).

От тук - https://www.bb-team.org/articles/4329_insulinov-indeks

Което за пореден път предизвиква в мен, върпосът защо в темата толкова настоятелно се набляга на пълна рестрикция на въглехидратите, след като и други храни (а и не само храни!) вдигат инсулина...
Ми защото (и както е казано в посочената статия)  изследването е правено при ЗДРАВИ ХОРА , без смесване на храни и т.н.
Тук се споделят знания и опит. Всеки преценява за себе си и си избира пътя.

т.е. при хора с ИР само въглехидратите вдигат инсулина, а другите храни не?
Иначе да, всеки преценява за себе си, но през два поста на някой му набиват канчето затова, че е ял ориз или две лъжици овесени ядки и му обясняват как заради тези две лъжици не може да отслабне щото му държат висок инсулина, което няма нищо общо с действителността.

Просто казвам, че е хубаво човек наистина да се порови повечко и да потърси корена на проблема преди да реши да се мята на модерни и нашумели диети, обещаващи да решат всичките му проблеми, без никаква логика...

# 483
  • Мнения: X
Като стана дума за ИИ:

Храни, несъдържащи въглехидрати могат да предизвикат силна инсулинова секреция. Например стойностите за говеждо месо и кафяв ориз са еднакви. Същото важи и за риба и житен хляб.
Високопротеиновите храни и тези с голямо съдържание на мазнини също са инсулиногенни.
Съдържанието на фибри НЕ Е определящо за инсулиновата секреция (при ГИ нещата стоят по друг начин).

От тук - https://www.bb-team.org/articles/4329_insulinov-indeks

Което за пореден път предизвиква в мен, върпосът защо в темата толкова настоятелно се набляга на пълна рестрикция на въглехидратите, след като и други храни (а и не само храни!) вдигат инсулина...
Има значителан разлика в реакцията на тялото към месото и към ориза или хляба.
Също, има значение дали инсулина се вдига инцидентно-след хранене, или е перманентно висок, както след ядене на ориз, брашно, захар.
Та, не е И само до инсулиновия индекс, а каква информация носи на клетките всяка една храна.
Месото, дори повишавайки инсулина, носи енергия и нутриенти.
ВХ, освен че повишават инсулина, водят и до възпаления в тялото, респективно болести.

# 484
  • Мнения: 40 332
Мисля,че ако изям порция постен ориз със салата, определено ще има скок.
Но не мисля,че при порция от месо и салата, ще е същото ниво инсулин като ориза.
Неслучайно съм махнала глюкофажа, защото се оказа, че НВ и хапчето не могат дълго време да съжителстват.
Поне при мен беше така.
Иначе е ясно, че каквото и да ядем, ще се отдели инсулин.
Затова и внимаваме какво ядем.

# 485
  • София
  • Мнения: 11 977
т.е. при хора с ИР само въглехидратите вдигат инсулина, а другите храни не?
Далеч не. Дори Невена беше писала за "инсулиногени" пържоли, не помня вече какво. Вдигат, не знам защо и не знам как, но явно вдигат. Може би не при всички, ако някой цял живот е ял  хляб, картофи и желе от дюли, сигурно една риба или мазна пържола няма да му вдигне инсулина толкова, напротив, панкреасът даже ще си почива Grinning

# 486
  • Мнения: 18 539
Което за пореден път предизвиква в мен, върпосът защо в темата толкова настоятелно се набляга на пълна рестрикция на въглехидратите, след като и други храни (а и не само храни!) вдигат инсулина...
Всяка една храна вдига инсулина.

Тези индекси са абсолютно безсмислени според мен и ако се водиш по тях в това каква храна да ядеш, не очаквай скоро да си оправиш ИР.
Никъде не пише какъв обем от съответните храни са яли тези хора. Това също има огромно значение, защото се наяждаш спокойно със 100-150гр пържола, но няма как да постигнеш същото ниво на ситост и да ти държи същото време 150гр салата.

Има и друго нещо - наречено цикълът на Рандал при който процес, при прием на храна съдържаща ВХ заедно с мазнини, се спира използването на мазнините докато се обработи глюкозата, а като зареждаш непрекъснато глюкоза, мазнините нямат друг избор и отиват в склада, от където не можеш да ги извадиш.

Не знам някой да яде и чист ориз със сол, докато такива ядящи само осолени пържоли познавам. Та протеин с мазнини е много по добре, отколкото мазнини с ВХ като готвен кафяв ориз например.

# 487
  • София
  • Мнения: 16 513
https://www.healio.com/endocrinology/diabetes/news/online/%7B8a9 … rease-health-span

Стига сте се плашили от метформина. Освен за ИР, има антиейджинг ефект.

Листопад, инсулинът ти е почти два пъти по-висок от моя на 60 мин. А аз имам ИР и не можах да се справя без метформин.

# 488
  • Мнения: X
ALINA , в споделената от теб "информация " е посочено също , че това са средни стойности (защото явно и здрави хора реагират различно ), че хората са помолени да нямат физическа активност,  че не са смесвани храни и т.н.
За мен лично критерий е дали и колко бързо огладнявам след хранене, колко и как е преработена храната ми и дали това нещо е било храна за прадедите ми.

# 489
  • Мнения: 2 053
ALINA , в споделената от теб "информация " е посочено също , че това са средни стойности (защото явно и здрави хора реагират различно ), че хората са помолени да нямат физическа активност,  че не са смесвани храни и т.н.
За мен лично критерий е дали и колко бързо огладнявам след хранене, колко и как е преработена храната ми и дали това нещо е било храна за прадедите ми.

Във връзка с прадедите ни, истина е, че ние по-скоро сме много малко запознати как са се хранили те. И не, далеч не са консумирали основно месо, то е било доста рядко, когато успеят да си уловият, което им е коствало доста усилия.
А най-старите данни за консумация на зърно датират 105 000 години назад във времето....та толкова за предците ни...
Ето две статии по въпроса - http://www.livetolift.com/2016/12/02/paleo-dietata-20-fakti-80-fashkii-1/
http://www.livetolift.com/2016/12/04/paleo-dietata-20-fakti-80-fashkii-2/

Франсоаз*, какво означава въглехидратите водят до възпаления в тялото? Кои въглехидрати, в какви количества, какви възпаления? Щото то на много места пише, че и месото води до какво ли не, даже и до рак (не вярвам нито на едното, нито на другото твърдение....хранила съм се и вегетариантски, и без глутен и ВМ НВХ....)
Та има ли медицинска, научна информация, че въглехидратите водят до възпаления и до болести и кои въглехидрати? Всички ли, само от зърнени ли, само захар ли? Щото ако човек живее на понички и хамбургери със сигурност ще хване много болести, но не е това въпроса тук...

# 490
  • Мнения: 18 539
Наскоро в Мексико са открили огромен трап предназначен за ловене на мамути, датиращ от още преди съвременните хора, та явно са ядяли месо предците ни и то не малко.
https://www.theguardian.com/world/2019/nov/07/mammoth-trap-mexic … oric-hunting-pits

А как са се хранели е известно - правят се изотопни анализи на останки. Също е вярно, че египтяните са страдали от сърдечни заболявания и артеросклероза както и са били с наднормено тегло, а те са хапвали доста зърно наред с месото.

Въглехидрат е всяка храна разпадаща се до прости захари (главно глюкоза) в организма. В големи количества, каквато е съвременната диета, водят до сериозни хронични заболявания.

# 491
  • Мнения: 2 251
Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

# 492
  • Мнения: 268
Като стана дума за ИИ:

Храни, несъдържащи въглехидрати могат да предизвикат силна инсулинова секреция. Например стойностите за говеждо месо и кафяв ориз са еднакви. Същото важи и за риба и житен хляб.
Високопротеиновите храни и тези с голямо съдържание на мазнини също са инсулиногенни.
Съдържанието на фибри НЕ Е определящо за инсулиновата секреция (при ГИ нещата стоят по друг начин).

От тук - https://www.bb-team.org/articles/4329_insulinov-indeks

Което за пореден път предизвиква в мен, върпосът защо в темата толкова настоятелно се набляга на пълна рестрикция на въглехидратите, след като и други храни (а и не само храни!) вдигат инсулина...
Ми защото (и както е казано в посочената статия)  изследването е правено при ЗДРАВИ ХОРА , без смесване на храни и т.н.
Тук се споделят знания и опит. Всеки преценява за себе си и си избира пътя.
В това няма никаква логика. Щом е правено върху здрави хора, би трябвало инсулинът им да се вдига по-малко, отколкото щеше да се вдигне при болни хора, защото при болните с ИР си е висок и на гладно, и се вдига много повече след хранене.
Това, че храните не са смесени също не го виждам като убедителен аргумент, ако фибрите не оказват влияние върху инсулина.

Изчетох статията и не знам дали е вярна, но опитите да се обясни горното не са убедителни.

За многото протеини е ясно защо могат да вдигат инсулина. Превръщат се в глюкоза, ако такава не постъпва в организма. Но това е само ако ядем прекалено много протеини (примерно в режим на трупане на мускулна маса) и съвсем малко въглехидрати, което не е обект на горното изследване.

Този инсулинов индекс не го ли коментирахме, че не е показателен. На различни места е с различни стойности.

Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

Това за пръв път го чувам . Излиза, че и аспартам да ядем, който не покачва кръвната захар, а само инсулина, ще слабеем, което знаем, че не е така.

# 493
  • Мнения: X
Нямах време и сега доуточнявам.
Не оспорвам твърдението, че И НЯКОИ нисковъглехидратни храни (говеждо,извара....) предизвикват пик на инсулина. Доктор Фънг казва същото, но и дава решения: фибри, ябълков оцет или ферментирали зеленчуци, фастинг.
Не съм съгласна с избирателни цитати и свободни тълкувания на същите.
Нямам предвид прадедите на човечеството, а моите лични. Имах късмет да живея на село (високопланинско, със силно животновъдство) през ваканциите. Никой не тичаше да търси животни за ядене.
И със сигурност моите прадеди нямат нищо общо с прадедите на приятелката ми (черна) от Мартеника , нито с тези на приятелката ми (чукче) от Камчатка.

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 19:50 от Анонимен

# 494
  • Мнения: 18 539
Факт е, че в пещерите древните рисунките са на ловци и ловни сцени, не на берящи от дърветата или събиращи по полето хора, пък и целогодишно има животни за ловуване, докато растения през януари и февруари по нашите земи, не знам от де може да си е намирал древния ловец-събирач.

Общи условия

Активация на акаунт