Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 24 544
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 2 053
Знам какво е въглехидрат. Питам всички въглехидрати ли предизвикват възпаления в организма? И на каква база се твърди това?
Това, че съвременния хранителен режим се базира на вредни храни, богати на бързи захари, трансмазнини и т.н. не означава че всички въглехидрати предизвикват болести.

# 496
  • Мнения: 18 539
Ако имаш проблем с обмяната на въглехидратите каквато е ИР, да вероятно всички.
Сега какво количество може да понесеш, без значителни проблеми, е относително и индивидуално, за това и при всеки има неща или количества, които му пречат да оздравее, които при друг са ок. Всеки трябва да си намери неговата формула.

Най-лесният начин е елиминирането, иначе вечно ще се чудиш и ще следиш ИИ и ГИ и тем подобни глупости и ще губиш ценно време.
Махаш всичко възможно за известно време и виждаш как си. Постепенно включваш това или онова и се следиш.
 
Другото нещо което предизвиква вътрешни възпалителни процеси са растителните олиа и най-вече тези с високо съдържание на омега 6 и тези извлечени по неестествен начин, с помощта на химикали и "високи технологии".

# 497
  • Мнения: 2 053
Да ама там е работата, че аз искам да разбера защо имам проблем с обмяната като ИР и как да го реша. Щото тя не пада от небето тая резистентност, нещо я предизвиква. Здравия човек няма проблем да изяде порция ризото или банан и инсулина му не скача до небесата. Въглехидратите сами по себе си не водят до ИР иначе всички хоря щяха да я имат. Това е което ме вълнува - как да си върна нормалния метаболизъм, а не просто да изключвам цели групи храни.

# 498
  • Мнения: 18 539
Ами търси, но единствения начин да направиш нещо значително, за да си подобриш състоянието е промяна на хранителните навици, колкото и да не ти се ще (така интерпретирам от писаното, може и да греша).

Съжалявам, но групата въглехидрати, трябва да я намалиш до минимум (подходящия за теб) и да го поддържаш такъв, ако искаш да си върнеш нормалния метаболизъм и да си го запазиш нормален.

От диетата ти до момента ти е ИР. Може би в комбинация и с нещо друго, но не само от друго 100%. ИР се развива с години (обикновено 10-тина преди да премине в диабет)

# 499
  • Мнения: 242
Да ама там е работата, че аз искам да разбера защо имам проблем с обмяната като ИР и как да го реша. Щото тя не пада от небето тая резистентност, нещо я предизвиква. Здравия човек няма проблем да изяде порция ризото или банан и инсулина му не скача до небесата. Въглехидратите сами по себе си не водят до ИР иначе всички хоря щяха да я имат. Това е което ме вълнува - как да си върна нормалния метаболизъм, а не просто да изключвам цели групи храни.



Аз знам една от причините да имам ир- от бащина страна е пълно с диабет тип 2, от майчина имам баба, която беше с болна щж. Като сложиш и, че го чаках диабета по-късно, (понеже баща ми го отключи на 56 и мислех, че имам още време и гледах да си отям сладко, че след време нямало да мога...), та така за причините. Аз бях свидетел дядо ми в какво състояние беше накрая заради диабета, бях на 16 като почина. Не рискувах да раждам с такава наследственост. Не бих могла да живея с мисълта, че съм го причинила на друг човек това нещо. Който ще да разбира. А за начините за решаването на проблема, това се надявам да намеря и аз. И да отложат диабета за възможно най-късно.

# 500
  • Мнения: 40 330
Да ама там е работата, че аз искам да разбера защо имам проблем с обмяната като ИР и как да го реша. Щото тя не пада от небето тая резистентност, нещо я предизвиква. Здравия човек няма проблем да изяде порция ризото или банан и инсулина му не скача до небесата. Въглехидратите сами по себе си не водят до ИР иначе всички хоря щяха да я имат. Това е което ме вълнува - как да си върна нормалния метаболизъм, а не просто да изключвам цели групи храни.

Сигурно за стотен път го пиша.
Ако си алергична към фъстъци, няма да ги ядеш.
Същото и с ИР и въглехидратите. Ще се пазиш и ограничаваш.
Първото може да те убие за пет минути, второто може да ти докара куп проблеми за 20 години, ако човек не направи нещо. И накрая пак да те убие.
При ИР поне може чат пат да си позволиш нещо.
Пробвала съм да съм само на уж полезни В. Тоест съм махнала изкуственяците - торти, сладоледи, баклави, кроасани, крекери, безалкохолно. Оставих грах, леща, боб, пълнозърнест ориз и картофи. Защото нали е природно.
Да де, ама не ми мина номера. Нещата се подобриха като започнах да вкарвам протеините. Не че нямах, но бяха 2 пъти в седмицата. А като минах на НВ съвсем оправих.
И няма как да се изключат В напълно. В зеленчуците и плодовете, които ядем също има В.
Лично аз спрях да се дразня, защо Пенка е слаба и може да яде торти, а аз не мога. Тоест си гледам моята паничка, моя организъм и се съобразявам с него.

# 501
  • Мнения: 18 539
Диабетът не се предава по наследство!!!

Ако родителите ти са с диабет, не значи че и ти ще го развиеш. Стига да знаеш как да се предпазиш, а то не е особено трудно. Информацията, за съжаление все още е забутвана в трета глуха и клакьорите на нискокалоричното, нискомазнинно хранене няма да млъкнат скоро...

Те сигурно вече 80% от хората на планетата са с ИР в някаква степен, просто още не го знаят, щото нали КЗ им е нормална, нищо че шкембетата им растат - то е от възрастта, нормално е да напълнееш с годините.

Да сте виждали дебел 85-90-100 годишен? Щото аз не съм.

# 502
  • Мнения: 2 251

Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

Това за пръв път го чувам . Излиза, че и аспартам да ядем, който не покачва кръвната захар, а само инсулина, ще слабеем, което знаем, че не е така.

Може и добре да не съм го обяснила, но по-долу давам линк към обяснението на др. Фънг.  Има и една картинка, някой я постна в стара тема и пак питаше защо трябва да се лишава от вх след като др. Фънг пишел в Код затлъстяване, че и протеините и мазнините покачвали инсулина. но тогава имах само телефон и не можах да постна това обяснение. Ами ето го обяснението защо др. Фънг въпреки този факт препоръчва ВМНВХ:

https://thefastingmethod.com/dietary-fat-hyperinsulinemia/

# 503
  • Мнения: 40 330
Диабетът не се предава по наследство!!!

Ако родителите ти са с диабет, не значи че и ти ще го развиеш. Стига да знаеш как да се предпазиш, а то не е особено трудно. Информацията, за съжаление все още е забутвана в трета глуха и клакьорите на нискокалоричното, нискомазнинно хранене няма да млъкнат скоро...

На мен лекар ми е казвал, че се предава.
Сега, колко е учил не знам  Laughing
Може би наследяваме гените и вероятността за дадено заболяване.
Тогава как е възможно да се раждат деца с диабета. Дори диабет тип 1?

# 504
  • Мнения: 18 539
Наследява се предразположеност, не самото заболяване -има разлика.

Тип 1 е автоимунно, няма общо с 2.

Деца с тип 2 могат да се родят от майки с ИР или диабет. Те още в утробата са на висок инсулин.

# 505
  • Мнения: 40 330
Това за всички заболявания ли важи?
За предразположеността?
Добре, аз съм предразположена и съм се родила с гени, които са виновни да приличам външно 90% на баща си Laughing

Обаче дори и да има наследственост или само предразположеност, не означава човек да яде като разпран. А да търси решение.
И моята бащина рода всички са дебели и 80% са диабетици.
И сега какво? Да се бях примирила и да продължа!
Един чичо имам от тази рода. Пълен и с диабет от дете. Хапва си всичко, на хапчета е. Не го притеснява диабета, не чете. Каквото каже лекаря. Вика, че то си е ген, нищо не може да се направи.
Не ми се спореше. Човека е на години, знаете възрастните какви са инати. Коя съм аз да го съветвам. Пита ме как съм отслабнала. Само казах, че съм махнала тестени и сладки неща, не ми се обясняваше. Просто го усетих, че няма да възприеме.
С друга моя роднина на същата възраст е възприемчива към новото и изслушва хората. С нея по върви разговора.

# 506
  • Мнения: X
Има наследствена предразположимост.
Какво и как ще го предизвика е друг въпрос.
При двама мои познати беше стрес:
единият е бил в горящ влак и заключени врати, а другия е бил на път да се удави /спасен за секунди.
При дядо ми също беше стрес: на високо положение, клевета и ...не успя да докаже невинноста си докато беше жив.

# 507
  • Мнения: 504
ИР се развива и внезапно, в следствие на стрес - аз съм такъв пример. Октомври 2018-натоварване с глюкоза - чудесно резултати и на 0м и на 120м.... Натоварване с глюкоза април 2019 - инсулин на 60м- 131....  така че, според мен не е само постепенно развиването ...

# 508
  • Мнения: 18 539
Интересно, ако някой може да обясни механизма на внезапното развитие на ИР. Или поне някаква теория да предложи.

# 509
  • Мнения: 168
И на мен ми е интересно. Сама не успях да открия проучвания или подобни истории.
Преди две години за първи път изследвах инсулин, макар и само на гладно, беше под 4, а КЗ - около 4.5, като се има предвид, че тогава си ядях стабилно сладко, дори имам дневник, в който си записвах храните за деня и го проверих от интерес - само вечерта преди изследването съм имала над 1000ккал от торта... 2018 орязах драстично сладко и тестено и са били рядкост в менюто ми (+ ориза и картофите, тях дори забравям да ги споменавам, до такава степен съм им отвикнала) и алкохол отдавна не пия, а газирано, сокове и такива пък съвсем, но ето че сега резултатите са по-лоши. Е, може би и тогава след обременяване биха се вдигнали стойностите, но вече остават само догадки. Факт е обаче, че тогава ЩЖ беше по-добре, както и че именно последните две години имах много негативни преживявания и съответно емоции.
О! И не работех. Laughing

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 23:59 от Essner

Общи условия

Активация на акаунт