Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

• 24 532
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Стойностите на ТАТ и МАТ са под референтните. Но ТСХ-то е сериозно над нормалното, аз бих се усъмнила в лабораторията.

# 556
post mortem, реферните за ТАТ какви са? Щото имам спомени, че май са по-високи от тези на МАТ? Иначе с това ТСХ със сигурност има проблем, но не се паникьосвай чак толкова, имаш нужда от хормон.

Миоки, така е, със сигурност е комбинация от фактори, просто искам да изключа към момента възможно друго заболяване, като още един хормонален дисбаланс, например, който би могъл да влияе. Неоптималните нива на щитовдните хормони също оказват влияние, но там трудно се устаноява точната доза, на която се чувстваш напълно добре и всичко ти работи перфектно. Затова се надявам, че с оправянето на тези неща може да се подобри и общия метаболизъм, съответно инслуновата чувствителност.

Просто за ИР не се препоръчват едни храни, за ЩЖ - други. За ИР трябва да се ограничат въглехидратите, за ЩЖ - не трябва да са много ниски.
За ИР е важен спорт, за ЩЖ - не трябва да има много физическо натоварване. Когато човек има повече от едно заболяване, става сложно да намери баланса. Но няма да се отказвам де, къде ще ида.

И за двете пише реф ст. <30, и за тат и за мат.

# 557
Скрит текст:
post mortem, реферните за ТАТ какви са? Щото имам спомени, че май са по-високи от тези на МАТ? Иначе с това ТСХ със сигурност има проблем, но не се паникьосвай чак толкова, имаш нужда от хормон.

Миоки, така е, със сигурност е комбинация от фактори, просто искам да изключа към момента възможно друго заболяване, като още един хормонален дисбаланс, например, който би могъл да влияе. Неоптималните нива на щитовдните хормони също оказват влияние, но там трудно се устаноява точната доза, на която се чувстваш напълно добре и всичко ти работи перфектно. Затова се надявам, че с оправянето на тези неща може да се подобри и общия метаболизъм, съответно инслуновата чувствителност.

Просто за ИР не се препоръчват едни храни, за ЩЖ - други. За ИР трябва да се ограничат въглехидратите, за ЩЖ - не трябва да са много ниски.
За ИР е важен спорт, за ЩЖ - не трябва да има много физическо натоварване. Когато човек има повече от едно заболяване, става сложно да намери баланса. Но няма да се отказвам де, къде ще ида.

И за двете пише реф ст. <30, и за тат и за мат.
[/quote]

Странно...
При тези стойности явно става дума за Хашимото. Липсва ФТ3, но с това ТСХ и завишени антитела, може би ще ти трябва хормон.

# 558
Не предполагам, сигурна съм, че имам проблем с високи нива инсулин, защото правех хипогликемии. Отделно гликираният ми хемоглобин беше на горната граница.
Да, нямам черно на бяло доказателство, но технически си е проблем с висок инсулин.
Именно!
Талията е най-очевидното и наистина има слаби хора с коремИ.
След това се гледат кръвните изследвания (там 4-5 показатели) и ако 3 от тях не са ОК е ясно. Гликирания хемоглобин показва какъв е извървяния път към диабета.

# 559
Не знам за хората дето ядат цял живот хляб и прочие и се смятат за здрави ама знаете ли колко много лекари смятат че след средна възраст и нататък съвсем "естествено" се развива "старчески диабет"? Щото на тези хора цял живот само им е проверявана кръвната захар рутинно и всякакви изменения в тялото се считат за "нормални" с годините, ако ще и за 50 годишен човек да говорим дето хич не е стар. Като почне и захарта да излиза извън граници, вече почват да предписват метформин и казват че е от възрастта и че вече все така ще е. Те така казват и за високото кръвно де, от тая възраст нататък едва ли няма начин да е здрав човек, поне високо кръвно все ще има. То вярно че с възрастта инсулиновата чувствителност казват че намалява по малко ама все пак.
Започнах работа в аптека преди половин година някъде. Толкова месеци и все още съм в потрес колко много народ има на метформин, нещо страшно е. Не всичките с наднормено тегло и съвсем не всичките са старци, а най-възрастните всичките наред и метформин. И масово от по 1000мг Сиофор, хич не си поплюват.

# 560
Точно. И тримата кардиолози, при които ходих за кръвното, само ми дадоха рецептата и "Ами, така е, след една възраст е нормално. Ще ги пиеш до живот." Е, аз пък не ща... Особено след като изследванията не показаха никаква физиологична причина за повишеното кръвно. И кг свалих, и кръвното оправих, и глюкозата, абе всичко. А докторите да "духат супата"... Simple Smile

# 561
Веднъж майка ми се ядоса и вдигна кръвно. Точно тогава е била при личния за направление, който решил да си попълни документацията и тъй и тъй е там я прегледал. Видял високото кръвно, тя казала, че се ядосала и затова.
Той и предписал хапчета, които и казал, че ще трябва да пие до живот. Замълчала си и изхвърлила рецептата.

# 562
По повод на лекарите.
Имам колежка, малко над 50-те, с доста кила на желаните. Основно на ханш и бедра. Преди време беше свалила доста с Дюкан, но сега е с още повече килограми. Отдавна й казвам да си пусне инсулин на гладно или поне гликиран хемоглобин. Много си хвали личната. Беше хванала някакъв вирус и личната й пуснала направление за профилактичното кръвно изследване. Колежката я попитала за гликирания хемоглобин и отговорът бил - че защо ще плащаш 10 лв., когато нямаш диабет? Това се изследва само за да се види доколко се контролира диабета...
Просто загубих дар слово. Какво искаме при такива лекари?
Преди година и половина, точно преди да сменя начина на хранене, гликираният ми беше на горната граница, а никога захарта на гладно не е била завишена.
Явно лекарите, повечето в предпенсионна или средна възраст, си стоят с познанията от следването и изобщо не се интересуват как са се променили нещата. И моята лична, която уважавам за много неща, не е в час. Преди няколко години, след като се оказа, че холестеролът и триглицеридите ми са в небесата, ми даде една брошура как да се храня. На първо място с въглехидрати, жестока рестрикция на всякакви мазнини. Не я е правила тя брошурата...

# 563
Момичета, включвам се пак, за да ви кажа колко влияе стресът. Сега пък си погледнах резултатите в Цибалаб. Сутринта първо пуснах тат и мат в едната лаборатория, и веднага след това отидох до другата за кз и инсулин. И понеже от два дни разбрах, че имам проблем с щитовидната и много съм притеснена, резултатите са се влошили. Кз- 5.21 mmol/l, реф ст до 6.10.
Инсулин 12.50
HomA 2.89

На 5.11.19, съвсем скоро бяха кз 4.40 и инсулин 10.60. нома 2.07 и много се бях изкефила. Сега ме е яд, че отидох, само да се разочаровам. Аз поне го отдавам на притеснението около щж. При вас така ли играят показателите нагоре-надолу? Най ми е трудно стреса да елиминирам. Не ми пука за пастички и торти, но по характер от дете съм много притеснителен и тревожен човек и най-малкия проблем ме разтреперва и изхвърля от релси за дни.
Та не подценявайте стреса.

# 564
Е ти виж какви са препоръките за хранене за истински диабетици, какво остава за някакво състояние като ИР което даже не е класифицирано като заболяване все още...

Crazy Shocked ooooh!
да се смееш ли, да плачеш ли

Яденето на големи количества месо, масово от хората са градски легенди, сериозно.

# 565
Тогава работи по посока стреса.

# 566
Тогава работи по посока стреса.

Да, замислила съм се за нещо от сорта на йога, медитации и проучвам възможностите. Другата седмица съм на ехограф на щж, доколкото разбрах не се покрива от ЗК. Какво ще правя с храненето не знам, да видя първо точно какво ми е и тогава ще мисля. Ама ако трябва да се вдигнат въглехидратите ще е голямо чудене какво да включа и колко. Баща ми разправя днес, че един лекар му казал "Яж си бе, човек, и ти дето се лишаваш и тоя дето си яде, все ще умрете, та си яж ако ти се яде. 😂 Та като ми писне ще го ударя през просото и колкото изкарам. Аааа, ма ха! Едно кафе ми беше останало и заради щж и него няма да може! Едно не може заради това, друго не може заради онова... Накрая ще карам само на секс и докъдето го докарам. 🍷

# 567
Случват ни се някакви неща, нормално. Не може да се избегне.
Но да се стресираш и нервираш за глупости вече е нещо, което зависи от теб.

# 568
че един лекар му казал "Яж си бе, човек, и ти дето се лишаваш и тоя дето си яде, все ще умрете, та си яж ако ти се яде. 😂

Да, трябва да се запише в аналите на световните мъдрости изказването на този "лекар".
Няма да е лошо да си припомнят от време на време, че са взели Хипократова клетва.

То лошото е, не че ще умрем, а че няма да умрем скоро, а ще си живеем в мъки дълги години.

# 569
За диабет тип 1 е малко по-друга работата, те не произвеждат собствен инсулин, но трябва да внасят все някакъв, щото инсулинът знаем че не е само за кръвната захар да работи ами и на още сума ти неща влияе. Не бива хич да няма в тялото ни. Та по малко и бавни въглехидрати при тях бива. Фруктозата също не ги бърка толкова, понеже при нас ок, ще се вдигне и инсулинът, ама при тях няма какво. С подсладителите същата работа. Ако отида на щанд с храни за диабетици, ще намеря сума ти неща пълни с фруктоза.
Само не знам докога хората няма да правят разлика между тип 1 и тип 2 и че нито бива, нито може да препоръчват едно и също хранене на общо основание. Едното е автоимунно заболяване заради което панкреасът не си върши работата, а другото цялостен метаболитен синдром с всичкото му... от ИР, високо кръвно налягане, наднормено тегло и какво ли не още, та накрая на панкреаса ни му писне от нас и е до там и той. Ама там като настъпи и липсата/недостигът на собствен инсулин не премахва ИР останалите неща, те все още са си фактор.
Другото с пълнозърнестите храни... аман значи. През ден някой ще се опита да ми набута в ръцете/устата солети, крекери и тем подобни. Учтиво отказвам. Ама вземи си, много са вкусни. Благодаря, гледам да избягвам въглехидратни храни. Ама те са пълнозърнести, вземи си! Ама нека са си пълнозърнести, ти си ги яж, аз няма...
Та така де, половината ми познати явно смятат че от пълнозърнести продукти "не се брои".

Общи условия

Активация на акаунт