Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 24 537
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 4 877
Тук "откриват" лесно ИР: талията трябва да е по-малка от половината на височината. В противен случай е ясно.

Страхотен метод за откриване на ИР! Аз все още се вписвам, т. че да не се притеснявам. Simple Smile
Възможно ли е обаче да си с тънка талия и пак да имаш ИР?

# 541
  • Мнения: 40 325
Абе и слаби имат ИР, моля ви се  Laughing
Изключение са, ама ги има.

# 542
  • София
  • Мнения: 4 877
Може да са слаби и пак талията им да е по-голяма от половина ръст.

# 543
  • Мнения: 18 539
Възможно ли е обаче да си с тънка талия и пак да имаш ИР?
Мдаа, възможно е. Моята талия, включително тази около пъпа, никога не е била повече от половината височина.

Мисля, че TaniaDimi имаше предвид, че ако е, значи има ИР, което не значи, разбира се, че ако не е, няма.  Peace

# 544
  • София
  • Мнения: 16 513
И моята талия е винаги била по-малка от половината.

# 545
  • София
  • Мнения: 4 877
Ти обаче никога не си била диагностицирана с ир, само предполагаш, че може би си имала. (Миоки, имам предвид)

# 546
  • Мнения: 18 539
Не предполагам, сигурна съм, че имам проблем с високи нива инсулин, защото правех хипогликемии. Отделно гликираният ми хемоглобин беше на горната граница.
Да, нямам черно на бяло доказателство, но технически си е проблем с висок инсулин.

# 547
  • Мнения: 2 053
Елора, гледам другите какво ядат за да го дам за пример, че не въглехидратите сами по себе си причиняват ИР. Иначе просто всички хора на земята в един момент щяха да получават ИР, някои по-рано, някои по-късно.
Знам, че поносимостта към въглехидрати е индивидуална, зависи даже от кръвната група и куп други фактори, но ако въглехидратите причиняваха ИР, тя щеше да е едно нормално състояние за хората.
Като изключим последните, може би 10-15 години, в които нашумяха високо мазнинната и палео диетата, преди това повечето хора си консумираха въглехидрати в доволни количества.
Сега, също около мен всички ядат. Не познавам дори един човек, който да не яде хляб например. Всички ми се чудят как така не го ям. Единствено тук във форума и в някои ФБ групи "познавам" виртуално хора, хранещи се с НВ.
Някои от хората около мен са над 50-60 години, цял живот ядат хляб, картофи и т.н. и са слаби. Добре, може и да развият ИР някой ден....ама едно е на 60, друго е на 29...

И дори и хората, които са развили ИР САМО на база хранене, то пак не е било щото са яли овесени ядки и ябълки....Масово хората се тъпчат с тесто, захар, газирани напитки, което вече, в комбинация със заседяване, недоспиване, стрес, може да доведе до ИР....

Та, само заради това ме интересува какво ядат другите, за да си отговоря дали причината е в храната или в нещо друго и засега всичко сочи категорично, че е второто...

# 548
  • Мнения: 242
Здравейте пак. Току що си взех резултатите. Тат - 87.66 iu/ml
Mat-11, 81iu/ml
Реф.ст.- <30

Резултатите ми отпреди 2дни- tsh-4. 70
Ft4-17. 29
И сега чак в понеделник на лекар... Дотогава ще се побъркам. Вие какво мислите за тия резултати?

# 549
  • Мнения: 18 539
A-L-I-N-A, ти търсиш една единствена причина, а тя не е една, а комбинация наричаща се начин на живот - храна, лекарства, сблъсък с патогени, среда, житейски път, генетичен код и т.н.  - горе-долу в този ред.

# 550
  • Мнения: 40 325
Елора, гледам другите какво ядат за да го дам за пример, че не въглехидратите сами по себе си причиняват ИР. Иначе просто всички хора на земята в един момент щяха да получават ИР, някои по-рано, някои по-късно.
Знам, че поносимостта към въглехидрати е индивидуална, зависи даже от кръвната група и куп други фактори, но ако въглехидратите причиняваха ИР, тя щеше да е едно нормално състояние за хората.
Като изключим последните, може би 10-15 години, в които нашумяха високо мазнинната и палео диетата, преди това повечето хора си консумираха въглехидрати в доволни количества.
Сега, също около мен всички ядат. Не познавам дори един човек, който да не яде хляб например. Всички ми се чудят как така не го ям. Единствено тук във форума и в някои ФБ групи "познавам" виртуално хора, хранещи се с НВ.
Някои от хората около мен са над 50-60 години, цял живот ядат хляб, картофи и т.н. и са слаби. Добре, може и да развият ИР някой ден....ама едно е на 60, друго е на 29...

И дори и хората, които са развили ИР САМО на база хранене, то пак не е било щото са яли овесени ядки и ябълки....Масово хората се тъпчат с тесто, захар, газирани напитки, което вече, в комбинация със заседяване, недоспиване, стрес, може да доведе до ИР....

Та, само заради това ме интересува какво ядат другите, за да си отговоря дали причината е в храната или в нещо друго и засега всичко сочи категорично, че е второто...

Както казах, всичко е индивидуално.
Пенка може да получи ИР, дори и диабет от ядене на В, а Стоянка няма. Но Стоянка може другаде да я удари яденето на много В.
Пенка може да не пуши и да има рак, а Стоянка да пуши и да няма.
Проумей, че трбява да гледаш себе си, а не другите.
И въглехидратите може да причинят на един организъм ИР, а не друг не. Зависи от метаболизма на човек.
Но ако мислиш, че добрия метаболизъм е постоянна величина, грешиш много?
Но няма човек, който с ядене на В да е преборил ИР или диабет.
Да, консумираха се В в огромни количества и това доведе до...?
И сега консумират?
Брашното не е това, което беше. Затова и причинява проблеми.
Бялата захар също вреди. А комбинацията на брашно и захар е ясна колко е полезна.
Но когато един човек вече има ИР, дори и леща ще му пречи. Дори круша ще му вдигне нивата.
Както и Миоки и аз казвам, че нещата са комплексни и може да са няколко фактора.

# 551
  • Мнения: 2 053
post mortem, реферните за ТАТ какви са? Щото имам спомени, че май са по-високи от тези на МАТ? Иначе с това ТСХ със сигурност има проблем, но не се паникьосвай чак толкова, имаш нужда от хормон.

Миоки, така е, със сигурност е комбинация от фактори, просто искам да изключа към момента възможно друго заболяване, като още един хормонален дисбаланс, например, който би могъл да влияе. Неоптималните нива на щитовдните хормони също оказват влияние, но там трудно се устаноява точната доза, на която се чувстваш напълно добре и всичко ти работи перфектно. Затова се надявам, че с оправянето на тези неща може да се подобри и общия метаболизъм, съответно инслуновата чувствителност.

Просто за ИР не се препоръчват едни храни, за ЩЖ - други. За ИР трябва да се ограничат въглехидратите, за ЩЖ - не трябва да са много ниски.
За ИР е важен спорт, за ЩЖ - не трябва да има много физическо натоварване. Когато човек има повече от едно заболяване, става сложно да намери баланса. Но няма да се отказвам де, къде ще ида.

# 552
  • Мнения: 40 325


Просто за ИР не се препоръчват едни храни, за ЩЖ - други. За ИР трябва да се ограничат въглехидратите, за ЩЖ - не трябва да са много ниски.
За ИР е важен спорт, за ЩЖ - не трябва да има много физическо натоварване. Когато човек има повече от едно заболяване, става сложно да намери баланса. Но няма да се отказвам де, къде ще ида.

Ето това страшно ме дразнеше, но вече си карам както си знам.
Някакво средно положение.

# 553
  • Мнения: 18 539
Разбирам те, не е лесно при условие, че и повечето лекари хал хабер си нямат.
Единственото което ни остава е да четем, да експериментираме и да си стискаме палци, че ще попаднем на правилната информация.

# 554
  • Мнения: 287
При моята ИР даже има сезонност. Храня се либерално ВМ НВ, от есента не съм го променила драстично, но качих 3 кг. за има-няма две седмици, които свалих за три месеца през лятото. Е, аз имам и сезонна депресия, което може да се причисли към стреса.

Общи условия

Активация на акаунт