Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

• 24 458
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
А дали айсберга има нитрати както в марулите?
В книгата "Микробиом" айсберга я дават като лош избор. Зимата карам на печен пипер от буркан(домашен),  домат в буркан и гледам да избягвам зелениите по това време, защото много ми се подува корема. Въобще съм много внимателна със зеленчуците, че не ми понасят много. Задушени с масло са ми ок. Аз също пробвах ряпата така печена. Не е баш като картоф, но много ми допадна.

# 631
Не знам какъв ви е проблема със салатите през зимата. Няма ли туршии (сурови, с ферментация) около вас?
Освен запазените витамини от сезонните есенни зеленчуци са пълни с полезните гадинки от ферментацията, включително вит. К2.

# 632
Не съм фен на туршии  Laughing
Макар че сме сложили малко зеле в трилитров буркан. Бих хапнала 1-2 пъти.

# 633
Готвени зеленчуци ям аз, то зимата пресни салати реално няма.... Зелето сурово ме подува, кореноплодните  не ги обичам, а и те все пак са си ВХ, не стават да се ядат всеки ден. Айсберга е химическа салата, т. е. изкуствена,не е природно "изобретение".

# 634
Освен естествено ферментирали зеленчуци, зимата ям:
Моркови с цвекло/ряпа/пащърнак
Репчики
Зелена салата/рукола/ бейби спанак/кейл (най-често микс от повечето) с репички, черита, авокадо.
Суровото зеле го избягвам заради ЩЖ.
Обожавам салати аз (а и детето и ММ) и само на туршии няма как да караме, макар че естествено ферментиралите (а не с оцет) са наистина супер полезни.

# 635
  • София
Тоя кейл как успявате да го преживяте? На мен ми е страшно дървен.

# 636
Тоя кейл как успявате да го преживяте? На мен ми е страшно дървен.

Омеква ако след нарязване му се добави зехтин, сол, лимон, намачка се с ръце (като зелето) и след 30-40 мин. е ок.

# 637
Аз съм пробвала да яма кейл само веднъж и се отказах с държавен вестник. Това няма дъвчене просто. А и честно казано, аз не бях чувала за съществуването на такава "салата" до преди година. Това си е храна за кози, да ме извиняват любителите на кейл.

# 638
  • София
Първият и единствен път когато ядох кейл, беше на една маса с мексикански баби. И те, и аз направихме една и съща физиономия...Сега съжалявам,че никой не си снимаше  Simple Smile.

Ще пробвам с намачкване и отлежаване.

# 639
Веганите правят чипс с кейл, но май омеква като постои и затова се отказах да го правя. Исках да имам кейл-чипс за по-дълго, а не цяла тава наведнъж да изям.

# 640

Като казвате туршии, може ли ферментирало зеле, вместо прясно?

# 641
  • София
И аз съм яла кейл само веднъж и няма да повторя.

# 642
Айсберг и кейл се водят от това семейство на гоитрогените. Затова е добре да се консумират сготвени за хора с болна ЩЖ. Май и репичките или ряпата също са такива.
Изабела Уенц казва, че ако човек има дисбаланс на чревната флора може да не понася ядене на ферментирали храни или зеленчуци. Фибрите им хранят и лошите бактерии и добрите не могат да вземат превес заради дисбаланса. Затова е добре да се оправи първо дисбалансът и после постепенно да се въвеждат тези храни.
Ферментиралото зеле е страшно полезно, ако човек няма горния проблем. Тя съветва ферментирали зеленчуци да се въвеждат до точка на насищане. Постепенно да се увеличава количеството, което се яде, докато се появи умора, гадене, разстройство, силно желание за сладко. Това значи, че добрите бактерии детоксикират тялото по-бързо, отколкото то успява да се изчисти от разпадните продукти. Тогава дозата се намалява до предната консумирана, когато човек се е чувствал добре.

Аз обожавам салати. Лятото ядем домати, домати, чушки. Зимата е периодът на зелените салати. Те растат на студено. Към тях моркови, червено цвекло, земна ябълка, ряпа, алабаш с оцет и зехтин, горчица.

# 643
Аз пък обичам и вм всякакви зеленяци, както и мога да се изхранвам с туршия без проблем, но мислех, че не е режимна, както и киселото зеле ..

# 644
Нищо им няма на зеленчуците, освен ако не броиш стриктно и фанатично всяко грамче въглехидрат... Не преживяме основно салати, все пак. Гледам там да имам и зеленчук някакъв, понеже ги обичам, обаче не са ми основна храна. Така че малко морков или ряпа не ме притесняват поне мен. Всеки си преценява за себе си.
А тоя кейл вярно е като фураж, там бая преживяне трябва, аз ще омалея да дъвча Grinning

Общи условия

Активация на акаунт