Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 24 472
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 16 510
Възлите са се стопили от протеолитични ензими (тук във форума има специална тема за тях). За съжаление не си пазя УЗД снимки от времето, когато ми установиха Хашимотото, за да сравня.

Нищо специално не съм правила. Гледала съм да не дразня жлезата със зеле и други гоитрогенни зеленчуци. Силно съм намалила глутеновите и сладките (и плодовете). Мисля, че има връзка между намаляващите нива на естроген и прогестерон в предменопаузата и намалявашата нужда от Л-тироксин, но не мога да го докажа. 

# 616
  • Мнения: 40 231
Възлите са се стопили от протеолитични ензими (тук във форума има специална тема за тях). За съжаление не си пазя УЗД снимки от времето, когато ми установиха Хашимотото, за да сравня.

Нищо специално не съм правила. Гледала съм да не дразня жлезата със зеле и други гоитрогенни зеленчуци. Силно съм намалила глутеновите и сладките (и плодовете). Мисля, че има връзка между намаляващите нива на естроген и прогестерон в предменопаузата и намалявашата нужда от Л-тироксин, но не мога да го докажа. 

Оф, добре че ми напомни за зелето.
Аз си купих. Нали спирам марулята за да проверя алергията от нея ли е.
И на какво да карам сега освен на моркови със зеле и магданоз?
Освен на моркови с червено цвекло. Не ми е много вкусна обаче.

# 617
  • Мнения: 2 053
Не вярвам на Емилова, хич. Тя за всичко препоръчва да се откаже месото и си пропагандира нейните измислени диетки на плодове.
Повече за храненето при Хашимото и за болестта като цяло, препоръчвам "Тиреоидит на Хашимото. Първопричината" на Изабела Уенц.
Има и книга за автоимунен палео протокол, който за мен лично е супер ограничаващ и сложен за спазване, и засега не бих го започнала, но някой ден може и да се замисля.

Ето какво казва и Надя Петрова по въпроса - https://nadiapetrova.bg/protocols/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE … 0%BD%D0%B8%D1%8F/

В книгата ѝ "Ева и ефектът на пеперудата" също има полезни съвети за хранене при Хашимото.

Въпреки препоръките да се спре глутена, аз не видях върху себе си ефект от това. 2 години не консумирах глутен (година и половина изключително стриктно, последните месеци съм си позволявала по неща малко от рода на бира), не видях никакво подобрение, нито в антителата, нито в нивата на хормоните, нито по отношение на това как се чувствам и включих глутена отново в менюто си, но пестеливо.

# 618
  • Мнения: 40 231
Алина, какво хранене препоръчва Уенц при Хашимото?
Ще взема да я купя скоро тази книга.

# 619
  • София
  • Мнения: 16 510
Червеното цвекло има трикове в приготвянето, като най-важният е оцетът, който му запазва цвета и маха миризмата на пръст. Настъргани моркови и цвекло (и ряпа?) е чудесна салата, удобна за големи заготовки, които да си държиш в хладилника.

Марулята можеш да смениш с айсберг.

# 620
  • Мнения: 2 053
Алина, какво хранене препоръчва Уенц при Хашимото?
Ще взема да я купя скоро тази книга.

Няколко подхода се коментират в книгата, основно елиминационна диета, GAPS, палео. Не е пред мен в момента за повече подробнсти, но на кратко, това което съм запомнила е, че тя препоръчва да се започне с елиминационна диета за някакъв период от време. Започва се с месни и костни бульони, после се включват естествено ферментирали зеленчуци и зеленчукови бульони, органични меса, сготвени и сурови зеленчуци без семейство картофови, плодове. По-късно се включват постепенно подправки, млечни, яйца, ядки, риба, всяка храна се въвежда през няколко дни като се следи за рекация. И най-накрая се включват неалергични зърнени (предполагам, че това значи без глутен). В книгата на Надя Петрова повече се набляга на храненето, но препоръчките са сходни.
За мен лично това е доста ограничаващо, а и не си представям да издържа на бульони и то безвкусни, без никакви подправки (май само малко сол можеше). Нямам проблем да забравя за тесто, захар, ако трябва мога и картофи и всички зърнени да спра, но кафето не си го давам, а при елиминационната диета е задължително да се спре и то.
Като цяло целта е да се преодолее пропускливостта на червата, която се спряга за основа причина за автоимунните заболявания, но аз лично, все още не съм намерила достатъчно мотивация в себе си да опитам това хранене.

# 621
  • Мнения: 40 231
Шарки, все си мисля, че може би не самата маруля е виновна, а нитратите.
Вчера само една салата от маруля ядох. Вечерта друга.
Днес лицето сега ми е по-спокойно.

Алина, благодаря.
Изглежда доста сложно и ограничаващо. И аз не съм фен на ограничения, а и сега започвам работа. Няма да имам много време.
Все пак ще ми е интересно да видя какво пише.

# 622
  • Мнения: 504
Едно въпросче към групата: Четох какви ли не статии и не мога да разбера в крайна сметка, какви са референтните стойности за КЗ след ядене на сладко на 60м...? Ясно че, КЗ на 120 трябва да е като на гладно.т.е под 6.1... ама на 60 -тата? Вчера изязох на купон и изпих няколко чаши бяло вино (2 чаши и малко) и днес наруших режима, ядох малко картофи от една пилешка супа и хапнах млечн шоколад ( което не бях правила от както знам, че имам проблеми... значи повече от 6 месеца) и реших да си меря КЗ... та за това питам.. жалко, че няма как да проверя и инсулина .. Sad

# 623
  • Мнения: 40 231
В първия пост съм сложила референтни стойности след ОГТТ.
Не знам да е правено изследване за реф. стойности след ядене на торта, картофи или вино.
Няма и да откриеш такова нещо.

# 624
  • Варна
  • Мнения: 458
Елора
благодаря за изчерпателния отговор !
Скрит текст:
Разбах ,че обърках нещата в поста си ,като написаното от мен остана в цитата , но нямах време да трия и оправям ,за което се извинявам.... bouquet

# 625
  • Мнения: 24 569
Скрит текст:
Възлите са се стопили от протеолитични ензими (тук във форума има специална тема за тях). За съжаление не си пазя УЗД снимки от времето, когато ми установиха Хашимотото, за да сравня.

Нищо специално не съм правила. Гледала съм да не дразня жлезата със зеле и други гоитрогенни зеленчуци. Силно съм намалила глутеновите и сладките (и плодовете). Мисля, че има връзка между намаляващите нива на естроген и прогестерон в предменопаузата и намалявашата нужда от Л-тироксин, но не мога да го докажа. 

Оф, добре че ми напомни за зелето.
Аз си купих. Нали спирам марулята за да проверя алергията от нея ли е.
И на какво да карам сега освен на моркови със зеле и магданоз?
Освен на моркови с червено цвекло. Не ми е много вкусна обаче.
И на мен ми е трудно със салатите зимно време, не че през останалите сезони толкова наблягам на марулите ама и домати и краставици не са ми вкусни зимно време. Те все едни странни, че и скъпи стават... Доста често хапвам зеле и аз, то освен него моркови/цвекло/ряпа/целина във всякакви комбинации... и после пак тях ама в обратен ред Grinning
Домашни туршии и кисели краставички са това с което разнообразявам чат-пат, все е нещо. Вече не налитам на огромни салати както преди де, слагам там колкото да има нещо свежо че така съм свикнала. Или домати от консерва с наситнен зелен лук/праз и там магданоз или каквото ми скимне.

Между другото, вчера пробвах нещо ново. Ряпа до сега само сурова бях яла, обаче правих пиле и зеленчуци на тиган и сложих и парченца ряпа измежду тях. Че те много били хубави като се запържат, влизат ми в репертоара занапред. От тая дългата бялата ряпа, забравих как се казваше, Дайкон май да беше. То почти като картоф ще е в някакво ядене.

# 626
  • Мнения: 40 231
Ще пробвам другия път като правя пиле на тиган.
Ако видя и тази ряпа, ще я взема да видя на салата как е. Не мисля, че съм я яла.

# 627
  • Мнения: 24 569
Леко сладникава ми стои на мен като е сурова, иначе е много сочна и свежа. Едни огромни бели репи са, то на форма не е като другата ряпа ами като много голям морков, бяло и гладко. Сега я има май навсякъде, тя си е зимен зеленчук. Няма тая леко люта нотка дето някои репи имат. Хубава си е настъргана в салата примерно заедно с морков и там целина или каквато зеления обичаш да слагаш. Или така да си я хрупаш, мен много ме радва и понякога само на пръчици нарязана, може и да забъркам тахан с още нещо като дип. Ама на мен ми дай такива неща да хрупам - ряпа, алабаш, карфиол суров без нищо... луда работа.
Иначе за ряпа бях гледала някъде из групите че даже печена/пържена я правят, нарязана като пържени картофки и уж ставала като печен картоф. Чак като картоф не е, ама с и е вкусно доколкото видях.

# 628
  • Мнения: 504
Прочетох референтните стойности от шапката... струват ми се непостижими Sad Възможно ли е след прием на въглехидрати на 60-тата Мин КЗ да е под 6...!? Също така инсулина да е на 60м под 25...? Аз не съм виждала до сега такива изследвания Simple Smile Да, на 120 Мин да е под 25... и КЗ да е пак под 6... ( моите изследвания преди година бяха такива - КЗ 5.1 и инсулин 17.5 на 120м) ама на 60та Мин ми се вижда непостижимо Sad

# 629
  • Мнения: 40 231
А дали айсберга има нитрати както в марулите?

Общи условия

Активация на акаунт