Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

• 24 420
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
Много благодаря за написания коментар ! Hug и за труда който сте си направили да ми изчислите в бг мерни единици .
Аз съм правила в бг това натоварване с глюкоза 09.2018 и тогава уж беше добре според доц. Русев . Сега реших да го повторя , тъй като не мога да отдлабна и си викам може да съм се влошила . За мое учудване , днес като ми излезе резултата - има само глюкоза без инсулин на часовете . Бодоха ме 6 пъти , цялата съм в синини , просто не мога пак 😂
Интересно ми стана , какво точно означава , че на 180мин се е отделил повече инсулин и кръвната захар е по-ниска от тази на гладно ? - това е добре или зле ?
Относно режима - опитвам се отдавна да се храня ниско-въглехидратно . Казвам опитвам се защото не съм стриктна за съжаление - 2-3 полезни хранения -1 неполезно , явно не ми се получава . Приемам мио-инозитол от 4 месеца , с надеждата да повлияе на инсулина и поликостозата ми - уви нищо не е мръднало . Гинеколжката ми днес каза да го спирам и че нямал ефект и да си помисля сериозно за глюкофач и витекс . Относно спорта - в изминалата една година правя активно йога и се разхождам много повече от преди . От 2 месеца пък правя супер интензивна йога с професионални инструктури - разглабят ме , потя се , имам учестен пулс , ставам по- силна , но не отслабвам и грам 😢

А защо няма инсулин и на 60, 120 мин? Изчислих ти твоите стойности на кръвна захар и референтните по бг мерни единици, така че и другите по-лесно да ги коментират. От това което виждам, имаш някаква инсулинова резистентност, но без инсулин на 60, 120 мин може само да гадаем доколко е зле...
Твоите резултати на КЗ-
0 мин- 5,61
60 мин- 8,11
120 мин- 5,55
180 мин- 4,05

Референтни-
0 мин- 5,27
60 мин- 10
120 мин- 8,61
180 мин- 7,77

Обърни внимание, че при референтните за 180 мин дават стойност по-висока от тази на гладно, а при резултатите ти на гладно стойността е по-висока, отколкото на 180 мин. Това само по себе си е индикация, че се е отделило по-голямо количество инсулин, за да смъкне КЗ под стойността на гладно...Стойността ти на гладно- 5,61 не е чаааак толкова зле, но по-добре е да е поне под 5,5, а най-добре да е около или под 5. Но пак казвам, че ка малко догадки това без изследван инсулин Blush Дали ще се справиш само с режим и без Глюкофаж зависи и от хранителния ти режим, движение и куп други неща. При мен положението беше по-зле и не минах само с режим...
П.С. Само на мен ли ми се виждат някак завишени тези референтни стойности (с изключение тази на гладно)?! Нали на 120 мин трябваше КЗ да е почти като тази на гладно, малко по-висока? Тук дават стойтост 8,61 за 120 мин и 7,77 за 180 мин....

# 706
Пиковите стойности (най-високите) са на 60 мин обикновено, така би трябвало да е. Кривата на инсулин и КЗ би трябвало да е - на 60 мин най-висока стойност, на 120 мин да е малко повече отколкото на гладно (когато на 120 мин е под стойността на гладно е индикация за ИР). Изследване само на КЗ не дава  цялата картина за ИР. КЗ може да си е нормална години наред- за сметка на висок инсулин. В началото може дори инсулин на гладно да изглежда супер, но на 60, 120 мин да лъсне истината. Т. е. при по-лека ИР може всичко да изглежда ок. Щом си със СПКЯ значи вероятно имаш и ИР, двете често вървят заедно. Не знам дали ИР води до СПКЯ или обратното, доста противоречиво инфо съм чела, но е факт, че много често се съпътстват. Не е хубаво да правиш сега друго натоварване, можеш по-нататък да се боцнеш на гладно и на 60, 120 мин и да изследваш и КЗ, и инсулин (като се "натовариш" с някаква по-въглехидратна храна- баничка, шоколад, хляб, плодове и др). Но след като си със СПКЯ вероятно хапчетата биха ти помогнали. Добре е и да не прекаляваш със спорта.

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 21:41 от dolce miele

# 707

Относно режима - опитвам се отдавна да се храня ниско-въглехидратно . Казвам опитвам се защото не съм стриктна за съжаление - 2-3 полезни хранения -1 неполезно , явно не ми се получава .

Да, не става така.
Нито хапчетата ще те спасят, нито боцкането за да си видиш кз и инсулин.
Реалните резултати ще ги видиш като оправиш храненето.
И едното НЕполезно хранене трябва да ти максимум 2 пъти в месеца. Поне половин година.
Тоест за да имаш хубави резултати, да подобриш инс. чувствително и да отслабнеш, ще  трябва да се постараеш и да промениш храната си.

# 708
Отдавна не съм писала в темата.
Първо да се похваля, че в петък с намаленията си купих блуза 38 номер (преди бях май 44). Имам още доста за сваляне на тлъстините, но съм доволна с напредъка.

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 19:28 от Недоволна

# 709
Благодаря за коментара ! Храненето е най - важно , знам и е изкл трудно - преди 3 години отлсбнах 15кг на нисковъглехидратен режим - лошото е че когато спрях да го спазвам - ги качих отново постепенно .  Искате да кажете ,че дори и с Глюкофач ,няма да има подобрение ?

Относно режима - опитвам се отдавна да се храня ниско-въглехидратно . Казвам опитвам се защото не съм стриктна за съжаление - 2-3 полезни хранения -1 неполезно , явно не ми се получава .

Да, не става така.
Нито хапчетата ще те спасят, нито боцкането за да си видиш кз и инсулин.
Реалните резултати ще ги видиш като оправиш храненето.
И едното НЕполезно хранене трябва да ти максимум 2 пъти в месеца. Поне половин година.
Тоест за да имаш хубави резултати, да подобриш инс. чувствително и да отслабнеш, ще  трябва да се постараеш и да промениш храната си.

# 710
Глюкофаж само замазва положението.
Освен това идва момент, когато и хапчето спира да действа.
Глюкофажа е за диабетици като цяло. Но действа и при ИР.
Не си мисли, че може да ядеш всичко, да слабееш, да си здрава като пиеш хапче до живот.
Сега ако си проумяла що е то ИР, инсулинов глад и знаеш  как да го махнеш е едно.
Но ако въпреки това не искаш да се променяш и искаш да си хапваш,  да лапаш хапче и да мислиш, че правиш нещо - отговорността си е твоя.
Ама утре да не дойдеш и да кажеш - "имам вече диабет, пък пиех глюкофаж"
Ти си това, което ядеш. Като цяло. Не че  и стреса не оказва влияние.
Освен това хапчето пречи на усвояването на някои витамини.
И кое точно му е трудно на нисковъглехидратния режим. Че аз съм най-доволна от него. Хем отслабнах, хем вече не съм гладна. Няма го онзи зверски глад от който ми падаше пердето и омитах всякаква храна.
Казвам го като човек, който 15-20 години си мислеше, че няма воля и просто се е родил дебел.
Би трябвало да си наясно, че глада за въглехидрати идва точно от тяхната употреба.
Говоря като човек, който не  е фен на хапове и предпочита без тях.
Ако искаш пробвай въглехидратен режим с хапчета.
При мен не подейства.

# 711
Вярно е, че храненето е най-важно. Така е. Но има разлика и между нисковъглехидратно и вм нвх- при първото е възможно да има повече глад и реално човек да си мисли, че "няма воля"...
Относно хапчето- естествено, че то е допълниние към всичко останало, а не "основа" която да движи всичко, не е и магическа пръчка. Stuck Out Tongue Winking Eye Но при СПКЯ съм чела, че Глюкофажът всъщност подпомага функциите на яйчниците (не съм задълбочавала много по темата обаче). И да, хапче за цял живот не е най-удачен вариант, аз поне мисля като му дойде времето да го спра.
И тъй като сме това което ядем, при безразборно хранене няма как да очакваме добри резултати. Grinning

# 712
Че каква е разликата?
Аз под нисковъглехидратно имам предвид НВ.
Просто си съкращавам. Ясно е, че протеините и мазнините засищат и не предизвикват отделяне на инсулин. Повече мазнините.
А под нисковъглехидратно има хора могат да си мислят да ядат всеки ден боб, грах, леща, пълнозърнест хляб и т.н.
Всеки с погрешните си представи.

# 713
Има разлика, как да няма Grinning Някои си се хранят нвх с постни меса, без никакви добавени мазнини и се чудят защо са все гладни. И всъщност храненето им е високобелтъчно нисковъглехидратно (и нискомазнинно). Ако  пък хапват огромни салати с малко мазнини и декоративно парченце постно месо, то тогава може да се окаже, че вгх са повече от белтъчините...
А вм нвх предполага ниски вгх, но и достатъчно полезни мазнини които засищат. Без прекаляване с протеините.

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 22:14 от dolce miele

# 714
А да, такова криворазбрано нисковъглехидратно не признавам.
И аз съм имала такива моменти в началото като минах на НВ. И слагам мъничко зехтин в салатата. И пилешко месо.
И после гладна. И се чудя. Чета пак тук. И открих топлата вода Grinning
Пак ям пилешко. Просто повечко мазнина в салатата. Ако месото е на скара.
Ако е свинско, няма нужда.

# 715
Момичета благодаря ви , разбирам и съм чела за НВ хранене . Оценявам това ,че сте директни и споделяте опит . Аз отлагам глюгофач вече повече от 2 години , но може би ще го пробвам за известно време , пък нека видим дали има желания ефект при мен . Планирам и режим от Януари да започна сериозно . Като цяло се чувствам добре и не ме бърка дали ще съм 60 или 70кг , при мен целта е да си нормализирам цикъл и овулация и да си имам дете скоро . Относно зверски глад и преяждане - нямам такива епизоди , по-скоро след вечеря ми се хапва нещо отново - примерно плод или бисквитка с чай (което предполагам не е нормално и си е симптом на ИР). За мен трудната част е в това да се откажа Завинаги от тесто , ориз и картофи (със сладко нямам проблем ,мога и без)  , а не само докато съм на режим , предполагам за всички е така и това е цената на здравето .

# 716
Това, че ти се хапва нещо след вечеря не е признак на ИР, а по-скоро навик. Мислиш го и затова. Глада или пък просто да ти се дояде нещо е нормално в крайна сметка (нищо, че някои го оспорват) и не е задължително да значи ИР. Сега прималяване, разтреперване, сърцебиене или пък непреодолимо желание за сладко и въглехидрати като цяло са си признак на ИР, но желанието за десерт си е просто навик (лесно преодолим).
Завинаги от ориз и картофи няма никаква нужда да се отказваш.

# 717
Да се обадя отново, защото виждам и засегната темата за храненето.
Както споменах, при нас проблемът е друг, НО, с ясна уговорка, че храненето е бетон и то от много време. Без боклуци. Ниски въглехидрати, вкарвани на принципа на въглехидратна ротация за захранване при нужда (при ниска захар), и то бавни, пълнозърнести или грах - нискокалорични.  На ниско въглехидратен режим без прегрешения-качени 15 килограма за 1 година е сериозен удар под кръста.

# 718
Да се обадя отново, защото виждам и засегната темата за храненето.
Както споменах, при нас проблемът е друг, НО, с ясна уговорка, че храненето е бетон и то от много време. Без боклуци. Ниски въглехидрати, вкарвани на принципа на въглехидратна ротация за захранване при нужда (при ниска захар), и то бавни, пълнозърнести или грах - нискокалорични.  На ниско въглехидратен режим без прегрешения-качени 15 килограма за 1 година е сериозен удар под кръста.
Това НЕ е НВХ.
Т.е., да ядеш НВ 2 седмици и да имаш един ден ВВ, НЕ е НВХ.
Да, качва се с такъв начин на хранене.
НВХ означава да дадеш шанс на тялото да ползва натрупаните мазнини за енергия, да ги изгори.Давайки му периодично ВХ, му пречиш.Респективно, тези поети ВХ отиват на склад.
И кг вървят нагоре.

# 719
Разбира се, че е.
И просто не съм разписала подробно по дни.
НВ = ниско въглехидратна, не безвъглехидратна.
Та там, където се вкарва въглехидрат е малко, нужното, а не цял ден да се яде въглехидратно.
Говорим за нисковъглехидратно хранене в продължение на почти година и ако разпиша в подробности ден за ден ще се убедите, че Е НВ.
Няма как от изядени 100 грама грах за един месец да качиш.
Пример за хранене 3 месеца е следното:
Закуска: сварено яйце, шунка
Обяд: зелена салата 200гр. с пилешко месо 100гр.
Вечеря: салата домат/краставица с кюфте, омесено без хляб разбира се.
Месото се върти , да е различно. Разнообразява се с руло-стефани и производни. Салатите се заменят/въртят със задушени такива на пара-тиквички, броколи, карфиол.
1 ли 2 дни за месец със 100 грама грах за едно хранене, вместо зеленчука не е ВВ.

Последна редакция: пн, 02 дек 2019, 10:01 от imetonarozata

Общи условия

Активация на акаунт