Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 ноем. 2019, 12:24 ч.

Агресията в училище

 • 1 899
 • 52
 •   1
Отговори
 • Мнения: 152
Здравейте, позволих си да пусна тема, защото от две седмици имам проблем с дъщеря ми в училище.
Госпожата ми се оплаква, че дъщеря ми, която е на 8 години удря децата. Попитах госпожата дали е забелязала защо го прави и в каква ситуация, но не получих отговор. Другите деца отивали при нея и се оплаквали. Каза ми да взема мерки.
За мен това беше много тежка новина, защото дъщеря ми по принцип никога не е била от агресивните, нито в детската градина, нито на детската площадка е проявявала агресия. Има и братовчеди, с които си играе и никога, никой не се оплаквал от нея като буйно и агресивно дете.
Вечерта след училище поговорих с нея и тя ми разказа, че другите деца я дразнят, обиждат,  бутат и понякога я удрят и тя за това си позволява да ги удря също. Не навлезе в подробности, за конкретни ситуации. Говорихме, че това не е редно, че ако я дразнят, тя може да отиде да играе с други деца, да им каже, че не й е приятно и общо  взето да използва думи, вместо да удря.
Всичко уж добре, каза, че няма повече да го прави. Но днес една майка ми сподели, че нейната дъщеря й разказала как моето дете е ударило друго  по главата, защото нещо я обидила.
Ще продължа да говоря с нея по темата, но се притеснявам да не би да има някакъв по- сериозен проблем.
В къщи обстановката е спокойна, не се караме с ММ ( втори брак ми е ,не е биологичен родител на дъщеря ми).Дори и да е имало спорове и разправии, те са много за кратко и обикновено ММ излиза да се поразходи. Не гледаме филми с агресия, единствено с баба си понякога гледа турски сериали.
Когато й се карам, много рядко повишавам тон, защото при нея това не действа като възпитателен модел, тя се изнервя и спира да ме чува какво говоря. Опитвам се да говоря с нея, като с приятел, да си споделя с мен. Мисля, че съм го постигнала, защото ми споделя лични неща, които аз примерно не съм говорила с майка ми.
ММ също се държи много добре с нея, не й повишава тон, но то няма и много за какво. По капризна е с яденето, но като цяло е много усмихнато и спокойно дете. Нито един от двамата не вдига ръка или подобни неща, нито към нея, нито един към друг.
Тя твърди, че я тормозят и един вид се защитава, но не знам дали наистина е така. Децата обичат да спестяват на родителите си. И сега съм в чуденка дали детето ми е агресор или е жертва на агресия.

Моля за съвет как да подходя 😊

# 1
 • Мнения: 39 321
Няма ли камери в това училище? Благодарение на техниката вече този въпрос е лесен за доказване.

Иначе - малко е късно за учене, но дайте ѝ насоки как да реагира на агресия. Както другите деца казват на учителката, когато ги ударят, така да прави и тя. Да не отвръща.
Проблемът с колко деца е?

Също така попитайте учителката дали е говорено и с децата, които обиждат и родителите им. В случая проблемът е двустранен. С тях също трябва да се работи.

# 2
 • Мнения: 152
Децата са 5 и са момичета. Госпожата самата каза, че е много изненадана от поведението на моето дете , защото била много добричка и много чувствителна.

# 3
 • Мнения: 39 321
За вашето дете ок, но за тях нищо ли не каза?
Това едностранно отношение на учителката е крайно непрофесионално.

Майката, която говори с вас - тя взела ли е мерки с/у агресията на своето дете?

Ефект ще има само, ако се работи с 6-те деца.

# 4
 • Мнения: 1 938
На мен ми се струва, че по-скоро агресията е към вашето дете и тя е жертвата. А учителката сякаш стои безучастна  и незаинтересована.  Пет  деца срещу едно, дали е честно ?

# 5
 • Мнения: 152
Това което госпожата казва е, че е много изненадана, не е станала свидетел на подобно поведение, но дъщеря ми си е признала, че наистина е станало.
Госпожата казва, че от нея не го е очаквала.
Детето което е споделило, не е същото което е част от тази групичка. Тя е споделила какво е станало днес в училище, аз дори нямаше да разбера ако тя не беше казала на майка си.
Или трябва да я спра от занималня, защото това се случва тогава, през останалото време всичко е супер. Или да търся път към родители и учители, но не знам колко ще има ефект.
Аз не искам да обвинявам никой за нищо, в крайна сметка дъщеря ми вдига ръка, но искам да знам каква е причината.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 19:12 от Lica

# 6
 • Мнения: 39 321
Нали казвате, че причината е агресия към нея.
Ако спре тази агресия, вашето дете също ще спре. Това е по-скоро самозащита.

Очевидно няма да стане с учителката, идете при директора, посочете имената на тези, които я нападат и защитете детето си. Иначе малко се получава като едно време в нашите ученически години, не смеехме да се оплачем, защото ще ни се скарат.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 9 910
Ако имате възможност спрете детето от занималня. За мен там по-скоро е зверилник и отбиване на номер от колкото да научават нещо. И да вече са изморени, отегчени и изнервени, обикновено ги избива на агресия. За съжаление често проблемите се разглеждат едностранно и психическия тормоз и унижението почти не се отразява от учители и директори. Гледат крайния резултат, а как се е стигнало до там на никой не му дреме. Говорете много, ако трябва поискайте среща и с другите родители, дано са склонни да помогнат.

# 8
 • Мнения: 39 321
Самият факт, че това се случва само тогава, показа, че проблемът е и в учителката.

И да вече са изморени, отегчени и изнервени, обикновено ги избива на агресия...
Когато са 2 смяна занималнята е сутрин и са уморени по време на редовните часове. Но при учител на място като по чудо  и дисциплината е добра, и агресия няма, нищо че са уморени.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 9 910
Самият факт, че това се случва само тогава, показа, че проблемът е и в учителката.

И да вече са изморени, отегчени и изнервени, обикновено ги избива на агресия...
Когато са 2 смяна занималнята е сутрин и са уморени по време на редовните часове. Но при учител на място като по чудо  и дисциплината е добра, и агресия няма, нищо че са уморени.

Няма спор, но и при нас сменяха учителката на занималнята през 3 месеца, нещо не беше наред и по едно време се отказах.

# 10
 • Мнения: 3 551
Детето Ви явно е тормозено и не е виновно, че търси начин да се защити. Опитайте се да разберете какво се случва, за да можете да помогнете на детето.
Госпожата не може да очаква, че добро и кротко дете никога няма да "изпуши" особено ако е обект на тормоз. Вместо да ви кара да накарате детето да се почувства "лошо" и виновно, трябва да намери начин да помогне и да разбере какво се случва.

# 11
 • Мнения: 6 808
Според мен детето трябва да разбере,че не бива да удря.
Защото винаги този,който е ударил първи е виновния.
И разбира се веднага го определят като агресивен.
Другите деца обиждат дъщеря ви или я дразнят,но не удрят.
Удря тя и излиза виновна.

Обиждат я-оплаква се на госпожата.Оплаквате се и вие.
Но не вдига ръка и не удря.

# 12
 • Куциндрел
 • Мнения: 21 558
Щом нещата ставам само в занималнята, значи или спрете детето или го преместете, ако трябва в частна.
Миналата година в класа на детето, тогава беше 1ви клас то, имаше изцепки по време на занималня и едно дете беше потърпевшо. От тази година това дете вече не е на занималня в училище и родителите му казват, че има голяма разлика и детето се чувства добре.

# 13
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 641
Темите започват да еволюират. Допреди две години на родител през ум нямаше да му мине да сподели в бг мама, че детето му също може да проявява агресия. Lica, респект!

Поискай среща с педагогическия съветник. Възможно е вече да се работи с децата. Не очаквай светкавичини резултати. Децата обичат да си играят, а когато им омръзне играта, започват да се дразнят. С братя и сестри в една къща става, та какво остава с 20, държани на къс повод цял ден.

# 14
 • Мнения: 39 321
Защото винаги този,който е ударил първи е виновния.
Има и удряне.
...тя ми разказа, че другите деца я дразнят, обиждат,  бутат и понякога я удрят и тя за това си позволява да ги удря също...

С останалото съм съгласна, не трябва да отвърща, а да търси помощ на възрастен. Освен ако наистина няма накъде, т.е. при самозащита.

Общи условия

Активация на акаунт