ЛОНДОН - 11

• 40 922
  • 731
  •   1
Отговори
# 585
От 24 април за абонатите на А1 отпада безплатния роуминг за Великобритания.
Няма да е много скъпо, но ще трябва да се съобразяваме.
https://www.a1.bg/NRT
Предполагам и другите оператори ще последват А1 (не знам как се регулират тези услуги)

# 586
  • София
И като казахме роуминг /това последното много полезно, благодаря!/ се сетих - трябва ли да си носим адаптери за контакт за хотела за тел. и лаптопи? Предполагам - да.

# 587
  • Варна и...духом на Босфора
И като казахме роуминг /това последното много полезно, благодаря!/ се сетих - трябва ли да си носим адаптери за контакт за хотела за тел. и лаптопи? Предполагам - да.
Непременно!
Аз не взех,добре че сина ми имаше 😊
Скоро и аз ще напиша моите преживявания на английска земя.
Вчера,като даваха "Джони Инглиш"викам -"тука бях"😊🤗 и аз.

# 588
При последните ни ходения в Лондон преди пандемията децата ползваха нормален oyster карта, на която се маркираше намаление.  Все още ли е така или трябва visitor oyster card?

# 589
Здравейте, пресни впечатления от Лондон. Вчера кацнахме на Лутън. От летището до Виктория Стейшън пътувахме с автобус(около 1,40 мин- много задръствания и ремонти имаше). Серификати никъде не са ни искали нито на излизане в Бг нито тук. Маски не са необходими никъде. Времето е топло, вчера около 20° и вчера дори съжалих че взех по дебели якета. Децата са на 8 и 6. Пътувме с безконтактни карти, като те минават от изхода за колички.

# 590
  • В офиса
19 градуса жега, лежим на сянка под едно дърво в Сейнт Джеймс парк Simple Smile Лондон е супер жив, без да е претъпкан. Закачихме мартеница на една магнолия Simple Smile

# 591
Има ли откъде да си вземем 24 часови билети за туристическите автобуси Hop on Hop off,  които да платя кеш.  Дали от самия автобус може?

# 592
Има ли откъде да си вземем 24 часови билети за туристическите автобуси Hop on Hop off,  които да платя кеш.  Дали от самия автобус може?

Не мисля. Има един офис на Трафалгар скуеър, който може би ще ви е удобен.

# 593
  • В офиса
Дойдохме си - уморени и доволни.
Минахме над 100000 крачки за тези дни и никой не мрънкаше. Опитахме се максимално да оползотворим безплатните възможности, които Лондон представя. Посетихме и няколко платени. Какво правихме, видяхме и усетихме:
Транспорт - да живее гугъл мапс. Никъде не се загубихме, беше много точен като разписания и успяхме да планираме оптимално. Много е важно хотелът да е на удобно разстояние от повечето важни метролинии, за да се ползва директна връзка, смените са уморителни и отнемащи време. Автобусите са по-евтини, но са по-непредсказуеми като таймлайн, заради задръстванията. Но пък е супер удобно да се качиш за няколко спирки на автобус, когато си уморен. Возихме се няколко пъти на ThamesClippers корабчетата, които са си градския транспорт на Лондон, но с кораб - по-скъпи са от другия транспорт и за тях няма day cap, децата също пътуват с детски билети, за разлика от другите транспорти (аз си инсталирах ап и купувах през него) Возихме се и на втория етаж на автобус, което бе много куул за децата. Специално избрах един по-дълъг път, че да могат да се насладят Simple Smile
Паркове - бяхме в 3 парка - Сейт Джеймс, Хайд Парк и Рийджънтс. Личните ми предпочитания са за Рийджънтс - прекрасна японска градина, много цветя покрай алеите, много нацъфтели дръвчета, имаше алея със секура, красив фонтан - Тритон и дриадите, има лехи с май-различни видове рози (имат етикетчета, за това знам, сега нямаше нищо, естествено, но сигурно ще е много красиво). Хайд Парк - минусът за мен бе, че е много голям, много ходене от забележителност А до Б в парка, хареса ми round pond с всичките птици - лебеди, патки и т.н. там. Сейт Джеймс не го изходихме целия от-до. Красиво е, не е голям, в центъра е, само плюсове виждам. И все пак Рийджънтс като усещане ми бе по на сърцето.
Музеите - естествено малките бяха очаровени от Природонаучния музей. Неприятното бе, че се засякохме с много групи ученици. Не знам дали е всеки ден така, или четвъртък, когато ходихме, е някакъв специален дeн за посещение на музеи от училища. Бяха тонове. Koeто си създава леко напрегнато усещане. В Научния музей пак бе пълно с деца, но на горните етажи бе доста по-спокойно и приятно. На последния етаж има симулации на летене със самолети, влизат в едни капсули и ги въртят надолу с главата. Ние не го пробвахме, защото с детето трябва да влезе възрастен, а аз съм адски зле с вестибуларния апарат. В Научния са махнали (заради короната) повечето неща, които са за пипане. Има някаква Сайънс лаб, в която не влязохме, но може би е добра за по-малките. Виктория и Албърт много ми хареса. За децата може би не е нещо впечтляващо - картини, статуи, мода, бижута, стъкло, но това си беше моето време (бтв на големия - 15г. му хареса доста, малките бяха уморени и повече бяха куфари)  Хареса ми, че имаше много неща от различни точки на света, различни култури. И бе красиво. Бритиш Мюзиъм - аз лично се загубих - бях си набелязала предварително какво да видим и от един момент нататък просто не можех да намеря залите, а обикаляхме в кръг. Трябва да се разглежда бавно и спокойно и ще е добре. Но, естествено, мумиите, древна гърция, китай, всички големи зали се намират лесно и е прекрасно. Проблемите ми бяха с по-малките залички.
Исторически - тук не ни беше основния акцент, иначе има много какво да се види (но всичко е платено). Отидохме в the Tower of London (каква грешка щях да направя, ако не ги бях завела!) Билетът за семейство е 52 паунда, много е, но си струва, има много служители в оригинални дрехи, които създават атмосфера, общуват много естествено. Crown jewels ги гледахме два пъти. И ествено всичко друго. Отидохме и до Hampton Court Palace, от там очаквах повече, много повече. Даже децата се смяха, че било платено, а нищо не са видели. Просто не е дворец, каквито сме свикнали да виждаме, а едни огромни празни помещения, с едни огромни картини по стените. Точки за medieval kitchen, за лабиринта. Може би късна пролет и лятото в градината ще е по-впечатляващо, отново има лехи с рози и други цветя (сега имаше цъфнали пролетни цветя и дървета, но да, защо да ходиш там, когато това го има във всеки парк) Има и хубава детска площадка, която бе затворена. Има и евенти, напр. търсене на великденски яйца през април, някакъв фестивал на цветята, стигурно тогава е хубаво.
Влязохме и в British library - основно за да видим евангелието на Иван Александър, е, не беше изложено, въртят ги на ротационен принцип. Иначе на мен ми хареса, експозицията е малка, няма много хора. Децата не се впечатлиха.
Пазари и квартали - аз съм огромен фен на пазарите. Само да се разхождаш, да душиш миризми, да гледаш пъстрата върволица от хора, шарените сергии. Отидохме на Borough, Camden, Covent Garden и Portobello. Не успяхме да отидем до Leadenhall. Който обича, знае какво е. В Камдън бе адски претъпкано, но въпреки това ни хареса. Там ядохме фиш и чипс от Poppies, които са доста известни с автентичните си fish and chips (забавното бе, че седнахме да си ги изядем в Рийджънтс и едно куче дотича и ни изяде половината ядене Simple Smile) В Ковънт Гардън слушахме оперно пеене от един уличен музикант. Като дадохме пари, ни питаха от къде сме, подариха ни диск и ни казаха "бологодаря". Това е хубаво на пазарите, че се случват всякакви непланирани неща.
Балет - о да, ходихме на балет в Кралската Опера. На едни адски високи места, направо на тавана, доста страшничко, ако имаш страх от височини. Децата издържаха до антракта, готино преживяване, даже само за влизането, гледането хората там, на костюмите, на залата и емоцията от височината. Не бяха никак скъпи билетите, най-вероятно заради "страшните" места. Иначе на нормални централни места са ужасно скъпи.
Скай Гардън - вечерта е по-хубаво от през деня. Преди залез слънцето блести много и не виждаш нищо точно от най-интересната гледка. Освен това има адски много хора. Вечерно време (отворена е само събота и неделя вечерта), слотовете са с по-малко хора и си струва. Много е чил за младежи. Ние ядохме в ресторанта Дарвин там. ОК, без да е уау (предвид и цените), бавят се с настаняване, поръчки, после ти трябва да бързаш, защото масата ти е за 2 чАса точно, нормално вкусно, но не нещо изключително. Но така получихме гледка за дълго време от преди залез, до тъмно, което бе хубаво. И масата ни бе на чудно място.
От мен толкова.
А, за пътуването от и до летището в Лутън - билети на място, а не онлайн, билетите не са с час. Придвижването е лесно. Първо бус, после Thameslink (ние бяхме с Thameslink, защото ни спираше на гарата до хотела, има и друг влак, който е по-бърз, но трябва на St Pancras да се прехвърлиш на нормално метро, което са си разходи. Много интересно, на отиване към Лондон детските билети ми струваха много повече от на връщане към летището. Дали заради часа - защото едното е рано сутринта, а другото вечерта, не знам. За възрастен цената бе еднаква.
Не отидохме на никое от другите популярни туристически места, които са платени. A "измислените" забележителности като platform 9 3/4, статуята на Шерлок Холмс и т.н. просто ги видяхме, защото бяхме в района, специално няма да отидем.
Забравих да напиша, никъде нямаше опашки, сравнено с 2019-а бе рай в това отношение. Задължителни ковид мерки няма, това е ясно, но и никой не те гледа странно, ако си с маска. Около 20% от пътуващите в метрото са с маски, т.е. който иска да се пази, няма да го гледат като извънземно.
На влизане в България ни провериха. Аз съм със сертификат. На 15-годишния ми син му пуснахме тест от там. Много бързо стана, за под 5 мин., със запазен от преди час.
Обикаляхме по книжарници за манга Grinning
Останаха неща за гледане, но с деца програмата е изпълнена на макс.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 19:40 от Тинкърбел

# 594
Това за колко дни?

# 595
  • В офиса
6. Сряда сутринта пристигнахме, понеделник вечерта отпътувахме.

# 596
  • Варна
Тинкърбел , благодаря за разказа, изглежда ,че чудно сте си изкарали .

# 597
  • София
Здравейте, мога ли да попитам ползвалите wizz трансфер от Luton Airport /Victoria - да споделят - как се случва? Място? Има ли някакви насоки ? означения на буса? Ако се забавим - чака ли ни...
И също на гара Виктория или автогарата Виктория стига?
Предупредиха ме, че доста време за излизането /самолет-летище/  ще трябва да си предвидим - колко горе долу?
Извинявам се но почвам да си планирам и не мога още да се ориентирам
И още едно питане има ли комбиниран билет за два дни с Big bus и окото? За един намирам, но се чудехме дали няма да ни е по добре да имаме и двата дена обиколки по двете линии - червена и синя
и последно как си планирате забележителностите с тези часове през 15-20 мин влизане, ако закъснееш не важи ли? За безплатните ясно ще букна два входа, но примерно до окото как да предценя времето незнам. Друг е варианта направо от спирка Виктория да отидем там първо и всичко друго по реда си
Ще съм много благодарна на всеки за насоки при пристигането.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 14:16 от ine

# 598
А защо не ползвате влаковете от Лутън? Шатъл до гарата за 5 мин, върви на всеки десет. От там влак до St. Pancras, пътува се 20 мин и после метро до където искаш 😊

# 599
  • Варна
Здравейте, мога ли да попитам ползвалите wizz трансфер от Luton Airport /Victoria - да споделят - как се случва? Място? Има ли някакви насоки ? означения на буса? Ако се забавим - чака ли ни...
И също на гара Виктория или автогарата Виктория стига?
Предупредиха ме, че доста време за излизането /самолет-летище/  ще трябва да си предвидим - колко горе долу?

Wizz трансфер преди ползваха автобусите на National express, сега не знам коя фирма им партнира. Но всички автобуси спират точно пред сградата на летището и се вижда, та ще трябва да потърсите по стоянките , ако не ви дадат номера и предварително. Но би трябвало при резервацията да ви дадат някакви данни на буса / автобуса , който ще ви превозва. Автобусите пристигат на автогара Виктория, до гарата са 10- тина минути пеш от там.
Последният път като ходих / октомври/, ни държаха около 20 мин в самолета след кацане и още около 40 минути чаках на опашката докато излезем от паспортен контрол / на машините / , на всичкото отгоре се прередих, иначе още 20 минути щях да чакам най-малко. Но не знам винаги ли се чака толкова или просто улучих да се струпат много полети едновременно. Предни години не съм чакала чак на такива опашки.

За комбинираните билети с Big bus не мога да отговоря, но мисля че трябва да спазите часа само за първата забележителност.

Общи условия

Активация на акаунт