Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 2

• 68 755
  • 801
  •   2
Отговори
# 540
  • Parsberg
Здравейте, проблеми със стомаха нямах. Много рядко имам болки. А дали съм Веган/Вегетарианец, не съм, но ям много краставици на ден. Не на салата с просто така. На ден поне по две изяждам

# 541
Здравейте, проблеми със стомаха нямах. Много рядко имам болки. А дали съм Веган/Вегетарианец, не съм, но ям много краставици на ден. Не на салата с просто така. На ден поне по две изяждам

Не, краставиците не са проблем Wink . Обикновено за да има такива дефицити на витамини/минерали, най-често нещо в червата не е наред. Може да има Хеликобактер, кандида, хр.непоносимости, или пропускливи черва, нещо ви "яде" желязото. Мисълта ми е, че докато не откриете причината , дори и да наваксате с добавки след време отново ще сте в дефицит.

# 542
  • Parsberg
Но аз никога не съм имала проблем с червата, нито оплаквания, дори гастрит нямам. Веднъж ме заболя корема след консумация на боб и на леща, но това са единични случаи 🤦‍♀️Тук уж много добри лекари (Германия), но единствено като вариант е да си направя Гастроскопия. За друго изобщо не се хващат. Все пак трябва да има нещо в изследването ми, което да ги насочи, а те стрелят на сляпо.

# 543
Е не, случва се понякога дискомфорт разбира се. Не, че не е възможно да има и други причини, но обикновено когато има повече от един дефицит на витамини и се мисли в посока стомашно-чревен тракт. За бактериите се правят изследвания от фецес най-често, за хеликобактер може и от кръв.  При сина ми при тройна анемия - желязо, В12 и фолиева киселина, излязоха множество хр.непоносимости, основно към глутен и млечни. След прилагане на диета, пробиотици т.е. оздравяване на червата, анемиите се оправиха. Преди това само тъпчехме с добавки и като ги спрем и същото. А оплакванията при моя син бяха единствено - газове понякога и лек запек на моменти, така че понякога няма силно изразени симптоми.
Оправете първо положението в момента, че хич не е добре. А иначе си четете и проучвайте на темата, лекарите на много места неглижират първопричината за дадено състояние за съжаление.

# 544
  • Parsberg
Благодаря Ви 🙂. Дано се оправят нещата, че не ми се мисли. Но странното е, че тези изследвания ги пусна личната на случаен принцип. Освен леко виене на свят, което рядко ми се случва и нацепените устни се чувствам добре. Просто си беше голяма изненада за мен тези резултати.

# 545
Здравейте , бременна съм 7г.с. .Притесняват ме резултатите от урината . Още само те са готови?!

# 546

Може ли разчитане на изследването на вагинален секрет,благодаря ви .

# 547
  • България <3

Може ли разчитане на изследването на вагинален секрет,благодаря ви .

Според мен означава, че имате гъбички и ще трябва да предприемете някакво лечение.

# 548
Здравейте,

Не намерих друга активна тема за ФТ във форума и съжалявам ако съм сбъркала мястото.

Ходих на трета фетална морфология. В 32 г.с съм. Измериха ме и ми казаха, че бебето върви назад спрямо гестационната си седмица. Само да спомена, че още след БХС вместо от термин, който ми изчислиха на 29 август 2020, го преправиха на 24 август 2020 и сега ме водят 33 г.с при тях. АГ ме води 32 г.с.

Лекарят по Фетална Медицина ми каза, че още от самото начало бебето не се храни достатъчно. На това ми се обърна внимание едва сега. Прегледах си БХС и първата фетална морфология и наистина имаше отклонения в тези параметри, но ми бяха казали, че изследванията са ми добри. Обясниха ми, че ако се движи така, ще се наложи цезарово сечение.

Дължината на бедрото на бебето била малка и наистина спрямо гестационната седмица има голяма разлика.

Следователно много се притеснявам дали просто няма къси и несъразмерни крачета спрямо тялото. Отделно коремната обиколка и бипариеталния диаметър на главата също вървят назад:

Трета фетална морфология с отклонения от стойностите:

Бипариеталния диаметър (BPD) 79,4 mm
Коремна обиколка (AC) 258,4 mm
Дължина на бедрото (FL)  56,5 mm  (излиза извън графиката)
Раменна кост - хумерус - 49, 1 мм  (зилиза извън графиката)

Това предполагам са наслагване на изчисленията:

Бипариетален диаметър BPD / Надлъжен размер на главата: 0,70
Обиколка на главата в мм HC / Коремна обиколка AC: 1,17
Бипариетален диаметър BPD / Дължина на бедрото FL: 1,41

Приблизително тегло на плода: Hadlock (BPD-HC-AC-FL)    1 560 g  (излиза извън графиката)

Коментар: "Установява се фетлен растеж под 3-ти персентил. Най- вероятно се касае за интраутеринна фетална растежна ретардация на по типа утеро-плацетарна иснуфиценция.
Установява се нормална морфология за гестационната възраст. Установява се нормално количество амниотична течност и фетално доплерово изследване. Регистрират се активни фетални движения.
Препоръчва се високопротеинова диета и контролно УЗ изследване за проследяваване на състоянието след две седмици."

Плацентата ми е със степен на зрялост Гранум I, което четох, че е добре.

Предварително Ви благодаря, ако някоя от вас се е сблъсквала с подобно нещо и може да коментира!

# 549
  • Стара Загора
ЛенаМ, виждам, че детето е седалищно. От тук може да идват големите разминавания. В моят случай бебето изоставаше с две седмици, вечно беше малка, но съразмерна. Обясниха ми, че вероятно не могат я измерят добре, особено главата.
Това, което мога да те посъветвам е чест доплер, да се следи кръвотока и плацентата. Ако трябва да се назначи терапия. Препоръва се също изварата като източник на протеин, има протеин на прах за бременни. Направи ФМ при доказан специалист, а не просто следящия АГ. Кажи  от къде си, за да препоръчаме някого.

# 550

Здравейте, имам поликистозни яйчници от около 4 години имам редовен цикъл,  но този месец ми закъсня с около 15 дни.При прегледа гинеколожката ми каза, че вижда киста с малко по-големи размери от нормалните, каквито и да са те и е задължена да ми пусне туморни маркери. Моля да ми помогнете с разчитането на резултатите, защото тя ще е на работа чак в понеделник.

# 551
ЛенаМ, виждам, че детето е седалищно. От тук може да идват големите разминавания. В моят случай бебето изоставаше с две седмици, вечно беше малка, но съразмерна. Обясниха ми, че вероятно не могат я измерят добре, особено главата.
Това, което мога да те посъветвам е чест доплер, да се следи кръвотока и плацентата. Ако трябва да се назначи терапия. Препоръва се също изварата като източник на протеин, има протеин на прах за бременни. Направи ФМ при доказан специалист, а не просто следящия АГ. Кажи  от къде си, за да препоръчаме някого.

Изключително много ти благодаря за отговора. Лекарят е Стратиева. Първо ме прегледа друг лекар и коментарът й беше ,че всичко е наред с бебка, и след това дойде Стратиева, тя ме гледа и на първата морфология. Не съм се замисляла, че има връзка със седалищното предлежание, а е наистина логично. Доплерът досега показва добър кръвоток. Просто явно цялостно бебето е по-малко, но за АГ бебето се развива перфектно - плацента и всичко. Ще раждам в Токуда при Нашар и тя ме гледа на доплер преди седмица и половина и го потвърди.
Не знам, просто малко неочаквано беше и поднасянето на информацията сякаш беше малко нахвърляно. Но в крайна сметка и докторите са хора, не може все да се стремят да подбират и подход към пациентите, особено в този случай.

# 552
  • Стара Загора
Докато е седалищно, сигурно ще има неточни измервания. Щом доплера е ок, бебето е ок, няма страшно. Аз родих със спешно секцио 35+6гс, седалищно предлежание, звъннаха на неонатолог, че чакаме гранично бебе( под 2500гр) и това ме срина. Докторите така си ги пляскат. Бебето се роди 2700гр., напълно доносена с огромна коса.

# 553
Здравейте! Това е ПКК на сина ми на 4 години. Има ли нещо притеснително в отклоненията?

# 554
бихте ли препоръчали за Варна

Общи условия

Активация на акаунт