Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

 • 42 876
 • 746
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 893
При сключване на договор за здравна осигуровка, в клаузите на договора е описан подробно асистансът  извън държавата. Примерно, ако има нужда от медицинска помощ в БГ,  задължително се обажда на телефона на асистанса. От там получава указания как да действа - дали в съответния град в БГ  има лекар с който съответната ЗК има сключен договор и може да се преглежда и  лекува безкасово, или ще му препоръчат да си плати прегледа, да снима и качи фактурата. До 7 дни възстановяват разхода. Примерно, синът ми има интернет приложение на неговата ЗК. И подробно описание как да си снима и качи фактурата за направения разход - било за лекарства по рецепта, или за извършен преглед. То е като частната застраховка тук - винаги минаваш през асистанс, ако приемеш да посетиш посочен от тях лекар се преглеждаш, респ. лекуваш безплатно, ако не - представяш фактури и амбулаторни листове и ти възстановяват сумата. Аз имам така частна здравна тук, в БГ. Минавала съм, ЯМР  за  ден, само след обаждане до асистанса.  Хубаво е при сключване на застраховката да сеследят клаузите касаещи стоматологичните услуги. Обикновено те са до определена сума годишно. Надхвърлят ли я, си е за сметка на лекуващият се. Но пак казвам - всичко това се разрешава от асистанса.
То е като да си удариш колата в една  държава и да я отремонтираш по каско застраховката, сключена в  друга държава.

# 16
 • София
 • Мнения: 14 137
ГД, транслираш опита си с Холандия тук, не съм 100% убедена обаче, че и с немската карта е точно така. Ако някой има опит, би могъл да сподели. Chrissy например гарантирано е с немска карта.   Въпросът е дали я е позлвала тук някога или е като Game.

Студентът може и да знае какво да прави с приложения, обaждания и сие, обаче бг лекарят знае ли, това е въпросът. И понеже съм склонна да мисля, че не знае в масовия случaй, просто ще го отпрати..Написах какво ми каза приятелка-зъболекар и как е подходила за детето си. Представям си възрастната ни лична лекарка как ще се разработи с "ентусиазъм" при представяне на немска карта. Отделно Game  каза, че осигуровката покрива само спешна помощ. Тоест дъщерите ми примерно, и трите с очила с високи диоптри,  които си ходят на регулярни прегледи при офталмолог за корекция, няма да могат тук да го направят през каса дори и при идеални други условия с информиран бг лекар, понеже това не е спешна помощ.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 17:05 от пенсионирана русалка

# 17
 • Мнения: 2 893
В общия случай, единственото което трябва да направи БГ лекарят е да напише фактура.   АОК имат идентична на описаната практика. Така процетират и частните ЗК в БГ. Съгласете се, че тези правила не сме ги измислили ние, По -скоро сме ги изкопирали от челния опит на западните ЗК. В Холандия ЗК за изцяло в частния сектор, и ако е малко по-различно заради трансфера държавен-частен сектор, мисля си, АОК е държавна ЗК и би трябвало да е още по-близка до нашата държавна ЗК.  Наистина, не съм влизала с детайли как действа немска ЕЗОК на тевриторията на БГ, н о съм сигурна, че в общите условия на договора който децата подписват, и по силата на който плащат  застр. премия ще е обяснено ясно.

# 18
 • София
 • Мнения: 813
Благодаря за темата!
Относно ползване на прегледи в България и АОК, на първо време се замислям какво ще им говори на немските власти фактура, рецепта и амбулаторен лист на български език. Ако трябва превод от легализиран преводач, става сериозно. А винаги има и време за реакция.
Искам да благодаря на Chisty относно обяснението за немския мироглед. Сега ми се изяснява защо дъщеря ми непрекъснато ми обяснява: "Тук така не става... Тук не можеш да питаш това... Тук не можеш да направиш това... Знам, че не ме разбираш..."

# 19
 • София
 • Мнения: 14 137
Ей, Мимчони Simple Smile, къде избяга, толкова време те нямаше...

Ясмина,
Скрит текст:
загледах се едва сега в снимката на първа страница, бях свикнала със странната (да не кажа в прав текст грознoватичка) на външен вид клиника в Аахен, а сега  видях KIT.  Simple Smile Мерси за разнообразяването. Пързалката в ТУМ съм я виждала на живо, клиниката в Аахен също, време е да се поразходя и до Карлсруе. По-старите картинки не ги помня..Явно ми се пътува.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 18:30 от пенсионирана русалка

# 20
 • София
 • Мнения: 2 320
Благодаря за темата!
Нека бъде все така позитивна и полезна, както за бъдещите кандидати, така и за настоящите студенти!
Русалка, това е Замъка в Карлсруе, не е Университета. Вътре е музей. Не е много впечатляващ, но може да се излезе горе на кулата, от където има хубава гледка.

# 21
 • София
 • Мнения: 14 137

Русалка, това е Замъка в Карлсруе, не е Университета. Вътре е музей. Не е много впечатляващ, но може да се излезе горе на кулата, от където има хубава гледка.
Ясно, благодаря ти, просто съм мяркала снимки от Карлсруе и явно погрешно съм останала с впечатлението, че и там като другаде в замъка се помещават я учебни зали, я администрация на унито. Но фактът, че не е така,  не отменя желанието ми за мърдане нанякъде, не непременно към Карлсруе. Simple Smile

# 22
 • София
 • Мнения: 1 292
Мога да споделя пример със стоматолог. Взехме фактура на бг., после сина я  преведе/сам/ и му възстановиха сумата по фактурата. Според мен така се действат и при преглед при лекар, но нямам опит с това. Иначе с бг. ЕЗОК в Германия  няма проблем.

# 23
 • Мнения: 227
Русалке, от друга страна обаче, досега ситуацията не е била по-различна, освен че не са се плащали много пари. Студентите прекарват със сигурност по-голямата част от времето в Германия без реална осигуровка, на която може да се разчита 100%, отколкото ще прекарват в България с немска осигурока. Аз познавам хора, които са летяли до България, за да отидат на (личен) лекар. Е, вече почти всики си направиха или скоро ще си направят и за парите, които плащат, ще могат поне спокойно да се ползват от немската здравна система. И за очила, и за стоматолог и и и... Даже точно за тези специални нужди е добре да не се хвърлят автоматично на една определена каса "защото така им казали", а да проверят какво предлага всяка каса, защото някои имат по-добри пакети на услуги от други.

Иначе ми стана интересно за случая с линейката в Холандия. Наистина неприятна ситуация! Ако имаш време (и желание), може да разкажеш на лични, за да не спамим тук. Simple Smile


# 24
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 917
Само накратко, че нямам време. Ако искам да използвам здравна услуга по спешност в България, си показвам картата и те ме приемат, лекуват, а с парите се разправяш после. Все пак няма как в линейката да започваш разговори...

Ако е планирано лечение - очила, импланти на зъби, такива неща, плащам си го, а после което се покрива от тукашната застраховка и отговаря на съотв ставки, ми се връщат парите. Има изисквания как да е описана анамнезата, лечението и т.н., приемат се и док на наглийски, не е нужно да са на немски, поне в моята каса. Док, които се искат, разрешения и пр. ги има на сайта на съотв. здравна каса и поне при мен, док. се прилагат и пускат онлайн.

# 25
 • София
 • Мнения: 14 137
Грант, имаш поща Simple Smile

Chrissy, къде у нас издават документи на английски докторите, за немски дори не питам?  Ако е на такъв псевдоанглийски, какъвто Грант описваше, че е уж международното удостоверение за имунизации от РЗИ, едва ли ще приемат немските каси каквото и да е.

Като споменах това удостоверение и се сетих нещо. Девойката в Аахен набързо ми каза, дано да съм разбрала, че може и без него. Взимали са й кръв и са й били нещо след това. Ще я разпитам по-детайлно. Ако я намеря на линия, де..

# 26
 • Мнения: 467
Здравейте момичета!Благодаря ви за полезната дискусия!Искам да ви попитам дали някой от вас е запознат,как стои въпроса със здравните осигуровки и BaföG? Здравните осигуровки от студента ли се плащат или има нещо друго ,свързано с BaföG?

# 27
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 917
Само за зъболекар съм ползвала, пратих им формуляра на английски и немски на стоматологичната клиника и им казах, че ще ми трябва накрая, като предварително се информирах за термините във формуляра, ако имат нужда от помощ в превода. Помощ не се наложи, разбраха си го хората, казаха, че нещо подобно са попълвали или за Англия, или за Щатите.

И както каза mami21,може и сам да си го преведеш. Първия път така направих и просто пратих и оригинала с подпис и печат и сумата.

Също, в Германия не си длъжен да го подадеш веднага документа, имаш някаква адекватна давност, в която хората да могат реагират с фактурата, да си напишат документите и да не е на юруш. Даже и повече пари ми върнаха, отколкото ми се полагат.

Edit: въпреки всичко, много ми се виждат 100 евро месечно за студент. Нз откъде е дошла тази сума, дълго време беше 60, 65-75... Дали пък не се опитват да се борят с хората, източващи здравни каси? Макар че всичките немски здравни каси са с такива върли печалби и толков апари им остават, че то не беше връщане на пари, после намалявания на вноски, допълнителни програми и какво ли не. На този фон, 100 евро на студенти до 25-26 г. (което за повечето е регулярното време на следване - Regelstudienzeit) ми се виждат прекалени. Друга е историята с 30-годишните студенти, които си работят нещо и записват семестъра, че да ползват намаленията за студенти, там бих им сложила и по-високи вноски от там 20-30 евро, примерно, колкото ми се виждат позволими и за студент...

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 23:58 от chrissy

# 28
 • Мнения: 1 712
Здравейте, бих искала да се присъединя към тази полезна тема. Дъщеря ми е в 12 клас, готви се за DSD II след няма и месец и ще кандидатсва медицина в Германия.

# 29
 • Варна
 • Мнения: 3 048
vale3000 Ето какво намерих по въпроса тук . Жалкото е , че не знам немски, а преводачът го транслира много неясно. Доколкото схванах поемат някаква част от здравните осигуровки - 84 евро. Ще чакам някой, знаещ немски, да даде разяснения.

русалке Мисля, че на дъщеря ти са правили тест за имунитет към хепатит B. На моята също в първи курс се наложи да се бие такава ваксина, че имунитетът ѝ беше спаднал.

Елиас успех на DSD желая за дъщеря ти Flowers Hibiscus Ако вече сте избрали университети, проверете дали местното Studierendenwerk приема молби за общежития и кандидатствайте още сега.

Общи условия

Активация на акаунт