Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

 • 42 671
 • 746
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 181
И аз искам да благодаря на Chrissy за автентичното мнение за немския темперамент, нищо че остана в предната тема! Пратих го на дъщеря си, да има "едно наум" Wink
Към момента тя няма да работи и само се информирам за неволите ви с тези осигуровки. Може би наистина са решили да намалят работата без осигуровки. Успех!

# 31
 • Мнения: 2 729
Като че ли дойде краят и на нашите мъки с мястото за постоянно настаняване на сина ми. Получил е покана от частното  общежитие в което кандидатства началото на тази година по препоръка на кръщелницата ми  - тя живее там и спомогна за комуникацията межу съдържателката и сина ми. Договорът е от 01,12, в понеделник живот и здраве ще го подпише,   наемът е повече от приличен, а условията по описание на Митко са отлични.  Тя по принцип му беше дала положителен отговор за началото на април, но изглежда сее смилила над него, знаейки че е с договор до края на месеца. При пристигането си в Мюнхен Митко я посети и проведоха един , според него, много ползотворен разговор. Явно това е дало отражение тя да го покани още сега. Така одисеята с търсене на място за постоянно живеене приключва, и надявам се, да не му се налага да се мести повече. Там отдаването е с макс, срок 5 години.  Отстоянието до университета е две спирки с метро, без прехвърляне. Ох... отдъхнах си.  А обеюания буркан с мед ще си получи при подписването на договора, както изглежда. Сега си давам сметка колко безпокойство ми е коствало това негово несигурно положение.

# 32
 • София
 • Мнения: 13 888
GD, честито! Хем ще е близко до унито, хем при хубави условия, хем ще си е в една сграда с кръщелницата ти Simple Smile Между другото, Т. беше много отзивчива преди година, когато ни разказа доста неща за медицината. Разбира се, още тогава благодарихме. Но сега, когато така желаната специалност е вече факт,  при това на най-исканото място, си мислех да й пиша, но ми стана неудобно. Така че, когато я чуеш, поздрави я специално от нас.

Елиас, пожелания за успех на девойката на ДСД и от мен. Simple Smile Каква ли тема ще измъдрят тази година? Дано да е благодатна за писане.

Ясмина, не съм доразбрала онзи ден нещата, минаха ми приказките малко покрай ушите, че нали бях стресирана с тези пусти здравни... Само са взели кръв и след изледването й ще определят на кого ще бият и на кого не. Тоест поне засега още нищо не й е бито. Евентуално другата седмица. Но девойката ми обясни друго  -  независимо, че някои българи имали този документ с имунизациите от РЗИ, а други - не,  на всички до един са взели кръв. И поне засега нито са взели документа от имащите го, нито са пришпорили останалите да си вадят такъв.

Последна редакция: пт, 08 ное 2019, 17:11 от пенсионирана русалка

# 33
 • Мнения: 2 729
Ще й предам , Русалка, благодаря. Но и ти й пиши, ще се зарадва. Те и двамата подготвяли преместването му, и планът е бил като е в новата стая да се похвали. но след кратко съвещание решили да ме пощадят. Ах, тези деца. Искат всичко сами.

# 34
 • Мнения: 459
vale3000 Ето какво намерих по въпроса тук . Жалкото е , че не знам немски, а преводачът го транслира много неясно. Доколкото схванах поемат някаква част от здравните осигуровки - 84 евро. Ще чакам някой, знаещ немски, да даде разяснения.

Благодаря ,Ясмина!:hibiscus:

# 35
 • Варна
 • Мнения: 2 973
Русалке Точно така, независимо, че в имунизационния сертификат пише, че са им били ваксина против хепатит В, трябва да се направи тест, защото към 18г. при много ваксинирани имунитетът е спаднал или липсва. Не се прави повсеместно, но те са в рискова категория.

G.D. Много се радвам за положителния финал. Май вече всички са настанени. Имаме ли да мислим още някого? В началото изглеждаше трудно и невъзможно дори, но на края всичко се нареди. (римите на Русалка са заразни Simple Smile )

# 36
 • София
 • Мнения: 181
Супер, G..D..!
Как се справят студентите с голямото учене? Моята госпожица май е хванала някакъв вирус, точно когато има контролно. Чудех се, ако не може да отиде на контролно, какво трябва да направи? Има ли практика с някакви бележки за друга дата или кой както се оправи?

# 37
 • Мнения: 2 729
Трудно му е на моя младеж. Изпратихме му сборник със задачи по механика, на времето с баща му само от там се готвехме за изпитите по механика, Сборникът е на руски език. Има прекрасни чертежи, и отговори на задачите, Той обаче е в чуденка - как ще се оправи с този руски....Казвам му - има ня колко понятия и термини, преведи си ги, и от там насетне всяко условие ще ти е ясно.  Едно време да имаш сборник на Мещерски си беше цяло чудо, той сега се мръщи че е на руски.
Освен това днес би трябвало да подпише договора за новата квартира... не пише нищо, а на мен ми се искаше да съм в течение на случващото се. Свито ми е, и с нетърпение очаквам да свърши деня за да съм сигурна че не е на университет и да го питам какво се случва.  Назнам дали споделих, на 08,12 ще ходи при брат си. Това ще е първата им среща откакто големия замина септември., хубаво е, че след три месеца разделени ще се видят, а ако не е тежък  прехода, може би ще го правят по-често. Не е малко разстоянието, идея си нямам с какъв транспорт ще се придвижва  малкия , доколкото го познавам, ще  пише чак както стигне. Много е ...пораснал...ах, тези "деца". Големия категорично заяви, че от януари настоява да е финансово  самостоятелен, да го оставим да види как ще се справя .  Да се радвам ли, или...

# 38
 • Мнения: 223
Чудех се, ако не може да отиде на контролно, какво трябва да направи? Има ли практика с някакви бележки за друга дата или кой както се оправи?

Няма какво да се чудите, всичко е регламентирано в Prüfungsordnung-a на вашата специалност в съответното уни. Има практика за издаване на лекарски бележки, но трябва да се прочете дали се допускат документи от обикновен личен лекар или изискват лекарска експертиза от Amtsarzt. Освен това е много важно дали вече е записана за изпит, защото ако е записана и не се яви, ще си изхаби 1вия опит....

# 39
 • София
 • Мнения: 1 289
От моя син знам, че е  най-добре да се учи направо  на немски, колкото и да е трудно.

# 40
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 755
Супер, G..D..!
Как се справят студентите с голямото учене? Моята госпожица май е хванала някакъв вирус, точно когато има контролно. Чудех се, ако не може да отиде на контролно, какво трябва да направи? Има ли практика с някакви бележки за друга дата или кой както се оправи?

Най-най-общото правило е, че ако заявиш достатъчно по-рано болестта, не ти се приема за явяване. Обаче не е като в България да има редовна сесия, пък поправка, пък 2-ра и 3-та поправка... Т.е. ще чака или до следв. семестър да се яви пак, или до догодина, в зависимост от честотата, с която се четат тези лекции.

Това е най-общо, вече тя да си прецени колко важен й е точно този изпит и с какъв коефициент влиза в общата диплома, ако гони висока диплома и съответно да реши ще се явява ли (ако е записана, както посочи Грант, ако още не е записана може да реши дали изобщо да се записва).

# 41
 • Мнения: 459
G.D. ,честито за квартирата на студента!
И аз като mami21 съм на мнение,че колкото и добри да са руските сборници,по-добре да учи от немски учебници.Ние родителите сме учили руски в училище и за нас не е проблем да четем и разбираме на руски,но младите за съжаление почти нищо не разбират,особено пък специализирана литература,която е трудна за разбиране  на български,а трябва да я учи на немски,през руски. Младите общуват с руски младежи на английски.
Аз също бях пратила на моята девойка  първоначално някакви книги на български,но се оказаха ненужни.

.............................Големия категорично заяви, че от януари настоява да е финансово  самостоятелен, да го оставим да види как ще се справя .  Да се радвам ли, или...
Аз  бях шокирана когато дъщеря ми заяви ,че започва работа в клиниката(в началото на 2-ри курс) и буквално месец или два след това каза,че започва и втора работа.Опитах се  да я разубедя ,че не е добре да започва втората работа защото може да се отрази на ученето,но тя ми отговори ,че ако не успее да се справи винаги може да се откаже от нея.
Оттогава е финансово независима.По-късно се оказа,че е било добре да започне втора работа ,защото макар че заплатата на първата работа е висока,не достигат още няколко часа работа на седмица,за да получава Бафьог.
Teodora Tropcheva 630951,дано дъщеря ти се оправи за контролното!

# 42
 • Мнения: 3 390
На моята девойка пък не и пуснаха договора  , докато не пристигне документа от нашата здравна каса че до 31 юли е била осигурена в БГ и от следващия ден не тръгне да и тече немска застраховка - и това още 2017 г

# 43
 • Мнения: 2 729
На моята девойка пък не и пуснаха договора  , докато не пристигне документа от нашата здравна каса че до 31 юли е била осигурена в БГ и от следващия ден не тръгне да и тече немска застраховка - и това още 2017 г

mama Tin  - работодателят на твоето момиче трябва да бъде даден за пример ! Ако  всички работодатели действаха така, сега нямаше да има нужда ние да се ровим и тълкуваме законите.
И нещо което си говорим често с приятели, чиито деца учат извън БГ. За какво са тези посолства, и защо поддържат този административен персонал, като не се   ангажират в  изготвяне на брошури с основни правила и закони касаещи децата ни докато пребивават в странство. Защо не се разпространява полезна за децата информация, касаеща законови разпоредби, правила, процедури, глоби. С какво толкова се занимават тези административно служби, та не им идва на ума да са в полза на младите хора, които ,съгласете се, няма как да са наясно с всички правила, изисквания и закони. Ще кажете - те немските работодадели не са наясно, та българските служби ще знаят ... Ами тогава, да си сърбат попарата,  и да опрощават периоди без здравни застраховки. А ние да се надяваме, в близко бъдеще, и за БГ студентите   ще  има инфо , като граждани на държава от ЕС. А ние като туристи, като поискаме някъде симутантен превод , да не ни се налага да избираме между разни и разнообразни езици на страни членки на ЕС,а да имаме адекватен български превод. Толкова ли е трудно това, чудя се...

# 44
 • Мнения: 3 390
Права си, точно за това са, да помагат с информация. Не съм чула обаче да го правят, предвид че посолствата са пълни с връзкари, които и език не знаят

Общи условия

Активация на акаунт