Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 611
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Да, има го и описаното от Chrissy, но не посмях да го напиша, за да не се отворят нови дискусии/спорове. И моите наблюдения покрай познати деца са, че в Австрия по-лесно се изкарва. A това за един страхуващ се от промените тийнейджър не е маловажно.  Не защото самото учене е по-лежерно, а просто защото имат повече опити за поправка децата. Далеч съм от мисълта, че всички избрали Австрия са търсили непременно "по-лек" вариант.Много са си направили избора по други критерии. Но има и такива, водени от перспективата за идея  по-лесно минаване през бакалавъра. Иначе определено в Австрия е по-скъпо, но пък  сякаш по-лесно се намират общежития, ако човек действа отрано. Докато в Германия -  гаранция никаква. Извън случая на  maman_ours,  чието дете гарантирано знае немски, Австрия, досега поне, беше избиран вариант и от деца с ниво В2 по езика. Едва от по-миналата година Виенските унита качиха прага до С1, в градове като Залцбург, Грац, Линц, Инсбрук обаче можеше  (от тази година не знам дали още може) да се учи и с В2 в академични университети, а не в хохшулета като в Германия. Транспортът също е довод, ако човек сложи и финанси в уравнението. До Австрия не летят нискотарифни,  до Германия има множество линии на Райън и Уиз. Но както Chrissy каза по-горе, всеки си знае на какво отдава най-голямо значение.

Последна редакция: чт, 19 дек 2019, 13:59 от пенсионирана русалка

# 211
Безценни мнения, момичета, сърдечни благодарности! Не можете да си представите колко сте ми полезни Two Hearts

# 212
  • Варна
Има доста изгодни полети на уиз и райън до Виена.

Не зная обаче дали там студентите също имат семестър тикет за обществения транспорт, както в Германия.

# 213
  • München, Deutschland
Между другото, да, това за нивата на немски беше така, Австрия по-често приемаше Б2, непременно огледайте желаните специалности ккаво изискват. Като тенденция, хуманитарните си искат С1, при инж./икон., ставаше преди и с Б2, поне на някои места.

От Залцбург важи Байерн тикет,т.е. евтини превози вцяла Бавария, също и до двете евтини летища с полети до София - Меминген и Нюрнберг, а и до самия Мюнхен, за Луфтханза. Извън празници и ваканции, редовно летим за 10 до 30€ на посока. Четох и за нова уж нискобюдж. линия до София от Виена, имаше и статии на български, може да си погледнете, май е на компанията, която беше на Ники Лауда, но тя наскоро си смени името, та новото не го знам. До/от Виена е около 14ч с кола, може и до 12ч да падне при благоприятни граници, което би било плюс също, според мен.

# 214
Тя най-добре знае какво искат от нея. Ако е свободна форма, може да засвидетелствате писмено, че предоставяте възмездно /под наем/ или безвъзмездно ползването на Ваш апартамент/къща, като описвате местонахождението и евентуално помещенията, които близката Ви ще ползва. Поставяте дата и подпис и изразявате готовност да сте на разположение на съответния университет при нужда от допълнителна информация. Добре е да допълните, че това ще бъде адреса за кореспонденция на близката Ви от Германия в България.

Сега започнах да пиша писмото, но към кого трябва да е адресирано, към коя българска институция се обръщам в случая?

# 215
  • München, Deutschland
Към никоя.

Достатъчно е да напишете, аз, ХУZ, удостоверявам, че съм отдала имота си с адрес ХХХ на лицето УУУ за периода ZZZ. Или ако ме е отдаване - подходяща формулировка, че се съгласявате да живее там. Подпис и готово.

Това са си отношения м/у вас, не ви трябват институции. Съмнявам се някоя немска институция да изисква повече от това, ако все пак се окаже така, вадите нов лист и написвате ново писмо и готово. 😃

# 216
Questar, имаш информация на лични

# 217
Животът с дете в къщи е в пъти по интересен. Започваш да дишаш с неговия ритъм- снощи се видяха с последно пристигналите приятели, днес замина на вила с класа си. Окончателно преброихме децата които учат в чужбина- от класа му са 10. Всъщност, съвсем не е малко, поправям си последния пост. Интересно   е как се търсят едни други и не пропускат да се съберат в краткото време когато са си у дома. Иначе синът ми си работи тук от компа, нещата с групата с която в този блок разработват проект се движат онлайн. Вчера мина зъболекар и фризьор, днес за изненада усети  още един нов зъб в устата си.Помъдрява.
 Направих купища коледни сладки и вече съм в трепетно очакване и на германчето.

# 218
Моят син също пристига тази вечер с полет от Германия. Много е възбуден от предстоящите срещи с приятелката си и с  останалите си приятели. Намерил си е много нови приятели в университета - предимно германци, но той по принцип е много контактен.  Желая на всички весели празници. Да събират сили студентите за предстоящата сесия и тя съответно да е увенчана с положителни резултати.

# 219
  • София
Не знам дали да се смея или да плача. Simple Smile
Скрит текст:
Снощи в най-големия вятър към 11 часа вечерта самолетът от Виена на австрийските авиолинии беше пренасочен за кацане в Белград заради лошите метереологични условия. Дотук нищо странно, случва се, няма как да повлияем на природата. Човек си казва, че е важно, че са кацнали живи и здрави някъде и толкова. Времето обаче се оправи и самолетите обратно почнаха да кацат на Терминал 2.Оказа се, че при такива условия авиокомпанията решава как да процедира. Е, незнайно защо, австрийските авиолинии решиха само да си заредят машината в Белград и след това да я върнат не вече в спокойната откъм вятър София, а обратно във Виена. На избралите да слязат в Белград придвижването до София се оказа собствена отговорност, понеже нямало как да се осигури автобус посред нощ, нито хотел, в резултат на което от 200 души на борда само 15-20 решили да слязат. Да, ама съседите сърби пък не позволили заради отварянето на самолета полетът да се реализиара преди да се прегледа багажа на всички пътници, а не само на слизащите. И хайде, ново закъснение заради престой от повече от 2-3 часа в Белград. После благополучно кацнаха във Виена и ги настаниха в хотел. Инструктирах девойките да се първи на гишето на австрийските авиолинии, отварящо май в 4,30 сутринта, за да искат първия възможен полет насам. Очаквано пътниците са били разпределени в различни полети днес или утре заради обяснимо пренатоварения трафик по празниците. Избралите да се върнат само с един полет ще чакат да се приберат утре, а моите девойки ще се поразходят сега  по въздух от Виена до Цюрих, от Цюрих до Белград пак и от Белград до София. Да се надяваме, че днес в късния следобяд времето ще е добро, че да не се окажат по неведоми пътища примерно в Азия за "по-кратко". Избива ме вече на лудост. Но най-много ме вбеси това, че на Терминал 2 информация за случващото се нямаше. Написаха на таблото, че полетът е пренасочен до Белград и толкова. Никакви данни след това за чакащите кога и дали е кацнал самолетът, нито какво следва. Страшно неучтива и дръпната служителка на
"Информация" в добавка. А няма как да са нямали инфо, понеже голямата ми девойка неколкократно разговаря с хелп деска на австрийските авиолинни във Виена и те всеки път отговаряха какво се случва към момента. Отделно на сайта хоарата си ъпдейтваха информацията. Дъщеря ми, къде на майтап, къде сериозно, каза, че не сестрите й трябва да търсят обезщетение от австрийците заради закъснението и случилото се после, а тя от нашето летище заради това, че се превърна на място в информатор на чакащите посрещачи, които се събраха около нея в кръгче..
.

# 220
Не знам дали да се смея или да плача. Simple Smile
Скрит текст:
Снощи в най-големия вятър към 11 часа вечерта самолетът от Виена на австрийските авиолинии беше пренасочен за кацане в Белград заради лошите метереологични условия. Дотук нищо странно, случва се, няма как да повлияем на природата. Човек си казва, че е важно, че са кацнали живи и здрави някъде и толкова. Времето обаче се оправи и самолетите обратно почнаха да кацат на Терминал 2.Оказа се, че при такива условия авиокомпанията решава как да процедира. Е, незнайно защо, австрийските авиолинии решиха само да си заредят машината в Белград и след това да я върнат не вече в спокойната откъм вятър София, а обратно във Виена. На избралите да слязат в Белград придвижването до София се оказа собствена отговорност, понеже нямало как да се осигури автобус посред нощ, нито хотел, в резултат на което от 200 души на борда само 15-20 решили да слязат. Да, ама съседите сърби пък не позволили заради отварянето на самолета полетът да се реализиара преди да се прегледа багажа на всички пътници, а не само на слизащите. И хайде, ново закъснение заради престой от повече от 2-3 часа в Белград. После благополучно кацнаха във Виена и ги настаниха в хотел. Инструктирах девойките да се първи на гишето на австрийските авиолинии, отварящо май в 4,30 сутринта, за да искат първия възможен полет насам. Очаквано пътниците са били разпределени в различни полети днес или утре заради обяснимо пренатоварения трафик по празниците. Избралите да се върнат само с един полет ще чакат да се приберат утре, а моите девойки ще се поразходят сега  по въздух от Виена до Цюрих, от Цюрих до Белград пак и от Белград до София. Да се надяваме, че днес в късния следобяд времето ще е добро, че да не се окажат по неведоми пътища примерно в Азия за "по-кратко". Избива ме вече на лудост. Но най-много ме вбеси това, че на Терминал 2 информация за случващото се нямаше. Написаха на таблото, че полетът е пренасочен до Белград и толкова. Никакви данни след това за чакащите кога и дали е кацнал самолетът, нито какво следва. Страшно неучтива и дръпната служителка на
"Информация" в добавка. А няма как да са нямали инфо, понеже голямата ми девойка неколкократно разговаря с хелп деска на австрийските авиолинни във Виена и те всеки път отговаряха какво се случва към момента. Отделно на сайта хоарата си ъпдейтваха информацията. Дъщеря ми, къде на майтап, къде сериозно, каза, че не сестрите й трябва да търсят обезщетение от австрийците заради закъснението и случилото се после, а тя от нашето летище заради това, че се превърна на място в информатор на чакащите посрещачи, които се събраха около нея в кръгче..
.
На нас ни се случи нещо подобно през лятото. Австрийските линии решили да отменят полет Виена - София т.к нямало достатъчно пътници. Бяха пренасочили сина ми в самолет ,които излита преди той да е кацнал/ летеше от Полша -Виена пак със същата авиокомпания/. След много мой настоявания предяви иск за компенсации, чрез фирма и му изплатиха 200Е.

# 221
Не е много 200 евро, но не бива да се неглежира. Това, че са деца и произхождат от Източна Европа, не е основание за подценяване на техните права.

Русалче, от сърце желая безаварийно и бързо завръщане на die doppelte Mädhen, светли и щастливи съвместни дни на пълното семейство.

# 222
  • София
Шарлот, всъщност няма значение дали са деца. И за големите пасажери, произхождащи от Западна  Европа, обезщетението за закъснял над 3 часа полет специално на Austrian airlines e  до 250 евро.

# 223
Русалка, съчувствия за неудачите с Австрийците, само да си дойдат девойките живи и здрави ти пожелавам! И  да си искат компенсация, колкото и да е тя.
Шарлот, компенсацията не зависи откъде са и кой полет им е бил забавен/отменен.

# 224
дано имате късмет с компенсациите, защото лошото време е форсмажор и принципно освобождава авиокомпанията от обезщетение за пристигане с повече от три часа закъснение, като, разбира се, не ги освобождава от задължението им да осигурят хотел, храна, премаршрутизиране - което те явно са направили?

Общи условия

Активация на акаунт