Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 598
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Аз вече си имам една  девойка тук от онази вечер. Heart Близначките  си идват на 21-ви, едната ще пътува с Фликсбус до другата и заедно ще летят после от Франкфурт насам. Едната ще е тук до 5.01. другата до 06. 01,третата до 09.01. И ние с девойката днес се развихрихме  на тема Коледни сладки и меденки, изкупихме де що имаше бои, украси и сие  за меденки и сладки в Кауфланд. Опекохме си днес меки тиквени сладки и ги лепихме с крем с маскарпоне и сметана,  отлежава   и меденото тесто за триизмерна елха. Не я напуска ентусиазмът, всяка година като се прибере, прави нещо медено, по-миналата година беше къщичка, миналата година влак, сега  прави архитектурни проекти за 3 Д-елхата. Сутринта омесваше в определени пропорции подправки за меденки - канела, карамфил, кардамон, джинжифил, индийско орехче и сие.. та мирисът на Коледа го има и у нас вече Simple Smile

ГД, зависи от класа. От паралелката на моите много деца са извън БГ - има в Германия, Австрия, Холандия, Англия, Люксембург.

Маманани, не знам към какво се ориентирала девойката ти точно. И не знам доколко дъщеря ми ще е ориентир съответно. Понеже  тя  учи много малко икономически дисциплини за сметка на много мат. Този семестър икономическите са били само два - Marketing  и Produktion. Доколкото знам през идния семестър е само един. А заради мат може да не е показателно нейното мнение, защото математическите дисциплини до една са с домашни за предаване и минимален брой точки за събиране, след който студентът бива допускан до изпит. Тоест трябва да се учи през цялото време, не преди сесия. Двата икономически изпита минаха, резултати още няма, следват  финансова мат, линейна алгебра 1, анализ 1.. Прибира се на 6-ти и на 07.01 де факто й е  последният изпит по анализ 1. Манхайм почват рано, съответно и свършват рано. Поправките, дай боже да не се налагат, са в края на семестъра.По всички предмети има само по два опита, после - аут.. Единствено  в рамките на цялото следване е допустимо за два изпита да се подаде молба за 3 опит. Sad. Тя това го знаеш и оттук, не е  да не е чела, предупредих я и аз за риска, но все пак си избра мястото и специалността в него. Като си дойде и разкаже повече, ще споделя. Simple Smile Пък дано ви свърши работа разказаното.
На другата засега са й минали само изпитите  "Хигиена на медицината и бърза помощ" (успешно взет) и химията (няма още резултати, променям, ура, току-що  ми звънна, че е взет с немско 2.0, наше 5), следват след празниците  физика, латински и клетъчна биология. С нея се чувам доста по-рядко, пише по някоя и друга дума, че е жива и здрава,  споделя за много интензивно учене, лекции, упражнения, практики, писане на обширни протоколи у дома, брюкенкурс. Но след тази химия сега летеше, понеже в училище не беше профил Химия и биология и съответно в 12 клас дори не ги изучаваше тези предмети. Май съм по-щастлива от нея. Simple Smile

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 23:51 от пенсионирана русалка

# 196
И ние си имаме любими гости Purple Heart, но за Нова година се връщат, имали уговорка там с приятели.
Приятни празници на всички!

# 197
Здравейте от една майка на дванадесетокласничка! Ще се радвам да споделите мнения, дали според вас си струва да настоявам за избор на ВУЗ в Германия, след като дъщеря ми се е спряла на Виена.  Признавам, че не ми е ясно с какво следването в Германия може да уплаши един човек, завършващ лайстунг, така че той да предпочете Австрия. Извинете, ако сте обсъждали въпроса в предходни теми.

# 198
  • София
А защо трябва доводът да е, че е непременно  уплашена от Германия? Може просто в Австрия да й харесва повече,  особено ако е била и на двете места  в различни градове и е имала възможността да сравнява. Отделно може  да  се опира на отзиви на следващи там приятели от предходни випуски, да й е харесало изучаваното по програма точно в даден университет там, да е чела форуми с мнения на студенти. Simple SmileПричини много може да има.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 13:44 от пенсионирана русалка

# 199
Ще ми се наистина такива да са причините, Русалке Simple Smile След обмена с немски училища винаги се е връщала доволна, а в Австрия е била единствено като туристка с нас. Изтъкнах ѝ аргументите си в полза на немски университети, които стоят по-високо в класацията от австрийските, но същевременно разбирам, че социалният аспект също е много важен и затова не настоявам и се опитвам да не се меся. Изобщо трудно е да се балансира между желанието детето ти  да направи най-добрия от твоя гледна точка избор и необходимостта все пак този избор да си е негов... Ще се въоръжа с търпение и дипломатичност Simple Smile

# 200
  • София
Да, добре е сами да решат какво и къде искат, въпреки че на нас все ни се струват малки! Така после, когато им е трудно, ще казваме - ти го избра!
В Германия ученето е много. Може би се надява, че в Австрия ще е по-малко Wink
Изпуснах голямата дискусия за гимназиалното образование, но пък оставам в очакване на гостенчето! Нямам търпение и постоянно си мисля, че сме един ден напред!

# 201
Може би ще е по-лесно, ако представиш и нейните аргументи за Австрия/против Германия. Иначе няма как да ти дадем обективен съвет. И наистина, не знам да има голяма разлика между висшето образование в двете страни, така че решението ѝ не е пагубно.

Не робувайите на ранкинги - нито е ясно на каква основа се правят, нито гарантират успех. А това, че някой си бъдещ работодател щял да се кланя на дипломата от супер елитния университет ХУ са по-скоро митове.

# 202
За Уни-тата нямам никаква представа - чрез вас плахо навлизам в темата, но животът в двете държави е различен. В Австрия се живее малко по-спокойно. Не е толкова силен бюрократизмът. Ако аз бих избирала /за себе си/ в  коя държава да живея, бих предпочела Австрия, а ако не се съобразявам с бюджет - Швейцария.

# 203
Може би ще е по-лесно, ако представиш и нейните аргументи за Австрия/против Германия. Иначе няма как да ти дадем обективен съвет. И наистина, не знам да има голяма разлика между висшето образование в двете страни, така че решението ѝ не е пагубно.

Не робувайите на ранкинги - нито е ясно на каква основа се правят, нито гарантират успех. А това, че някой си бъдещ работодател щял да се кланя на дипломата от супер елитния университет ХУ са по-скоро митове.

Реших да ви ги спестя, защото за мен не са сериозни. Поне тези, които ми се казват, а иначе може да има и други.
Скрит текст:
Студенината на немската нация, как трудно приемат чужденците и т.н. Разбира се, обяснихме ѝ, че това е валидно за всяка страна, винаги има известен период на адаптация. Изобщо доста си говорим по темата.

Разбира се, че нивото на университета е само един и може би не най-важният от множеството фактори, които ще определят избора. Все пак, "ако ще е гарга, рошава да е", си мисля аз. Simple Smile

# 204
Здравейте! Мисля, че това е точното място, където може да ми помогнете да се ориентирам.
Моя приятелка германка догодина ще учи в университет в България и ще отседне в мой апартамент. Сега тя ме пита за няакво удостоверение (доказателство) за настаняване да й изпратя по имейл с мой подпис, което да представи. Аз нямам идея за какъв документ се касае, къде се вади и нужен ли ще й е веднага, щом кацне в България?
Благодаря на всеки, който може да ми отговори!

# 205
Тя най-добре знае какво искат от нея. Ако е свободна форма, може да засвидетелствате писмено, че предоставяте възмездно /под наем/ или безвъзмездно ползването на Ваш апартамент/къща, като описвате местонахождението и евентуално помещенията, които близката Ви ще ползва. Поставяте дата и подпис и изразявате готовност да сте на разположение на съответния университет при нужда от допълнителна информация. Добре е да допълните, че това ще бъде адреса за кореспонденция на близката Ви от Германия в България.

# 206
Много благодаря, мисля, че точно за това се касае.

# 207
  • София
Maman_ours, тов със студенината е малко клиширано. Да, не са като нас германците, ама не са и зле настроени към чужденците. Винаги има изключения, разбира се, ама така е навсякъде. Винаги съм писала назад колко отзивчиви са всъщност  немските колеги на дъщеря ми, винаги покрай Коледа и Великден поемат нейни смени в работата, за да може тя повече да постои тук. Да, тя си ги отработва, но важен е жестът в съответното време . Помогнаха й при преместването в друга кавартира.  Хаусмайстерът на голямата и този сега на едната близначка в Аахен бяха/са много мили хора, отзивчиви са  и при нужда винаги помагат.  Да, в началото е трудно, немците са си по групички на лекции/упражнения, в които  нашите деца не се включват, но по мое мнение  не заради отхвърляне, а защото са още стресирани от новото и сами отбягват такива контакти, буквално се вкопчват в  сънародниците/съучениците си като компания.  И в този ред на мисли е донякъде добре, пак според мен, човек да се окаже на място, където има по-малко българи, адаптацията става по-лесно и по-бързо. Но с времето нещата се нареждат при всички случаи. И мисля, че е точно така и в Австрия. Та ако е само това, не би следвало да е сериозен довод. Друг е вече въпросът, ако има и други неща предвид.

# 208
  • München, Deutschland
Когато аз завършвах в КА, а и няколко години по-късно, който не успяваше да завърши при нас, отиваше във Виена. Беше масово явление, т.е. как да кажа, статистически значимо, а не единични лица. Знаеше се, че е доста по-лесно в Австрия, конкретно за инж. и. икономически науки.

Животът в Австрия е по-скъп, най-общо казано. Едни и същи продукти вАвстрия са с 10-15% по-скъпи при масово по-ниски заплати. Стандартът си е по-нисък, средно погледнато. Ясно е, че има изключения и в двете посоки.

Според мен лично, австрийците действително са по-отворени като хора, поне по това, което съм чувала и от приятели, живели на двете места.

Иначе, за мен Виена е прекрасен град, ако имаш парите "да го ползваш", важи и за Мюнхен, примерно, но доста по-малко за Берлин, да кажем. Не мога обаче да дам примери с ежедневни разходи от Виена за сравнение.

В крайна сметка, зависи за какво отиваш - да си сред немскоговорящи ли, да видиш Европа ли, да поживееш в Чужбина ли, да учиш ли, да имаш добра отправна точка за пътувания ли... Много още мога да изреждам, но всеки следва да избере за себе си кое му пасва - финансово, социално, всякак.

# 209
Скрит текст:
Maman_ours, тов със студенината е малко клиширано. Да, не са като нас германците, ама не са и зле настроени към чужденците. Винаги има изключения, разбира се, ама така е навсякъде. Винаги съм писала назад колко отзивчиви са всъщност  немските колеги на дъщеря ми, винаги покрай Коледа и Великден поемат нейни смени в работата, за да може тя повече да постои тук. Да, тя си ги отработва, но важен е жестът в съответното време . Помогнаха й при преместването в друга кавартира.  Хаусмайстерът на голямата и този сега на едната близначка в Аахен бяха/са много мили хора, отзивчиви са  и при нужда винаги помагат.  Да, в началото е трудно, немците са си по групички на лекции/упражнения, в които  нашите деца не се включват, но по мое мнение  не заради отхвърляне, а защото са още стресирани от новото и сами отбягват такива контакти, буквално се вкопчват в  сънародниците/съучениците си като компания.  И в този ред на мисли е донякъде добре, пак според мен, човек да се окаже на място, където има по-малко българи, адаптацията става по-лесно и по-бързо. Но с времето нещата се нареждат при всички случаи. И мисля, че е точно така и в Австрия. Та ако е само това, не би следвало да е сериозен довод. Друг е вече въпросът, ако има и други неща предвид.

Много благодаря на всички за отговорите! Благодаря, Русалке, за споделения опит Sparkling Heart Аз имам лични впечатления от адаптацията в друга държава (Фр) и не мисля, че има принципни разлики, първите месеци са трудни, а нагласата на самия човек е много важна. Сред колегите, с които работя, има и немци, към повечето от които горното клише е неприложимо. Затова си мисля, че младежта у нас се крие зад такива митове и легенди, а истината вероятно е съвсем естествен страх от промяната, която предстои. Явно аз не успявам да стигна до същината на проблема в нашия случай. Ще продължавам с опитите, като прилагам и иновативни подходи Nerd

Общи условия

Активация на акаунт