Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 594
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Изместваме темата, но съм изкушена да отговоря. Не следва да приравняваме заниманията по чужд език с любовта към четенето на понятен за дете език. Именно детето, което гори с книгата и иска да я "изяде" за ден, ще търси начин да я прочете на разбираем език. С цел обогатяване на вортшатца съм препълнила къщата с немски книги. Уверявам ви, остават недокоснати от дете, за което книта от 300-400 стр. на български за ден прочитане е обичайно.

# 181
Аз пак да си кажа, че четенето и нечетенето не са вина на образователната система, а на родителите. В този смисъл, за да чете детето и да има лексика на който и да е език, вкл. и на български, трябва родителите да са си на мястото.
Не е само до родител, но и до дете. Имам две деца и на двете сме се опитвали да четем от 1годишна възраст. Едното сядаше и слушаше с желание , преди да си легне само отиваше и избираше книжка и не си лягаше без да се прочете приказка. И сега чете и непрекъснато се купуват книги.Другото щом започнем да четем ставаше и отива да прави нещо. Никакъв интерес,какво ли не опитахме да седне и да слуша не и не, сега продължава да не обича да чете.

Ммм да, моето чете без никакъв натиск от моя страна, но въпреки натиска да спортува - не ми се получи, ама въобще  ! Anguished Може би не е имало кой да "запали"  нещата вътре в него ... поне аз така си мисля , то е и до характер.

# 182
С риск да изместя темата, да питам Simple Smile Какви са ви впечатленията от немски за втори ДЗИ? На дъщеря ми и трябва оценка, готви се за немски, но една госпожа по английски се изказала, че на немския масово са орязани и много подготвени деца изкарват сравнително ниски оценки.

# 183
Разбира се, че зависи от характера на детето, но е работа на родителя да намери такъв подход, който да съответства на този характер. Няма такова дете, което да не може да бъде научено да чете с удоволствие, ако родителят се заеме с това.
Chrissy, четенето не е само хартиена книга на немски класик. Има огромна маса от текстове за четене из нета, от всякакъв вид и на много езици.  По-важното е осмислянето, анализа на информацията, способността да извлечеш връзки и зависимости от нея. И в това е ролята на родителя, да обсъжда с детето, да размишлява на глас, да му посочва именно тези зависимости, да спори, да изгуби спор понякога и да си го признае.

Роки-Маки, и за спорта се отнася същото, според мен. И за всяка друга дейност, която изисква усилия и  постоянство, преди да се стигне до удоволствието. Да четеш на недобре усвоен език е мъка, да се качиш на ски и да не можеш да държиш правата линия е мъка, да хванеш тенис ракетата и да не уцелиш топката е мъка. Но когато вложиш труд и постоянство, и се научиш добре да ги правиш, стават удоволствие.

Шарлот, четенето на непонятен език е мъка, но има полза от него, усвоява се лексика, словоред, начин на изразяване на езика. Чак след като езикът е на много високо ниво, четенето на него става удоволствие. Но за да се стигне това ниво, се изисква труд и постоянство, и четенето е част от това. Не може всичко в живота да е удоволствие, каквото и да проповядва фейсбук културата по въпроса.

По въпроса за нивото в наредбата продължавам да смятам, че това е несъществен въпрос, особено след като няма санкции за неизпълнение. И затова предлагам да сложат С2 Simple Smile

Предполагам, че всичко това е оф-топик и мод-овете ще го затрият.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 10:58 от Анонимен

# 184
С риск да изместя темата, да питам Simple Smile Какви са ви впечатленията от немски за втори ДЗИ? На дъщеря ми и трябва оценка, готви се за немски, но една госпожа по английски се изказала, че на немския масово са орязани и много подготвени деца изкарват сравнително ниски оценки.

Големият ми син се явява на матура по немски, приятелката му, дете от хуманитарна гимназия - също. И двамата имаха  оценки над 5,50 . Не се е готвил извън училище  синът ми.

# 185
  • София
Елиас, няма как човек да отговори на такъв въпрос.  Езиковите матури са всяка за себе си. През последните години матурата по английски примерно  все беше лесна и масово се изкарваха шестици,  като под шестици визирам 6,00 с точки над 95. По тази причина вероятно миналата година бая народ залитна по нея ( в НЕГ в София  на немски се явиха сигурно 60-70 души, не помня точно колко, а не ми се търси, при випуск от 190, сред които  4-5-6 да кажем са се освободили с отлична оценка от немския абитур), но тя беше спорна откъм вярност на отговорите, кофти направена и  решилите да спечелят с избора й, всъщност загубиха. Хора с ниво С2 на СРЕ,  с отличен TOEFL или IELTS, ученици на АК и т.н не се бяха справили като за 5,90 и нагоре. Имаше и подписка срещу оценяването, ама  нищо не се промени.Орязване миналата година имаше и с немския, споменах по-назад как  в съчинението на дъщеря ми са подчертавали като неприемливи за употреба изрази от ДСД формата. Мисълта ми е, че не може да се прогнозира тази година как ще е.  Аз моите ги навивах за матура по мат, там е най-малко субективно според мен, но така решиха и не съм се месила повече.

ГД,  ако човек не гони диплома за медицина примерно, отлична оценка на ДЗИ над 5,50 може да се разглежда като супер. Ама за  такова дете като това на Елиас оценка от рода на 5,60 или 5,70  е ниска и орязваща сериозно шансовете за прием. Особено вече с новите правила, понеже с по-ниска диплома на Абибесте не се влиза, а пък по другата квота ще се иска  добър резултат и на изпита в Германия. Което означава, че  за начало ориентиралите се  към тази специалност трябва да гонят максимума и на двете матури.. Или да  имат щастието да се справят блестящо на ТМS. Познавам задочно едно такова лапе, което тази година е 12 клас, свалям му шапка за резултат от 97%. Може и 98% да бяха, не помня точно.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 11:40 от пенсионирана русалка

# 186
  • Варна
Елиас Дъщеря ми се яви на немски като втори ДЗИ и изкара 6,00 (на нея също оценката ѝ беше важна). Оплакваше се от едния запис за слушане (бил направен от някаква експертка от МОН по немски, със силен акцент и лошо произношение). Един-два от отговорите според нея били спорни. В крайна сметка благодарение на това, че на писмената част имаше максимален брой точки, получи 96т. мисля и 6,00. Няколко ученика от гимназията също имаха 6,00. След като им мина изпита по ДСД, се подготвяха само за матурата по немски, която според дъщеря ми е била доста по-лесна.

В същата година избралите английски се оплакваха от спорни въпроси, но това там си е традиция. Но пак имаше пълни шестици.
Аз също смятам, че по математика е най-безпристрастно оценяването и ако детето е отлично подготвено там, го препоръчвам.

# 187

Роки-Маки, и за спорта се отнася същото, според мен. И за всяка друга дейност, която изисква усилия и  постоянство, преди да се стигне до удоволствието. Да четеш на недобре усвоен език е мъка, да се качиш на ски и да не можеш да държиш правата линия е мъка, да хванеш тенис ракетата и да не уцелиш топката е мъка. Но когато вложиш труд и постоянство, и се научиш добре да ги правиш, стават удоволствие.

Написаното от мен, беше в посока, че "натискът"  от страна на родителя ( за да бъде едно дете успешно в нещо конкретно),  не винаги дава резултат. Дори и да има ефект, той е краткосрочен. Просто всеки човек има различни интереси, качества, заложби и т. н.  И не става въпрос за усилията (не ги отричам),  а за нещата "които ти идват отвътре" . Изместват се нещата от темата и няма смисъл да задълбаваме  Simple Smile .

PS - По отношение на моето дете - то може да се спуска със ски и плува добре ( има професионална техника), но не е нито скиор , нито плувец . Винаги ги е правил по задължение, за което аз съжалявам най - много.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 12:34 от ROKI_MAKI

# 188
ROKI_MAKI, Hands Plus1

За матурата по немски не знам, моят се явява на математика.

# 189
Имам чувството, че big е описала моите деца.Същата история.

# 190
  • София
Здравейте всички.

Как сте? Броите ли дните до прибирането на децата за празниците Simple Smile Какви хубави моменти ви очакват само... Пълна къща! Опитвам се да си представя как ли ще се вълнувам и аз, живот и здраве, догодина по същото време Simple Smile
Надявам се после да споделите какво разказват студентите за живота и ученето в Германия. Стискам палци и за първи успешни изпити особено на зайците. После като че ли става по-лесно.

Русалке, теб те следя с особен интерес, защото университета в Манхайм ни е фаворит за момента Simple Smile Simple Smile Simple Smile

При нас иначе за момента е пълен застой. ДСД мина, ваканцията предстои, кой ще ти мисли за бъдещото кандидатстване Wink

Весели празници ви пожелавам Simple Smile

# 191
Моя германски студент се прибира на 24-ти.  Буквално откачам от емоция при мисълта че след седмица ще си е у нас. Точно днес ме помоли да не му заемаме 26-ти вечерта, защото е на коледно парти с класа и класния си.  Иначе у нас тече трескава поддготовка по посрещането им Simple SmileSimple SmileSimple Smile  И двамата с татко им се вълнуваме  - много ни липсват. Ще се върне на училище на 07,01, сесията му е февруари, за връщане напролет не смея и да мисля, все пак първо трябва да мине успешно изпитите си. Тъй като с него много малко сме се чували откакто е заминал - по цял ден е в университета, уикенда основно учи - тепърва като си дойде ще разказва и споделя впечатления. Миналия уикенд се напъна и отиде при брат си в Холандия, изкараха там почивните дни, бяха на концерт - големия сподели, че Митко е бил много впечатлен, но ще ни е много интересно да чуем разказ от първо лице за пътуването и преживяванията му. И така - в очакване , минават дните...

# 192
  • София
G..D.., чудесни дни ви пожелавам и дано да успеете да се наприказвате. Много е хубаво, че си организират такава среща на класа. Дано да им стане традиция Simple Smile Повечето негови съученици заминаха ли или останаха тук да учат?
При моята дъщеря, в сферата на фантазиите още, само си правят планове как ще си гостуват тук и там. Някои са се насочили към други държави, други пък към различни градове в Германия. Рибата в морето... Но светът е в краката им, наистина Simple Smile
Този плам и ентусиазъм на младостта ми липсва на моменти. Не че съм стара аз Simple Smile

# 193
  • София
Моите момчета също се прибират на 24-ти. Чакам ги с нетърпение. Точно днес се сетих да запиша час за преглед на зъболекар за малкия, че лятото не успя да отиде. Лошото е , че зъболекарят ни ще почива до 6-ти. Дано да няма нещо за правене! Баткото вече там си преглежда зъбите.
Тази седмица правя коледни сладки. Вече къщата мирише на Коледа  Simple Smile
Не планирам нищо по време на престоят им. Те със сигурност ще се видят с приятелите си и съученици.

# 194
Почти всички останаха тук, учат медицина. От класа на малкия ми син  само той е в Германия. Никой  друг. Три деца са в Холандия. Едно е в Австрия. Другите са тук.  Немска паралелка в ЕГ.
При големия аналогично - извън медиците, двама са в Австрия, едно в  Германия, едно в Англия  и моя син в Холандия. Отново немска паралелка в ЕГ.   Мит е това за масовото заминаване на деца да учат навън. Единици са  от класовете.  Малкия като беше при брат си, се е видял със съучениците си в Холандия, те са в същия град. От големия разбрахме, че децата искат да се прибират , не им допада мястото и тъгуват за дома.  Ще ми е любопитно да чуя мнението на Митко по въпроса. Да, казарма си е - от всякъде. Борба ежедневна. Все си мисля, че каузата си заслужава само ако те са мотивирани и желанието да са там е тяхно, а не на родителите. Моите изглеждат ок с всичко което им се случва,  но като ги видя сега и поговоря с тях, ще мога да споделя как им се отразява случващото им се. Особено на малкия, с големия миналата зима имах такива терзания, но той като си дойде, седна на масата, огледа се и каза - аз така като гледам, тук ще си идвам вече  все за малко ... И катозаговори за университета и заниманията там очите му така светеха, че с баща му си отдъхнахме.
През ваканцията освен дежурното надяждане на пълни маси надявам се ще имат и много срещи с приятели , малко козметични занимания , малко зъболекар. И разбира се - най-важното е - да са здрави!

Общи условия

Активация на акаунт