Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

 • 41 271
 • 746
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 1 617
Браво на зрелостниците! Да продължат така и занапред!

# 706
 • София
 • Мнения: 1 985
Браво на зрелостниците! Много късмет им желая!

# 707
 • Бургас
 • Мнения: 975
И аз да се похваля БЕЛ 5,70 и по английски 6.00. Много късмет и успехи на всички.

# 708
 • София
 • Мнения: 25
И ние вкъщи сме доволни от резултатите - около 5.70 и по двата предмета. Добре че днес ги пуснаха, та да си отдъхнем.
Пълно 6 обаче е наистина страхотна оценка! Поздравления за децата!
Продължаваме напред Simple Smile

# 709
 • София
 • Мнения: 2 698
Поздравления за дванадесетокласниците! Резултатите, които споделяте, са чудесни!
Успех по-нататък!

# 710
 • София
 • Мнения: 13 006
Браво на всички!! Успех и  нататък.

На бъдещите медици - успех и на ТМS.  За тях натоварването още не свършило, за жалост. Но поне са  свикнали с това да са на педал в последно време и имат тренинг за учене, не са се отпуcкали. Стискам палци.

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 00:07 от пенсионирана русалка

# 711
 • Мнения: 1 580
Благодаря, Русалка!
До 02.08 е на педал и после, ако е казано, започва истинското учене Bowtie

# 712
 • Мнения: 2 468
Резултатите на децата ме изпълват с гордост! За такива новини влизам във форума. Браво, все напред и нагоре, наесен да сягат багажа!!

# 713
 • София
 • Мнения: 25
Може ли да помоля опитните мами да ми дадат съвет какъв подход да прилагаме като определяме реда на желаните университети. Нещо изведнъж днес се паникьосах, че този процес не ми е ясен.
Дъщеря ми си е направила регистрации в указаните от съответните университети платформи, но въобще не мога да си представя реално как ще се случват нещата. Приемайки я в един университет вероятно ще отпадне от класиране в посочените назад, но като са през различни платформи как се процедира?
Благодаря предварително на всеки отделил време да ме "светне" по тези въпроси Simple Smile

# 714
 • Мнения: 490
Ако някой има опит, моля да сподели . При изготяне на  CV  във връзка с кандидатстване в университет в Германия, следва ли да се прилага дипломата от 8 клас и как описвате степените на образование  ? Носи ли се въпросното CV в Немското посолство за заверка ?

# 715
 • София
 • Мнения: 13 006
mamanani,  доста ти е общ въпросът,за да се отговори в детайли, но все пак ще се опитам. Част от специалностите са с местни квоти и минават примерно през платформата dosv. hochschulstart. Там излизат всичките кандидатури на  бъдещия студент в различни унита, обработвани от хохшулщарт. Примерно  младежът/девойката е кандидатсвала за  една специалност в Уни  Х, за подобна или друга в Уни У, за трета в друг университет... До един момент (фиксирана дата) кандидатът има право да прави така нареченото  Priorisierung, тоест да си размества поредността на желанията. И когато, живот и здраве, го приемат по позиция 1 и той приеме,  системата маха останалите и  човек вече няма как да се класира за тях. Но паралелно би могъл да се класира другаде - примерно, ако е кандидатствал  за специалност без квоти, кандидатстването за която става САМО през платформата на съответния университет. Тоест може да е приет човек на две места  - на едно с квоти и на друго  без. За това място с квотите  през dosv има  обикновено по-кратки срокове за записване, защото следва все пак прекласиране  на следващите в редицата с чакащи. Докато при "без квоти" и кандидатстване единствено през уни-платформата сроковете са дълги обикновено, понеже там няма ограничение в бройката, приемат всеки с пълни документи. Дано няма промени тази година и да подвеждам неволно..

Роки, на дъщеря ми  CV-то си беше на немски и не е заверявано в посoлството. Също така и прeпоръката от немец.. Но тя пък беше заверена от Deutsche Abteilung на НЕГ.  Заверките в посолството бяха на превеждани от бг неща.. Иначе нищо не е прилагала от 8 клас (по-скоро от девети) като документи за завършен образователен етап, само в  CV-то бяха упоменати етапите по училища. Ще погледна дали го пазя и ако да, ще го kaча тук с изтрити имена, адрес , мейли..

ПП Снима ми оттам девойката копие  с телефон, затова качеството е лошо. Но пак се добива представа.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 08:11 от пенсионирана русалка

# 716
 • София
 • Мнения: 25
Русалке, много благодаря! Четох и препрочетох написаното и мисля, че разбрах. Предполагам, че като почнем да попълваме и да качваме документи, пъзелът ще се подреди. Дано да няма липсващи парчета Simple Smile

Благодаря и за предоставеното CV. И за нас е полезна тази информация!

# 717
 • София
 • Мнения: 1 117
И аз благодаря на Русалката, която винаги е в помощ!💐
Препоръка дадена на български с агенция ли трябва да се преведе и трябва ли заверка от посолството?

# 718
 • София
 • Мнения: 13 006
И аз благодаря на Русалката, която винаги е в помощ!💐
Препоръка дадена на български с агенция ли трябва да се преведе и трябва ли заверка от посолството?

Нямам опит с бг препоръка, Мастер,  и не знам дали се заверява, дано друг да сподели.  За превеждане в агенция - със сигурност, немците приемат незаверени документи само на немски, английски и май френски. Например дъщеря ми НЕ е давала за превод удостоверението за доброволчество  към "Америка за България'" , понеже то си е на английски в оригинал.Но все си мисля, че не биха заверили  в посолството препоръка от учител, знам ли..
Скрит текст:
Иначе нейната препоръка си беше в оригинал  на немски, отделно отдолу беше печатът на немския отдел и името+подписа на  К.Мюнх с квалификацията му. Но бихте могли да направите друго за по-голяма тежест, може и да сработи, поне преди време мина номерът, при това баш с Бергман като шеф на отдела. Както всички знаем, НЕГ се слави с много слаба организация покрай документи за кандидатстване в чужбина и  някаква секретарка отказа на голямата ми дъщеря да й подпечата нещо от учител с подпис и на В.К (дали не беше някаква академична справка, склерозирам вече), преведено вече на немски. Бергман се отзова на молбата й, макар да й каза в прав текст, че не би трябвало да го прави. Но явно не е било голям проблем, щом документът е бил с подпис на директора на  училището. Та мисълта ми е, че  младежът може да помоли нея да подпише/подпечата превод, ако оригиналът на последния е от преподавател в гимназията. За нещо външно, издадено от друга институция, едва ли ще се съгласи.

ПП mamanani, сега пак прочетох питането ти.  Още нямате диплома, но когато вече е налична,  кандидатът се регистрира не само в университетските платформи , а и в dosv. hochschulstart, откъдето получаава важните кодове BID и BAN (май така се казваха) . Там му излизат комплексно нещата за всички избрани специалности "под тяхната шапка".  А на отделните университетски палтформи си  стои инфо САМО за специалността/специалностите при тях. Примерно за Уни Манхайм човек следи информацията и в dosv. hochschulstart , и в платформата на университета. В първата човек вижда всичко  - не само за Манхайм, а и за примерно още 3-4 кандидатури свои на различни места, във втората - само неща за Манхайм.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 07:35 от пенсионирана русалка

# 719
 • Мнения: 490
Русалка, благодаря . По - въпроса за кандидатстване за специалности  с квоти. Тази година в Аахен и Карсруе за КН,  местата са обозначени като NC. Обяснението ти ме наведе на мисълта, че най - вероятно, ако  подадем молби към двата университета, при евентуално приемане в единия, автоматичано ще отпаднем от другото място ( и стратегията ни за избор зависещ от намиране на квартира ще отпадне) Как може да го проверим ?

Общи условия

Активация на акаунт