Частни училища - информативна тема 30

• 39 431
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Ц. Не ние сме харпии. Системата е харпийска. А ние се опитваме да се приспособяваме към системата с най-малки последствия за перцата и крилете на пилетата ни. И без да имаме илюзии за алтернативи и прочие неприложими идеи на родна почва. На този етап. Бъдните поколения дано да са по-добре и да им е по-лесно.

# 466
Така де. Фанси, по цял свят е така. Всички са в матрицата, времената на тройкаджиите отминаха.
Ама оценката сама по себе си е въздух под налягане. Повтарям, сама по себе си.
И много моля, който има дете в Светата троица или където и да било на престижно място, да не си мисли, че е нещо кой знае какво повече постигнал от останалите.
Това са най-обикновени училища, нито са Принстън, нито са Харвард. Като ги представяте като нещо много много върха, изкривявате представите и самооценката на тези, чийто чавета не са се доредили или няма да се доредят, по обективни причини често, до великите училища.

# 467
  • Пловдив/София
Е точно в кварталното ДУ детето ми ще е пълно с незаслужени шестици, как извлякохте това от поста ми нямам идея? Че и си го налайкнахте масово.
Май само Нотарис разбра какво казвам (за тройкаджия като символ и безсмислието на оценката сама по себе си), Фенси също май ме разбра. Да, вероятно тук и сега не е приложимоа цялата теория за креативността, индивиидуалните таланти, липсата на зубрене за НВО, това обаче не променя истинността на твърдението, че е безсмислено да се учи за оценка и тест като самоцел.
А и всяка учебна система все някога се реформира, никоя не е създадена идеална. Така че не е лошо да търсим и мислим варианти, а не да се примиряваме от-до.
И напълно подкрепям последния пост на Нотарис.
(Както и че май сме за другата тема)

# 468
  • София
Пипи, имаш предвид да не се казват оценките на децата ли? Защо?

За да не започват да зубрят за оценки от 6 годишни. За да не се подиграват едно на друго на база оценки. За да не преписват, само за да имат 6. За да учат за знания, не за нещо измислено и фиктивно.

Оценките за някои деца могат да бъдат мотивиращ фактор, но за други- точно обратното. Някои деца могат да повярват, че са глупави дългосрочно, само защото имат по-ниски оценки. А тя зависи от куп фактори- издържливост на стрес, моменто състояние, научаване на конкретен материал, по конкретен начин. Нестандартно мислене или други таланти се изключват от играта.
 Казвала съм и друг път, че най-умните хора, които познавам, са били тройкаджии и им е било трудно да повярват в себе си.
Оценките и ученето за тестове са най-глупавото нещо, което образователната система измисля, за съжаление в почти световен мащаб.

Пипи, това не е вярно! За тройкаджиите, нестардарното мислене и прочие. Дори е обратното - най-умните обикновено са отличници, а талантите и нестандартното мислене са си в играта и още как! Не ги слушай разните гурута на идеята за тройкаджиите какви ги приказват - на тях това им е бизнесът и е пълно с хора, които са готови да им повярват, защото се страхуват или са несигурни в себе си или децата си. Всички такива гениални тройкаджии са доста амбициозни за децата си и ги записват и дори стигат до крайности в това децата им да са отличници. Колкото по-бързо се оттървеш от тези възгледи, толкова повече ще спечелиш. Сега само губиш ценна енергия в мисли, които нямат нищо общо с действителността.

Относно нестандартното мислене и талантите. Много често "нестандартно мислене" и как ходи по неотличниците, а направо по тройкаджиите и не се отчита е ала-бала. Отличниците не са едни папагали с два грама мозък, а развиват индивидуални стратегии за учене, които всъщност ги правят отличници. Също като при талантите - на талантливите в едно, със сигурност им се откриват и таланти в друго, също и най-често те са си много добре с учебния материал. Да, може да не са кръгли отличници, но се движат между 5 и 6, рядко имат предмети, по които са пълна катастрофа.
Допълнително - често се бъркат проблемите, които са общо под шапката на дислексията с нестандартно мислене, защото децата уж са си като всички, много умни, обаче не се справят с четенето и писането. Обаче това се работи. Много често се пробутват селебритита в областта на изкуството, и то най-често киното и т.н., които били зле в училище - ами, на тях просот не им е обърнато внимание, не е работено с тях, затова те са намразили училището и ученето. Просто са извадили късмет, че са станали актьори, а не монтьори.
Затова по-отговорно с митовете и легендите за успешните тройкаджии, нестандартоното мислене и талантите,! В обичайния свят на когото му върви в едно, му върви и в повечето други неща, защото развиването на едно води до развиването на друго, а всичко в комплект е благодарение на това как човек се научава да учи още откакто се появи на белия свят.

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 06:29 от Andariel

# 469
Снощи видях познати с дете в "Свети Георги" и понеже точно имаше въпрос за там, я разпитах.

Значи: те преди бяха в "Петър Берон", преместиха миналата година детето май насред учебната година, нещо много се беше изнервила майката. Та тук е по-доволна от организация и всичко.
Иначе има специфики - още от началното училище имали различни учители, класният всяка година бил различен и децата въртели из класовете - преди началото на учебна година разбираш в същия клас ли си или има размествания.
Учебните часове са до 15:30, след това има допълнителни дейности.
Има явно доста деца (похвално - при тази такса Simple Smile) - каза, че са три паралелки четвърти клас, но надолу мисли, че са даже повече децата.

Също каза, че "Златарски" щели да правят прогимназия и да пускат паралелка 5-7 клас.

# 470
Аз да мина да се отчета за тройкаджиите.
Не познавам умни и успешни хора който са били тройкаджии.
Не мисля че системата с оценяване е смотана. Просто в ДУ малко се е поизвратила. Шестици се пишат на килограм. И усмихнати човечета също.

Мисля, че тук децата доста се подценяват. Сигурна съм че те сами са наясно как се справят те и съучениците им.
И другото. Щом се стремите към училища в коити оценките нищо не значат, защо гледате НВО като ориентир.

Пипи аз пък мисля,  че при твоите изисквания бих подредила училищата по друг начин.
Увекинд -немски език. Алтернативни методи. Много време за игри. Няма натиск върху децата. Прилични резултати.

Куест академи - алтернативно образование. Свобода на избора на знанията. Обгрижване на децата.

Прогресивното - нови алтернативни методи. Няма натиск върху децата.

При положение,  че считаш СС и Питагор за силно демотивиращи и натоварвни училища. Не мисля,  че и Азбуки би трябвало да е вашият избор. Все пак новата директорка на Азбуки е бившата директорка на Питагор. Която 10 години ръководеше това училище.

# 471
  • в страната на чудесата
Хоуп, как е името на зам.директоркара?
Легендата за тройкаджиите е и част от БГ психология да се покланяме на гешефтарството. Великият лаф за природната интелигентност Simple Smile също ми е любим. Макар че леко позалезе напоследък, явно нета и мрежите като цяло избледняват комуникациите. Другото, много характерно е грандиозния успех на дропаутите. Начело с Ричард брансън и Стив Джобс... като мотив да не се напъваш много в уни.

# 472
Райчева. Simple Smile

# 473
  • София
Само забравят, че Стив Джобс доста се е напънал и е ходил на всички възможни часове и отделно е програмирал. Отказал се е, но едва след като му се е задвижил бизнесът, а не защото не се е справял. Интересно колко удобно хората пропускат тези подробности. Има достатъчно много хора, които го познават и как е започнал и колко е учил.  Както се казва, понякога предпочитат сладката лъжа пред горчивата истина.

# 474
  • София
Скрит текст:
Снощи видях познати с дете в "Свети Георги" и понеже точно имаше въпрос за там, я разпитах.

Значи: те преди бяха в "Петър Берон", преместиха миналата година детето май насред учебната година, нещо много се беше изнервила майката. Та тук е по-доволна от организация и всичко.
Иначе има специфики - още от началното училище имали различни учители, класният всяка година бил различен и децата въртели из класовете - преди началото на учебна година разбираш в същия клас ли си или има размествания.
Учебните часове са до 15:30, след това има допълнителни дейности.
Има явно доста деца (похвално - при тази такса Simple Smile) - каза, че са три паралелки четвърти клас, но надолу мисли, че са даже повече децата.
Също каза, че "Златарски" щели да правят прогимназия и да пускат паралелка 5-7 клас.
Те имат вече от 2 години.

# 475
Хаха, аз нещо съм пропуснала и мислях, че е новина. Извинете ме.
Simple Smile

# 476
Инкс, благодаря за инфото. Хубав ден.

# 477
В СГ нагоре са по един клас.
Шести клас са 20деца.
Домашни нямат точно определени за уикенда. Децата трябва да имат планери, където да си записват домашните, защото им ги дават за някакъв срок. Например да пишат ревю на книга за след две седмици или по английски някакви упражнения за след една седмица.
Малко е противоречиво инфото, защото преди няколко години родителите на дете в 1клас  там се оплакваха, че всяка вечер след училище е имало да дописва. Правя си извод, че е зависело от учителите.

Класовете се интернационални и затова има деца, които са по-зле по англ. и български, въпреки че не са за първа година в училището, тъй като родният им език е друг.  
Не се явяват на нивата на Кеймбридж, а на Кеймбридж Чекпойнт.
Имат около шест часа англ., шест БЕЛ, пет ЧП, пет мат. Гео и ист.са колкото при нас горе-долу. Имат два часа втори чужд език и който не иска да взема такъв, може да ходи на допълнителен англ., но той е базово ниво, а не надграждащо редовните часове.
По ЧП имали много добре оборудвана лаборатория.
Оценки не разбрах много как им поставят. По някои предмети имат нещо като печатчета, по други количествени оценки. Явно зависи от учителя.

# 478
Уау, Райчева от Банкерче в Азбуки ли е отишла?

# 479
  • в страната на чудесата
Защо в Банкерче? Не е ли била в Питагор? На сайта на Азбуки я няма. Но и Мария Сандева я няма, която беше през пролетта зам на Андрич в Азбуки...

Общи условия

Активация на акаунт